Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Και όπως είχα πει στο ποστ #626, μόλις μπει η άνοιξη δε θα χρειάζεται πλέον τεστ, ελέω τουρισμού φυσικά, το είπε ο ίδιος ο υπουργός. Και η ελπίδα τους βεβαίως είναι να έρθει η επόμενη μετάλλαξη μετά τον Αύγουστο για να ξαναεφαρμόσουν περιορισμούς μετά την τουριστική περίοδο. :hello?:
 
Από 15 Μαρτίου τέλος και του Ελληνικού PLF.

Εκτός απ΄αυτό΅: στις 4 αφίξεις μου τον Φεβρουάριο (βραδινή πτήση της Α3 MUC-SKG, A3 ZRH-SKG, LX ZRH-SKG, A3 FRA-SKG) δεν μου έστειλαν στο τεστ. Και όπως το είδα έστειλαν μόνο λίγα άτομα.
 
Επιστροφή MUC σήμερα απο SKG μετά το ρεπό μου και στη άφιξη κανένας έλεγχος, σαν τις παλιές καλές μερες! Επίσης δεν χρειάζεται PLF για Γερμανία απο Ελλάδα πλέον.
 
Χθες πέταξα από Αθήνα για Τρόμσο , στις πτήσεις της Λουφτ Μόναχο και Όσλο όλα με προσοχή , αποστάσεις, μάσκες κλπ ,χωρίς πλφ ,στο Όσλο όλα χύμα, μάσκες πουθενά , αποστάσεις πουθενά,Η πτήση Όσλο Τρόμσο , γεμάτη , χωρίς μάσκες ΟΛΟΙ ! Φυσικά και το πλήρωμα, μόνο εμείς και τρεις Γερμανοί λίγο πιο πίσω μας , το ίδιο φυσικά και εδώ στο Τρόμσο,μάσκα πουθενά.....
 
Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες που ισχύουν γενικά. Όποιος θέλει να προφυλαχτεί ατομικά είναι δικό του θέμα πλέον.
 
Κατάργησαν μεν το PLF, όχι όμως τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με rapid test, προφανώς πλέον πλήρως αυθαίρετα.
 
Δεν είμαι σίγουρος εάν είναι πλήρως αυθαίρετη η επιλογή για τα rapid μιας και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα όπως π.χ. γιατί επιλέχθηκα εγώ και όχι ο επόμενος στη σειρά κτλ. Μιας και πολλοί δεν περιμένουν παραλαβή αποσκευών, ο extra χρόνος για το τεστ σίγουρα θα δημιουργούσε αντιδράσεις εάν η δειγματοληψία εξαρτιόταν μόνο από την κρίση κάθε υπαλλήλου. Πιο πιθανό μου φαίνεται να έχουν κάποια κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγουν, όπως η περίοδος από την τελευταία δόση του εμβολίου ή ίσως η υπάρξη rapid αντί για PCR pre-arrival τεστ;

Σε άφιξη μου στο LGAV τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας πριν τον έλεγχο διαβατηρίων που σκάναραν τα Ευρωπαϊκά πιστοποιητικά (αντί για τα PLF που έκαναν μέχρι πρότινος) και επέλεξαν αρκετά άτομα για το δειγματοληπτικό rapid αλλά δεν κατάφερα να καταλάβω με ποια κριτήρια μιας και δεν επιλέχθηκα.
 
Συμφωνώ ότι μάλλον θα έχουν κάποιες οδηγίες ποιόν θα στείλουν στον έλεγχο (και ότι δεν το αποφασίζει αυθαίρετα ο κάθε υπάλληλος). Αν και δεν έχω την εντύπωση ότι κοιτάνε τις λεπτομέρειες του πιστοποιητικού (με το να το σκανάρουν το πιστοποιητικό ελέγχουν εάν είναι έγκυρο, όπως το κάνουν και όταν πας σε εστιατόριο κλπ.).

Και γενικά γίνεται όλο και πιο υπερβολικά. Εκτός από τις 3 μήνες πλήρως lockdown πριν από δύο χρόνια εγώ πετούσα τακτικά. Και θυμάμαι ότι από τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο 2020 δεν με έστειλαν ποτέ στο τεστ (τότε δεν είχαμε ούτε εμβολιασμό ούτε τεστ πριν από την αναχώρηση). Το φθινόπωρο με έστειλαν κάποιες φορές (ιδιαίτερα όταν ήρθα από το Βέλγιο που τότε είχε από τους υψηλότερους αριθμούς, αλλά παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο ήτανε τότε από τις λίγες χώρες από τις οποίες χρειάστηκες και PCR). Μετά από το Νοέμβριο και το δεύτερο lockdown μέχρι τέλος 2021 ούτε μια φορά.

Ενώ μόνο φέτος ήδη 5 φορές, και γενικά βλέπω ότι στέλνουν πολύ περισσότερο κόσμο. Και συνεχίζουν έτσι, σε μια στιγμή, που όλες οι άλλες χώρες, τουλάχιστον εντός ΕΕ, δεν ζητάνε πλέον τίποτα, εκτός ίσως από το πιστοποιητικό.
 
Με το να σκανάρουν το πιστοποιητικό όντως ελέγχουν εάν είναι έγκυρο αλλά παίρνουν και μερικές ακόμα πληροφορίες νομίζω. Για παράδειγμα, το Covid Free app εμφανίζει πράσινο checkbox για εμβόλια με 3/3 δόσεις καθώς και για εμβόλια των οποίων η τελευταία δόση έγινε εντός 7μήνου. Αντίστοιχα όμως εμφανίζει κίτρινο checkbox για πιστοποιητικά αρνητικών rapid/PCR τεστ και όχι πράσινο. Κάτι πιο ενδιαφέρον είναι ότι βγάζει άκυρο για πιστοποιητικά εμβολίου που έγιναν πάνω από 7 μήνες πριν (σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα εστιατόρια), ενώ για σκοπούς εισόδου στη χώρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν για 9 μήνες. Μήπως πλέον απλά επιλέγουν για rapid τα άτομα στα οποία δεν βγάζει πράσινο check το app;

Πάντως είναι γεγονός ότι πλέον γίνεται υπερβολικά το δειγματοληπτικό rapid, το παρατήρησα κι έγω σε δύο πτήσεις που είχα φέτος ότι επέλεξαν πολύ περισσότερα άτομα σε σχέση με παλαιότερα.
 
Για παράδειγμα, το Covid Free app εμφανίζει πράσινο checkbox για εμβόλια με 3/3 δόσεις καθώς και για εμβόλια των οποίων η τελευταία δόση έγινε εντός 7μήνου. Αντίστοιχα όμως εμφανίζει κίτρινο checkbox για πιστοποιητικά αρνητικών rapid/PCR τεστ και όχι πράσινο. Κάτι πιο ενδιαφέρον είναι ότι βγάζει άκυρο για πιστοποιητικά εμβολίου που έγιναν πάνω από 7 μήνες πριν (σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα εστιατόρια), ενώ για σκοπούς εισόδου στη χώρα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν για 9 μήνες. Μήπως πλέον απλά επιλέγουν για rapid τα άτομα στα οποία δεν βγάζει πράσινο check το app;
Αν βγάζει κίτρινο σε αρνητικό PCR πρέπει να φτιάξουν την εφαρμογή. Τέλος πάντων, παρόμοια "λάθη" υπάρχουν και σε εφαρμογές άλλων κρατών, αν όμως μετά από αρνητικό PCR κάνουν rapid για επιβεβαίωση, μιλάμε για πεταμένα τεστ και χρήματα και φυσικά για κάποιον άσχετο που πρότεινε (ή αποφάσισε) να ακολουθείται η εν λόγω διαδικασία.
 
Top