Διαρκεια πτησεων

• Thread starter Thread starter Zephyrous
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

Zephyrous

Νέο μέλος (Tourist)
Καλησπερα σε ολους. Εχω μια απορια που δεν καταφερα να λυσω ψαχνοντας στο ιντερνετ, και σκεφτηκα να ρωτησω εσας. Εχω παρατηρησει οτι στα αεροπορικα εισιτηρια εξωτερικου η διαρκεια της πτησης επιστροφης ειναι περιπου 15 λεπτα παραπανω. Αποτελεσμα: το αεροπλανο φτανει συνηθως νωριτερα, σε σχεση με αυτο που αναγραφεται στο εισιτηριο. Γιατι υπαρχει αυτη η διαφορα ομως?

Ξερετε κατι γι αυτο? Εχω κολλησει!

Είναι η επιπλέον ώρα που χρειάζεται το αεροσκάφος για την τροχοδρόμηση του για απογείωση-προσγείωση και μέχρι να φθάσει στο πάρκινκ του,καθώς επίσης και ο χρόνος αποβίβασης και μετάβασης στον αεροσταθμό. Επομένως ο χρόνος που αναγράφεται περιλαμβάνει εκτός από τη διάρκεια της πτήσης και όλα τα παραπάνω.

Δυστυχώς Κλεοπάτρα δεν είναι έτσι που τα λες. Για παράδειγμα το JFK έχει taxi times από 30-60 λεπτά κι έχουν αναφερθει περιπτώσεις που το αεροπλάνο γύρισε στο apron για ανεφοδιασμό. Για να μην τα πολυλογούμε, ο χρόνος πτήσης εξαρτάται από τα tailwinds ή headwinds καθώς κι από την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο προορισμού. Μου έχει τύχει 40λεπτο holding πάνω από το EGLL λόγω μεγάλης κυκλοφορίας.

Παιδια ευχαριστω, αλλα μαλλον δεν καταλαβατε την ερωτηση. Ισως δεν την εξηγησα καλα. Αυτο που εννοω ειναι οτι πχ ενα ταξιδι Αθηνα - Αμστερνταμ διαρκει (βασει εισιτηριου) 3:15. Στο γυρισμο, η διαρκεια (παλι βασει του εισιτηριου) ειναι 3:30. Το ιδιο εχω παρατηρησει και για τους αλλους προορισμους που εχω επισκεφθει. Επισης δεν εχει να κανει με την τοποθεσια του αεροδρομιου προελευσης η προορισμου. Ειτε το ταξιδι ειναι Αθηνα-Αμστερνταμ-Αθηνα, ειτε Αμστερνταμ-Αθηνα-Αμστερνταμ, το ιδιο ειναι. Οπου Αμστερνταμ βαλτε λονδινο παρισι κλπ.

Στο εισιτήριο αναγράφονται οι χρόνοι αναχώρησης (block time/chocks off) και χρόνοι άφιξης (block time/chocks on), όχι οι χρόνοι απογείωσης και προσγείωσης.

Ευχαριστω για την πληροφορια, αλλα αν διβασεις προσεκτικα τα προηγουμενα μηνυματα μου θα δεις οτι ρωταω κατι διαφορετικο. Aν κανεις μια αναζητηση πτησης θα παρατηρησεις τη διαφορα για την οποια μιλαω. Καποιος λογος πρεπει να υπαρχει, αλλα αδυνατω να τον φανταστω...

Ίσως να έχει να κάνει με το διαφορετικό μήκος των αεροδιαδρόμων μετάβασης/επιστροφής ή με την τον συνυπολογισμό αερίων ρευμάτων (πχ οι αεροχείμαροι που αυξάνουν την groundspeed στα ερχόμενα απο αμερική προς ευρώπη αεροσκάφη έναντι της groundspeed μετάβασης). :?:

Αν παρατηρήσεις, η ώρα πτήσης είναι πάντα λιγότερη όταν ταξιδεύεις προς τα ανατολικά. Έτσι η διαδρομή JFK-ATH είναι κοντά 1 ώρα μικρότερη σε σχέση με ATH-JFK, ενώ όταν γυρνάς από Σιγκαπούρη κάνεις περισσότερη ώρα. Υποθέτω έχει να κάνει με τον άνεμο, που ταξιδεύει πάντα προς τα ανατολικά και βοηθά την ταχύτητα του αεροσκάφους.

Δε ξέρω αν ρωτάς κάτι διαφορετικό, αλλά κι εγώ δε μπορώ να φανταστώ τί διαφορετικό να ρωτάς. Η παραπάνω εξήγηση σου δίνει τη διαφορά στην αναγραφόμενη διάρκεια πτήσης στο εισιτήριο - τη λαμβάνουν υπόψη διότι είναι τόσο σίγουρο το θέμα του καιρού όσο και το ότι ο ήλιος θα ανατείλει από την Ανατολή. Και βέβαια όσο πιο μεγάλη η απόσταση (στον άξονα Ανατολή-Δύση) των δύο προορισμών, τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση στα δύο σκέλη.

SST kai Hunting a Shadow αυτη ακριβως ηταν η απορια μου και σας ευχαριστω. Ειχα τη (λαθος) αισθηση οτι ο γυρισμος διαρκουσε παντα περισσοτερο ασχετως κατευθυνσης, αλλα ειναι οπως τα λες hunting. Με ανατολικη κατευθυνση η πτηση διαρκει λιγοτερο. Και τωρα εμαθα το γιατι!

Η βασική αιτία είναι ότι η Γη περιστρέφεται.
Αυτό είναι η αιτία και της ανατολικής φοράς των ανέμων.
Ακόμα όταν πας προς τα ανατολικά έχεις την Γη να περιστρέφεται αντίθετα σε σχέση με την διεύθυνση ταξιδιού σου.
Έτσι ο τόπος που θέλεις να πας "έρχεται προς τα εσένα"
Αν η Γη δεν περιστρεφόταν τότε ούτε οι άνεμοι θα φυσούσαν Ανατολικά.
Αυτά βέβαια τα βλέπουμε εμείς...