Φοβίες...

πτηση και κλειστοφοβια

Καλησπερα σε ολη την παρεα
όπως καταλαβενετε και απο τον τιτλο ειναι κλειστοφοβικια,δεν ημουν απο παντα,εγινε στην πορεια της ζωης μου,πριν απο 5 χρονια περιπου όταν κλειστηκα κάπου.εκτοτε δεν εχω χρησιμοποιησει ανσανσερ,τραινο και φυσικα αεροπλανο,τρεμω στην ιδεα οτι ειμαι καπου που δεν μπορω ανα πασα στιγμη να κατεβω.φετος το καλοκαιρι σκεφτομαστε με τον αντρα μου να παμε διακοπες στην σαντορινη απο θεσσαλονικη,η πτηση κραταει μολις μια ωρα και ομως εγω ηδη στην ιδεα τρεμω,αυτο που με αγχωνει περισσοτερο ειναι απο την στιγμη που θα επιβηβαστουμε και θα κλεισουν οι πορτες σε πόση ωρα θα ξεκινησει η πτηση,επισης τα καθισματα ειναι πολυ στριμωχτα?σκεφτομαστε για την astra airlines.πειτε μου κατι που θα μπορουσε να με βοηθησει,σκεφτομαι μεχρι και χαπι να παρω για να αντεξω την πτηση,
βαρεθηκα να ζω με την κλειστοφοβια και νομιζω ηρθε η ωρα να την αντιμετωπισω

Την απάντηση για το πως να αντιμετωπίσεις την φοβία σου, εφόσον μάλιστα πιθανόν να χρειαστεί και λήψη κάποιου φαρμάκου καλύτερα να την ζητήσεις από κάποιον ειδικό και όχι σε ένα αεροπορικό forum. Εδώ όλοι θα σου πούμε να πετάξεις. Αλλά αν σε πιάσει κρίση πανικού στον αέρα δεν θα ήθελα να είμαι ούτε συνεπιβάτης σου, ούτε και πλήρωμα.

Πρώτη πτήση, μερικές συμβουλές ;

Καλησπέρα σε ολους παιδιά, διαβασα το forum σας και βρήκα πολλα και σημαντικά πραγματα για τα αεροπλανα γενικότερα.

Ας ξεκινήσω απο τα βασικά λοιπόν :Ρ με λενε Σπύρο, είμαι 20 χρονών και τον Σεπτέμβρη εχω κανονίσει το πρώτο μου ταξίδι για την Ισπανία, ειναι μια χώρα που και εγω και η κοπέλα μου θελαμε σχεδόν 3 χρόνια να παμε, μεχρι να κλειστούν τα αεροπορικά κλπ ημασταν μεσα στην χαρά του πόσο ωραία ειναι που θα παμε κλπ κλπ κλπ :Ρ Τώρα ομως που πλεον εχουμε αγοράσει τα εισιτήρια και το σχέδιο Ισπανία δεν ειναι ενα μελλοντικό σχέδιο αλλα ενα βέβαιο γεγονός, μπήκαν στην μέση οι φοβίες.

Εγω δεν εχω ξανα πετάξει με αεροπλάνο ποτέ στην ζωή μου θα ειναι η πρώτη μου φορά και γενικότερα εχω κάποιους φόβους, κυρίως επειδη εχω υψοφοβία, δεν ξερω κατα πόσο θα με πιάσει στο αεροπλανο (αλλο να είσαι σε μια ταράτσα και αλλο 10χλμ πανω απο το έδαφος :D ) ομως δεν μπορώ να πω εαν φοβάμαι τα αεροπλάνα ή οχι γιατι δεν εχω ξαναμπεί σε αυτα, γενικότερα ειμαι χαλαρός γιατι ο πατέρας μου λόγο δουλειάς ταξιδευει με αεροπλάνο 2 φορές τον μηνα οποτε εχω πάρει μια σιγουρία απο εκείνον, ομως τα τελευταία γεγονότα μου εχουν δημιουργήσει κάποιου είδους φοβίες (μιλάω βασικά για την πτήση MH17 που έριξαν στην Ουκρανία) οπότε με εχει πιάσει ενα μικρό-αγχος για το ταξίδι μου.

Επειδή ομως κούρασα με ολα αυτα που εχω γράψει, ο κύριως λόγος που εκανα εγγραφή και θα ηθελα ειλικρινά να μαθω, ειναι επειδή η κοπέλα μου εχει ξαναμπεί σε αεροπλάνο ομως φοβάται (είχε παει σε νησί πριν καμια 10ριά χρόνια με αυτα τα παλιααααα αεροπλάνα που είχε η Ολυμπιακή που είχαν 30-40 θεσεις για επιβάτες) φοβάται που λέτε την πτήση και εγω θα ηθελα να ξερω μερικά πραγματα για να μπορώ να την ηρεμώ κατα την διάρκεια του ταξιδιού (ειναι και 3 ώρες ταξίδι παναθεμα την Ισπανία :Ρ) θα μπορούσατε να μου δώσετε καποιο εγχειρίδιο ή να μου πειτε εσεις, για τα στάδια της πτήσης ; Για τους ήχους που θα ακουστούν για διάφορες αλλαγές που θα γίνουν κατα την διάρκεια της πτήσης οπως ας πουμε οταν κατεβαίνουν οι ρόδες που αλλαζει η αεροδυναμική του αεροπλάνου και υπαρχει κάποιο κούνημα απ'οτι εχω καταλαβεί, γενικότερα να μου εξηγήσετε τα τυπικά στάδια μιας πτήσης για να μπορώ να ειμαι έτοιμος, δηλαδή οταν κατέβουν οι ρόδες και ακουστεί κανα "ΜΠΟΥΠ" και εγω δεν το ξερω θα τρελαθώ :Ρ το ιδιο και η κοπέλα μου και μετα αντε να μας ηρεμήσεις και τους δυο :Ρ

Ευχαριστώ πολυ για τον χρόνο σας που διαβάσατε ολοκληρο το κειμενο μου και που θα μπείτε στον κόπο να μου λύσετε καποιες απο τις απορίες μου :)

ΥΓ: Θα πετάξουμε με την vueling airlines εχει κάποιος εμπειρίες απο την εταιρεία ; δηλαδή εαν το προσωπικό ειναι φιλικό κλπ ;

Re: Πρώτη πτήση, μερικές συμβουλές ;

Καταρχάς, μην αγχώνεσαι και μην φοβάσαι διότι δεν υπάρχει λόγος.Το αεροπλάνο είναι μακράν το ασφαλέστερο μέσω μεταφοράς, βάσει στατιστικών.

Δε χρειάζεται κανένας φόβος. Μιας και θα πετάξετε με Α320, ο πρώτος θόρυβος που θα ακούσετε είναι ο γνωστός "σκύλος" την ώρα που γίνεται η εκκίνηση των κινητήρων (αλλά και στο σβήσιμο). Μη φοβάστε, δεν ξεχασανε σκύλο ελεύθερο στο αεροπλάνο, είναι η αντλία των υδραυλικών που ξεκινάει.
https://www.youtube.com/watch?v=y5dZf_UgHlE

Για τους θορύβους που θα ακούσεις κατα΄την προσέγγιση (έκταση flaps/slats & landing gear) σε παραπέμπω σε αυτό το βιντεάκι.
https://www.youtube.com/watch?v=7Cwy54Si-bc

Και να θυμάσαι,όσο πιο πολλές αναταράξεις, τόσο πιο πλάκα έχει....

Η υψοφοβία δεν θα σε επηρεάσει στο αεροπλάνο. Μόνο ίσως κατά τη διάρκεια της απογείωσης για λίγα δευτερόλεπτα. Απλά εκείνη την ώρα μην κοιτάς έξω!

Διάβασε αυτό το topic από την αρχή του και θα σου λυθούν κάποιες απορίες!

webm0nst3r":eda7yzgd said:
ΥΓ: Θα πετάξουμε με την vueling airlines εχει κάποιος εμπειρίες απο την εταιρεία ; δηλαδή εαν το προσωπικό ειναι φιλικό κλπ ;
Ναι, πήγα στις αρχές του μήνα Μάλτα - Ρώμη με μια νυχτερική πτήση τους. Δεν ενθουσιάστηκα, μια ώρα καθυστέρηση στην αναχώρηση και το αεροπλάνο σχετικά βρώμικο. Το πλήρωμα πάντως ήταν εντάξει, φιλικό κλπ.

Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας παιδιά, ναι και εγω νομίζω πως ο φόβος απο την υψοφοβεία θα ειναι μονο στην αρχή, 2 πραγματα με εχουν μπερδέψει ακομη παιδιά και θα σας αφήσω :Ρ

Αρχικά θα ηθελα να μαθω κατι για τα κινητά, ξερω οτι τα κινητά απαγορεύονται κατα την διαρκεια της απογείωσης - πτήσης - προσγείωσης κλπ, ομως εγω σαν πρωτάρης θελω να βγαλω κάποια βιντεο και καποες φωτογραφίες κατα την διάρκεια κυρίως της απογείωσης, μπορώ να εχω το κινητό μου ανοιχτό καθ'ολη την διάρκεια της πτήσγς ομως σε Airplane Mode ;

Και κατα δευτερον εχω μπερδευτεί με τα check-in, μου εχουν πει γνωστοί κλπ για 2 ειδών check-in το ενα για τους ταξιδιώτες και το αλλο για τις βαλίτσες καπως έτσι μου το είχαν πει, αμα θελεις μετα μου λεει να προλάβεις θεση στο παραθυρο πρεπει να πας για check-in 4 ωρες νωρίτερα και αμα η εταιρεία εχει και online check-in δεν θα μπορείς να βρεις θεση γιατι θα τις εχουν παρει τις καλές και μπορει να μην κάτσετε και με την κοπέλα σου μαζί και να σας βαλουν σε ξεχωριστή θεση και γενικότερα ενα κύμα πανικού μου εφερε :Ρ Ισχύουν ολα αυτα ; Δηλάδη να κανω και εγω online check-in καλύτερα ; και τελικά ποσα check in είναι ; :Ρ

sv1xv":1dkk60q9 said:
webm0nst3r":1dkk60q9 said:
Ναι, πήγα στις αρχές του μήνα Μάλτα - Ρώμη με μια νυχτερική πτήση τους. Δεν ενθουσιάστηκα, μια ώρα καθυστέρηση στην αναχώρηση και το αεροπλάνο σχετικά βρώμικο. Το πλήρωμα πάντως ήταν εντάξει, φιλικό κλπ.

Οταν λες βρώμικο, εννοείς απο μεσα ή απ'εξω ; γιατι εχω ακούσει οτι εαν ενα αεροπλάνο η μπογιά του απεξω δεν ειναι καλη και ειναι βρώμικη σημαίνει οτι και το αεροπλάνο εχει πολυ καιρό να περάσει συντήρηση :p

webm0nst3r":1oqoitw7 said:
Οταν λες βρώμικο, εννοείς απο μεσα ή απ'εξω ;
Μέσα, στην καμπίνα. Έξω δεν το είδα καλά γιατί ήταν νύχτα.

Εσείς με τήν κλειστοφοβία πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ένα πράγμα: Τη στιγμή πού θα πρέπει να κάνετε μία επίσκεψη στην τουαλετ(ίτσα) τού αεροπλάνου. Είναι καλύτερα να προτιμήσετε μία του αεροδρομίου λίγο πριν τήν αναχώρηση τής πτήσεώς σας. Κάποτε ταξίδευα Βρυξέλλες-Ατλάντα με τη Σαμπένα (Dc-10). Μετά το φαγητό είπα να επισκεφθώ τήν τουαλέτα (κάτω από τον μεσαίο κινητήρα) για να πλύνω τα δόντια μου και να βάλω λοσιόν στα χέρια, κάτι πού η "Σαμπενούλα" είχε φροντίσει να υπάρχει. Και εκεί που ετοιμαζόμουν να βγώ, κάνει ένα δυνατό τράνταγμα, που κοίταξα ψηλά και είπα: "Θεέ μου,είναι το τέλος;" Σάς συμβουλεύω να μη το πάθετε..... Όταν βγήκα φοβισμένος, πρόσεξα ότι ο κόσμος ήταν ήρεμος, διότι στα μεγάλα αεροπλάνα η άπλα τού χώρου διώχνει το φόβο.Στα μικρά όμως;