Αδεια φωτογραφησης;;

Re: Επιτρέπετε η λήψη φωτογραφιών στους αερολιμένες?

convair":1rlfzpqf said:
...Γνώμη μου- φωτογράφισε ότι και όπου θες !...
...Ζούμε σε ψηφιακή εποχή με δορυφόρους πάνω από τα κεφάλια μας!! Φωτογράφισε άφοβα και εάν κάποιος σου κάνει παρατήρηση απλά κρύψε τη μηχανή και παρέμεινε ευγενικός..!!
Κι αν κάποιος κολλήσει στο γράμμα του νόμου και κρίνει ότι πρέπει να οδηγηθεί ο πιθανός κατάσκοπος στα δικαστήρια τι να κάνει; Να τους πει ότι του είπαν σε ένα φόρουμ να φωτογραφίζει άφοβα και μετά να κρύβει τη μηχανή του;
panagios":1rlfzpqf said:
...Οκ, θα μπορουσαν να μην αποσυρουν εντελως το νομο, αλλα τουλαχιστον θα μπορουσαν να ειναι πιο χαλαροι οταν ειναι προφανες οτι μπροστα τους δεν εχουν κατασκοπους της kgb αλλα απλους πολιτες που κανουν αυτο που απολαμβανουν...
Εγώ θεωρώ πιο επικίνδυνο να εφαρμόζει κάποιος ένα νόμο κατά το δοκούν και να κρίνεται η τύχη μου από το αν το όργανο θα καταλάβει ότι δεν είμαι κατάσκοπος της KGB.
Ο νόμος θα πρέπει να είναι νόμος και να ισχύει πάντα. Η κατά την κρίση ενός αστυνόμου εφαρμογή του και το profiling ("τον έκοψα ότι δεν ήταν κακός") είχαν στο παρελθόν ΤΡΑΓΙΚΑ αποτελέσματα.
 
panagios":2nim9ou2 said:
Μιλας για το σκηνικο στη καλαματα το 2001 αγαπητε?
Τοτε δεν ηταν 2 βρετανοι αλλα 12 μαζι με 2 ολλανδους.

Ναι σε αυτό αναφερόμουν, αλλά το αρθρο αναφέρεται σε 6 Βρετανούς, και όχι 12. Σε ευχαριστώ που το βρήκες γιατί εγώ προφανώς το έψαχνα λάθος.
Για τα Χανιά πάντως έχω ακούσει μια ιστορία από φίλους στις δυνάμεις ασφαλείας, για κάποιους Βρετανούς πάλι (τους αρέσει το planespotting) που εθεάθηκαν να φωτογραφίζουν το αεροδρόμειο από μια πλαγιά βόρεια τού αεροδρομίου, όπου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και έπειτα φυλακίστηκαν. Από κει και πέρα δεν έχω πληροφορίες για το πόσο κράτησε αυτή η ιστορία. Μπορεί να τούς κράτησαν μερικές ώρες μόνο.

Σημερα, εν ετι 2011 με το googlemaps να δινει τη δυνατοτητα σε οποιον θελει να δει με τεραστια λεπτομερια στρατιωτικες εγκαταστασεις, μηπως πρεπει να το ξανασκεφτουν;
Δειτε λιγο τη καλαματα στο googlemaps και πραγματικα αναρωτηθειτε τι παραπανω θα μπορουσε να προσφερει μια φωτογραφηση του χωρου.

Δεν συγκρίνεται η ανάλυση και λεπτομέρεια του Google Maps, η οποία φωτογραφία πάρθηκε μια συγκεκριμένη στιγμή με την έγκριση και συγκατάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης, με μια φωτογραφία από κοντά με τηλεφακό, κάποιες ώρες που πιθανόν υπάρχει κινητικότητα στην πίστα, το οποίο θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί πράξη κατασκοπείας.

Δεν υποστηρίζω κανέναν με αυτό το σχόλιο, άπλα θέτω την άποψη μου, ότι το Google Maps δεν προσφέρει τίποτα για λόγους κατασκοπείας.
 
Στο google maps πολλές από τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις έχουν ''συννεφάκια'' που κρύβουν αυτά που πρέπει. Ψάξτε στα βόρεια και θα καταλάβετε.

Θυμάμαι στον Έβρο είχαμε 2-3 περιπτώσεις σε λίγους μήνες που Ευρωπαίοι φωτογραφίζαν στρατόπεδα. Οπότε δεν είναι έκπληξη αν Ολλανδός με όνομα Φατίχ ή Μπουράκ έχει συγκεκριμμένες φωτογραφικές ανησυχίες. Επίσης μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι σπόττερς οργάνωσαν ταξίδι στο εξωτερικό και φωτογραφίζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να τους περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα. Δεν λέμε για το SKG αλλά για αεροδρόμια που βλέπεις 9 στις 10 μαχητικά.
 
flesland":hqoefd35 said:
Επίσης μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι σπόττερς οργάνωσαν ταξίδι στο εξωτερικό και φωτογραφίζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να τους περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα.
Η άποψη που έχεις για το θέμα είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής παραπληροφόρησης. Στην πραγματικότητα η κατηγορία της παράνομης φωτογράφισης είχε αποσυρθεί ενωρίς γιατί δεν βρέθηκε κάποια επιλήψιμη φωτογραφία και προσπάθησαν να στηρίξουν το κατηγορητήριο στα logbooks. Τα ελληνικά έντυπα και ΜΜΕ όμως συνέχιζαν να παραμυθιάζουν τον κόσμο για φωτογραφίες.

Να προσθέσω ότι εξ αιτίας αυτού του συμβάντος το ΓΕΕΘΑ πίεσε αφόρητα ώστε να περάσει σε μεταγενέστερο νόμο του ΥΜΕ που αφορούσε την ΕΕΤΤ η απαγόρευση για τα scanners (Ν. 3431, ΦΕΚ Α13/2006, άρθρο 24, παράγραφος 19, εδάφιο γ).
 
Με αυτό που έγραψα δεν εννοούσα ότι πράγματι κατασκοπεύαν ή οτιδήποτε αλλά ότι θα έπρεπε να είναι στοιχειωδώς υποψιασμένοι ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα. Δεν νομίζω δηλαδή ότι άνθρωποι που ξοδεύουν τόσα χρήματα για το χόμπι τους είναι τόσο απληροφόρητοι για την χώρα που επισκέπτονται. Μπορεί να μην είμαι φωτογράφος ούτε χομπίστας αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις που δεν φωτογραφίζεις ποτέ, πόσο μάλλον στρατιωτικές (εδώ απογορεύεται στα διυλιστήρια η φωτογράφιση). Αυτό ισχυεί σε πολλές χώρες - αν όχι σε όλες- και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Επίσης επί της ουσίας δεν βρίσκω τον λόγω να προσπαθούν να παραμυθιάσουν τον κόσμο με ψεύδη, προκαλώντας προβλήματα με χώρες της ΕΕ, τις πρεσβείες τους και την κοινή τους γνώμη. Αν κάναν γκάφα κατά την σύλληψη τους, ας το λέγαν και ας τους αφήναν ελεύθερους, δεν θα πέσει κανείς από τα σύννεφα έτσι και αλλιώς.
 
Μα γιατί επανέρχεσαι στην φωτογράφιση αφού σου ανέφερα ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποσύρθηκε λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων ? Επίσης είχε αποσυρθεί (ή είχε υποβαθμισθεί) και η κατηγορια για τα scanners γιατί δεν πατούσε καλά στην τότε νομοθεσία (προ 2006). Έμεινε μόνο η κατηγορία για τα logs και με βάση αυτήν προχώρησαν σε δίκη.

Το γιατί η κυβέρνηση Σημίτη (ή τουλάχιστον υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες και δικαστικοί) ώθησαν το πράγμα στα άκρα, δυσφήμισαν την χώρα και ξόδεψαν αρκετά χρήματα σε πληρωμένα ψευδή δημοσιεύματα, δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ήμουν σύμβουλος του Σημίτη. Μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω και αυτό επειδή παρακολούθησα την υπόθεση από σχετικά κοντινή απόσταση.

Πάντως τα αντίστοιχα άρθρα του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 149 και δευτερευόντως όλο το "πακέτο" 146-150) είναι αρκετά γενικόλογα ώστε, άπαξ και το θέμα δεν λυθεί επι τόπου και κάποιος οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, η κατάσταστη να ξεφεύγει εύκολα.

--EDIT--
Να προσθέσω δε ότι λίγο μετά το περιστατικό στην Καλαμάτα, και ενώ εκκρεμούσε η δίκη, συνεληφθησαν κάποιοι πραγματικοί κατάσκοποι στη Σούδα (δεν είναι μυστικό, είχε γραφτεί στον τύπο το γεγονός όπως και εθνικότητά τους) και φυσικά ελευθερώθηκαν σχεδόν αμέσως χωρίς τυμπανοκρουσίες με παρέμβαση της χώρας τους.
 
sv1xv αναφέρεσε σε συγκεκριμμένη περίπτωση που γνωρίζεις (υποθέτω) περισσότερα και εγώ αναφέρομαι σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις που επίσης γνωρίζω. Νομίζω ότι το τόπικ είναι γενικότερα για την φωτογράφιση και όχι για το συμβάν με τους 12.


flesland":1w2rrvbu said:
Θυμάμαι στον Έβρο είχαμε 2-3 περιπτώσεις σε λίγους μήνες που Ευρωπαίοι φωτογραφίζαν στρατόπεδα. Οπότε δεν είναι έκπληξη αν Ολλανδός με όνομα Φατίχ ή Μπουράκ έχει συγκεκριμμένες φωτογραφικές ανησυχίες. Επίσης μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω ότι σπόττερς οργάνωσαν ταξίδι στο εξωτερικό και φωτογραφίζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς να τους περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα.
 
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κομβική για λόγους που ήδη ανέφερα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του forum. Και μάλιστα συνεχίζεις στην παράθεσή σου να αναφέρεσαι σε αυτήν με βάση τις κυβερνητικές ψευδολογίες.

Από τις άλλες υποθέσεις, αυτές με πραγματικούς κατασκόπους, μήπως ξέρεις πόσοι καταδικάστηκαν ? Και αν κάποιοι "καταδικάστηκαν", αν εξέτισαν τις ποινές τους ? Εννοείται βέβαια μετά το 1974.
 
Re: Επιτρέπετε η λήψη φωτογραφιών στους αερολιμένες?

fotis":1p7sj6jz said:
convair":1p7sj6jz said:
.....] Κι αν κάποιος κολλήσει στο γράμμα του νόμου και κρίνει ότι πρέπει να οδηγηθεί ο πιθανός κατάσκοπος στα δικαστήρια τι να κάνει; Να τους πει ότι του είπαν σε ένα φόρουμ να φωτογραφίζει άφοβα και μετά να κρύβει τη μηχανή του;

Γνώμη μου είναι, δεν παροτρύνω απαραίτητα ούτε νομικά θα καλύψω κανένα! Έχω φωτογραφίσει αρκετά "απαγορευμένα" θέματα γιατί για μένα ήταν σημαντικά και δεν τα "ανεβάζω" σε οποιοδήποτε φορουμ χωρίς λόγο. Αν μου βρείτε ένα φαντάρο που εν άγνοια ή μη ΔΕΝ έχει φωτογραφία από "απαγορευμένο" σημείο, ενημερώστε με . .

Εννοείται πάντα ότι δεν στήνω μηχανή με τρίποδο έξω από πύλη αεροδρομίου ή στρατοπέδου, για να μην παρεξηγιόμαστε.

Προσωπικά σέβομαι μόνο πρόσωπα και όχι εγκαταστάσεις- μαχητικά Α/Φ και συναφή.
 
Καλησπέρα σας!
Την Παρασκευή πετάω Θεσσαλονίκη-Μιλάνο,Μπέργκαμο-Κρακοβία. Στο Μπέργκαμο θα έχω περίπου 5 ωρίτσες να γεμίσω.
Ξέρετε τι ισχύει για αυτά τα αεροδρόμια; Μπορώ όση ώρα θα περιμένω στις εξόδους να φωτογραφίσω;
 
Top