Αρκεί η ταυτότητα για ταξίδια εντός Schengen;;;

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Προσωπικά το 2005 είχα πρόβλημα με την παλιά μου Κυπριακή ταυτότητα στο LHR γιατί η υπάλληλος έψαχνε την ημερομηνία λήξης οπότε και αναγκάστηκα να δείξω διαβατήριο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανανέωσε τα Δελτία Ταυτότητας ώστε να φαίνεται πάνω και ημερομηνία λήξης και αυτό είναι καθαρά για λόγους ανανέωσης της φωτογραφίας.

Έχοντας αλλάξει την ταυτότητα μου με νέα που έχει ημερομηνία λήξης έχω μπεί τόσο σε UK όσο και σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
καλημερα σε ολους. μηπως ξερει κανεις να μου πει αν μπορω να ταξιδεψω μονο με την ταυτοτητα μου σε ουγγαρια και ρουμανια οδικως?επισης η κορη μου παροτι ειναι ανηλικη εχει ταυτοτητα.μπορει να ταξιδεψει η χρειαζεται διαβατηριο?
 
προκειται να παω για ενα σαβ/κο στην Ουγγαρια στις 17/2, καθως κοιταζα το διαβατηριο μου, λήγει στις 7/2. λογω του οτι δεν ειμαι διατεθειμενος αυτη τη στιγμη να τρεχω σε αστυνομιες κτλ και δεν μου περισσευουν και τα 80-90 ευρω για να το ανανεωσω, θα ηθελα να μαθω αν μπορω να ταξιδεψω με την αστυνομικη μου ταυτοτητα (παλιος τυπος, χωρις λατινικους χαρακτηρες)?

Η ουγγαρια ειναι εντος Σενγκεν, οπότε πιστευω πως μπορω. Μπορει καποιος να το επιβεβαιωσει?
 
Κανονικά πρέπει να δεχτούν την παλιά ταυτότητα ως ταξιδιωτικό έγγραφο, αλλά καλού κακού βγάλε απλά μια νέα που δε θέλει χρόνο και στη βγάζουν σε 1-2 μέρες το πολύ. Το διαβατήριο είναι φασαρία, θέλει παράβολα κλπ κλπ. και θέλει καμιά 10αριά μέρες να στο εκδώσουν. Άσε που για να βγάλεις διαβατήριο πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις πρώτα ταυτότητα νέου τύπου.
 
Δεν μπορώ να συνεισφέρω στην απάντηση της αρχικής ερώτησης, αφού ταξιδεύω πάντα με διαβατήριο, αλλά να πω πως ανανέωσα το διαβατήριο μου τον περασμένο Αύγουστο με παλαιού τύπου ταυτότητα (του 199:cool:, χωρίς λατινικούς χαρακτήρες και με το θρήσκευμα αναγραφόμενο. (συλλεκτικό κομμάτι!) Στο τμήμα κανείς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα της παλιάς ταυτότητας, ούτε καν ως σύσταση. Επίσης, χρειάστηκαν μόλις τέσσερις μέρες, κάτι που μου επαλήθευσε και φίλος που έβγαλε διαβατήριο πριν 3 εβδομάδες. (Όλα αυτά στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΤ Τούμπας)

Τέλος, όντως η ταυτότητα είναι (σχεδόν) δωρεάν, αλλά θέλει πιστοποιητικό γέννησης, που είναι κι αυτό φασαρία αν πρέπει να εκδοθεί από άλλο μέρος.
 
Φιλε Σακάτης

Είμαι σπουδαστής στην Βουδαπέστη εδώ k 6 χρονια. Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες χρειάζεσαι οπωσδήποτε για να πετάξεις με Malev. Στην ζητάνε και στο πήγαινε και στο έλα και ειδικά στην επιστροφή άμα δεν έχει λατινικούς, δε πρόκειται να σε αφήσουν να επιβιβαστείς διότι δεν έχεις απόλυτος κανένα νόμιμο έγγραφο που δείχνει ότι είσαι αυτός που πρέπει να ταξιδέψει (οι παλαιού τύπου ταυτότητες δεν ισχύουν πια εντός schengen).

Ως φοιτητής δοκίμασα ακόμη k ουγγρική άδεια οδήγησης να χρησιμοποιήσω :!: για να περάσω αλλα ήταν κάθετοι (και καλά έκαναν).
Οποτε ή διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς, η επιλογή είναι δικη σου
 
Παιδιά,

εγώ ταυτότητα έβγαλα αυθημερόν (αλλά έπρεπε να βγάλω το πιστοποιητικό γέννησης). Την ίδια ημέρα (Σάββατο) πήγα να αναναιώσω το διαβατήριο και την Τρίτη ήταν έτοιμο. Όλα αυτά τον Νοέμβριο του 2011.
 
sakatis":19vuo6uj said:
προκειται να παω για ενα σαβ/κο στην Ουγγαρια στις 17/2, καθως κοιταζα το διαβατηριο μου, λήγει στις 7/2. λογω του οτι δεν ειμαι διατεθειμενος αυτη τη στιγμη να τρεχω σε αστυνομιες κτλ και δεν μου περισσευουν και τα 80-90 ευρω για να το ανανεωσω, θα ηθελα να μαθω αν μπορω να ταξιδεψω με την αστυνομικη μου ταυτοτητα (παλιος τυπος, χωρις λατινικους χαρακτηρες)?

Η ουγγαρια ειναι εντος Σενγκεν, οπότε πιστευω πως μπορω. Μπορει καποιος να το επιβεβαιωσει?
OFF (με λίγο ON) TOPIC mode ON
Θυμώνω κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα... Τσαντίζομαι... Κυρίως με τους ανθρώπους της & την φούσκα άγνοιας μέσα στην οποία ζουν και -δυστυχώς- δείχνουν να απολαμβάνουν.

Πρόκειται να ταξιδεψεις, πράγμα όχι σπάνιο στις μέρες μας αλλά πάντα σημαντικό, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για διασκέδαση. Έχεις μια απορία που κανονικά θα 'πρεπε να είχες διευθετήσει πριν κλείσεις το εισιτήριο. Και βασίζεις την πορεία του ταξιδιού σου στον κάθε ηλίθιο χρήστη με το όνομα "ToSofoPaidi" που μπορεί να σου γράψει "μεγάλε μην κολώνεις, πετάς & με την παλιά γιατί βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι να την δεχθούν σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ". Πάμε καλά ρε άνθρωποι; Καταλαβαίνω πως δεν γουστάρεις να δώσεις 80-90ευρώ (άνεργος 20 μήνες είμαι), αλλά "γαμώτο" ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ, δεν πας βόλτα με το ποδήλατο στην διπλανή πλατεία! Οργανώσου, πάρε την ζωή έστω σε αυτή την μικρή γραφειοκρατική λεπτομέρεια στα χέρια σου & τράβα ρώτα κάπου σοβαρά, εκεί που έπρεπε να είχες ρωτήσει από την πρώτη στιγμή αλλά β α ρ ι έ σ α ι (και μη ρωτήσεις που)! Δώσε 90 ευρώ στην τελική & βγάλε διαβατήριο αν δεν θες να μείνεις μόνο στην έκδοση νέας ταυτότητας & να είσαι πιο σίγουρος. Επιτέλους σε αυτή την ηλίθια χώρα ας μάθουμε κάποτε να παίρνουμε την ευθύνη του εαυτού μας στα χέρια μας. Cazzo!

Καλό ταξίδι σου εύχομαι εννοείται...

ΥΓ: Διαχειριστές διαγράψτε με ελεύθερα. Ο τρελός του χωριού είπε όσα είχε να πει & ηρέμησε...
 
Λοιπον για να ταξιδεψεις στον προορισμο σου θες ένα από τα δύο:

1) Διαβατηριο--> δεν εχεις δεν τον αννεωνεις οπως λες
2)Αστυνομικη ταυτοτητα η οποια να εχει ολα τα στοιχεια με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ-ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτηρες ειτε ειναι γραμμενη στο χερι ειτε ειναι γραμμενη στον Υπολογιστη περναει κανονικα. ΟΠΟΤΕ θες ταυτοτητα με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ-ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτηρες ανεξαιρετως με το τι ειναι γραμμενη.
Και να ξερεις με ταυτοτητα αστυνομικη ταξιδευεις μονο σε χωρες που ανηκουν στην Σενγκεν!

Ελπιζω να ημουν ξεκαθαρος...
 
pastelidis.n.s.":2ynuu6sp said:
Αστυνομικη ταυτοτητα η οποια να εχει ολα τα στοιχεια με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ-ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτηρες ειτε ειναι γραμμενη στο χερι ειτε ειναι γραμμενη στον Υπολογιστη περναει κανονικα. ΟΠΟΤΕ θες ταυτοτητα με ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ-ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτηρες ανεξαιρετως με το τι ειναι γραμμενη.
Και να ξερεις με ταυτοτητα αστυνομικη ταξιδευεις μονο σε χωρες που ανηκουν στην Σενγκεν!
.

Ε; Μην γράφεται ό,τι να'ναι, αν δεν γνωρίζετε. :rolleyes: :rolleyes:
Αν και έχουν χιλιοειπωθεί στο συγκεκριμένο topic, πάμε άλλη μία:

Στη ζώνη Schengen ΔΕΝ υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι. Η μετάβαση από τη μία χώρα στην άλλη είναι ελεύθερη. Αυτή είναι εξάλλου η σημασία της συγκεκριμένης συνθήκης. Είναι σαν να ταξιδεύεις εντός της Ελλάδος.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι οποίες δεν είναι μέλη της συνθήκης τους Schengen) χρειάζεται απλώς ταυτότητα, είτε νέου (με λατινικούς χαρακτήρες) είτε παλαιού τύπου (μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) η οποία είναι επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους. Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές των χωρών μελών οφείλουν να αναγνωρίζουν έγγραφα που είναι γραμμένα σε αυτή.

Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του καθενός τι έγγραφο θα χρησιμοποιήσει για να ταξιδέψει. Αν με ρωτήσεις εμένα, έχω πάντα μαζί μου διαβατήριο είτε ταξιδεύω εντός Ελλάδας, εντός Schengen, εντός Ε.Ε. ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Αφενός υπάρχει έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τις αεροπορικές εταιρείες σε check-in/baggage-drop/gate και πρέπει να έχεις ένα έγγραφο με λατινικούς χαρακτήρες, και αφετέρου δεν έχω χρόνο για χάσιμο να εξηγώ σε κάθε αστυνομικό ή υπάλληλο σε border control τα δικαιώματά μου (που πολλές φορές παίζει να μην τα γνωρίζει ή να μην έχει διάθεση να βοηθήσει) και να περιμένω να ανοίξει τα εγχειρίδια του και να κάνει την αντιστοιχία ελληνικών-λατινικών χαρακτήρων. Επιπλέον, είναι στην ευχέρεια κάθε χώρας, ακόμα και αν ταξιδεύεις εντός Schengen να ζητήσει να σου κάνει έλεγχο, στα σύνορα ή εκτός συνόρων.
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top