EEK του Πολεμικού Ναυτικού (και του Στρατού)

Air Style

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
30/01/2008
Μηνύματα
33
Likes
0
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
SAB
Άλλη μία ερώτηση προς απάντηση:

Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι ΕΕΚ της Πολεμικής Αεροπορίας είναι στρατιωτικό προσωπικό, που έχει εκπαιδευθεί στη Σχολή Ικάρων (ΣΙ) και τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ).

ΑΛΛΑ: Από πού προέρχονται οι ΕΕΚ του Πολεμικού Ναυτικού, που εργάζονται στο αεροδρόμιο του Κοτρωνίου (και το ελικοδρόμιο της Αμφιάλης);
Είναι πολιτικό ή στρατιωτικό προσωπικό;
Πού έχει εκπαιδευθεί; (Στο ΠΝ; Στην ΠΑ; Στην ΥΠΑ; Στο εξωτερικό; Αλλού;)

Πάντως τους πιλότους του τους εκπαιδεύει το ίδιο το ΠΝ. Δεν ξέρω όμως, τι συμβαίνει με τους ΕΕΚ... Στην ιστοσελίδα του ΠΝ δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα σχετικά με αυτούς. Ούτε καν η ύπαρξή τους... :D Είναι ομολογουμένως μία ξεχασμένη πτυχή της αεροπορικής δράσης στην Ελλάδα.

(Και με την ευκαιρία κάτι ακόμη, που θα μ' ενδιέφερε: Οι ΕΕΚ του Στρατού Ξηράς εκπαιδεύονται από τον ίδιο ή από την ΠΑ; Οι πιλότοι του Στρατού Ξηράς εκπαιδεύονται από τον ίδιο τον Στρατό.)

Όποιος ξέρει κάτι, ας μας διαφωτίσει... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
 
Air Style,
το ΠΝ έχει "κοντρολίερηδες" εδώ και περίπου 30 χρόνια. Είναι ΟΛΟΙ υπαξιωματικοί του Ναυτικού. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80, μπήκαν και γυναίκες υπαξιωματικοί στο κόλπο. Και λίγο μετά το 90 μπήκαν επίσης και γυναίκες πενταετούς υποχρεώσεως (μετέπειτα μόνιμοι υπαξιωματικοί).

Εκπαίδευση στην ΥΠΑ και πρακτική στο Ελληνικό (τότε) και ΚΕΠΑΘ.

Μετά την απόκτηση ραντάρ και GCA, πήραν και ειδικότητα "απροτσέρη".

Μόνο στο Κοτρώνι έχει ελεγκτές. Η Αμφιάλη είναι μή επανδρωμένος (ή επαγυναικομένος) πύργος. Φυσικά ελεγκτές έχει και στα πολεμικά πλοία, αλλά αυτοί είναι για επιχειρησιακό έλεγχο και όχι καθ΄αυτό ΕΕΚ.

Είναι όντως πολύ ξεχασμένη πτυχή και αυτό βολεύει. Ξέρεις τί είναι να είσαι άνδρας αρχικελευστής με 20 χρόνια υπηρεσία στο ΠΝ και να ξέρεις τα βαπόρια μόνο από φωτογραφίες? Την ίδια στιγμή που όλοι οι συμμαθητές σου σκυλοπνίγονται, εσύ κάθεσαι στην πυργάρα του Κοτρωνίου, και ατενίζεις στοικά τον κόλπο της Νέας Μάκρης και το κωπηλατοδρόμιο !

Για τους ΕΕΚ στρατού, ισχύει το ίδιο με την εκπαίδευσή τους και είναι και αυτοί καραβάν-σαράϊ υπαξιωματικοί.

Η αεροπορία στρατού εκπαίδευε τους πιλότους της, πολύ πρίν από το Ναυτικό . Μάλιστα μέχρι το 95, όλοι οι πιλότοι του ναυτικού, είχαν κάνει την βασική τους εκπαίδευση σε ελικόπτερο στο Στεφανοβίκειο. Με στραταίους εκπαιδευτές.
 
Μάλιστα! Ωστέ έτσι οι "κοντρολιέρηδες" του Ναυτικού... (Τι ωραία λέξη! :D )
Πολύ ενδιαφέρον! Δεν ήξερα, ότι οι χειριστές του ΠΝ εκπαιδεύονταν παλιότερα στο Στρατό Ξηράς. Νόμιζα ότι τους εκπαίδευαν στην Πολεμική Αεροπορία. Όπως διαβάζεις και στο αρχικό ποστ εδώ, γιά τους χειριστές της Αεροπορίας Στρατού ήξερα ότι εκπαιδεύονται στο Στρατό Ξηράς (ήδη από τη δεκαετία του '60, αν δεν κάνω λάθος)... Αλλά κάπου νομίζω πως είχα διαβάσει, ότι οι ΕΕΚ του Στρατού Ξηράς στέλνονταν/στέλνονται στην ΠΑ γιά εκπαίδευση.

Gonso, σ' ευχαριστώ πολύ γιά την κατατοπιστικότατη απάντηση. Οι γνώσεις σου είναι πράγματι εντυπωσιακές, αλλά και ο τρόπος που τα γράφεις είναι (όπως πάντα) πολύ ωραίος. Ευχαριστιέται κανείς να σε διαβάζει! Να 'σαι καλά! :great:
 
Εγώ πάντα είχα την εντύπωση, ότι η ΠΑ συγκριτικά με τον ΕΣ και το ΠΝ ήταν πάντα "μεσαίωνας" στα θέματα ελικοπτέρων. Προφανώς επείδη στην ΠΑ είχαν άλλα "πετούμενα", τα ελικόπτερα τα θεωρούσαν πλέμπα. Το ΠΝ όμως και ο ΕΣ, τα ελικόπτερα τα έχουν σαν ύψιστη μορφή στάτους. Η λέξη "ελικοπτεράς" στα δύο αυτά σώματα είναι τίτλος τιμής. Ενώ στην ΠΑ....μάλλον για αγγαρεία τα έχουν !

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια μπάι δε γουέι.
 
'Ετσι είναι. Σ' όλα τα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων (όπως άλλωστε και σ' όλες τις αεροπορικές εταιρίες) οι ιπτάμενες ειδικότητες απολαμβάνουν πολύ μεγάλο κύρος. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το ξέρεις, αλλά ας ειπωθεί ότι στην ΠΑ οι χειριστές των μαχητικών έχουν με απόσταση το μεγαλύτερο γόητρο από όλους τους πιλότους. Αμέσως μετά έρχονται οι χειριστές των πυροσβεστικών και πιό πίσω οι υπόλοιποι χειριστές (μεταγωγικών, επιβατικών, ελικοπτέρων, ψεκαστικών κτλ.). Πάντως η εντύπωσή μου είναι ότι κι οι ΕΕΚ στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχετικά υψηλό πρεστίζ (όχι βέβαια συγκρινόμενο με αυτό των ιπταμένων ειδικοτήτων) σε σύγκριση με άλλες ειδικότητες προσωπικού εδάφους (αεροπορικού ή μη). Τουλάχιστον αυτή ήταν η εμπειρία μου στην ΠΑ. Αλλά το θεωρώ απίθανο να είναι πολύ διαφορετικά στα άλλα σώματα.

Εύχομαι καλή Σαρακοστή!

[ΥΓ. Παρακαλώ. Απλά είπα την αλήθεια... ;) ]
 
Είδα αυτό το θέμα που είναι μέν ξεχασμένο αλλά μού δημιούργησε τήν εξής απορία:τί πετούν αυτοί οι χειριστές τού ΠΝ,αφού η ΠΑ,έχει ειδική μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας;

(Μιά άλλη μου απορία είναι ότι,αφού υπάρχει στην ΠΑ "μοίρα ναυτικής συνεργασίας",γιατί να μήν υπάρχη και "μοίρα πεζικής συνεργασίας",οπότε ό,τι έχει να κάνη με αεροπορικό έργο να εκτελήται από το καθ'ύλην αρμόδιο Οπλο και έτσι να μήν εισέρχεται ο ένας στά χωράφια τού άλλου...)
 
Oι χειριστές του ΠΝ πετούν τα ελικόπτερά του.Από το Κοτρώνι που είναι και η βάση τους.Με λίγα λόγια κάποια Aluette που διαθέτει όπως και τα ΑΒ-212.Φυσικά υπάρχουν και τα Sikorsky ή αλλιώς Aegean Hawk που τα πετάνε επίσης χειριστές του ΠΝ. Επίσης στην ίδια βάση εδρεύουν και τα νεοαποκτειθέντα AS365 Dauphin που ανήκουν όμως στο Λιμενικό σώμα.Μέχρι να ''βγάλει'' όμως το Λιμενικό τους δικούς του χειριστές πετάνε με ανάμεικτα πληρώματα.
 
Top