Φωτογραφική μηχανή εν πτήση

  • Thread starter DR
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

OA701":29x9r6d9 said:
Στη φωτό που ελήφθη υπάρχει ήδη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, αφ' ενός γιατί ανέβηκε στο νετ σε κοινή θέα και αφ΄εταίρου γιατί τουλάχιστον 2 επιβάτες μπορούν εμφανώς να προσδιοριστούν

Αυτό που λες είναι πέρα για πέρα λάθος.Εντελώς μάλιστα.

Επειδή αναφέρθηκε περί google street κλπ,βρήκα την απόφαση από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/ ... 249,28,222

Δεν απαγορεύτηκε όπως λανθασμένα γράφτηκε.Η απόφαση της Α.Π.Π.Δ είναι η ακόλουθη:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ


Η Αρχή κρίνει ότι η παροχή υπηρεσίας εικονικής περιήγησης στους δρόμους ελληνικών περιοχών από την εταιρεία ΚΑΠΟΥ Α.Ε. Γεωπληροφορικής, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, είναι σύμφωνη με τον Ν. 2472/1997, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας τηρήσει τους όρους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.

Οι όροι είναι στο κείμενο.Τους διαβάζει κάποιος και βλέπει.
Δεν αρκεί να δείχνει πρόσωπο για να είναι παράνομο.Αν δειχνει πρόσωπο μέσα σε αμάξι όπου με τον αριθμό κυκλοφορίας μπορεί κάποιος να διαπιστώσει προσωπικά στοιχεία ή αν δείχνει πρόσωπο σε σπίτι κλπ.

Στη φωτογραφία αγαπητέ,OA701,ούτε πρόσωπα φαίνονται,ούτε μπορεί να συνάδει κάποιος πού πάνε τα πρόσωπα βλέποντας μόνο τη φωτογραφία ούτε που τραβήχτηκε αυτή.Μπορεί να είχε τραβηχτεί σε εσωτερικό δρομολόγιο των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας ή της Πολωνίας.
Ας μη βγάζουμε μόνοι μας νόμους.Αν απαγορευόταν η φωτογράφιση σε δημόσιους χώρους θα είχε παρέμβει ήδη η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η μόνη αρμόδια να μας πει αν απαγορεύει τη φωτογράφιση ή όχι στα α/φη της είναι η LOT πρώτα.Πάντως σε τραίνα και τραμ στην Κρακοβία φωτογράφισα χωρίς πρόβλημα.Ούτε σήμανση υπήρχε πουθενά ενώ είχε σήμανση γι'απαγόρευση εισόδου με πατίνια,σε σκύλους χωρίς φίμωτρο,σε μουσικά όργανα κλπ.Αν απαγορευόταν θα είχε και για τη φωτογράφιση.Δε θα τους έπιανε χώρο.Ούτε οι οδηγοί των τραμ έκρυψαν πρόσωπα κλπ.Μάλιστα ένας με χαιρέτησε.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Αγαπητέ imaginas η λήψη φωτογραφιών πάει με βάση τις διατάξεις περί προσβολής προσωπικότητας και το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες!
Όταν τώρα κάποιος σηκώνεται να βγάλει μια φωτογραφία μέσα στο αεροπλάνο δεν μπορεί ο κάθε αεροσυνοδός να κάνει το φακίρη ή να εξετάζει αν ο λήπτης της φωτογραφίας βγάζει ή όχι πρόσωπο ούτε φυσικά θα κάθεται να εξετάζει κάθε φορά το αρχείο της μηχανής του καθενός. Λέει ένα γενικό όχι. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμπορικά κέντρα κτλ. Δεν απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών γενικώς, ώστε να βάλει σήμα απαγόρευσης φωτογραφίας, όπως είναι σε αποαγορευμένες περιοχές όπου η λήψη φωτογραφίας είναι ποινικό αδίκημα και συλλαμβάνεσαι επ' αυτοφόρω, απλώς απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών προσώπων. Αν κάθεσαι δίπλα με τον φίλο σου και τον βγάλεις φωτό, αυτό δεν απαγορεύεται, αν σηκωθείς και βγάλεις το αεροπλάνο αυτό φέρει σε δύσκολη θέση την ίδια την εταιρία, γιατί ο όποιος θιγόμενος που θεωρεί ότι προσβάλλεται η προσωπικότητά του επειδή της μίας φαίνεται η κυτταρίτιδα στο πόδι όπως κάθεται ή ο άλλος (μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής) κοιμάται και η εικόνα που βγάζει είναι γελοία θα εγείρει αγωγή κατά της αεροπορικής εταιρίας γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει τον λήπτη της φωτογραφίας, και η τελευταία είναι που τελικώς θα κληθεί να αποζημιώσει. Τα πράγματα μερικές φορές φαίνονται απλά και κατανοητά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Και προς επίρωση των προαναφερθέντων παραθέτω το link απόφασης του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου για παρόμοια υπόθεση όπου εκεί διασαφηνίζεται ότι υφίσταται προσβολή προσωπικότητας από την λήψη φωτογραφίας χωρίς την συναίνεση γονεών νεογένητου καταδικάζοντας το Ελληνικό Δημόσιο σε καταβολή 8.000 ευρώ, επειδή τα Εθνικά Δικαστήρια δεν εφάρμοσαν ορθώς τις διατάξεις του νόμου και του Συντάγματος.
Για όποιον ενδιαφέρεται αν εμβαθύνει περαιτέρω το link ακολουθεί:
http://www.nsk.gr/edad/ee604.pdf

Περαιτέρω ενδιαφέρουσες αποφάσεις η γνωμοδότηση με αριθμό 1/2009 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και η Προσωρινή Διαταγή 3/2009 της αυτής αρχής. Υπάρχουν και σωρεία άλλων αποφάσεων κυρίως μετά το 2009, ενόψει των καμερών live streaming που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

spy1 από πού το συμπέρανες αυτό
η λήψη φωτογραφιών πάει με βάση τις διατάξεις περί προσβολής προσωπικότητας
;Δηλαδή όποιος φωτογραφίζει προσβάλλει την προσωπικότητα του φωτογραφιζομένου;Το παίρνουμε ως defacto ότι στόχος μιας φωτογράφησης είναι να προσβάλλει την προσωπικότητα;Και όταν πάω να φωτογραφίσω π.χ το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου και μπαίνει ο άλλος στο πλάνο μου,φωτογράφισα αυτόν;Στη φωτογράφιση της καμπίνας από το πίσω μέρος ποια προσωπικότητα προσβάλλεται και σε ευρυγώνιο πλάνο φυσικά;

Και φυσικά τόσος κόσμος παρανομεί που φωτογραφίζει σε καμπίνες α/φων και σε δρόμους.Οι τηλεοπτικοί σταθμοί φυσικά που κάθε καλοκαίρι τραβάνε πλάνα από νεαρές με στρινγκάκια δεν παραβιάζουν νόμους.Προφανώς εκεί οι φωτογραφιζόμενοι δεν έχουν πρόβλημα.Οι κάμερες των μαγαζιών και των σπιτιών δεν πειράζουν,όπως επίσης και οι κάμερες των κινητών με τα οποία κάποιος μπορεί να φωτογραφίσει χωρίς να τον αντιληφθεί ο άλλος.Προφανώς εκεί οι νόμοι δεν ισχύουν.

Ας κλείσει το θέμα και θα περιμένω την άποψη της LOT και θα κάνω ερώτημα για τη φωτογράφιση σε δημοσίους χώρους στην Α.Π.Π.Δ.

Όσον αφορά το αρχείο της απόφασης του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι άσχετο με το θέμα μας.Στην περίπτωση εκείνη ο φωτογράφος μπήκε σε χώρο που δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε τρίτους πλην του νοσηλευτικού προσωπικού.Αν απαιτούσα να μπω στο κόκπιτ θα υπήρχε θέμα.Αλλά η καμπίνα δεν είναι ειδικός χώρος.Να μην επικαλούμαστε άσχετα θέματα να στηρίξουμε μια άποψη σώνει και καλά.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Μά και στο κόκπιτ να έμπαινες,εφ'όσον είχες την έγκριση τού Κ1 να φωτογραφίσης δέν θα είχες πρόβλημα,ακόμα κι'άν στίς φωτογραφίες φαινόντουσαν τα πρόσωπα τών πιλότων.Τόσες φωτογραφίες και βιντεάκια βλέπουμε στο διαδίκτυο με τίς φάτσες τών πιλότων,αυτό σημαίνει πώς όλοι όσοι βγάζουν αυτές τίς φωτογραφίες και τα βίντεο παρανομούν;

Αυτά από μένα ώς κατάληξη στο θέμα.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Hastaroth":3nu6gu43 said:
Μά και στο κόκπιτ να έμπαινες,εφ'όσον είχες την έγκριση τού Κ1 να φωτογραφίσης δέν θα είχες πρόβλημα,ακόμα κι'άν στίς φωτογραφίες φαινόντουσαν τα πρόσωπα τών πιλότων.Τόσες φωτογραφίες και βιντεάκια βλέπουμε στο διαδίκτυο με τίς φάτσες τών πιλότων,αυτό σημαίνει πώς όλοι όσοι βγάζουν αυτές τίς φωτογραφίες και τα βίντεο παρανομούν;

Αυτά από μένα ώς κατάληξη στο θέμα.

+100
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Imaginas λυπάμαι που έχασα σήμερα το χρόνο μου με τις διάφορες .... που γράφονται εδώ. Αν δεν ξέρει κάποιος να διαβάσει μια δικαστική απόφαση είναι πρόβλημά του. Σε δικαστικές αποφάσεις δεν διαβάζουμε το περιστατικό αλλά την νομική βάση που στηρίζεται μια κρίση δικαστηρίου. Nα φανταστώ ότι διαθέτεις νομικές γνώσεις κε imaginas? Καληνύκτα σας κύριοι !
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

Δεν είμαι νομικός,όπως φαντάζομαι ότι δεν είσαι κι εσύ.Λυπάμαι που έχασες το χρόνο σου,εγώ ένα trip report είχα γράψει,δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί το θέμα.Πάντως αν είσαι νομικός καλό είναι να αποφεύγεις δηλώσεις του τύπου "η φωτογραφία πάει στην προσβολή προσωπικότητας".Δηλαδή φωτογραφία=προσβολή προσωπικότητας.De facto.
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

επέτρεψε μάλιστα στον εν λόγω φωτογράφο να εισχωρήσει στη μονάδα αποστείρωσης προκειμένου να τραβήξει τις επίδικες εικόνες, χώρο στον οποίο η πρόσβαση επιτρεπόταν μόνο στους γιατρούς και τις νοσοκόμες της κλινικής.

37. Επιπλέον, το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι εν προκειμένω ο υιός των προσφευγόντων δεν εκτέθηκε εκουσίως ή ακουσίως στο φακό ενός φωτογράφου μέσα στα πλαίσια μίας δραστηριότητας που μπορεί να καταγραφόταν ή θα εκτίθετο δημοσίως. Αντιθέτως, οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε ένα χώρο όπου είχαν πρόσβαση
μόνο οι γιατροί και οι νοσοκόμες της κλινικής Ι. και η εικόνα του νεογέννητου, η οποία ελήφθη εκ προθέσεως από τον φωτογράφο, αποτελούσε το μοναδικό θέμα των επίμαχων φωτογραφιών.

Αν είσαι νομικός αγαπητέ spy1 θα καταλάβεις τα υπογραμμισμένα και τα μαυρισμένα.Αν ζουμάριζα-εγώ ή όποιος άλλος-σε πρόσωπο τότε ίσως είχε κάποιο δίκαιο.Αν όμως τραβάς πλάνο π.χ της πλατείας Συντάγματος,και μέσα εκεί εμφανίζονται πρόσωπα τότε δεν έχει απολύτως κανένα λόγο διότι απλώς δεν είναι ο "στόχος"!
 
Re: ATH-KRK-ATH.LOT LO605/606

ΟΚ όπως ο μέσος έλληνας τα ξέρεις όλα έχεις δίκιο,...όλα επιτρέπονται, δεν ασχολούμαι άλλο καλή συνέχεια
 
Top