LGTS/SKG: Έργα στο intersection των διαδρόμων

Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Προφανώς δεν είναι θέμα ικανότητας του πληρώματος αλλά εταιρικής διαδικασίας και πρακτικής. Ειδικά οι low cost εταιρίες βασίζονται πάρα πολύ στην τυποποίηση της όλης διαδικασίας εκτέλεσης μια πτήσης για μείωση του κόστους του πτητικού έργου.

Με τη χρήση του FMS επιλέγουν το οικονομικότερο προφίλ πτήσης. Για αυτό και "δεν επιτρέπουν" στους πιλότους, σε κανονικές συνθήκες παρεκκλίσεις από το προφίλ πτήσης που έχει σχεδιαστεί.

Ας πούμε σπάνια ζητούν visual προσέγγιση και όταν το κάνουν συνήθως εκτελούν μια τυποποιημένη δική τους διαδικασία που έχει ήδη προετοιμαστεί στο FMS.

Αυτή η τυποποίηση, περαν του οικονομικού οφέλους, επιτυγχάνει καλύτερα επίπεδα ασφάλειας των πτήσεων μακροπρόθεσμα καθώς μειώνονται οι κίνδυνοι σε ότι αφορά κυρίως το θέμα διαχείρισης του πιλοτηρίου (στα πολυεθνικά πληρώματα ειδικά μειώνονται στο ελάχιστο οι απαραίτητες επικοινωνίες για επίλυση μικροζητημάτων και αποφεύγονται οι παρανοήσεις).

Εννοείται πως όλες οι εταιρίες καθιερώνουν τέτοια μοντέλα τυποποίησης, αλλά οι μεγαλύτερες low cost δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό και μάλλον είναι αυστηρότεροι στην εφαρμογή.
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Η χρήση του FMC σε ένα circling approach, στο οποίο μάλιστα ο χειριστής λαμβάνει radar vectors, δεν κάνει τη πτήση πιο οικονομική. Όσο αφορά τώρα την τυποποίηση των πληρωμάτων και την ασφάλεια των πτήσεων θα μπορούσε η εταιρεία να προγραμματίσει κατεξαίρεση τους πιλότους που θεωρεί αυτή “καταλληλότερους" (πχ. εκπαιδευτές ) για αυτά τα λίγα δρομολόγια. Σε όλες τις εταιρίες έτσι γίνεται. Δεν πετάνε όλοι οι πιλότοι όλα τα δρομολόγια!!!
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Το σχόλιο ήταν με αφορμή το αν επιθυμεί η εταιρία να πετάξει στην Καβάλα χωρίς τη διαδικασία στο σύστημα.
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

mrk":108joel9 said:
Μεταξύ μας, δεν έχει άδικο η ΥΠΑ...

Κι εγώ συμφωνώ. Δεν αμφισβητώ ούτε την καταλληλότητα του προσωρινού διαδρόμου (δεν θα πιστοποιούσαν ακατάλληλο διάδρομο,…) ούτε το γεγονός ότι την τελευταία Κυριακή θα είχαμε προβλήματα και με τον κανονικό (όντως, και τα τελευταία χρόνια είχα περιπτώσεις πολύωρης καθυστέρησης λόγω ομίχλης). Και συνεχίζω να πιστεύω ότι η Easy άλλαξε τις πτήσεις της για επιχειρησιακούς / δικούς της λόγους, όχι γιατί είναι ακατάλληλος/επικίνδυνος ο διάδρομος.

Όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι την τελευταία εβδομάδα τα περιστατικά με ακυρώσεις και diversions έγιναν αρκετά περισσότερα και ότι με τον προσωρινό διάδρομο θα έχουμε πιο συχνά προβλήματα (όχι μόνο σε πυκνή ομίχλη ή έντονη χιονόπτωση…).

Μπορεί τα έργα να είναι αναγκαία (δεν μπορώ να το κρίνω εγώ), εάν όμως πηγαινοέρχεσαι κάθε εβδομάδα ή ακόμα πιο συχνά, αυτή η κατάσταση είναι πρόβλημα. Δεν μπορείς κάθε δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα να πάρεις τηλέφωνο στον εργοδότη σου ζητώντας άδεια μέχρι να φύγει η ομίχλη ή να πεις στους πελάτες σου ότι θα έρχεσαι κάποια άλλη μέρα όταν βελτιώνεται ο καιρός και βρίσκεις άλλη πτήση. Ούτε σε βοηθάνε πρακτικές όπως της Easy να σε ενημερώσει το βράδυ πριν ότι θα φτάσεις 8 ώρες αργότερα…

Και όσον αφορά τα έργα: Όταν έφτασα σήμερα πρωί (χωρίς προβλήματα και στην προβλεπόμενη ώρα με τη πρώτη πτήση της ΟΑ από Αθήνα) πραγματικά δούλευαν.
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Άλλη μιά εκτροπή πτήσης της Ryanair προς; Αθήνα. Είμαι Καλαμαριά αυτήν την στιγμή και έχει αρκετή βροχή αλλλά όχι ομίχλη και επαρκή ορατότητα !
Δύσκολος χειμώνας για την πόλη αν χαθεί και η Ryanair !
 

Attachments

  • Ryan.jpg
    Ryan.jpg
    179,9 KB · Προβολές: 1.145
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Στην ιστοσελίδα του SKG βλέπω ακυρωμένη και τη βραδινή της SAS.

Επίσης, είδα κατά τύχη στο flightradar ότι σήμερα η EW είχε πτήσεις από/προς Καβάλα (STR, CGN). Προφανώς είναι πτήσεις που κανονικά πετάνε Θεσσαλονίκη, δεν νομίζω ότι έχει τέτοια δρομολόγια το χειμώνα. Δεν βρήκα όμως καμία ανακοίνωση ή ενημέρωση. Κάποιος γνωρίζει περισσότερα εάν είναι μόνο σήμερα ή γενικά και η EW έχει αλλάξει τις πτήσεις της από Θεσσαλονίκη σε Καβάλα; Στην ιστοσελίδα του SKG δεν εμφανίζονται καθόλου, δηλ. προφανώς δεν ήτανε diversions.

Φαίνεται ότι ιδιαίτερα οι ξένες εταιρίες θα ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς Θεσσαλονίκη η μία μετά την άλλη (OS χθες επίσης ακυρώθηκε, χωρίς να ξέρω τον λόγο).
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Όντως οι EW2683, EW653, EW652 και EW2682 ακυρώθηκαν κι έφυγαν/έφτασαν από/στην Καβάλα σήμερα... Ξέρουμε αν είναι επίσημο ότι Eurowing, Austrian και SAS θα εκτελούν από αλλού τα δρομολόγιά τους από/προς Θεσσαλονίκη, όπως η Easyjet, μέχρι να γίνουν τα έργα ή απλά έτυχε;

Για την Ryanair κι άλλες μέρες έκανε εκτροπή αλλά δεν έχει εκδώσει κάποια απόφαση ακόμη...
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Έχω κάποιες κρατήσεις με την OS, και προς το παρόν δεν έχω καμία ενημέρωση ότι θα ακυρωθεί ή θα είναι μέσω Καβάλας. Δεν γνωρίζω και τον λόγο της χθεσινής ακύρωσης, η πτήση VIE-SKG μάλλον ακυρώθηκε τελευταία στιγμή.

Και η EW συνεχίζει να πουλάει εισιτήρια για Θεσσαλονίκη, χωρίς καμία ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ή αλλού, τουλάχιστον εγώ δεν βρήκα. Δεν γνωρίζω εάν έχουν ήδη πάρει αποφάσεις ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια τους/ θα πετάνε από/προς Καβάλα ή εάν περιμένουν ακόμα τις εξελίξεις και αλλάζουν / ακυρώνουν μόνο κάποιες πτήσεις όπου περιμένουν προβλήματα...

Μένω στην Περαία, και πριν από λίγο όντως είχε πολύ έντονη βροχή (οι δρόμοι έγιναν ποτάμια…), δηλ. δεν αποκλείω ότι θα είχαμε προβλήματα και με τον κανονικό διάδρομο…

PS: Ούτε στην περίπτωση της SAS δεν γνωρίζω τον λόγο. Μπορεί να έχει προβλήματα και στη Στοκχόλμη. Μην ξεχνάμε ότι και αλλού άρχιζε ο χειμώνας με ομίχλες, χιόνι κλπ….
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

teris3":2u1ds31l said:
Εχουμε σημερινή εικόνα από τους ισχυρούς Νοτιάδες αν υπάρχουν προβλήματα;
Για χθες που ήρθα από Μπέργκαμο με Ράυαν ,ξεκίνησε με 1 ώρα καθυστέρηση και προσγειωθήκαμε μια χαρά.
Όλο το προσωπικό του αεροπλάνου ήταν Έλληνες.
 
Re: LGTS/SKG Thessaloniki "Makedonia"

Μονο εκεινη τη στιγμη το απογεμα ειχε δυνατη βροχη,,μετα και πριν ο καιρος ηταν οπως κ χτες με ψιλοβροχο,ελαφρυ νοτια και καλη ορατοτητα..αρα γιατι να ακυρωθει η SAS που ερχεται 730,γιατι να ακυρωθει χτες η OS και να κανουν εκτροπη οι ΕW?? :?
 
Top