Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα ότι ως τον Ιούνιο φέτος θα υπάρχει μηχανισμός ώστε οι εμβολιασμένοι (και όσοι έχουν αναρρώσει και όσοι έχουν αρνητικά τεστ) να αποκτήσουν ένα "διαβατήριο" που θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ χωρίς περιορισμούς.

Για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

 
Σύμφωνα με "αξιωματούχο του Υπουργείου τουρισμού" αναστέλεται η καραντίνα άφιξης για επιβάτες από ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη Δευτέρα 19 Απριλίου για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών. Το γνωστό ΝΟΤΑΜ λήγει 19 Απριλίου το πρωί πάντως.
 
Για να καταλάβουμε, από την Δευτέρα θα έρχονται επιβάτες από αυτές τις χώρες με τις όποιες προϋποθέσεις και εμείς δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε Δήμο ή Νομό? Που θα μένουν, που θα τρώνε που θα πίνουν τον καφέ τους? Δεν θα έπρεπε πρώτα να επιτραπεί η εσωτερική μετακίνηση των Ελλήνων, να ανοίξουν τα Ξενοδοχεία , τα εστιατόρια και τα καφέ? Όπως είχα γράψει και πέρισι τέτοια εποχή, μπες τε σκύλοι και αλέστε και μετά από το φθινόπωρο πάλι στον εγκλεισμό οι Έλληνες για χάρη των τουριστών.
 
Προφανώς αρκετοί απο τους επιβάτες απο αυτές τις χώρες δεν θα είναι τουρίστες. Υπάρχουν Έλληνες που ζούν, εργάζονται ή σπουδάζουν έξω που θέλουν να γυρίσουν για το Πάσχα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Η οικογένεια θα είναι η προτεραιότητα και όχι τα καφέ και τα εστιατόρια, και προφανώς ούτε αυτοί θα αλλάξουν δήμο ή νομό. Απο την στιγμή που θα βγούν απο το αεροπλάνο θα ισχύει για αυτούς ότι και για μας. Απλά γλυτωνουν πλέον την καραντίνα και αυτό ίσως να είναι κάτι που περίμεναν αρκετοί για να έρθουν.
 
Επίσης καλώς ή κακώς δεν μας φταίνε οι τουρίστες μια χαρά τα καταφέραμε και μόνοι μας (πορείες, συγκεντρώσεις, εκκλησίες) συναθροίσεις, βόλτες, παγκάκια, πάρκα. Δεν κινδυνεύουμε μονο από του τουρίστες. Η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων όντως δεν εχει καμία σημασία. Να το καταλάβω περυσσι οπου υπήρχαν νομοί χωρίς κρούσματα και νομοί με εξάρσεις.
Με την ίδια λογική γιατί κάποιος με αρνητικό τέστ, να πρέπει να μείνει καραντίνα, ενώ κάποιος εν δυνάμη θετικός επειδή ήδη διαμένει και δεν ήρθε από το εξωτερικό να περιπλανιέται ελεύθερα.

Για εμένα το μόνο μέτρο που θα έπρεπε να ελεγχθεί για τον τουρισμό είναι η απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πολυκατοικίες. Νομίζω υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Το να πάνε 100 τουρίστες σε μια μονάδα, και να υπάρχουν θετικοί/ασυμτωματικοί, οκ, είναι κάπως περιορισμένος ο αριθμός ατόμων που μπορεί να κολλήσουν, στο προσωπικό, και τους υπόλοιπους τουρίστες, αντε και σε μια τουριστική περιοχή. Στην πόλη, είναι μεγαλύτερη η διασπορά στο σουπερ μαρκετ, στην πολυκατοικία, στο καφέ κτλ.
 
Προφανώς αρκετοί απο τους επιβάτες απο αυτές τις χώρες δεν θα είναι τουρίστες. Υπάρχουν Έλληνες που ζούν, εργάζονται ή σπουδάζουν έξω που θέλουν να γυρίσουν για το Πάσχα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Η οικογένεια θα είναι η προτεραιότητα και όχι τα καφέ και τα εστιατόρια, και προφανώς ούτε αυτοί θα αλλάξουν δήμο ή νομό. Απο την στιγμή που θα βγούν απο το αεροπλάνο θα ισχύει για αυτούς ότι και για μας. Απλά γλυτωνουν πλέον την καραντίνα και αυτό ίσως να είναι κάτι που περίμεναν αρκετοί για να έρθουν.

Από την άλλη πλευρά η καραντίνα επιβλήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ακριβώς λόγω των επισκετπών από το εξωτερικό (και τότε δεν ήτανε τουρίστες, αλλά Έλληνες που ζουν / εργάζονται / σπουδάζουν στο εξωτερικό), αρχικά για 3 μέρες, και μετά για 7 μέρες.

Γι΄αυτό μου κάνει εντύπωση ότι για το Πάσχα καταργείται. Αν και πραγματικά χαίρομαι εάν όντως ισχύει. Γιατί αφορά και τους Έλληνες / μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και μετά από κάθε επιστροφή είναι σε καραντίνα...

Εγώ μάλλον νομίζω ότι θέλουν να δώσουν ένα ξεκάθαρο σήμα στους τουρίστες ότι μπορούν να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Κάτι που ίσως δεν ήθελαν πριν είναι σίγουροι ότι δεν θα ανανεωθεί τελευταία στιγμή η καραντίνα. Όπως έγινε και γίνεται με πολλά από τα άλλα μέτρα όπου η άρση αναβάλεται κάθε εβδομάδα για άλλη μια εβδομάδα...
 
Το άδειο μεσαίο κάθισμα στα αεροπλάνα μόλις τελείωσε - Airnews
Και που υπήρχε η οδηγία για κενό κάθισμα κανείς δεν την εφάρμοσε. Πώς είναι δυνατόν να ταξιδεύεις 2, 3, 4 ώρες ακουμπώντας ο ένας τον άλλον όπως και στα ΜΜΜ ενώ στα καταστήματα πρέπει να μπαίνει 1 ανά 25m2. Πάλι θα γίνει χαμός για χάρη του τουρισμού και από το Φθινόπωρο θα ψάχνουμε πάλι για κρεβάτια νοσηλείας. Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να είναι τα ίδια παντού και να τηρούνται.
 
Last edited by a moderator:
Κανένας χαμός δεν έγινε λόγω του τουρισμού πέρυσι.
Αν είχε γίνει θα είχαμε έκρηξη των κρουσμάτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε Κυκλάδες, Κρήτη, Ιόνιο, Πελοποννήσου και Δωδεκάνησα. Οχι έκρηξη των κρουσμάτων τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Ξάνθη και το Κιλκίς όπως τελικά συνέβη.
 
Last edited by a moderator:
Τα τελευταία posts διαγράφτηκαν. Παρακαλούμε για ακόμα μία φορά όχι χαρακτηρισμούς και επίσης όχι συνωμοσιολογίες.
 
Οχι 100% on topic, αλλά ειναι αποτέλεσμα coronavirus. Υπάρχει κάποιος τρόπος για εμάς τους κοινούς θνητούς να δούμε τι πτήσεις υπάρχουν ακομα από Χανιά από ολες τις εταιρίες; Με λίγα λόγια ποιες δεν εχουν ακυρωθεί, και ποιες μέρες;
Αρχικά πχ θυμάμαι θα ξεκινουσε Lufthansa Απευθειας Frankfurt/Munich πλεον απο το site τους βλέπω μοναχο 23/5 φρανκφουρτη δεν εχω βρει ακόμα.

Ryanair βλεπω συνεχιζει να ακυρώνει πτησεις, απο αγγλία και γενικά παντου αφήνωντας προς το παρών μονο Πολωνια για Μαιο, Weeze kai Hahn.

Easyjet exei akoma καποιες πτησεις το μάιο.

Απορώ ομως αν μπορώ καπου να δω ολες τις active πτησεις προς το παρών από ολες τις εταιρίες.

Ευχαριστώ για κάθε πιθανή υπόδειξη.
 
Top