Διαφορά χρόνου ταξιδίου ATH-GVA & GVA-ATH

  • Thread starter Luz
  • Ημερομηνία δημιουργίας

Luz

V.I.P.-Class-Member
Εγγραφή
02/12/2007
Μηνύματα
1.188
Likes
69
Περιοχή
Περιστέρι
Website
www.luz.gr
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
TWITTER
elspoterdeavion
Παρατήρησα ότι το ταξίδι από GVA σε ATH διαρκεί περισσότερο από τη διαδρομή ATH-GVA ποιος ο λόγος της διαφοράς;
 
Το αντίθετο: αν πετάς απ' ευθείας, η αεροπορική εταιρεία δίνει το GVA-ATH να διαρκεί μερικά λεπτά λίγότερο από το ATH-GVA αλλά αυτό οφείλεται σε άλλους λόγους... ;)
 
Η πτήση 135 αναχωρεί από την Αθήνα 09:15 και φτάνει στη Γενεύη στις 11:15
Η πτήση 136 αναχωρεί από την Γενεύη 12:00 και φτάνει στην Αθήνα στις 15:40
 
Οι ώρες αυτες τι είναι;
α)Ώρες Ελλάδος
β)Ώρες Ελβετίας ή
γ)Τοπικές ώρες στο κάθε σημείο;

με την ίδια λογική η πτήση από ATH προς ΝΥC θα διαρκούσε 3:55' ενώ η πτήση της επιστροφής: 17:15' λεπτά. Ούτε το ένα όμως ισχύει, ούτε το άλλο. Στην πραγματικότητα όμως, στη μετάβαση η πτήση διαρκεί 10:55' ενώ στην επιστροφή διαρκεί: 9:30'.

Η απάντηση βρίσκεται στη διαφορά ώρας ανάμεσα στο σημείο αναχώρησης και το σημείο προορισμού. Όσο για το γιατί η πτήση προς Αθήνα διαρκεί λιγότερο, αυτό ας μας το εξηγήσει κάποιος πιλότος καλύτερα ή κάποιος μετεωρολόγος.

https://www.airliners.gr/community/viewt ... &start=420
(Γενικές Αεροπορικές Απορίες)
 
Να σου πω την αλήθεια,δεν ξέρω αν είναι ώρες Ελλάδος ή Ελβετίας.Αυτή την πληροφορία την είδα στη σελίδα του τουριστικού γραφείου που αγόρασα το εισιτήριο
 
Οι ωρες που αναγραφονται στα εισιτηρια ειναι τοπικες (και συνηθως αυτες ειναι που δινουν και τα πρακτορεια στους πελατες). Αρα στο πιο πανω παραδειγμα, η πτηση αναχωρει απο Αθηνα στις 0715Ζ και φτανει Γενευη στις 1015Ζ (block time 3 ωρες). Στην επιστροφη αναχωρει απο Γενευη στις 1100Ζ και φτανει Αθηνα 1340Ζ (block time 2 ωρες και 40 λεπτα). Αρα λογικοτατοι χρονοι.
 
Μηπως οι δυο πτησεις διαφερουν στη διαδρομη?
 
Δεν ξέρω αν διαφέρει η διαδρομή, πάντως η γη περιστρέφεται με μια συγκεκριμένη φορά. Οπότε στο ATH-GVA περιστρεφόμενη με την ίδια φορά της διαδρομής "αυξάνεται" η απόσταση, ενώ στο GVA-ATH καθώς η γη περιστρέφεται με την αντίθετη φορά της διαδρομής "μειώνει" την απόσταση.
 
Σχετικά με το γιατί υπάρχει διαφορά της ώρα πτήσης, υπάρχει μια απάντηση στο «Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!»

» Βλ. εδώ: viewtopic.php?p=65983#p65983

Αυτό φυσικά δεν ισχύει και τόσο σε κοντινά δρομολόγια, απλά μιας και έχει σχέση με το παραπάνω θέμα είπα να το αναφέρω. ;)
 
IATA":3epvxmjr said:
Δεν ξέρω αν διαφέρει η διαδρομή, πάντως η γη περιστρέφεται με μια συγκεκριμένη φορά. Οπότε στο ATH-GVA περιστρεφόμενη με την ίδια φορά της διαδρομής "αυξάνεται" η απόσταση, ενώ στο GVA-ATH καθώς η γη περιστρέφεται με την αντίθετη φορά της διαδρομής "μειώνει" την απόσταση.


Αυτή ήταν η εξήγηση που έδινα κι εγώ πολλά χρόνια πριν όταν μου πρωτοδημιουργήθηκε η απορία. Ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια το ανέτρεπε: εξηγούσε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο! Ότι δηλαδή όταν πετάς με φορά ίδια με εκείνη της περιστροφής της γης, θες λιγότερο χρόνο, οπότε... :rant:
Η εξήγηση είναι στο λινκ που έδωσε ο Άκης και συγκεκριμένα στο ποστ του pulsar (το κάνω copy paste below:)

H φορά της γης δεν παίζει κανένα ρολο, ούτε η διαφορά ώρας. Αλλωστε το λεει ξεκάθαρα: Flight time.

Το Jet Stream και μονο οφείλεται για αυτές τις διαφορές. Είναι ένα γνωστό φαινόμενο που ουσιαστικά έχει να κάνει με μεγάλης έντασης αέρα σε μεγάλο υψόμετρο που φυσάει πάντα από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά και οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των Πόλων της γης και του Ισημερινου. Είναι και η αιτία -αν έχετε παρατηρήσει τους μετεωρολογικούς χάρτες- που ο καιρός και τα σύννεφα κινούνται πάντα από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά.

Ουσιαστικα όταν το αεροπλάνο είναι εκεί ψηλά η ταχύτητα του προκύπτει από τη διαφορά της απόλυτης ταχύτητας του και της ταχύτητας του αέρα που το περιβάλλει. Έτσι, όταν κινείται από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά, η ταχύτητα του προστίθεται σε αυτη του Jet Stream και πηγαίνει πιο γρήγορα σε σχέση με τη γη, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση πηγαίνει πιο αργά σε σχέση με τη γη, αφού οι δύο ταχύτητες αφαιρούνται. Φυσικά η ταχύτητα του σε σχέση με τον αέρα που το περιβάλλει είναι πάντα η ίδια.
 
Top