Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

θα συμφωνήσω με Καραμήτρο. Εχουμε χάσει δουλειές, δουλευουμε πλεον σε ασχετες δουλειές για να ζήσουμε (δουλεια να υπάρχει και ας ειναι οτι να ναι). Δυστυχώς ο κλάδος μας είναι απο τους πρώτους που την πατάνε απο όλες τις κρίσεις και ευρύτερα ο τουρισμός.
Και απο την άλλη βλέπεις εταιρείες να ανοίγονται (βλ Σκαι εξπρες) και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε (γιατί ο εργαζόμενος θα την πατήσει). Για το δικό μου αισιόδοξο σενάριο είναι το 2022 να στρωθούν τα πράγματα (για εμένα προσωπικά) .
Είναι κρίμα για άτομα με εμπειρία να έχουμε μείνει εκτός απο τον χώρο και όχι με δική μας απόφαση αλλά των καταστάσεων. Οταν επενδύεις χρόνο, χρήμα, όρεξη και προσωπική ζωή, αυτά παθαίνεις.
Ενα πιο απαισιόδοξο σενάριο είναι ο κλάδος να κλείσει την πόρτα εντελώς και για πάντα.
Για να δούμε λοιπόν τις εξελίξεις.
 
Επειδη εχω περασει και απο εταιριες επιγειας εξυπηρετησης και πλεον σε τουριστικα γραφεια και στην Ροδο και στην Αθηνα απο παλια υπηρχε μια ταση ειδικα στην επιγεια εξυπηρετηση ολοι να τα κανουν ολα. Πολλοι εμπειροι συναδελφοι στα αεροπορικα με εμπειρια ετων(απο 10 και πανω) που εχω καποια επαφη απηύδησαν απο την συμπεριφορα εταιρειων εδω και εφυγαν στο εξωτερικο... Και το ιδιο κανουν ακομα και παιδια πλεον με 1-2 ετων εμπειρια.. Εχει περασει η λογικη του αναλωσιμου και της υπερπροσφορας για συγκεκριμενες θεσεις.. Μακαρι να πανε ολα καλα και συντομα (ακομα και το 2021) να περασει ολο αυτο και να επανερθουμε στα προ covid19 επιπεδα..
 
Πολυ δυσοιωνη η νεα 5ετης προβλεψη του Eurocontrol.
 

Attachments

  • A3B96B1D-EFB5-498B-A116-E4B63B1A4180.jpeg
    A3B96B1D-EFB5-498B-A116-E4B63B1A4180.jpeg
    398,1 KB · Προβολές: 1.283
Ανανεώθηκε, όπως αναμενόταν, έως το πρωί της 7ης Ν̶ο̶ε̶μ̶β̶ρ̶ί̶ο̶υ̶ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ (thanks, MerNion) η NOTAM που περιορίζει τις αεροπορικές μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Ως τις 14/12 παρατείνονται οι περιορισμοί στις αφίξεις κατοίκων Ρωσίας, Ισραήλ κ.λπ., η απαγόρευση αφίξεων πολιτών εκτός ΕΕ (με εξαιρέσεις), η υποχρέωση covid τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη κ.λπ.
https://www.kathimerini.gr/society/5611 ... n-odigion/
 
Ο δαιμων του τυπογραφειου χτυπησε ;) 7 Δεκεμβριου μαλλον εννοεις...
 
Ποιος δαίμων; Το γνωστό PEBCAK είναι (Problem Exists Between Chair and Keyboard) :mrgreen:
 
Σχετικά με την συζήτηση που γίνεται με τον απαραίτητο εμβολιασμό για να πετάξει κάποιος και με τα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής σχετικά με την σειρά (πρώτα ιατρικό προσωπικό, ηλικιωμένοι κτλ) πώς θα διασφαλίζεται κάποιος που θέλει να πετάξει αλλά δεν εχει εμβολιαστεί ακόμα γιατί δεν έχει έρθει η 'σειρα' του;
 
Ισως έχω χάσει επεισόδια...είναι σε ισχύ (σε κάποιες χώρες) ότι πετάς μόνο με αρνητικό τεστ PCR (πρόσφατο) σωστά; Τι άλλο μπορεί να ισχύσει στο μέλλον; Και ποιος θα εκδίδει πιστοποιητικό σχετικά με ύπαρξη αντισωμάτων ενάντια σε SARS-CoV-2 και με τι διάρκεια ισχύος;

Αν είναι ας κάνουν rapid test σε όλους....αλλά αν εγώ πέρασα CoviD-19 και έχω θετικό rapid test αλλά αρνητικό PCR θα μπορώ να πετάξω; :oops:
 
ΤΙ άλλο μπορεί να ισχύσει στο μέλον; Περυσσι τέτοια εποχή δεν ξέραμε καν τι είναι ο ιός! Μην ξεχνάτε τις κλασσικές περιπτώσεις clickbait, οπου ο καθένας γράφει οτι θέλει, με βάση μια φράση που κάποιος είπε. Πχ βγήκε ενας της Quantas και είπε οτι στις long haul πτήσεις θα απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, και εχει αναπαρχθεί από πολλούς οτι αυτός θα ειναι ο κανόνας για όλους.

Μέχρι λοιπόν να ληφθούν αποφάσεις, πορευόμαστε με το τι ισχύει στην παρούσα φάση, οπου αυτό που ισχύει είναι οτι κάποιες χώρες ζητούν αρνητικό pcr test. Ταξιδεύοντας από Ελλάδα, αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς το κόστος έχει πέσει σημαντικά, ειδικά αν εφαρμοστεί συντομα και η μεγιστη τιμή 40 ευρώ, ειναι οκ, μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία.
Το πρόβλημα ειναι προς το παρών η επιστροφή στην Ελλάδα οπου οταν είσαι στο εξωτερικό η ταλαιπωρία του να βρείς σε μια ξένη χώρα μέρος να κανεις το τεστ, να βεβαιωθείς οτι θα συμπληρώσουν και το αριθμό διαβατηρίου / ταυτοτητας καπου, καθώς το ονομα μονο δεν είνι αρκετό, το να βεβαιωθείς οτι θα το λάβεις πριν την πτήση σου, και φυσικά να εύχεσαι να ειναι αρνητικό, διαφορετικά το κόστος μπορεί να ειναι τεράστιο (διαμονή 10-14 μερες σε ξενη χωρα με συνέχιση τεστ μεχρι να γινει αρνητικό, ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω.

Στην Φινλανδία για παράδειγμα που πετάω, υπάρχουν 3-4 ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ, με το κόστος να ειναι κοντά στα 200-250 ευρώ για το τεστ, 30 - 40 ευρώ για το παραπεμπτικό και 50 ευρώ για το πιτοποιητικό και οχι μονο μια απάντηση yes no. Αρα το κοστος πάει κοντά στα 300-350 ευρώ.

Λίγο τραγικό το καλοκαίρι να διαβεβαιώνεις οτι οι random ελεγχοι στους τουρίστες ήταν αρκετοί, και τώρα να ζητάς αυτό. Προσωπικά θα προτιμούσα μια λύση του στυλ μονιμοι κάτοικοι και οικογενεια τους, να κάνουν το τεστ στην άφιξη, απο τη στιγμή που μπορούν να μείνουν σε καραντίνα, και να κάνουν οσα τεστ θέλουν με 40 ευρώ ωστε να ην χρειαστεί κραντίνα. Θα το προτιμούσα ακόμα και με πληρωμή στην άφιξη.

Τέλος είχα γράψει και το σεπτέμβριο οταν pcr τεστ ζητούσαν μονο από τους Σουηδούς, οτι ηταν τραγικό να γίνεται ανανέωση της Notam την ημέρα της λήξης της, όπως έγινε και τώρα. (τουλάχιστον σε εφημερίδες μονο χθες διάβασα για την ανανέωση, δεν γνωρίζω αν ειχε ανανεωθεί προηγουμένως. Αλλά για άλλη μια φορά, 29/11, κάποιος που πετάει 1/12, ηξερε οτι δεν χρειάζεται τεστ (και δεν θέλω να ακούσω κατι του στυλ, έπρεπε να το περιμένει, οχι επρεπε να εχουν ανανεωθεί 2-3 μερες πριν, οταν ανακοινώηκε αι η παράταση του lockdown)

Τέλως πάντων απορώ αν το αρνητικό pcr θα παραμείνει μεχρι το ξεκίνημα της νεας σεζόν, ή αν δεν θα χρειαζεται πάλι με το σταδιακό άνοιγμα του lockdown, ή αν θα γυρίσουμε πάλι σε κάποιο καθεστώς με διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικά κράτη.

Μέχρι τότε, ας παίρνουμε ιδέες με τις προσφορές της κάθε εταιρίας, αλλά δε νομίζω να υπάρχει μεγάλο αποτέλεσμα σε κρατήσεις!
 
Νομίζω ότι προς το παρόν είναι αυτονόητο ότι ανανεώνονται τα ΝΟΤΑΜ. Αν και πραγματικά δεν γνωρίζω γιατί το κάνουν πάντα μόνο για 2 εβδομάδες, ακριβώς γιατί όλοι ξέρουν ότι θα έρθει κι άλλη παράταση. Έχω πτήση αύριο, και φυσικά έκανα το τεστ, χωρίς να περιμένω την επίσημη παράταση....

Και όσον αφορά το PCR-test: και για το Βέλγιο (και κάποιες άλλες χώρες) ισχύει από τα μέσα Αυγούστου. Δηλ. από τότε κάνω τεστ σχεδόν κάθε εβδομάδα για να μπορέσω να επιστρέψω στην Ελλάδα. Αρχικά με αρκετά προβλήματα (και ακυρωμένα ταξίδια γιατί δεν μου ήθρε εγκαίρως το αποτέλεσμα), από τα τέλη Σεπτεμβρίου που άνοιξε το test center στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών βελτιώθηκαν τα πράγματα. Βέβαια, έχω διαμέρισμα κι εκεί, δηλ. δεν θα είχα το πρόβλημα πού να μείνω σε περίπτωση θετικού τεστ.

Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα, το ζητάνε και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία κλπ. Για κάποιο χρονικό διάστημα ίσχυε και για την Γερμανία (εάν ήθρες από χώρα "υψηλού ρίσκου", όπως το Βέλγιο). Βέβαια, εκεί είχες την επιλογή να κάνεις το τέστ είτε πριν από την πτήση προς Γερμανία, είτε μετά την άφιξη (με την υποχρέωση να μείνεις σε καραντίνα μέχρι να έχεις το αποτέλεσμα). Που θεωρώ την καλύτερη λύση, γιατί πάντα θα έχεις άτομα που ταξιδεύουν στην Γερμανία από το εξωτερικό (και δεν θέλουν να καταλήξουν σε καραντίνα στη Γερμανία), και άλλα που επιστρέφουν στην Γερμανία (και δεν θέλουν να καταλήξουν σε καραντίνα στο εξωτερικό). Τώρα όμως στη Γερμανία ισχύει υποχρεωτική καραντίνα, με κάποιες εξαιρέσεις (όπως αναγκαία επαγγελματικά ταξίδια, επίσκεψη συγγενή πρώτου βαθμού, ταξίδια κάτω των 24 ωρών κλπ.).

Πολύ φοβάμαι ότι τα τεστ θα μας μείνουν για αρκετό χρόνο, ίσως με κάποιες αλλαγές, όπως αναγνώριση και των rapid test, άλλες διαδικασίες, ή και ξανά ανάλογα με τη χώρα (δηλ. μόνο για χώρες με πολλά κρούσματα) κλπ. Και τέλος πάντων, είναι καλύτερο από την υποχρεωτική καραντίνα, που εάν δεν είσαι συνταξιούχος σημαίνει ότι δεν μπορείς να ταξιδέψεις. Αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι υποδομές να κάνεις τεστ, π.χ. στα αεροδρόμια.
 
Top