Φωτογραφική μηχανή εν πτήση

  • Thread starter DR
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

OA701":1j8mduae said:
Πρόσφατα έγινα μάρτυρας παρόμοιου περιστατικού σε πτήση εσωτερικού της ΟΑ όπου ένας τυπάς 2-3 σειρές μπροστά μου έβγαλε την βιδεοκάμερα και άρχισε να βιδεοσκοπεί την φαμίλια του. Σε κάποια φάση σήκωσε την κάμερα και άρχισε να παίρνει γενικά πλάνα της καμπίνας και τότε τον πλησίασε μια ι/σ και του ζήτησε αυστηρά μεν ευγενικά δε να σβήσει τα πλάνα γιατί περιείχαν και την ίδια μέσα χωρίς την συγκατάθεσή της. Αυτός ξίνισε και άρχισε να μουρμουράει τα κλασσικά ωστόσο υπάκουσε με τη 2η και αφού του κοινοποιήθηκε ότι θα ενημερωθούν οι πιλ'οτοι για το συμβάν και ότι θα τον αναμένει η ΕΛ.ΑΣ στο apron...

Τίποτα δε θα του έκαναν.Αν είχε συμβεί σ'εμένα στο σκέλος προς την Αθήνα,θα τους έλεγα να ειδοποιήσουν την ΕΛ.ΑΣ.Αλλά δε θέλω να μπλέξω με αλλοδαπές αρχές,και άντε να βρεις εκεί δικηγόρο και τα έξοδα θα είναι πολλά.Δεν υπάρχει καμία σήμανση για απαγόρευση φωτογράφησης/κινηματογράφησης μέσα στο α/φος.Δεν υπάρχει επίσης καμία αναγγελία για κάτι τέτοιο,ούτε στους όρους μεταφοράς στο εισιτήριο έχω δει κάτι.Κατά συνέπεια δεν απαγορεύεται.Ιδίως σε πλάνα που δεν έχουν συγκεκριμένο πρόσωπο στο κάδρο αλλά είναι γενικά,ποιος ο λόγος;

Έστειλα ερώτημα στην LOT αν απαγορεύεται ή όχι η φωτογράφηση μέσα στα α/φη της με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει ταμπέλα για κάτι τέτοιο,και περιμένω να δω τι θα μου απαντήσουν.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

δεν εχει να κανει με κανονισμους μονο στην αεροπορια αλλα γενικα για το προσωπικο απορρητο.
χωρις την συγκαταθεση σου δεν μπορει κανενας να σε βιντεοσκοπησει για τον απλο λογο οτι μπορει να το ανεβασει στο ιντερνετ.
Στα πληρωματα καμπινας επειδη εισαι μεσα σε αεροσκαφος που αποτελει περιουσια της εταιριας καθως και εισαι σε μια ιδιαιτερη κατασταση οπως
η πτηση στην οποια υπαρχει η αναγγελια για απαγορευση χρησης ηλεκτρονικων συσκευων μπορουν να σου πουν οτι θελουν.
Επισης στο παρελθον καποιος ειχε βιντεοσκοπησει πλανα πτησης στην οποια εθεαθη καποιος με παρανομο αισθημα και η εταιρεια αναγκαστηκε να πληρωσει ενα
καθολου ευκαταφρονητο ποσο στον επιβατη που "εκτεθηκε" δημοσιως.
Ολα αυτα συνηγορουν στο οτι ναι η εταιρεια μπορει να σου απαγορευσει την χρηση της .
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Τα α/φη όπως και τα λεωφορεία ανεξαρτήτως αν είναι κρατικά ή ιδιωτικά,επιτελούν δημόσια μεταφορά.Εν ολίγοις είναι δημοσίας χρήσεως κατά συνέπεια προσωπικά δεδομένα δεν υφίστανται.Δε φωτογράφησα στο αμάξι τους.Όσον αφορά αυτό περί απαγόρευσης ηλεκτρονικών μέσων,αναφέρεται σε κάθε αναγγελία "κατά τη διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης,τα κινητά καθόλη τη διάρκεια της πτήσης".Αυτά είναι μέτρα για την ασφάλεια,όχι για προσωπικά δεδομένα.Ας απαγορέψουν τότε την είσοδο στην καμπίνα με μηχανές,και να βάλουν και πινακίδες.Εφόσον δεν έχουν τίποτα από αυτά τότε δεν απαγορεύεται.

Μπορείς να μου δώσεις κάποιο link με το περιστατικό που αναφέρεις;Πάντως αν κάποιος έχει παράνομη σχέση και μπαίνει σε επιβατηγό α/φος πρέπει να είναι έτοιμος για όλα.Στη διπλανή θέση μπορεί να ταξιδεύει γείτονας ή συγγενης.Αν δε θέλει να ρισκάρει ας νοικιάσει jet.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Η απάντηση εδώ http://www.youtube.com/watch?v=WiHzoM3r9YI

5,48 Προσγείωση σε CHQ η αεροσυνοδός παρόν, δεν είπε κάτι παρόλο που προσγειωνόμασταν σε CHQ / Airport. (Παρόλο που υπάρχει σχετική Ανακοίνωση)

Τώρα μάλλον η αεροσυνοδός της LOT είχε θέμα αγαπητέ φίλε. Εφόσον δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση - απαγόρευση κακώς σου το είπε (μάλλον θα έπεσες σε αεροσυνοδό που θα το είχε το θεματάκι της) :rant:
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Εδώ είναι ο νόμος 2472/1997 περι προσωπικών δεδομένων κι εδώ τα δικαιώματα των πολιτών.

Αυτό που ήθελα να προσθέσω είναι ότι εγώ/εσύ/ο εκάστοτε λαμβάνων πλάνα μπορεί να έχει όλη την καλή θέληση και πίστη να πάρει πλάνα της καμπίνας ας πούμε αλλά σε ένα α/φος που έχεις 150 επιβάτες και ίσως οι 25 θέλουν να πάρουν τέτοια πλάνα και οι 100 δεν επιθυμούν να είναι στα πλάνα, έ όσο και να το κάνουμε, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί.

Anyway, αν στο φόρουμ υπάρχει κανένας νομικός, ίσως μας διαφωτίσει περισσότερο.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Θα περιμένω την επίσημη απάντηση της LOT.Όλα τα άλλα είναι απλώς φιλοσοφίες.
Κι εγώ δε γουστάρω να μυρίζω την ποδαρίλα του βλάκα που βγάζει τα παπούτσια του κατά τη διάρκεια της πτήσης,και τον βρωμιάρη που έχει να πλυθεί 10+ μέρες,αλλά με αναγκάζουν να κάτσω δίπλα του χωρίς να μπορώ να επιλέξω άλλη θέση ή να ζητήσω να τον απομακρύνουν.

Αυτή είναι η περιβόητη φωτογραφία:
Imaginas%20Krakow%20September%202011_007.jpg
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Εκ τής οποίας φωτογραφίας:

1.Δέν μπορούμε να συναγάγουμε κανένα συμπέρασμα περί τής ταυτότητας οιουδήποτε επιβάτη,καθώς μόνο κεφάλια και καράφλες φαίνονται.

2.Η αεροσυνοδός-"λοχίας" ούτε κάν διακρίνεται-μόνο το trolley φαίνεται-κι'αυτό δυσδιάκριτο.

Επίσης:
Σαφώς και μπορείς να φωτογραφήσης κάποιον εν αγνοία του,άν πρόκειται η φωτογραφία αυτή να μείνη στά απόκρυφα αρχεία τού υπολογιστή σου και να την βλέπης μόνο εσύ.Αυτό που δέν επιτρέπεται είναι να ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ την φωτογραφία αυτή χωρίς την συγκατάθεση τού φωτογραφιζόμενου.Από την στιγμή που δημοσιεύεις κάτι χωρίς την συγκατάθεση τού υποκειμένου-και η δημοσίευση αυτή εύκολα μπορεί να αποδειχθή-ο "θιγόμενος" έχει το δικαίωμα να προβή στίς δέουσες νομικές ενέργειες.

Η εταιρεία που πλήρωσε αποζημίωση στον τύπο που αποφάσισε να εμφανισθή δημοσίως με το "παράνομο αίσθημα" επιάστηκε κορόϊδο.Δηλαδή ο επιβάτης δέν "εξετίθετο δημοσίως" ενώπιον τών άλλων εκατόν τόσων συνεπιβατών του και "εξετέθη δημοσίως" επειδή η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σ'ένα site;
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Hastaroth":4j2a61eq said:
Εκ τής οποίας φωτογραφίας:

Σαφώς και μπορείς να φωτογραφήσης κάποιον εν αγνοία του,άν πρόκειται η φωτογραφία αυτή να μείνη στά απόκρυφα αρχεία τού υπολογιστή σου και να την βλέπης μόνο εσύ.Αυτό που δέν επιτρέπεται είναι να ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ την φωτογραφία αυτή χωρίς την συγκατάθεση τού φωτογραφιζόμενου.Από την στιγμή που δημοσιεύεις κάτι χωρίς την συγκατάθεση τού υποκειμένου-και η δημοσίευση αυτή εύκολα μπορεί να αποδειχθή-ο "θιγόμενος" έχει το δικαίωμα να προβή στίς δέουσες νομικές ενέργειες.

Σε δημόσιους χώρους δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός, αλλιώς κανείς δημοσιογράφος θα μπορούσε να δημοσιεύσει πλάνα από δημόσιους χώρους, χωρίς την συγκατάθεση όλων των ατόμων.

Σε κάποιες περιπτώσεις για να καλυφθούν νομικά, π.χ. εάν τα πλάνα αφορούν κάποιο τόπο εγκλήματος, θα κρύψουν τα πρόσωπα όσων δεν συνδέονται με το συμβάν, για μην συσχετιστούν και πιθανόν δυσφημιστούν, στην οποία περίπτωση έχουν την δυνατότητα να κινηθούν νομικά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Google Street View. Ενώ δεν είναι παράνομο να δημοσιεύσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων στο διαδίκτυο, για να καθησυχάσουν ένα μεγάλο ποσοστό του πλήθους που δεν επιθυμούσε την εμφάνιση τούς στα πλάνα, και για να αποφύγουν τις αναμενόμενες αμέτρητες και άκαρπες μηνύσεις, έχουν κρύψει τα πρόσωπα στα πλάνα.

Πίσω στην φώτο μέσα στο αεροσκάφος, δεν ξεχωρίζεται κανένα πρόσωπο, και δεν γνωρίζω κατά πόσο χαρακτηρίζεται ως δημόσιος χώρος.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Τα αεροπλάνα που εκτελούν τακτικές (scheduled) μεταφορές επιβατών έναντι κομίστρου θεωρούνται δημόσιος χώρος,όπως και τα επιβατικά πλοία.

Ιδιωτικός χώρος θεωρούνται τα αεροπλάνα που ανήκουν σε ιδιώτες γιά προσωπική τους χρήση (όπως άλλωστε και τα ιδιωτικά σκάφη που επίσης έχουν οι κάτοχοί τους γιά προσωπική χρήση).
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Όλα αυτά είναι σχετικά. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω πως :
Γενικώς ο καθένας έχει δικαίωμα να φωτογραφίζει οτιδήποτε εκτίθεται σε κοινή θέα. Ακόμη και να δημοσιεύσει την φωτογραφία θα πρέπει ο θιγμένος να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση έγινε με σκοπό να του προκαλέσει ζημία και όχι χάριν ενημέρωσης , καλλιτεχνικής παρουσίασης ή κάτι άλλο πού δεν είχε μοναδικό σκοπό να τον θίξει ή να τραβήξει το ενδιαφέρον στην προσωπικότητά του και εφόσον ΔΕΝ είναι δημόσιο πρόσωπο και ΔΕΝ συνηθίζει να εκτίθεται σε ΜΜΕ.
Τα πράγματα αλλάζουν όταν αυτός που φωτογραφίζει δεν πατάει το πόδι του σε δημόσιο χώρο . Τότε δεν έχει το δικαίωμα ούτε να κρατάει την φωτογραφική μηχανή. Μέχρι εδώ είναι ακριβώς έτσι , εξακριβωμένα .
Νομίζω, αν η καμπίνα του αεροσκάφους εν πτήση είναι ένας τέτοιος χώρος (ιδιωτικός) τότε θα έπρεπε εξαρχής να απαγορεύεται η είσοδος σε αυτήν με κάμερες ανά χείρας.
 
Top