Απώλεια κινητήρα σε 747 της ΟΑ

Luz

V.I.P.-Class-Member
Εγγραφή
02/12/2007
Μηνύματα
1.188
Likes
68
Περιοχή
Περιστέρι
Website
www.luz.gr
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
TWITTER
elspoterdeavion
sv1xv":1he1k0e5 said:
Η αξία του επχειρήματος με τον εξομοιωτή είναι σχετική. Προφανώς δείχνει πόσο οριακά ήταν τα πράγματα. Όμως αυτό το "έπρεπε να έχει πέσει" μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι το φυσικό αεροσκάφος με προσεκτικούς χειρισμούς έχει περισσότερα περιθώρια από αυτά που περιγράφει το μαθηματικό μοντέλο του στον εξομοιωτή, δηλαδή το μοντέλο είναι ελαφρώς συντηρητικό. Αυτό δεν είναι κακό, το αντίθετο θα ήταν ανησυχητικό, δηλαδή ο εξομοιωτής να σου λέει ότι είσαι εντός ορίων όταν αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Σωστά τα λες φίλε και τρενόφιλε!!!!
Φίλος μου πιλότος σε mirage 2000 μου έλεγε σε ανύποπτο χρόνο,ότι σύμφωνα με την εταιρεία το όριο αντοχής του είναι +9g αλλά πολλές φορές έχει ξεπεραστεί και χωρίς πρόβλημα.Απλώς τα όρια υπάρχουν για να κρατούν τα "χαλινάρια".
 

docORL

Business-Class-Member
Εγγραφή
19/12/2007
Μηνύματα
363
Likes
2
Περιοχή
in the cockpit...
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGTT
Οχι και "χωρις προβλημα"! Μην λεμε οτι θελουμε!!! Ισως μια φορα, τυχαια! Αμα τα περνας "κοκορετσι", γινεσαι πελατης μου!
 

A300B4

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
09/07/2014
Μηνύματα
8
Likes
1
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LIRF

AndreasT

Business-Class-Member
Εγγραφή
27/12/2007
Μηνύματα
279
Likes
0
Περιοχή
Latitude 37.9830 - Longitude 23.7330
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
UAE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Πέρασαν 6 χρόνια από το post μου, αλλά το είδα με το ίδιο ενδιαφέρον!

Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Απίστευτο πραγματικά να πετά 55 μέτρα πάνω από την Αθήνα ένα 747! Πανικός!
 

Air Greece

Business-Class-Member
Εγγραφή
23/03/2014
Μηνύματα
292
Likes
45
Αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα αυτού τού βίντεο και δεν μπορούμε να το αφήσουμε ασχολίαστο.Το είχα δεί τότε στην τηλεόραση,ένα μικρό ντοκουμέντο και τα θυμάμαι όλα.Έχει αφήσει έξω τις διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων και το δέος με το οποίο είχαν αντιμετωπίσει το θέαμα.Το μόνο που είχα ξεχάσει ήταν το πόσο χαμηλά πραγματικά πετούσε. Φαίνεται πώς η ίδια η "λογική" το είχε σβήσει από τη μνήμη. Και το πόσο ξυστά είχε περάσει από εκείνο το λόφο στον Άλιμο που συζητούσαμε πριν από μήνες...
 

AGV

First-Class-Member
Εγγραφή
13/04/2011
Μηνύματα
624
Likes
219
Περιοχή
Ύπαιθρος
Η περιγραφή του συμβάντος από το βιβλίο "Η ιστορία των δημοσίων αερομεταφορών στην Ελλάδα":
"
Το «Χέρι του Θεού» (B747-284 νηολόγιο SX-OAA, Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών, Πτήση ΟΑ411 Αθηνών – Νέας Υόρκης, 9/8/197:cool:.

Ο θρύλος της πτήσης αυτής κυκλοφορούσε μέσα στην εταιρεία από στόμα σε στόμα όπως περίπου οι φοβερές εκείνες ιστορίες των παλαιών ναυτικών που διηγούντο θαλάσσια τέρατα. Ωστόσο το περιστατικό είναι πραγματικό, αλλά τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από το αρχείο της Μπόινγκ και την ανάλυση που είχε κάνει για το συμβάν .
Τα «Τζάμπο» χρησιμοποιούσαν 4 κινητήρες με έγχυση νερού που βοηθούσε την ώση τους ιδιαίτερα κατά την φάση της απογείωσης, οπότε είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη δυνατή ώση, και οι κινητήρες έχουν την μεγαλύτερη καταπόνηση ολόκληρης της πτήσης.
Το Μπόινγκ 747 με νηολόγιο SX-OAA την Τετάρτη 9/8/1978 είχε προγραμματισθεί να εκτελέσει την πτήση OA411 Αθήνα – Νέα Υόρκη. Λόγω της μακρινής πτήσης υπήρχε και δεύτερο πλήρωμα που θα αναλάμβανε καθήκοντα στο τελευταίο μισό της πτήσης. Πήρε θέση στον διάδρομο 33R με κατεύθυνση προς Βορρά, του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών για απογείωση. Η θερμοκρασία τη στιγμή εκείνη ήταν 32° Κελσίου, η βαρομετρική πίεση 29,83 ίντσες Υδραργύρου, ο άνεμος ήταν ΒΔ μέχρι μέτριος (310° / 12 kt) και το υπολογιζόμενο βάρος του αεροσκάφους ήταν 350 τόνοι (“Airplane Gross Weight 350.000 kg [771.600 lb], Flaps 20°, a/c packs OFF”).
Η τροχοδρόμηση υπήρξε κανονική όμως κατά την απογείωση (Rotation) βγήκε εκτός λειτουργίας ο κινητήρας Νο 3. Είτε από κακή συνεννόηση είτε από εσφαλμένη εκτίμηση ο Ιπτάμενος Μηχανικός έθεσε την αντλία του νερού εκτός λειτουργίας 7” μετά την αστοχία του κινητήρα Νο 3. Το αποτέλεσμα ήταν η ισχύς των υπολοίπων κινητήρων να μειωθεί σημαντικά (EPR 1,343 για τον κινητήρα Νο 1, 1,337 για τον Νο 2 και 1,332 για τον Νο 4) και το αεροπλάνο να μην είναι σε θέση να πάρει ύψος.
Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού προς Βορρά υπήρχε ένα ύψωμα. Όσοι έτυχε να παρακολουθούν την απογείωση, είδαν το «Τζάμπο» να περνά το ύψωμα και αμέσως μετά να πέφτει και να χάνεται πίσω από αυτό. Όλοι περίμεναν να ακούσουν την συντριβή του.
Τα επόμενα λεπτά υπήρξαν πραγματικά δραματικά. Σύμφωνα με τις φήμες η επικοινωνία του πληρώματος με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου είχε αντικείμενο την καταλληλότερη τοποθεσία στην οποία θα μπορούσαν να «ρίξουν» το αεροπλάνο για να υπάρξουν λιγότερα θύματα από το έδαφος, αναφέροντας το «γήπεδο του Πανιωνίου» (στη Νέα Σμύρνη).
Αμέσως μετά την απογείωση (20”) το πλήρωμα ανέβασε το σύστημα προσγείωσης και ο κυβερνήτης σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης ξεκίνησε αριστερή στροφή. Ο δεύτερος κυβερνήτης που καθόταν πίσω από τον υπεύθυνο κυβερνήτη, βλέποντας την εξέλιξη της πτήσης έδειξε μεγαλύτερη ψυχραιμία, «έπεσε πάνω στα χειριστήρια» και διατήρησε το αεροσκάφος οριζόντιο ενώ παράλληλα αύξησε χειροκίνητα την ισχύ των κινητήρων No 1 και 2 στο μέγιστο δυνατό 30” μετά την πτώση της ισχύος των κινητήρων (“Go-around EPR”, 1,468 No 1, 1,460 No 2).
Το «Τζάμπο» πέταγε επί 325 δευτερόλεπτα με ταχύτητα 80 κόμβων, λίγα μόνο μέτρα πάνω από τις πολυκατοικίες, κόβοντας με τα καυσαέριά του τις κεραίες των τηλεοράσεων που υπήρχαν στις ταράτσες τους. Ο θρύλος αναφέρει ότι πέρασε ανάμεσα από τους πυλώνες φωτισμού του γηπέδου του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Μετά όμως από τα πρώτα λεπτά, λόγω την μείωσης του βάρους του από την κατανάλωση του καυσίμου, το αεροσκάφος άρχισε αργά – αργά να κερδίζει κάποιο ύψος. Σύμφωνα με τις φήμες, διέσχισε το λεκανοπέδιο των Αθηνών, πέρασε μέσα από το «Σχιστό» και βγήκε στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας, όπου μπορούσε πλέον να κάνει απόρριψη καυσίμου και ελαφρύνοντας το βάρος του να κερδίσει σημαντικό ύψος που του επέτρεψε να κάνει στροφή, να επιστρέψει και να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Στα πρώτα δευτερόλεπτα που το αεροπλάνο έχασε το ύψος του, δεν γνωρίζουμε αν εκείνο που το κράτησε στον αέρα ήταν «το Χέρι του Θεού», ο «Άγιος» που είχε κάποιος ή κάποιοι από όσους βρίσκονταν μέσα, το αεροδυναμικό φαινόμενο του εδάφους (Ground Effect), ή η παρέμβαση του δεύτερου κυβερνήτη. Όμως σύμφωνα με τη φημολογία, η Μπόινγκ θεώρησε το περιστατικό σαν συντριβή του αεροσκάφους («Loss of wet thrust in a situation where the airplane was takeoff climb limited severely reduced the ability to continue the flight with any significant amount of positive climb gradient. Once thrust was manually increased at a coordination time of approximately 325 seconds, the airplane climbed out in a normal manner.»). Από την εποχή εκείνη η Μπόινγκ κατάργησε την έγχυση νερού στους κινητήρες, και εκδόθηκε υποχρεωτική οδηγία τροποποίησης του παγκόσμιου στόλου.
"
 

jsh4all

Economy-Class-Member
Εγγραφή
05/03/2012
Μηνύματα
238
Likes
20
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
LPE
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGST
Μου ξυπνησατε , αναμεικτα συναισθηματα ...ΠΑΛΙ . !!! 9 Αυγουστου , στο ....''παλιο'' αεροδρομιο , στο ΓΚΟΥΝΤ ΜΠΑ'Ι' , μαζι με τον πατερα μου , ( ΕΕΚ , σειρα ενα ) ο οποιος , εχωντας σχολασει πριν απο λιγο , και αφου επιβιβασε , την αδελφη μου , μαζι με την κορη του Κ2 ( Φικαρδου ) , ( φιλες , και Παλαιοφαληριωτησες ) που ταξιδευαν για Ν.Υ. , με συναντησε εκει . Παρακολουθησαμε , την απογειωση ( η μητερα μου ειχε μεινει , μεσα στο αυτοκινητο , γιατι φοβοταν τα αεροπλανα , κλπ ) και βλεπωντας το σκασιμο του κινητηρα , και οτι , το αεροπλανο ...''εξαφανιστηκε'' , πισω απο τον λοφο του Αλιμου , αγκαλιαστηκαμε , και ξεσπασαμε σε λιγμους . Τωρα τι , και πως θα το πουμε στην μητερα μου ???? Αυτο ηταν το προβλημα μας . !!! Τελικα ολα καλα , αλλα εκει στην ταρατσα του ΓΚΟΥΝΤ ΜΠΑ'Ι' , αφησαμε κατι ....''χρονια'', απο την ...''βγαλμενη'' ψυχη μας . !!!
 

koulis

Business-Class-Member
Εγγραφή
20/07/2011
Μηνύματα
266
Likes
21
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
aaa
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGMG
Απο τα λιγα που ξερω, τα αεροπλανα που εκτελουν αερομεταφορες πρεπει να εχουν μια minimum αποδοση σε περιπτωση που χασουν κινητηρα (one engine inoperative performance) για να μπορουν να γυρισουν ασφαλως πισω. Δεν ισχυε κατι τετοιο στα 747-200? Πριν 30 χρονια ηταν διαφορετικες οι προδιαγραφες? Δηλαδη αν ενα 747-200 εχανε κινητηρα τα πραγματα ηταν τοσο επικινδυνα?
 

viclec

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
30/05/2013
Μηνύματα
55
Likes
0
Περιοχή
Ηράκλειο
Website
www.viclec.com
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
BER
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGIR
YAHOO
viclec@yahoo.gr
Απ'όσο κατάλαβα από ένα ντοκιμαντέρ που είδα εκτός από τον κινητήρα 3 που έχασε, έχασε και την ισχύ και από τους άλλους 3.. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα επανήλθε η ισχύς από τους άλλους 3..
 

seven4seven

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
27/04/2004
Μηνύματα
5.233
Likes
663
Περιοχή
Airside
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
KLM
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
VHHH
Στην περιγραφή που παραθετεις, AGV, έχει δυο μεγάλα λάθη. Δεν σήκωσαν το σύστημα προσγείωσης αμέσως μετά την Α/Γ για να αποφύγουν την οπισθελκουσα απο τις θύρες του συστήματος προσγείωσης. Επίσης, αυτό το "πέταγε επι 325 δευτερόλεπτα με ταχύτητα 80(!) κόμβων" το οποίο δε νομίζω να χρειάζεται να αναλύσουμε...
Το ντοκυμαντέρ που μας παρέθεσε ο Α300Β4 (ευχαριστούμε!) πολύ έντεχνα κρύβει τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε όλη αυτη η ιστορία: κακό CRM ("τα νερά, τα νερά" ειπε ο Κ1 και ο Ι/Μ ενώ τα είχε ανοιχτά, τα έκλεισε, σύμφωνα με κάποιους παλαιούς συμφορουμιτες...)
 
Top