APIS (Advance Passenger Information System)

aakunz

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
27/09/2003
Μηνύματα
4.117
Likes
2.136
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
GRL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGKC
Μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, το σύστημα APIS έρχεται και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από τη 13η Ιουνίου 2007, όλοι όσοι ταξιδεύουν από και προς τα ισπανικά αεροδρόμια, θα πρέπει να παρέχουν στην αεροπορική τους εταιρία τα εξής στοιχεία:

-Πλήρες ονοματεπώνυμο
-Υπηκοότητα
-Ημερομηνία Γέννησης
-Αριθμό Ταξιδιωτικού Εγγράφου (διαβατήριο ή ταυτότητα)

H BA έχει ιδιαίτερη ιστοσελίδα για το νέο νόμο:

http://www.ba-sbc.com/gr/all-news/news/ ... apisspain/
 
aakunz":277trn9n said:
θα πρέπει να παρέχουν στην αεροπορική τους εταιρία τα εξής στοιχεία:

-Πλήρες ονοματεπώνυμο
-Υπηκοότητα
-Ημερομηνία Γέννησης
-Αριθμό Ταξιδιωτικού Εγγράφου (διαβατήριο ή ταυτότητα)

Τι εννοείται όταν λέμε θα πρέπει οι επιβάτες να παρέχουν; όταν εκδίδεις ένα αεροπορικό εισιτήριο, δείχνεις την ταυτοτητα σου..
 
Δεν είναι έτσι απλά τα πραγματα georgina. Την ταυτότητα τη δείχνεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι είσαι το ίδιο άτομο με αυτό του οποίου το όνομα είναι πάνω στο εισιτήριο.

Στην περίπτωση APIS, τα στοιχεία σου θα μεταδοθούν από την αεροπορική εταιρία στις αρχές της χώρας προς την οποία κατευθύνεσαι, εν όσω εσύ απολαμβάνεις την πτήση σου. Οι αρχές εκεί καταχωρούν τα στοιχεία σου σε βάσεις δεδομένων και τα αναλύουν, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάτι ύποπτο (π.χ. έχεις διαβατήριο κάποιας χώρας που πιστεύουν ότι ανήκει στις "επικίνδυνες" για αυτούς- μη με ρωτάς τα κριτήρια). Αν το επίθετό σου είναι Al-Zarqawi, να ξέρεις ότι μάλλον μπορεί να έχει σημάνει συναγερμός στο αεροδρόμιο που κατευθύνεσαι. Είναι ακραία τα παραδείγματα αλλά έχουν συμβεί κατά το παρελθόν και ολοκληρες πτήσεις έχουν γίνει diverted. Όπως κατάλαβες υπάρχει κάποια διαφορά από την απλή εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας.

Βέβαια, τα "παιδιά" στις ΗΠΑ έχουν πάει πιο μπροστά. Εν όσω εσύ πετάς, μεταδίδεται και αποθηκεύεται μόνιμα όλο το PNR σου, που περιλαμβάνει:
:arrow: ονομετεπώνυμο
:arrow: τηλέφωνο (ίσως να μπορούν να βρουν κλήσεις που τυχόν είχες κάνει)
:arrow: στοιχεία του πράκτορα που σου έκοψε το εισιτηριο (μπορεί να είναι ταξιδιωτικό γραφείο που υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία)
:arrow: αριθμός πιστωτικής κάρτας (μήπως με την ίδια κάρτα αγόρασες πρόσφατα πυρομαχικά; )
:arrow: Αριθμός Κάρτας Μιλίων (μπορούν να βρουν τα προηγούμενα ταξίδια σου)
:arrow: Αριθμός Θέσης
:arrow: Αριθμός Δελτίων Αποσκευών (σε συνδυασμό με το screening, μπορεί να ξέρουν ποιος έχει τί στη βαλίτσα του)
:arrow: Στοιχεία συνεπιβατών (να σου συστήσω το συνεπιβάτη μου, εν δυνάμει αεροπειρατή)
:arrow: Διαιτητικές προτιμήσεις (ο κύριος θα προτιμούσε Kosher ή Moslem Meal; )


Κάπου υπάρχει μία ιστοσελίδα με τους "θησαυρούς" που κρύβει ένα PNR. Νομίζω ότι είναι αυτή:
http://hasbrouck.org/articles/PNR.html

Aλλά υπάρχει και κάτι εξ ίσου ενδιαφέρον στα ελληνικά
http://www.dpa.gr/faq.htm
 
Δεν είχα καμία αμφιβολία για τις wow απαιτήσεις της USA.. Πάντως όπως και να΄χει στην ουσία πρόκειται γι' ακόμη ένα εμπόριο των προσωπικών μας δεδομένων..

Πάντως απ'οσο ξέρω, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, οι αρχές τσεκάρουν τη λίστα επιβατών λίγο πριν φύγει το αεροπλάνο και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος αναγκάζεται να μην ταξιδέψει επειδή πέρασε με κόκκινο πριν δύο καλοκαίρια...
 
Οι εποχες το ζητανε και ευχτυχως υπαρχουν τετοια μετρα. Ειναι δυσκολο να ειναι καποιος ασφαλης στις μερες μας. Ελπιζω να συνεχησουν ετσι. :great:
 
SkyHawk":39q28ykw said:
Οι εποχες το ζητανε και ευχτυχως υπαρχουν τετοια μετρα. Ειναι δυσκολο να ειναι καποιος ασφαλης στις μερες μας. Ελπιζω να συνεχησουν ετσι. :great:

[offtopic]
Αυτές τις εποχές που ανέφερες τις εφεύραν για άλλο πράγμα και όχι την ασφάλεια του κόσμου κατα κύριο λόγο. Είναι θέμα που δεν αρμόζει εδώ μέσα. :rolleyes:
[/offtopic]

Επειδή σχεδιάζω ένα ταξίδι προς ΗΠΑ τον επόμενο μήνα και μόνο που διάβασα τις απαιτήσεις τους για να βγάλεις βίζα έχω ξενερώσει ταμάλα. :?

Όλη η διαδικασία αυτή είναι μια κατοχύρωση της ιδιωτικής ζωής όλου του πλανήτη. Πολύ κακό που εφαρμόζεται πλέον και στην Ευρώπη.
 
Δεν είμαι φίλος αυτής της πρακτικής, δηλ. να αποθηκεύονται όλα μου τα στοιχεία (νόμιμα ή όχι)! Στο τέλος θα είμαι και τρομοκράτης, επειδή θα εκτελώ 40 ή 50 πτήσης σε ένα έτος με μικρή παραμονή (π.χ. daytrips). Δεν θα σταματήσω όμως να ταξιδεύω επειδή οι αρχές έχουν τώρα τα στοιχεία μου, μιας και είναι σίγουρος ότι και ήδη τα έχουν όποτε τα θέλουν! Δεν αλλάζει κάτι, απλά γίνετε .. νόμος ;)

Όσον αφορά την βίζα για ΗΠΑ. Μην ξενερώνεις φίλε thanosp, τα χαρτιά πολλά γράφουν! Πριν ένα χρόνο πήρα την βίζα των ΗΠΑ και ακόμη ζω και δεν αισθάνομαι να βρίσκομαι επί την εποπτεία των Αμερικανών ;)
 
SkyHawk":1qxy9do6 said:
Οι εποχες το ζητανε και ευχτυχως υπαρχουν τετοια μετρα. Ειναι δυσκολο να ειναι καποιος ασφαλης στις μερες μας. Ελπιζω να συνεχησουν ετσι. :great:

Aυτό τώρα είναι ανέκδοτο?? Υποθέτω φίλε SkyHawk ότι κάνεις πλάκα γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σοβαρά υποστηρίζουν τέτοιες μεθόδους. Αν όντως το εννοείς τι να πω....
 
Εννοειται δεν κανω πλακα με τα κρουσματα τρομοκρατιας που υπαρχουν στις μερες μας ειμαι 100% υπερ των μετρων που περνωνται απο τις αναπτυγμενες χωρες. Ετυχως που υπαρχουν χωρες οπως οι ΗΠΑ που προσπαθουν να περιορισουν τα τρομοκρατικα κρουσματα.Οσο αναφορα τα προσωπικα στοιχεια αν καποιος δεν εχει να κρυψει τπτ περιεργο ποιος ο λογος να μην θελει να ''φακελονωνται''. Αυτα εχω να πω πανω στο θεμα.
 
Top