aakunz
Concorde-Class-Member
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- GRL
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- LGKC
Ήταν ένα ζεστό, υγρό, σαββατιάτικο απόγευμα του Αυγούστου. Τα τζιτζίκια τραγουδούσαν, τα κοτσύφια τιτίβιζαν, καθώς σταγόνες συμπύκνωσης υγρασίας συγκεντρώνονταν γύρω από το παγωμένο ποτήρι με το αριάνι, τη μεγαλύτερη συνεισφορά των Τούρκων στη γαστρονομία. Στην οθόνη του tablet, το Flightradar24 έδειχνε τη Τζουτζού να τροχοδρομεί αγέρωχη στους τροχοδρόμους του Atatürk, έτοιμη να στείλει άλλους 250 επιβάτες στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου (το λες και διηπειρωτικό), εκεί που η τελευταία φορά, που έμοιασε με Atatürk (ευτυχώς μόνο ως προς το traffic), ήταν σε ένα τελικό Champions League και σε κάτι Ολυμπιακούς Αγώνες, των οποίων τα σπασμένα πληρώνουμε ακόμα. Αυτά συλλογιζόμουν, καθώς προσπαθούσα να θυμηθώ, πως κάτι είχα να κάνω εκείνο το απόγευμα. «Κάτι έπρεπε να κάνω σήμερα, αλλά τι;» σκεφτόμουν ως άλλος Γιώργος Λιανός σε διαφήμιση του 11880. «Είπα 11880... λες να ήταν ο λογαριασμός του ΟΤΕ, που πρέπει να πληρώσω; Μπαα...»
Μπήκα μέσα, κατευθύνθηκα στη βιβλιοθήκη. Πλάι στους οδηγούς του Lonely Planet, βρισκόταν ένα μικρό βιβλίο. Το έπιασα στα χέρια μου και βγήκα πάλι έξω, να ατενίσω τη δύση του ηλίου, διαβάζοντάς το, μέχρι να σποττάρω την πληθωρική σιλουέτα της Τζουτζούς, μπροστά από τον κατακόκκινο ήλιο. Ήταν οι «Πευκοβελόνες» της Βάνας Καρούλου Λέκκα. Άρχισα να το διαβάζω...
ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ
Τα μάτια μου στις ράγες των τραίνων
Tο μεθύσι κρατάνε των φιλιών σου,
Mέσα απο την απουσία σου.
Το σταχτί χρώμα της απομάκρυνσης
Bάφει το μπλε της θύμησης,
Πίσω από την ανθισμένη ανάσταση.
Σε περιμένω.
«Κάτι ανάλογο είχε γράψει και ο Jean Givet στο “La Position de l' Âme”» σκέφτηκα, καθώς ξεφύλλιζα τις σελίδες. Τη θερινή ραστώνη διέκοψε το διαπεραστικό μπλιπ-μπλιπ-ντουπ-ντουπ-ντουπ του Skype. Κοίταξα το tablet, ήταν η αεροπορική ψυχολόγος μου Enkhjargal Mönkhtsetseg, από τη Μογγολία. Αυτό, που τόσες ώρες προσπαθούσα να θυμηθώ, ήταν το καθιερωμένο μηνιαίο μεταμεσονύχτιο (σε ώρα Ουλάν Μπατόρ) αεροπορικό group therapy, που διοργάνωνε -μέσω Skype- για τους απανταχού εξαρτημένους junkies της κηροζίνης.
Άνοιξα δειλά-δειλά τη σύνδεση για να μιλήσω με την Ειρηνική Ευλογία του Αιώνιου Άνθους (αυτό σήμαινε το όνομά της)...
- «Хатагтай Энхжаргал Мөнхцэцэг, сайн байна уу?» είπα καθώς αντίκρυζα το αυταρχικά διερευνητικό της βλέμμα
- «Сайн байна аа!» απάντησε κοφτά, σα να ήθελε να μπει κατευθείαν στο ζουμί... Τέτοια ήταν πάντα!
(translate mode: ON)
- Τι λένε τα πράγματα εκεί στη ρομαντική Ουλάν Μπατόρ; Άρχισε το ψοφόκρυο;
- Εδώ όλα καλά, εσένα δε σε βλέπω καλά. Κανένα ταξιδάκι θα πας;
- Σε δύο εβδομάδες πάω στη Σκιάθο, να με χτυπήσει κανένα jet blast, μπας και στανιάρω.
- Πάντα σε ημίμετρα κατέφευγες, αδιόρθωτε Έλληνα.
- Τι θέλετε να πείτε, γιατρέ;
- Πρέπει να γίνουν πράγματα, το είπε και η δημοφιλής εδώ, στη Μογγολία, Βάνα Μπάρμπα. Εσύ τι κάνεις γι' αυτό;
- Ξέρετε, Δόκτωρ Ενχχτζαργκάλ Μουνχχτσετσέγκ, έχει τελειώσει το μπαγιόκο κι αντί για Βάνα Μπάρμπα, το έχω ρίξει στη Βάνα Καρούλου Λέκκα.
- Αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες. Να πας ένα διηπειρωτικό. Η ΜΙΑΤ έχει καταπληκτικές προσφορές για τις μητροπόλεις της Ανατολικής Ασίας, you know: Σιγκαπούρη, Τόκυο, Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Σανγκάη, Ουλάν Μπατόρ...
- Εκτός από μπαγιόκο, δεν υπάρχει χρόνος. Θέλω MIAT σαν κολασμένος, αλλά πρέπει να πάω Βερολίνο ή Μόσχα.
- Να τσακιστείς να πας.
- Δε γίνεται σου λέω. Έχω οικογένεια, δουλειά, σκύλους, γάτες.
- Να μάθεις να βρίσκεις λύσεις μόνος σου. Σε αυτόν τον τομέα χρειάζεσαι πολλή δουλειά.
- Και τι να κάνω; Πού να πάω;
- Θα σου μια ρήση ενός συμπατριώτη μου: «Ярихаар яв, хэлэхээр хий», δηλαδή «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα
λόγια». Αυτό είπε και μετά κατέκτησε το μισό γνωστό κόσμο, εκτός από τη Σιγκαπούρη, που θα κατακτήσεις εσύ. Ελπίζω να κατάλαβες για ποιον μιλάω:
- Τον Χορλοογκιίν Τσοϊμπαλσάν;
- Όχι!
- Το Νταμντινίι Σούχμπαατάρ;
- Ένα σου λέω, μη με κάνεις να χάσω την υπομονή μου.
- Το Ριντσινγκίιν Ελμπεγκντόρτζ;
- Τον Τζένγκις Χαν, εννοώ, ηλίθιε!
- Α...
- Κλείσε Σιγκαπούρη, γιορτάζουν τα 50 χρόνια ως κράτος, αλλά μη μείνεις στατικός. Κάνε κάτι δημιουργικό, βάλε κάτι εντυπωσιακό, κάτι κραυγαλέο μέσα... Να πας Κουάλα Λούμπουρ, να φας στου Chef Ismail. Και μη μάθω ότι πήγες με καμιά Malaysia ή Air Asia... Με Άραβα θα πας...
- Φωτιές που μου ανάβεις, γιατρέ μου!
- Έτσι είμαι εγώ. Πήγαινε και δε θα το μετανοιώσεις. Και μην πας μόνος σου. Πάρε κι άλλον μαζί. Το George για παράδειγμα.
- Να πάω με KLM, που έχει προσφορές, αυτές τις μέρες;
- Είσαι καλά; 11 ώρες ταξίδι σε 3-4-3; Ψάξε κάτι πολιτισμικά πιο κοντινό στη Μογγολία, πιο άνετο, πιο εύγευστο και με καλύτερες ώρες...
- Μη μου πεις ότι εννοείς και πάλι την τ-τ-τ-τ-τ-τ...
- Ναι αυτή!
- Μα ξεχνάς τι τράβηξα την Καθαροδευτέρα;
- Δεν έφταιγε αυτή. Ήταν θέλημα Atatürk. Στρώσου στη δουλειά και κλείσε γρήγορα θέσεις! Έχεις Amadeus στο σπίτι, έτσι δεν είναι;
- Όλα τα ξέρεις, γιατρέ μου, όλα...
- Κάνε “jump-in” και άρχισε. Θα σε πάρω αύριο να μάθω νέα.
- Τι σας χρωστάω, γιατρέ;
- Θα με πληρώσεις σε είδος, όταν έρθεις στην Ουλάν Μπατόρ
- Σιγκαπούρη δε μου είπες να πάω;
- Όπου θες πήγαινε. Αλλά να πας, γιατί αν δεν πας, στην επόμενη ζωή θα γεννηθείς πρωταγωνιστής σαπουνόπερας από την Καβάλα
- Μηηηηηηη!
Ενστικτωδώς διέκοψα το Skype και έκανα jump-in στο Amadeus. Το ενδεχόμενο να γεννηθώ ηθοποιός στα σήριαλ της Ελευθερίας Καραδήμου ήταν κάτι που έπρεπε να αποφύγω...
Μπήκα μέσα, κατευθύνθηκα στη βιβλιοθήκη. Πλάι στους οδηγούς του Lonely Planet, βρισκόταν ένα μικρό βιβλίο. Το έπιασα στα χέρια μου και βγήκα πάλι έξω, να ατενίσω τη δύση του ηλίου, διαβάζοντάς το, μέχρι να σποττάρω την πληθωρική σιλουέτα της Τζουτζούς, μπροστά από τον κατακόκκινο ήλιο. Ήταν οι «Πευκοβελόνες» της Βάνας Καρούλου Λέκκα. Άρχισα να το διαβάζω...
ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ
Τα μάτια μου στις ράγες των τραίνων
Tο μεθύσι κρατάνε των φιλιών σου,
Mέσα απο την απουσία σου.
Το σταχτί χρώμα της απομάκρυνσης
Bάφει το μπλε της θύμησης,
Πίσω από την ανθισμένη ανάσταση.
Σε περιμένω.
«Κάτι ανάλογο είχε γράψει και ο Jean Givet στο “La Position de l' Âme”» σκέφτηκα, καθώς ξεφύλλιζα τις σελίδες. Τη θερινή ραστώνη διέκοψε το διαπεραστικό μπλιπ-μπλιπ-ντουπ-ντουπ-ντουπ του Skype. Κοίταξα το tablet, ήταν η αεροπορική ψυχολόγος μου Enkhjargal Mönkhtsetseg, από τη Μογγολία. Αυτό, που τόσες ώρες προσπαθούσα να θυμηθώ, ήταν το καθιερωμένο μηνιαίο μεταμεσονύχτιο (σε ώρα Ουλάν Μπατόρ) αεροπορικό group therapy, που διοργάνωνε -μέσω Skype- για τους απανταχού εξαρτημένους junkies της κηροζίνης.
Άνοιξα δειλά-δειλά τη σύνδεση για να μιλήσω με την Ειρηνική Ευλογία του Αιώνιου Άνθους (αυτό σήμαινε το όνομά της)...
- «Хатагтай Энхжаргал Мөнхцэцэг, сайн байна уу?» είπα καθώς αντίκρυζα το αυταρχικά διερευνητικό της βλέμμα
- «Сайн байна аа!» απάντησε κοφτά, σα να ήθελε να μπει κατευθείαν στο ζουμί... Τέτοια ήταν πάντα!
(translate mode: ON)
- Τι λένε τα πράγματα εκεί στη ρομαντική Ουλάν Μπατόρ; Άρχισε το ψοφόκρυο;
- Εδώ όλα καλά, εσένα δε σε βλέπω καλά. Κανένα ταξιδάκι θα πας;
- Σε δύο εβδομάδες πάω στη Σκιάθο, να με χτυπήσει κανένα jet blast, μπας και στανιάρω.
- Πάντα σε ημίμετρα κατέφευγες, αδιόρθωτε Έλληνα.
- Τι θέλετε να πείτε, γιατρέ;
- Πρέπει να γίνουν πράγματα, το είπε και η δημοφιλής εδώ, στη Μογγολία, Βάνα Μπάρμπα. Εσύ τι κάνεις γι' αυτό;
- Ξέρετε, Δόκτωρ Ενχχτζαργκάλ Μουνχχτσετσέγκ, έχει τελειώσει το μπαγιόκο κι αντί για Βάνα Μπάρμπα, το έχω ρίξει στη Βάνα Καρούλου Λέκκα.
- Αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες. Να πας ένα διηπειρωτικό. Η ΜΙΑΤ έχει καταπληκτικές προσφορές για τις μητροπόλεις της Ανατολικής Ασίας, you know: Σιγκαπούρη, Τόκυο, Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Σανγκάη, Ουλάν Μπατόρ...
- Εκτός από μπαγιόκο, δεν υπάρχει χρόνος. Θέλω MIAT σαν κολασμένος, αλλά πρέπει να πάω Βερολίνο ή Μόσχα.
- Να τσακιστείς να πας.
- Δε γίνεται σου λέω. Έχω οικογένεια, δουλειά, σκύλους, γάτες.
- Να μάθεις να βρίσκεις λύσεις μόνος σου. Σε αυτόν τον τομέα χρειάζεσαι πολλή δουλειά.
- Και τι να κάνω; Πού να πάω;
- Θα σου μια ρήση ενός συμπατριώτη μου: «Ярихаар яв, хэлэхээр хий», δηλαδή «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα
λόγια». Αυτό είπε και μετά κατέκτησε το μισό γνωστό κόσμο, εκτός από τη Σιγκαπούρη, που θα κατακτήσεις εσύ. Ελπίζω να κατάλαβες για ποιον μιλάω:
- Τον Χορλοογκιίν Τσοϊμπαλσάν;
- Όχι!
- Το Νταμντινίι Σούχμπαατάρ;
- Ένα σου λέω, μη με κάνεις να χάσω την υπομονή μου.
- Το Ριντσινγκίιν Ελμπεγκντόρτζ;
- Τον Τζένγκις Χαν, εννοώ, ηλίθιε!
- Α...
- Κλείσε Σιγκαπούρη, γιορτάζουν τα 50 χρόνια ως κράτος, αλλά μη μείνεις στατικός. Κάνε κάτι δημιουργικό, βάλε κάτι εντυπωσιακό, κάτι κραυγαλέο μέσα... Να πας Κουάλα Λούμπουρ, να φας στου Chef Ismail. Και μη μάθω ότι πήγες με καμιά Malaysia ή Air Asia... Με Άραβα θα πας...
- Φωτιές που μου ανάβεις, γιατρέ μου!
- Έτσι είμαι εγώ. Πήγαινε και δε θα το μετανοιώσεις. Και μην πας μόνος σου. Πάρε κι άλλον μαζί. Το George για παράδειγμα.
- Να πάω με KLM, που έχει προσφορές, αυτές τις μέρες;
- Είσαι καλά; 11 ώρες ταξίδι σε 3-4-3; Ψάξε κάτι πολιτισμικά πιο κοντινό στη Μογγολία, πιο άνετο, πιο εύγευστο και με καλύτερες ώρες...
- Μη μου πεις ότι εννοείς και πάλι την τ-τ-τ-τ-τ-τ...
- Ναι αυτή!
- Μα ξεχνάς τι τράβηξα την Καθαροδευτέρα;
- Δεν έφταιγε αυτή. Ήταν θέλημα Atatürk. Στρώσου στη δουλειά και κλείσε γρήγορα θέσεις! Έχεις Amadeus στο σπίτι, έτσι δεν είναι;
- Όλα τα ξέρεις, γιατρέ μου, όλα...
- Κάνε “jump-in” και άρχισε. Θα σε πάρω αύριο να μάθω νέα.
- Τι σας χρωστάω, γιατρέ;
- Θα με πληρώσεις σε είδος, όταν έρθεις στην Ουλάν Μπατόρ

- Σιγκαπούρη δε μου είπες να πάω;
- Όπου θες πήγαινε. Αλλά να πας, γιατί αν δεν πας, στην επόμενη ζωή θα γεννηθείς πρωταγωνιστής σαπουνόπερας από την Καβάλα
- Μηηηηηηη!
Ενστικτωδώς διέκοψα το Skype και έκανα jump-in στο Amadeus. Το ενδεχόμενο να γεννηθώ ηθοποιός στα σήριαλ της Ελευθερίας Καραδήμου ήταν κάτι που έπρεπε να αποφύγω...