Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

Μια απορία που για μερικούς ίσως να φανεί λίγο αστεία.

Αν ένα αεροσκάφος πάει από ένα προορισμό σε ένα άλλο όχι μέσω των γνωστών αεροδιαδρόμων ακολουθώντας τα ραδιοβοηθήματα αλλά σε ευθεία γραμμή ποιο είναι το πρόβλημα;

Μήπως τα ραδιοβοηθήματα είναι για να '' βρίσκουν'' το δρόμο τους τα αεροσκάφη;


Ευχαριστώ !!
 
dimgr":11ji2bfx said:
Αν κάποια εταιρεία π.χ. στην Ελλάδα παραγγείλει/αγοράσει ένα μικρό regional αεροπλάνο από χώρα με εργοστάσιο παρασκευής μακριά π.χ. ένα Bombardier CRJ ή ένα Dash Q-400.
Πώς μεταφέρεται το αεροπλάνο από την παραγωγή στην Ελλάδα;

Εφόσον τέτοια μικρά αεροσκάφη δεν έχουν ETOPS rating, τι γίνεται, πετάνε πάνω από τον Ατλαντικό;

Ότι γίνεται και στη περίπτωση που ένας ιδιώτης αγοράσει ένα μονοκινητήριο απ'την Αμερική :)
Το etops αφορά κυρίως την είσοδο στα ΝΑΤ ,όπου πρέπει να πληρούνται ορισμένες προυποθέσεις απτο α/π (http://en.wikipedia.org/wiki/North_Atlantic_Tracks).#
Οποιοσδήποτε άλλος,μπορεί να πετάει εκτός νατ, με κλασσική ναυτιλία, δηλαδή π.χ. απο τη διαδρομή Καναδάς -Γροιλανδία- Ευρώπη.

giorgosk":11ji2bfx said:
Αν ένα αεροσκάφος πάει από ένα προορισμό σε ένα άλλο όχι μέσω των γνωστών αεροδιαδρόμων ακολουθώντας τα ραδιοβοηθήματα αλλά σε ευθεία γραμμή ποιο είναι το πρόβλημα;

Μήπως τα ραδιοβοηθήματα είναι για να '' βρίσκουν'' το δρόμο τους τα αεροσκάφη;

θα σου δώσω ένα παράδειγμα που σκέφτηκα. Σκέψου να πήγαινες στη δουλειά σου με το αυτοκίνητο ,αλλά να μην υπήρχαν δρόμοι...Να ήταν η πόλη σου μια απέραντη αλάνα, χωρίς σπίτια ,παραμόνο άσφαλτο και χιλιάδες αυτοκίνητα να ''τρέχουν'' με 900χμ/ω ! Μην το σκέφτεσαι ,τράκαρες :mrgreen:
Θα μου πεις, άλλο να κινείσαι στο ίδιο επίπεδο,πάνω στην δισδιάστατη άσφαλτο ,και άλλο μέσα στον 3διάστατο ,απέραντο ουρανό. Αν όμως λάβεις υπόψην τις χιλιάδες των αεροπλάνων που πετάνε καθε λεπτό πάνω απτο κεφάλι μας, που όλα λίγο πολύ κινούνται στα ίδια (οικονομικά) ύψη, οι πιθανότητες για κρας είναι πολύ μεγάλες , δεν νομίζεις?
Βέβαια,όπως σωστά έγραψες για τα ραδιοβοηθήματα ,θα συμπληρώσω λέγοντας οτι δεν είναι μόνο για να ΒΡΙΣΚΟΥΝ το δρόμο τους. Είναι το μοναδικό μέσο ναυτιλίας που χρησιμοποιείται!Το Α και το Ω των ενόργανων πτήσεων και το μοναδικό που μπορείς να βασιστείς με ασφάλεια,απτά υπάρχοντα !Δν είναι βοηθητικό.Είναι το κύριο.
φιλικά
 
Φίλε μου QNH, και σχώρνα με, μάλλον έχεις μείνει στην δεκαετία του 70. Την σήμερον ημέρα, μόνο η διαδρομή του αεροπλάνου στα χαρτιά (σχέδιο πτήσης), ακολουθεί αεροδιαδρόμους (που είναι βασισμένοι φυσικά στα ραδιοβοηθήματα). Στην πράξη, και αφού το αεροπλάνο απογειωθεί, μπορεί να πετάξει 1000-1500 μίλια, χωρίς να έχει περάσει κάν από ένα τα σημεία που καθορίζουν τους αεροδιαδρόμους του σχεδίου πτήσης. Με την χρήση των επιγείων ραντάρ, και για λόγους βελτίωσης της οικονομίας και της ροής της κυκλοφορίας, τα direct routings βασισμένα σε GPS ή IRS, πάνε σύννεφο!

Σχεδόν ΠΟΤΕ οι πιλότοι δεν χρειάζεται να συντονιστούν πιά με ραδιφάρους για την ναυτιλία της πτήσης. Τουλάχιστον στην Αμερική και την Ευρώπη. Στον ωκεανό και να θέλανε, δεν υπάρχουν ραδιοβοηθήματα!
Όταν κάτσει η στραβή (χάλασε το ραντάρ ή υπάρξει απώλεια επικοινωνίας), τότε η πτήση επανέρχεται στο αρχικό υπεβλημένο σχέδιο πτήσης. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του.

:3:
 
Γεια χαρά,
Θα συμφωνήσω μαζί σου :great:
Σε ποιά περίπτωση όμως πετάει το αεροπλάνο 1000-15000 μίλια σε dct και GPS ? Εντάξει ,για κάποιο dct εντός του FIR ,αλλά νταιρεκτ 1000-1500 μιλίων,δεν είχα ξανά ακούσει!Δηλάδή για να δώσει dct τόσο μεγάλης απόστασης, σκέψου πόσες αρχές εναέριας κυκλοφορίας, πόσων χωρών πρέπει να συνεργαστούν και να επιβεβαιώσουν ,και μάλιστα χωρίς να ξέρουν την ακριβή κίνηση στο σημείο μετά απο 3-4 ώρες... τα επίγεια ραντάρ πάλι την ίδια δουλειά κάνουν, αλλά και πάλι μερικά μίλια..
To GPS είναι ανασφαλές. Ο Αμερικάνος στο κλείνει όποτε γουστάρει και χωρίς προειδοποίηση.. ! και τι μετά? έχε γεια! (νομίζω την μέρα (νύχτα για την Ευρώπη) της επίθεσης στο Ιρακ, το έκλεισε..) :|
To IRS αν δεν κάνω λάθος, ''συνεργάζεται'' με τα ραδιοβοηθήματα για την διόρθωση της απόκλισης του.
Τέλος ,ΠΟΤΕ οι πιλότοι σχεδον δεν συντονίζουν τις συχνότητες των ραδιοφάρων ,πολύ απλά ,γιατί το κάνει αυτόματα το FMC! Δεν αλλάζει to NAV FREQ ,αλλά
το αεροπλάνο πηγαίνει στο ραδιοβοήθημα μέσω του FMC...
 
QNH":26qr5gl4 said:
Τέλος ,ΠΟΤΕ οι πιλότοι σχεδον δεν συντονίζουν τις συχνότητες των ραδιοφάρων ,πολύ απλά ,γιατί το κάνει αυτόματα το FMC! Δεν αλλάζει to NAV FREQ ,αλλά το αεροπλάνο πηγαίνει στο ραδιοβοήθημα μέσω του FMC...
Το FMC δεν συντονίζει μόνο του συχνότητες για να τεμπελιάζουν οι χειριστές!!!
Το κάνει για να ανανεώνει τη θέση του (να διορθώνει την αναπόφευκτη απόκλιση (drift) του IRS)!
Αλλά χρησιμοποιεί όποια ραδιοβοηθήματα (πρωτίστως DME) κρίνει αυτό απαραίτητα! Δεν συντονίζει τα ραδιοβοηθήματα της διαδρομής!


Υ.Γ. gonso sorry αν σε πρόλαβα :oops: Ήταν δικό σου το topic ;)
Υ.Γ 2. QNH για το GPS έχεις δίκιο! Ελέγχεται από τους Αμερικάνους! Γι' αυτό, που είναι το Galileo;;;
 
Το FMC, εαν το αεροσκαφος ειναι εξοπλισμενο με GPS, παιρνει τις πληροφοριες επι τω πλειστω απο το GPS εχοντας ως back up το IRS.
Οσον αφορα τους Αμερικανους, δεν υπαρχει θεμα εσκεμμενου κλεισιματος του συστηματος αλλα θεμα εσκεμμενης μειωσης της ακριβειας (accuracy).
Αυτο ομως δεν αποτελει προβλημα στη ναυτιλια της πτησης λογω των μεγαλων περιθωριων ασφαλειας που εφαρμοζονται στα FIR's.
Εκει που παρουσιαζεται προβλημα ειναι στις μελλοντικες εφαρμογες/ δυνατοτητες του συστηματος οπου χρειαζεται μεγαλη ακριβεια οπως οι προσεγγισεις.
Για παραδειγμα θα μπορουσε καποιος ΘΕΩΡΙΤΙΚΑ να κανει GPS Approach με μηδενικη ορατοτητα σε αεροδρομιο που δεν ειναι εξοπλισμενο με ILS, κατ' ακριβεια με ουτε καν ενα ραδιοβοηθημα! Καποια αεροδρομια εχουν εκδωσει διαδικασιες για RNAV App οι οποιες ειναι, απ'οτι ξερω, σε πειραματικο σταδιο.
Δυστηχως ομως γενικα τα πραγματα εχουν μεινει στασιμα και "βασανιζομαστε" με ILS και NDB/VOR Approaches.
 
Παίδες σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Ειδικά το παράδειγμα με το να κινείσαι σε άσφαλτο ταυτοχρονα με χιλιάδες αμάξια σε μεγάλες ταχύτητες ήταν χαρακτηριστικό.

Βλέπω τώρα τις τελευταίες μέρες αλλά και πιο παλιά πολλά αεροσκάφη να περνάνε πάνω από την Αγιά της Λάρισας από βορρά προς νότο ( το είχα ξαναγράψει και παλιότερα αυτό ) στην πλειοψηφία τους δικινητήρια.

Τα παρατηρώ με ένα ζευγάρι κιάλια. Αυτά μάλλον πρέπει να παρακάμπτουν την Θεσσαλονίκη ακολουθώντας τον διάδρομο UB1 και πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν Σκόπελο.

Μήπως κάνουν την διαδρομή Σκόπια - Σκόπελος;

θα προσπαθήσω να σημειώσω τις ώρες που περνάνε και αν είναι δικινητήρια ή τετρακινητήρια.

Τώρα για την εταιρία δεν μπορώ με σιγουρια να σας πω μιας και με τα κυαλια δεν έχω και τόση μεγάλη ακριβεια.

Πάντως χθες διέκρινα ένα δικηνητήριο με κόκκινο κάθετο σταθερό.


Συγγνώμα αν σας κούρασα.
 
Διαβάζω ένα chart του LGIR

Στο AERODROME INFO

Αναφέρει

STRENTH 09/27-12/30 : PCN 36/F/B/X/U 18/36:13500Kgr SIWL (30000LB)

Τι ακριβώς σημαίνει?
 
Να προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται? Συνφορουμίτες με όρεξη να επεκταθούν σε λεπτομερή επεξήγηση καλοδεχούμενοι...

Το PCN αναφέρεται στο Pavement Classification Number του Ν. Καζαντζάκης. 09/30, 12/27, 18/36 είναι οι διάδρομοι απο-προσγειώσεως. Ο αριθμός μετά το PCN αναφέρεται επιτρεπτή διαβάθμιση φορτίου η οποία καθορίζεται από παραμέρους όπως ο αριθμός των επιχειρησιακών χρήσεων του α/φους αλλά και τα επιτρεπτά όρια δομικής καταπόνησης. Τα γράμματα που ακολουθούν είναι κωδικοί και με την σειρά αναφέρονται σε, 1) τον τύπο της επιστρωμένης επιφάνειας, 2) την υποκατηγορία 3) την επιτρεπτή πίεση ελαστικών που χρειάζεται 4) την μέθοδο εν χρήση για τον καθορισμό του PCN.

Οπότε F = Flexible, B = Medium Strength Subgrade, X = δείχνει το πάχος της επιφάνειας (ασφάλτου εν προκειμένω), U = Using Airplane Experience.

SWIL = Single Isolated Wheel Load σε κιλά (λίβρες). Ο 18/36 αναφέρεται ξεχωριστά γιατί είναι κλειστός στην παρούσα φάση (αν δεν κάνω λάθος, βέβαια)
 
Top