Εορταστικό Αεροπορικό Κουίζ Airliners.GR 2012

  • Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας

gonso

Concorde-Class-Member
Εγγραφή
23/04/2005
Μηνύματα
1.577
Likes
130
Περιοχή
52N00W
Αγαπητοί φίλοι του φόρουμ, το καθιερωμένο Εορταστικό Κουίζ (θεσμός πλέον!) και φέτος κοντάς σας!

Η μεγάλη διαφορά φέτος είναι ότι το κουίζ δεν το έχω φτιάξει πλέον μόνος μου και εκ τούτου, δε θα λέγεται κουίζ του Gonso, αλλά του Airliners.GR! (με τις ευλογίες των διαχειριστών).

Ο κύριος λόγος γι'αυτό είναι ότι θα αυξήσει την αξιοπιστία του κουίζ. Δεν εννοώ με τίποτα ότι θεωρήθηκα "λαμόγιο", απλά τα τέσσερα μάτια είναι καλύτερα από τα δύο. Από όλες τις πλευρές. Και από την επιλογή των ερωτήσεων αλλά και της βαθμολογίας, των διατυπώσεων, του στύλ κλπ.

Με εμφανείς τάσεις αυτοκριτικής, θα έλεγα ότι όλα αυτά τα χρόνια που στήνω τα κουίζ, με διακατείχε μία τρελλή μυστικοπάθεια. Δεν ήθελα να διαρρέει τίποτα και σε κανέναν. Είχα τις ερωταπαντήσεις επτασφράγιστες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μήν είχα πάρει ποτέ μία δεύτερη γνώμη από κάποιον, παρά μόνο εκ των υστέρων. Αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα σχετικά με μία ερώτηση που ήταν μάπα, γιατί ήταν πιά αργά, αλλά τουλάχιστον η κριτική μετεξέλιξε το κουίζ σχετικά με τους κανόνες, συνήθως πρός το καλύτερο, αλλά καμμιά φορά πρός το χειρότερο! Έτσι, από πέρυσι κι'όλας είχα αποφασίσει ότι θα χρειαστώ συνεργάτη.

Δε θα υπήρχε καλύτερος wingman γι'αυτή τη δουλειά από τον LEPKO1A, o οποίος και δικά του αξιολογότατα κουίζ έχει ανεβάσει στο παρελθόν, το επίπεδο γνώσεών του είναι εξαιρετικό, αλλά και το άρρωστο μυαλό που χρειάζεται για πονηρές ερωτήσεις (βλέπε σαπούνι στη Σκιάθο). Επιπλέον, έχει και πολύ καλύτερη γνώση από μένα σε θέματα υπολογιστών, και επιπλεόν του επιπλέον του έχω εμπιστοσύνη!

Άλλη μία διαφορά φέτος θα είναι ότι θα υπάρξει μόνο ένα κουίζ και όχι δύο. Δε θα υπάρξει εύκολο και δύσκολo. Προφανώς αυτό εγύρει το θέμα ότι πολλοί θα νομίσουν ότι είναι "χαμένοι από χέρι". Δε θα είναι όμως έτσι, γιατί ο νικητής δε θα είναι μόνο ένας, αλλά τρείς (ή πέντε, θα εξηγήσω παρακάτω).

Το κουίζ δε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι ερωτήσεις θα είναι πάνω κάτω στο γνωστό στύλ. Έχω εδώ και πολύ καιρό εξαντλήσει το αρχείο ερωτήσεών που είχα (λόγω των πολλών κουίζ), με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις να προέρχονται από τα ερεθήσματα μιάς ολόκληρης χρονιάς. Μόλις δώ κάτι παράξενο ή ενδιαφέρον το σημειώνω και το ξεθάβω το Δεκέμβριο!

Είμαστε στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης του κουίζ, που θα ανέβει σε αυτό το thread πρίν το τέλος της εβδομάδας.

Σκοπός του κουίζ κάθε χρόνο είναι εκτός από το ακόνισμα των γνώσεων κυρίως να κάνουμε την πλάκα μας και ξεκολλήσουμε από την καθημερινότητα, μπλέκοντας σε ένα ταξίδι που θα μας ρίξει σε χιλιάδες φωτογραφίες και κείμενα. Ώς συνήθως, πιό σημαντικό είναι το ταξίδι από τον προορισμό. Με άλλα λόγια, η συμμετοχή είναι το ίδιο σημαντική με τη νίκη.

Οι κανόνες θα ανέβουν σε λίγο και μετά το pdf με το κουίζ. Η βαθμολογία είναι copyright του LEKPO1A (μιάς που η δική μου ιδέα (μμμ) με τις ανοικτές ερωτήσεις πέρυσι ήταν τραγική). Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα να επανέρχεστε σε μία ερώτηση που έχετε ήδη απαντήσει. Περισσότερες λεπτομέρειες όταν ποσταριστούν οι κανόνες.


Σπόνσορες:

Κάθε χρόνο, προσέφερα τα δύο έπαθλα (αεροπορικά αναμνηστικά ή μοντέλα) σε όσους νικητές τα ήθελαν. Φέτος θα προσφέρω εγώ ένα και ο Ακης (διαχειριστής) έχει προσφέρει άλλο ένα. Ψάχνουμε "σπόνσορες" που θα ήθελαν να προσφέρουν κάποιο έπαθλο και να δύνανται να το αποστείλουν σε κάποιο νικητή. Θέλουμε ένα ακόμα. Αν βρούμε τρία ακόμα, θα βραβευθούν συνολικά οι 5 πρώτοι. Στείλτε μου πμ αν έχετε την ευχέρια να προσφέρετε έπαθλο.
 
ΓΕΝΙΚΑ

- Το κουίζ είναι ένα, με 25 ερωτήσεις.

-Το κουίζ θα ανέβει σαν λίνκ pdf, πρός την Τετάρτη το βράδυ, οπότε το σώνετε και έχετε άμεση πρόσβαση. Θα μπορείτε να ζουμάρετε τις φωτογραφίες όσο γίνεται.

- Η κάθε ερώτηση, αντιστοιχεί με 10 βαθμούς. Το άριστα είναι 250 βαθμοί. Οι υποερωτήσεις μέσα σε κάθε ερώτηση, θα μοιράζονται τους 10 βαθμούς, ανάλογα τη δυσκολιά όπως θα αναγράφεται στο κάτω μέρος κάθε σελίδας. Στίς περισσότερες ερωτήσεις με υποερωτήσεις, μοιράζονται εξίσου τους 10 βαθμούς αλλά όχι σε όλες.

-Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να στέλνετε τις απαντήσεις που ξέρετε και να μήν περιμένετε να συγκεντρώσετε όλες τις απαντήσεις πρίν τις στείλετε. Έτσι θα μας ευκολύνεται αφάνταστα στη βαθμολόγιση, μιάς και ο φόρτος εργασίας θα κοματιαστεί και δε θα πέσει μαζεμένος τις τελευταίες 2-3 μέρες.


ΚΑΝΟΝΕΣ- Οι απαντήσεις θα στέλνονται με email στο airlinersgrquiz2012@gmail.com , όπου θα τις βλέπουμε και οι δύο "μάνες". Καμμία απάντηση να μήν ποστάρεται. Ευδιάκριτα, τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα την απάντηση, με λίγα λόγια και χωρίς "σάλτσες". Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι απαντήσεις δεν είναι περιγραφικές.

- Στο email να γράφετε το παρατσούκλι που έχετε στο airliners.gr, για να ξέρουμε ποιός απάντησε. Εαν για λόγους ανωνυμίας δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το email σας, μπορείτε εναλλακτικά να στέλνετε πμ μόνο στον Gonso.

- Διευκρινίσεις:
Αν χρειάζονται, πρώτα με email και εάν νομίζουμε ότι η διευκρίνηση είναι απαραίτητη, θα την ποστάρουμε και εδώ.
Οι αριθμοί των ερωτήσεων θα είναι με την μορφή πχ Ε1, Ε2 κλπ. για να ξεχωρίζουμε σε ποιά ερώτηση αναφέρεστε.
Σε μερικές ερωτήσεις υπάρχει ήδη διευκρίνηση, για αν μήν χρειάζονται ή για να ελλατωθούν οι διευκρινήσεις.

- Μπορείτε να στέλνετε όποτε θέλετε όσες απαντήσεις επιθυμείτε. Επίσης μπορείτε να αλλάξατε έως και μία φορά την απάντησή σας, γράφοντας δίπλα στην απάντηση (τη δεύτερη φορά) ότι αυτή είναι η τελική απάντηση, διαφορετικά θα αγνοηθεί. Προφανώς ο χρόνος αποστολής απαντήσεων δεν παίζει κανένα ρόλο στη βαθμολόγηση, αρκεί να είναι εντός της προθεσμίας. Εννοείται πως ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ ούτε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Μόνο γενικά σχόλια κλπ.

- Λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας του κουίζ, δεν μπορούμε να απαντάμε στον καθένα αν οι απαντήσεις που μας έστειλε είναι σωστές ή λάθος με το που τις στέλνει. Θα στέλνουμε όμως ένα email ή πμ ότι τις λάβαμε.

-Αρνητική βαθμολόγιση:
Για κάθε λάθος απάντηση ή σκέλος απάντησης, θα αφαιρείται από τον παίκτη το 50% της "αξίας" της απάντησης.
Πχ: "Γράψτε τέσσερεις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών (2.5 βαθμούς για κάθε μία=10 βαθμοί)".
Αν κάποιος γράψει και τις τέσσερεις σωστά, παίρνει 10 βαθμούς. Αν όμως απαντήσει: "Boeing, Airbus, Embraer...Microsoft", τότε παίρνει 7,5 βαθμούς για τα 3 σωστά και του αφαιρείται και 1.25 βαθμοί για το λάθος, άρα παίρνει 6.25 βαθμούς στην ερώτηση αυτή. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο ακούγεται, απλά είναι τρόπος για να μειωθούν οι ισοβαθμίες.

- Ο διαγωνισμός λήγει το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου. Το πόσο γρήγορα θα απαντήσει κάποιος δεν παίζει καμμία σημασία. Μπορεί να νικήσει και κάποιος που μπήκε στον διαγωνισμό στις 14 Ιανουαρίου. Αν πχ. κάποιος μας στείλει όλες τις απαντήσεις σωστά άυριο, ο διαγωνισμός συνεχίζεται κανονικά γιατί μπορεί να υπάρχουν ισοψηφίες.

- Οι νικητές είναι αυτοί με το μεγαλύτερο σκόρ στο τέλος του διαγωνισμού. Αν υπάρχει ισοψηφία, θα υπάρχει ερώτηση μπόνους και εάν και σε αυτό υπάρχει ισοπαλία, θα γίνει κλήρωση.

- Οι τρείς (ίσως και πέντε νικητές) θα κερδίσουν από ένα συμβολικό αεροπορικό (πάντα) δώρο.ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΙΖ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ THREAD. :5: :5: :5: :5:
ΕΠΙΣΗΣ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΛΟΠΑΙΔΟ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Α/ΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΙΖ, ΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ, ΔΕ ΧΑΛΑΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ !
Όλες οι απαντήσεις θα ποσταριστούν μετά το τέλος και την ανάδειξη των νικητών. Αν απαντήσετε στο thread, θα καταστρέψετε όση δουλειά έχει γίνει μέχρι τώρα και όση θα γίνει μετά.

Πιστεύουμε αφού διαβάσατε τους κανόνες, να καταλαβαίνετε γιατί θα χρησιμοποιήσουμε email. Μόνο έτσι δεν θα ξέρει ο ένας τί απάντησε ο άλλος.

Είναι ελάχιστες οι ερωτήσεις που μπορεί να είναι του "θανατά" και οι πολυ ευκολες είναι ελάχιστες. Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να είναι οι ερωτήσεις τέτοιες, παρά να ρωτάμε "Ποιά Ελληνική αεροπορική εταιρέια αρχίζει από Α και έχει στο σήμα της πουλιά" ! Θα χρειαστούν ψάξιμο αρκετές ερωτήσεις, αλλά αυτό είναι και η ομορφιά των κουίζ. Κάτι σαν κυνήγι θυσαυρού!


Ελπίζουμε να είναι κατανοητοί οι όροι, και ελπίζουμε να σας αρέσει το φετεινό κουίζ. Εστώ και ένας από εσάς να μάθει κάτι καινούριο από το κουίζ, για εμάς το κουίζ θα είναι πετυχημένο.

Εκ της διευθύνσεως του Κουίζ !
 
Σας ευχαριστούμε πολύ ! Το περίμενα πως και πως το νέο κουίζ ! Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες και στους διοργανωτές καλή επιτυχία ! :great:

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, ίσως λίγο παλαβό. Οι νικητές θα είναι οι 3 ή 5 που θα συγκεντρώσουν τις πιο ψηλές βαθμολογίες; Ή θα υπάρξουν υποκατηγορίες; Καθώς το κουίζ θα είναι ένα, το βρίσκω λίγο "άδικο" για εμάς τους πιο αδύνατους να συναγωνιστούμε τους πιο δυνατούς της παρέας. Εννοώ, θα μπορούσε ο 1ος νικητής να είναι αυτός που θα συγκεντρώσει την πιο ψηλή βαθμολογία από όλους τους συμμετέχοντες, ο 2ος νικητής να είναι αυτός που θα πάρει την πιό ψηλή βαθμολογία για παράδειγμα μεταξύ 225-230, ο 3ος μεταξύ 200-210 κ.ο.κ. Το ξέρω πως αυτό θα είναι άδικο για αυτόν που θα πάρει π.χ. 240 βαθμούς, αν ο νικητής έχει συγκεντρώσει 241, όπως επίσης και η "κατανομή" των τίτλων λόγω ισοβαθμιών που είναι πιθανόν να προκύψουν στις υποκατηγορίες, αλλά με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα και στους πιο αδύνατους να στεφθούν νικητές ! Καθώς γνωρίζω πως αυτό που ανέφερα είναι λίγο αδύνατον, θα ήθελα να ξαναευχηθώ σε όλους μας καλή επιτυχία και πάνω απ' όλα καλή διασκέδαση (γιατί παραπάνω αυτό μετρά για μένα) !!!
 
Οι 3 πρώτοι σίγουρα θα κερδίσουν έπαθλο. Μπορεί να είναι 5, αν βρούμε ...δωροθέτες!

Έχεις δίκιο σε αυτό που λές αλλά ειλικρινά τα δύο κουίζ είχαν πολύ λάτρα. Η ιδέα σου με τις υποκατηγορίες δεν είναι καθόλου κακή, θα αφήσει μεγάλο περιθώριο ανακατωσούρας, σε σημείο που οι παίκτες να μήν μπορούν να ελέγξουν την τύχη τους και απλά να προσπαθήσουν να απαντήσουν όσο πιό πολλές ερωτήσεις γίνεται, και ότι κάτσει! Θα το συζητήσουμε. Έχουμε καιρό μέχρι τότε (προφανώς θα έχει αποφασιστεί από πρίν, δε θα το αποφασίσουμε αφού έχουμε αποτελέσματα). Άσε να επεξεργασθεί η ιδέα και θα τα πούμε.

Προφανώς όποιος έχει κάποια άλλη πρόταση, με χαρά να την ακούσουμε.
 
σε μια εποχή που τα hobby είναι ίσως η μόνη αφορμή για να ξεσκάμε, και όσο κι αν μερικοί ...ασπρίσαμε την κεφαλή (μιλώ εξ' ιδίων), εξακολουθούμε να περιμένουμε το quiz αυτό όπως περιμένουν τα μικρά παιδιά τα παιχνίδια τους.

εν αναμονή, λοιπόν.

Και προκαταβολικά (είδες, gonso, τι κάνω για έχτρα επιείκεια, ξέρεις εσύ... ;) ) ένα μεγάλο ευχαριστώ στα 'παιδιά' που βάζουν το χρόνο τους και το μεράκι τους για να 'παίξουμε' κι εμείς, τα άλλα 'παιδιά'. Όσο κι αν τους στεναχωρούμε με τις γκρίνιες μας στο γιατί βρε αδελφέ δεν πήρα μισό ποντάκι παραπάνω στην απάντησή μου...
 
To Quiz ανέβηκε! Ο χρόνος αρχίζει από τώρα.

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!

:party:
 

Attachments

  • ChristmasQuiz2012.pdf
    1,5 MB · Προβολές: 689
Όπως είδατε, το Κουίζ ανέβηκε. Καλή επιτυχία σε όλους και καλή ...φώτιση!

Καταρχάς, να πούμε ότι θα έχουμε τελικά 5 νικητές (βρέθηκαν τα έπαθλα, θα αναφερθώ περαιτέρω σε αυτό αργότερα).

Όπως θα προσέξετε, 12 ερωτήσεις έχουν την ένδειξη "EASY" στο κάτω μέρος. Αυτός που θα μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς στις 12 αυτές ερωτήσεις, θα είναι ένας από τους 5 νικητές. Αρκεί να μήν απαντήσει σε πάνω από αυτές τις 12, γιατί τότε ουσιαστικά θα έχει αρχίσει να διαγωνίιζεται στο "όλον κουίζ" και θα έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από τον μίνι/εύκολο διαγωνισμό, διαβαίνοντας πλεόν μονοπάτι δόξης λαμπρό.

Ακόμα διαβουλευόμαστε πώς και τί θα γίνει ακριβώς με την κατάταξη. Μή σας απασχολεί ακόμα αυτό. Έχετε άλλα βάσανα προς το παρόν! Μέχρι το Σάββατο θα έχουμε καταλήξει και στα ποιά θα είναι τα έπαθλα αλλά και στο πώς θα ιεραρχηθεί η 5άδα.

Και πάλι.....have fun !
 
Να τολμήσω να προτείνω το προφανές; (που προφανώς έχετε σκεφτεί ήδη...)
Να δοθούν τα 2 στους αντίστοιχους πρώτους του εύκολου, και τα άλλα 3 στο δύσκολο!
Νομίζω είναι αρκετά δίκαιο.

Ευχαριστούμε και φέτος για τις προσπάθειές σας.
 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ-ΕΡΩΤΗΣΗ 20

Να διευκρινήσω λίγο την ερώτηση20, γιατί όσες φορές κι αν τη διάβασα, άλλες τόσες δε μου άρεσε η διατύπωση!

Θα το εξηγήσω απλά με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα έχουν από το παρελθόν μέχρι σήμερα υπάρξει οι εξής φορές που αεροπορική εταιρεία έβαλε διαφήμιση σε φανέλλα ομάδας:

Ολυμπιακός- Olympic Airways
AEK- Aegean Airlines
Παοκ- Veravia
Άρης- Aegean Airlines
ΠΑΟ- Olympic Airways
ΑΕΚ- Cronus Airlines
Πάοκ-Sky Express

Παρόλο που ο Παοκ εμφανίζεται δύο φορές και η Aegean τρείς, δεν παίζει σημασία. Μετράνε όλες τις περιπτώσεις. Αρκεί να είναι ομάδα ποδοσφαίρου και αεροπορική ο σπόνσορας φανέλας. Αν τρακάρετε περίπτωση που ομάδα είχε 2 ή και 3 φορές αεροπορικό σπόνσορα, γράφτε τις και τις δύο ή τις τρείς ή ..όσες είναι. Όπως και αν βρείτε επίσης εταιρεία που έχει σπονσοράρει πολλές ομάδες, γράψτε όλες τις περιπτώσεις, μέχρι να φτάσετε στις 15 που ζητάει η ερώτηση. Αυτά!


Κάχι, υπάρχει και αυτό το σενάριο.
 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣEIΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 17

Ζητάμε αεροδρόμια που δεν έχουν Πύργο Ελέγχου, σαν κτήριο/κατασκευή. Όχι σαν υπηρεσία. Δεν ζητάμε να μας πείτε τα αεροδρόμια που δεν έχουν Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας. Είναι κτηριακή η ερώτηση! Αμ πώς?

ΕΡΩΤΗΣΗ 22

Στην διατύπωση της ερώτησης αναφέρεται ότι το όνομα του παιδικού ήρωα υπήρξε και διακριτικό κλήσης αεροπορικής εταιρείας. Το εαν υπάρχει και τώρα σαν callsign, σε άλλη εταιρεία (καραμπινάτη αεροπορική ή όχι), δεν μας απασχολεί. Το εάν συναντάται και τώρα ώς callsign, παρόμοιο ή με προσδιορισμό, και πάλι δεν μας ενδιαφέρει. Τα δύο δεδομένα που δεν δέχονται αμφισβήτιση, είναι αυτά που αναφέρει η ερώτηση. Υπάρχει ώς αεροδρόμιο και υπήρχε σαν callsign.Κάθε χρόνο υπενθιμίζεται ότι είναι πολύ καλή πρακτική να επισκέπτεστε συχνά αυτό το thread έτσι ώστε να ενημερώνεστε για τυχόν διατυπώσεις. Φέτος ειδικά, που υπάρχει και η δυνατότητα δεύτερης απάντησης αν αλλάξετε γνώμη σε μία απάντηση που έχετε στείλει, εαν κάποιος απαντήσει κάποια ερώτηση για την οποία έχει γίνει διευκρίνηση και είναι προφανές ότι ο συμμετέχων ΔΕΝ έχει δεί την διευκρίνηση, θα του αποστέλλεται email/πμ με paste την διευκρίνηση, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο. Δεν θα μπορεί με τίποτα να πεί μετά....δεν το ήξερα.

ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτός από το πμ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το email airlinersgrquiz2012@gmail.com για τυχόν διατυπώσεις ή ερωτήσεις σχετικά με τις...ερωτήσεις.
 
Top