Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι πως το επάγγελμα του πιλότου δεν είναι βιοποριστικό, αλλά επάγγελμα καρδιάς. Εξηγούμαι:
Ο μέσος 18ρης-33ρης, που θέλει να φύγει από το σπίτι του και την φροντίδα των γονιών του, κοιτάζει 3 πράγματα:
1ον: Ποιό επάγγελμα μπορώ να κάνω?
2ον: Ποιό επάγγελμα από τα παραπάνω μου αρέσει να κάνω?
3ον: Ποιό επάγγελμα από τα παραπάνω έχει επαγγελματική αποκατάσταση σχετικά γρήγορη και θα μου βγάλει τα σπασμένα μου?
Απαντώντας σε αυτά τα 3, βρίσκεις το κατάλληλο για σένα βιοποριστικό επάγγελμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως, το επάγγελμα του πιλότου θέλει διαφορετική αντιμετώπιση. Όπως πολλοί στο φόρουμ αυτό αναφέρουν, ο άνθρωπος που ξεκινάει να βγάλει πτυχίο, ακολουθάει το όνειρό του. Χωρίς αυτό, δυστυχώς δεν μπορείτε να ξεκινήσετε.
Αν όμως όντως, αυτό είναι το όνειρό σας, τότε το πράγμα αλλάζει. Τότε αξίζει τον κόπο να επενδύσετε σε χρόνο και σε χρήμα. Όμως και ό χρόνος, αλλά και το χρήμα που χρειάζονται, είναι πολύ. Μην ξεκινάτε να πάρετε πτυχίο με σκοπό να κάνετε απόσβεση άμεσα. Ακόμη κι αν οι συνθήκες τις αγοράς ήταν ευνοϊκές, το ρίσκο θα ήταν μεγάλο. Κατά τη γνώμη μου, μόνο με 2 τρόπους μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το όνειρο επαγγελματικά:
1ον: Εξασφαλίζοντας με κάποιο τρόπο το πλήρες κόστος της εκπαίδευσης, χωρίς να απαιτείται άμεση επιστροφή (όχι με δάνειο δηλαδή) και όποτε έρθει η επαγγελματική αποκατάσταση ας έρθει.
2ον: Δουλεύοντας σε κάποιο άλλο τομέα και το όποιο περίσσευμα χρημάτων να αφιερώνεται στην αεροπορική εκπαίδευση. Θα είναι πιο χρονοβόρο, αλλά πιο εφικτό.
Αυτό που πάντως δεν πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξετε το αν θα γίνετε πιλότοι με βάση την επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση. Με βάση αυτό και με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, δεν αξίζει...