Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Η 11η Σεπτεμβριου μπροστα σε αυτο δεν ηταν τιποτα.... Ποσες εταιριες θα χρεοκοπησουν αραγε;

Να υποθέσω ΟΛΕΣ (όσες δεν μπορούν να λάβουν κρατική επιχορήγηση, ή να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές) ;

[ΣΗΜ.: Πολύ σωστά! Και στην εργασία μου συχνά υπέγραφα σαν : "το Καθίκι". Εντάξει! Επιστρέφω στη στάνη μου! ]

Πέταξε κανείς μετά το κλείσιμο εστιατορίων / καφέ / μπαρ;
Ξέρετε αν έχουν σηκώσει και στο αεροδρόμιο όλα τα καθίσματα, ή αν αραίωσαν οι θέσεις αναμονής;

Στα περιφερειακά 14 είναι όλα τα τραπεζάκια/καρέκλες σηκωμένα ή αποθηκευμένα από την Κυριακή. Ή τουλάχιστον αυτή ήταν η οδηγία.

Έχουμε κανέναν να μας ενημερώσει τι γίνεται με την Aegean; πως πάνε τα δρομολόγια εξωτερικού/εσωτερικού;

Έχω την εντύπωση ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες η Α3 το πήγε σχετικά καλά, τουλάχιστον οι τελευταίες μου πτήσεις (μέχρι 6 Μαρτίου) είχαν καλή πληρότητα. Είχε μεν κάποιες ακυρώσεις, ιδιαίτερα στα δρομολόγια με περισσότερες πτήσεις την ημέρα, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που το είχα σε άλλες εταιρίες.

Βέβαια τώρα με τις 14 μέρες αναγκαστική καραντίνα στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες), τους δραστικούς περιορισμούς παντού, το κλείσιμο των συνόρων ακόμα εντός ΕΕ, το κλείσιμο αεροδρομίων κλπ. πώς θα συνεχίζει να πετάει η Α3; Πολύ φοβάμαι ότι θα σταματήσει κι η Α3 τις περισσότερες πτήσεις, αν όχι όλες (εκτός ίσως απ΄τα εσωτερικού).

Εγώ πέταξα Παρασκευή απόγευμα και χθες το μεσημέρι (Αθήνα - Θεσσαλονίκη και επιστροφή) με την Αιγαίου. Η αρχική μου πτήση την Παρασκευή είχε ακυρωθεί και με μετέφεραν στην επόμενη η οποία ήταν γεμάτη γύρω στο 75%. Η χθεσινή ήταν στο 60% περίπου και παρατήρησα αρκετούς που είχαν ανταποκρίσεις είτε για εσωτερικό (κυρίως νησιά) είτε για εξωτερικό.
Την ίδια περίπου ώρα χθες αναχωρούσε και πτήση της Ryanair για Χανιά που φαινόταν να είναι αρκετά γεμάτη. Νομίζω πως σε αυτή τη φάση υπάρχουν αρκετοί που μετακινούνται για να είναι σε περιοχές καταγωγής για την καραντίνα (βέβαια μάλλον δεν είναι αυτός ο σκοπός της καραντίνας...).
Πιστεύω θα είναι πολύ γεμάτες οι πτήσεις από Βρετανία. Πολλοί από τους Έλληνες διαμένοντες εκεί, έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται από τα πολύ χαλαρά μέτρα της κυβέρνησης και επαναπατρίζονται κακήν κακώς παρά τον κατ' οίκον περιορισμό που θα πρέπει να ακολουθήσουν εδώ (αν τον εφαρμόσουν...).

Μενω στη Βρετανία. Δεν ειναι και τοσο ευκολος ο επαναπατρισμος των διαμενοντων εδω καθως δεν δινονται ουτε αδειες ανευ αποδοχων ουτε ετσι απλα παρατανε τις δουλειες τους ολοι και γυρνανε πισω.

Επισης αν ζεις και δουλευεις εδω για ποιο λογο να πας στην Ελλαδα; Επειδη ο πανικος ειναι λιγότερος εκει;

Οσο για τις αεροπορικές ναι τα πραγματα ειναι σκουρα. Αλλα δεν γινεται να χρεωκοπησουν ΟΛΕΣ οι εταιριες. Ναι θα υπαρξει μια μακρα περιοδο ανακαμψης, ισως και ως δυο χρονια, οπως και το 2001 περασαν 2-3 χρονια μεχρι να ξαναπροσλαβουν οι εταιρειες. Θα παρει καιρο να φτασουν παλι στο full capacity. Αλλα δε γινεται να χρεωκοπησουν ολες οπως λενε και ξανα λενε μερικοι.

Επισης το να κανουν ground to στολο τους οι εταιρειες ειναι τακτικη επιβιωσης και οχι μοιραιο αποτέλεσμα. Τα αεροσκαφη στο εδαφος ουτε καυσιμο καινε, ουτε καθημερινο maintenance θελουν ουτε landing και ΑΤC fees κανουν generate.

Το μελλον ειναι αβεβαιο παρ ολα αυτα. Αλλα ας διατηρουμε μια επιφαση λογικης σε οσα λεμε.

Σαφέστατα και δεν μπορούν να γυρίσουν όλοι πίσω, αλλά αρκετά πανεπιστήμια σταδιακά προχωρούν σε μορφές διδασκαλίας από απόσταση, όπως και πολλές εταιρείες ενθαρρύνουν την εργασία από το σπίτι.
Στην Ελλάδα αυτή τη φορά υπάρχει αρκετή ψυχραιμία και δεν τρέξαμε να αδειάσουμε τα σούπερ μάρκετ αυτή τη φορά. Θα δούμε ως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Αλλά το να κάνεις home office δεν σου δίνει το δικαίωμα να πεις «θα επιστρέψω τώρα στην Ελλάδα, αφού μπορώ να δουλέψω κι εκεί στην καραντίνα».

Εγώ βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, και δεν μπορώ να φύγω κάπου για να μείνω (τουλάχιστον) 14 μέρες. Με την αβεβαιότητα τί θα γίνει μέχρι τότε, εάν σε 2 εβδομάδες θα έχει ακόμα πτήσεις ή θα έκλεισαν τα πάντα κλπ. Ήδη το τελευταίο ΣΚ ακύρωσα τη πτήση μου, λόγω του φόβου ότι θα αποκλειστώ, αφού από την Παρασκευή αρκετές χώρες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων τους.

Μπορεί οι φοιτητές να επιστρέψουν, αλλά μετά δεν βλέπω πια ζήτηση. Τουρίστες σίγουρα όχι, επαγγελματικά ταξίδια επίσης όχι, και για ιδιωτικούς/ οικογενειακούς λόγους οι 14 μέρες καραντίνα είναι απαγορευτικός παράγοντας. Συν τους περιορισμούς που ισχύουν σε πολλές χώρες, μέχρι και λίγο πολύ καραντίνα για όλους…

Αν κι εγώ δεν νομίζω ότι θα χρεωκοπήσουν όλες. Θα έχει και ανάλογα μέτρα υποστήριξης από τα κράτη, ελπίζω τουλάχιστον. Γιατί κάποια στιγμή θα έχει ξανά ζήτηση, και κάποιος πρέπει να τη καλύψει.