T.A.E. - Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις

Re: ΕΛΛηνικαί Αεροπορικαί Συγκοινωνίαι - ΕΛΛ.Α.Σ. (1947)

Όχι, Όχι!

Το Ελληνικό, όπως και όλα τα αεροδρόμια της εποχής εκείνης ήταν στρωμένο με PSP. Τα προπολεμικά αεροδρόμια ήταν με πατημένο χώμα. Το βάρος όμως των αεροσκαφών είχε αυξηθεί αρκετά ώστε σε περίπτωση βροχής να βουλιάζουν. Γιαυτό και είχε στρωθεί και αυτό με PSP. Υπάρχουν φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά οι Ντακότες να έχουν τα Ελληνικά χρώματα (εντάξει ήταν ασπρόμαυρες, εννοώ τα λογότυπα) και στο βάθος φαίνεται καθαρά ο Υμηττός (έχει καθαρό σχήμα και είναι δύσκολο να βρεις άλλο βουνό παρόμοιο).

Το PSP αυτό υπάρχει ακόμα κάτω από το μπετό, και ήταν αυτό που έκανε ιδιαίτερα δύσκολη τη δουλειά των συνεργείων που προσπάθησαν να μετατρέψουν το Ελληνικό σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Δες άλλωστε και τη φωτογραφία που βρίσκεται δεξιά από την στήλη "Αλληλογραφία" που αναφέρεται ρητά ότι είναι στο Ελληνικό. Φαίνεται καθαρά το PSP.
 
Re: ΕΛΛηνικαί Αεροπορικαί Συγκοινωνίαι - ΕΛΛ.Α.Σ. (1947)

Εννοώ το έδαφος κάτω από τη ντακότα G-AKJN, όχι κάτω από τη ντακότα τής ΕΛΛ.Α.Σ. στην οποία διακρίνεται το PSP.Κάνε λίγο scroll down.Υπολείμματα τέτοιου PSP θα έχεις δεί πού βρίσκονται στο Ελληνικό.Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τα είχαμε στο μουσείο...
 
Re: ΕΛΛηνικαί Αεροπορικαί Συγκοινωνίαι - ΕΛΛ.Α.Σ. (1947)

Ναι, ήταν θαμμένα σε όλη την έκταση τουλάχιστον του δυτικού αερολιμένα κάτω από το μπετό. Σήμερα μπορείς να δεις τέτοια, στον περιβάλλοντα χώρο της ΣΠΟΑ όπου υπάρχει μια περίφραξη (για σκουπίδια) από PSP και στο βάθος μετά το κυλικείο μια αποθήκη με κομμάτια PSP.
Την εποχή εκείνη ήταν μια έξυπνη λύση που αποτελούσε ένα αρκετά ανθεκτικό υπόστρωμα για να μην βουλιάζουν τα αεροσκάφη και ταυτόχρονα μέσα από τις τρύπες τα νερά της βροχής έφευγαν στο χώμα από κάτω.

Όσον αφορά τη φωτογραφία, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα το αεροσκάφος να ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιαστεί στον υποψήφιο αγοραστή ο οποίος όμως μπορεί να προτίμησε κάποιο άλλο αεροσκάφος (γιαυτό μίλησα για πασαρέλα). Αν συνέβη κάτι τέτοιο, το περιοδικό ήξερε ότι κάποιος έψαχνε να αγοράσει αεροσκάφος, έμαθε ότι το συγκεκριμένο ήρθε για αυτή τη δουλειά και έβγαλε ένα βιαστικό αποτέλεσμα (το πρόβλημα με τους δημοσιογράφους).
 
Βιβλίο για την ΤΑΕ

Καλημέρα,

Την δεκαετία του 1950 ο Στέφανος Ζώτος, ιδρυτής της Τ.Α.Ε., έβγαλε ένα βιβλίο με τίτλο "ΤΑΕ Το Πειραματόζωο" με το οποίο άσκησε κριτική στην αεροπορική πολιτική των κυβερνήσεων της εποχής., τις οποίες θεωρούσε υπεύθυνες για το κλείσιμο της εταιρείας.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται αναφορά σε όλα τα κατοπινά βιβλία που είναι σχετικά με την πολιτική αεροπορία της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σε κανέναν ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλιοθήκης, αλλά και σε κανένα online παλαιοβιβλιοπωλείο.

Έχει κανείς ιδέα που θα μπορούσα να το βρω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Re: Βιβλίο για την ΤΑΕ

Alpha_Omega":22uz0bqd said:
Στο συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται αναφορά σε όλα τα κατοπινά βιβλία που είναι σχετικά με την πολιτική αεροπορία της Ελλάδας.

Πώς γίνεται αναφορά σε κατοπινά βιβλία;
 
Re: Βιβλίο για την ΤΑΕ

Εννοεί πως τα κατοπινά βιβλία το αναφέρουν. ;)
 
Δεν γνωρίζω κανένα βιβλίο με συγγραφέα τον Στέφανο Ζώτο. Και επιπλέον αν και έχω διαβάσει αρκετά βιβλία που αφορούν την Πολιτική Αεροπορία στην Ελλάδα δεν θυμάμαι καμία αναφορά σε τέτοιο βιβλίο.
Βέβαια είναι γεγονός ότι η παρακμή της ΤΑΕ οφειλόταν στις άσχημες σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση.
Αν έχεις κάποιο στοιχείο που θα βοηθούσε το ψάξιμο ή αναζητάς συγκεκριμένες πληροφορίες, στείλε μου ένα προσωπικό μήνυμα (μιας και το θέμα παύει να είναι γενικού ενδιαφέροντος).
 
Αγαπητά μέλη,
Τέσσερα χρόνια πριν, είχα θέσει το ερώτημα εάν ήξερε κανείς τίποτα για ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Στέφανος Ζώτος της ΤΑΕ με τίτλο "ΤΑΕ το πειραματόζωο", το οποίο δεν μπορούσα να βρω πουθενά.

Τελικά βρέθηκε στο αρχείο του Καραμανλή. Και βρέθηκαν και δεκάδες ακόμη έγγραφα σε άλλα αρχεία, το περιεχόμενο των οποίων, μαζί με δευτερογενείς πηγές, ανασυντέθηκε και μπήκε σε σειρά και τάξη.

Έτσι, γεννήθηκε το βιβλίο "Ο Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ" που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, το οποίο πραγματεύεται την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της πολιτικής αεροπορίας, ανοίγοντας για πρώτη φορά στα χρονικά τα αρχεία της πολιτικής αεροπορίας.

Ειμαι ο συγγραφέας του και μοιράζομαι μαζί σας την έλευσή του μαζί σας με μεγάλη χαρά. Και είμαι βέβαιος ότι ενδιαφέρει την αεροπορική κοινότητα της Ελλάδας.


IMG_20220504_194257_049.jpg
 
Top