Μεταπτυχιακό στο Cranfield? (Airport vs Airline Management)

menelaos

First-Class-Member
Εγγραφή
22/04/2009
Μηνύματα
837
Likes
128
Καλησπέρα,

Καθώς σιγά σιγά προχωράει η θητεία μου για τη μαμά πατρίδα, κοιτάζω τι θα κάνω όταν βγω. Σκέφτομαι σοβαρά να μεταβώ προς τας Αγγλίας για μεταπτυχιακό. Δεν έχω κατασταλάξει στο θέμα, δύο από τα θέματα που σκέφτομαι όμως είναι τα παρακάτω:

1. Airport Planning and Management http://www.cranfield.ac.uk/soe/postgrad ... index.html
2. Air Transport Management http://www.cranfield.ac.uk/soe/postgrad ... index.html

Θα ήθελα να ξέρω τη γνώμη σας για τα παραπάνω αντικείμενα καθώς και όποια γνώμη έχετε για το κατά πόσον τέτοια αντικείμενα είναι ρεαλιστικό να αποδώσουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας (όχι απαραίτητα στην Ελλάδα, φυσικά). Ό,τι γνώμες, καθώς και εναλλακτικές σε άλλα πανεπιστήμια ή παρεμφερή courses θα με βοηθήσουν πολύ. :)
 
Κάποια στιγμή που τα έψαχνα και εγώ είχα βρει το Cranfield. Στη συνέχεια, έσπασα το κεφάλι μου που δεν είχα κάνει και προπτυχιακό σε aviation management sto bad Honnef, κοντά στη Βοννη http://www.fh-bad-honnef.de/cms/index.php/en/Study_Programmes/Aviation_Management, που συνδυάζει Bachelor aviation management με PPL.

Μετά όμως θυμήθηκα 2 γνωστούς μου, που πάνω κάτω σπούδασαν οτι εγώ, (οικονομικα, διοίκηση). Ο ενας Γερμανό/Ινδος σπουδασε αγγλία, και έκανε πρακτική στη Lufthansa Frankfurt. H Αλλη από Krakow, επίσης πρακτική στη Lufthansa στη πολωνία. Ναι μεν σε λογιστήριο θέσεις, αλλά το θέμα είναι αν αγαπάς κάτι, από όπου και να ξεκινήσεις θα πας καλά.

Το πρόβλημα είναι το ξεκίνημα, και σίγουρα ενα εξειδικευμένο πτυχίο σου δίνει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπεις σε μια εταιρία που θές. Αν όμως δεν κάτσει, και κυνηγάς χρονια μια θέση σε aviation, τι θα κάνεις; Και εγώ έχασα ολόκληρη χρονιά, να ψάχνω δουλειές και να στέλνω CV σε αεροπορικές Ελλάδας και Ευρώπης., με μοναδική επιτυχία μια συνέντευξη στην Ολυμπιακή πέρυσσι. Μετά είδα το λάθος μου, (εκ των υστέρων), και τώρα τρέχω να βρω αρχικά οτιδήποτε σχετίζεται με τους τομείς μου. Στην τελική δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Ο υπεύθυνος Μαρκετινγ της Ολυμπιακής απο τη Wind δεν είρθε πέρυσσι? Ο O'leary ενας λογιστάκος ήταν σε μια εταιρία πριν μερικά χρόνια. Δεν Γενήθηκε Ryanairistas, ούτε σπούδασε aviation κατι. Οπότε εγώ πλέον προσανατολίζομαι σε κάτι πιο προσιτό, ας ξεκινήσω κάπου, και μαζεύωντας εμπειρία, θα σχεδιάσω το μονοπάτι μετά, και βλέπουμε.

Εκτός και αν σε ενδιαφέρει και ακαδημαική καριέρα στο θέμα, οπότε καρφωτός σε τέτοιο πρόγραμμα...

Cheers
 
Μια εναλλακτική...

Η σχολή Aerospace Engineering του TU Delft της Ολλανδίας προσφέρει ένα αντίστοιχο MSc, το master track 'Control & Operations' με τα εξής profiles:

- Control and Simulation [ http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?i ... 6f&lang=en ]
- Traffic Management and Airports [ http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=38073548-23b8-4577-9117-655cb4d0f0ef&lang=en ]
- Air Transport and Aerospace Operations [ http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=3ee42229-f55b-4c06-a048-6ecfc0ef27a5&lang=en ]

Όπως όλα τα MSc του TU Delft το πρόγραμμα είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά και τα δίδακτρα είναι κάτι λιγότερο από €1700 ανά έτος, πολύ χαμηλά κατά την άποψή μου για ένα πανεπιστήμιο με ποιοτική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εκπαίδευση!

Όσοι γνωρίζουν κάτι σχετικό ή έχουν κάποια άποψη σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές ενός τέτοιου μεταπτυχιακού ας απαντήσουν στο θέμα.
 
Angel Aviation":3c66cyj7 said:
Ο υπεύθυνος Μαρκετινγ της Ολυμπιακής απο τη Wind δεν είρθε πέρυσσι? Ο O'leary ενας λογιστάκος ήταν σε μια εταιρία πριν μερικά χρόνια. Δεν Γενήθηκε Ryanairistas, ούτε σπούδασε aviation κατι. Οπότε εγώ πλέον προσανατολίζομαι σε κάτι πιο προσιτό, ας ξεκινήσω κάπου, και μαζεύωντας εμπειρία, θα σχεδιάσω το μονοπάτι μετά, και βλέπουμε.

Όχι πως θα με χάλαγε να είμαι ο υπεύθυνος marketing της Olympic Air, αλλά αν έχω μια κατάρτιση στις αερομεταφορές το marketing δε θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Σίγουρα η εμπειρία είναι το κλειδί, αλλά ένα τέτοιο μεταπτυχιακό δεν θα μπορούσε να σε κατατοπίσει καλύτερα; Τώρα τον O'Leary ας τον αφήσουμε... Αν έχεις κατεφέρει ό,τι και αυτός, τότε μάλλον έχεις το ταλέντο να χέζεις χρυσάφι (με συγχωρείτε για την έκφραση).
 
Ήρθε κι εμένα η ώρα μου σιγά σιγά να κατασταλλάξω στο τι θα κάνω στο σχετικά άμεσο μέλλον μου, οπότε απλώς ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια γνώμη παραπάνω για το θέμα του thread... :thx:
 
Δυστυχώς άποψη για τα συγκεκριμένα μάστερ δεν έχω, αλλά επειδή είμαι στο μέρος αρκετό καιρό μπορώ να βοηθήσω με πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα, το πανεπιστήμιο, το περιβάλλον, το μέρος κλπ. Δεκτά και πμ :mrgreen:
 
Μια που ενδιαφέρει και πολλούς άλλους το θέμα καλύτερα να το συνεχίσετε εδώ και όχι με πμ :rolleyes:
Pulsar,πες μας και γενικά για το Cranfield
 
Ναι, μάλλον έχεις δίκιο. :oops:

Θα γράψω κάποια γενικά πράγματα, μπορώ ν' απαντήσω και σε συγκεκριμένες απορίες στη συνέχεια.

Το Cranfield είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο που φημίζεται για τις aerospace και τις business σπουδές του. Όταν λέω μικρό, εννοώ πως είναι αποκλειστικά postgraduate πανεπιστήμιο και με μάλλον εξειδικευμένο φάσμα προγραμμάτων. Αυτό σημάινει πως -πέρα απ' τα προφανή- τα τμήματα και οι τάξεις είναι πολύ πιο μικρά από αυτό που εγώ πχ είχα συνηθίσει στην Ελλάδα, στο ΑΠΘ.

Το άλλο που προσωπικά βρήκα ενδιαφέρον, είναι πως επείδή έχει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία του χώρου (αποδεδειγμένο πολλάκις), τα προγράμματα είναι πολύ πιο προσανατολισμένα σε πρακτικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, παρά ενός πιο ακαδημαϊκού προφίλ. Αυτό, για κάποιους είναι πλεονέκτημα, για κάποιους όμως όχι. Αυτά τα λέω με το πρίσμα του μηχανικόυ που τέλειωσε στην Ελλάδα. Σίγουρα, όμως, οφελεί στην ανεύρεση εργασίας.

Σχετικά με το μέρος και τη ζωή, εδώ είναι που θ' ακούσετε τα περισσότερα παράπονα απ' όσους έζησαν κάποιο διάστημα εδώ. Θα είμαι ειλικρινής και θα πω πως πράγματι, το μέρος είναι στη μέση του πουθενά. Τριγύρω βρίσκεται αγγλική εξοχή (η οποία είναι φυσικά υπέροχη την άνοιξη), αλλά οι κοντινότεροι αστικοί ιστοί είναι οι πόλεις του Milton Keynes και του Bedford, αμφότεροι σε απόσταση περίπου 15km. Δεν είναι πολύ μεγάλη απόσταση, αλλά τα ΜΜΜ είναι άσχημα, με αραιές συχνότητες και πολλές στάσεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι περισσότερα από 40' για να πας. Σταματάνε επίσης νωρίς τα δρομολόγια. Πολύ πιο κοντά βρισκεται το χωριό του Cranfield, το οποίο και πάλι δεν εξυπηρετείται πολύ καλά από τις συγκοινωνίες. Επομένως, μπορώ να πω πως αν δε μένεις στις εστίες στο πανεπιστήμιο (οι οποίες καλύπτουν μεγάλο όγκο φοιτητών) ένα αυτοκίνητο είναι πάρα πολύ χρήσιμο, χρειάζεσαι 15-20' για τις πόλεις και το χρησιμοποιείς όποτε θες. Αντίστοιχα χρειάζεσαι 5' για το χωριό. Αλλά ακόμα και εντός πανεπιστημίου να μένεις, το αυτοκίνητο χρειάζεται για ψυχαγωγικούς σκοπούς, κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία όποιου μένει στο μέρος. Κι αυτό, γιατί μέσα στο πανεπιστήμιο έχει μόνο δυο μικρά μέρη για μπύρα και τίποτε άλλο.

Το καλό είναι πως βρίσκεται πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο M1, ο οποίος συνδέει το Λονδίνο (απόσταση ~70km) με τη βόρεια Αγγλία, κι έτσι η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις στα Midlands είναι σχετικά κοντά. Κοντά είναι και με το τρένο από τους σιδ. σταθμούς του MK και του Bedford, τους οποίους για να προσεγγίσεις όμως ίσχύει ό,τι είπα παραπάνω. Επομένως, οι εκδρομούλες είναι σχετικά εύκολες και καλές. (Και το αεροδρόμιο του Luton απέχει 35km άλλωστε :mrgreen: ).

Το campus κατά τ' άλλα είναι όμορφο, οργανωμένο και σχετικά μικρό, η βιβλιοθήκη είναι εξαιρετική σε υλικό και service (και όμορφη), επιλογές για μεσημεριανό μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχουν (4-5 εστιατόρια) σε καλές τιμές και κάποιες απ' τις εστίες είναι ολοκαίνουριες.

Νομίζω αυτά σε γενικές γραμμές. :)
 
Νομίζω ότι η παραπάνω περιγραφή για το πανεπιστήμιο γενικά και για τη ζωή σε αυτό είναι πολύ κατατοπιστική. Ως κάτοικος του γειτονικού Bedford μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι μεταφορές στην περιοχή είναι ιδιαίτερα άσχημες και συχνά μπορεί να σε αποτρέψουν από δραστηριότητες και εξόδους (ο pulsar έχει ακούσει πολλές φορές τη γκρίνια μου στο θέμα αυτό :rolleyes: )

Παρόλα αυτά μπορώ με σιγουριά να πω ότι το πρόγραμμα του πανεπιστημίου θα σε ανταμείψει σίγουρα, προσφέροντας σπουδές με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας και ένα καλό όνομα στους τομείς της αεροπορικής βιομηχανίας γενικότερα, διοίκησης επιχειρήσεων και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας. Για να έχεις καταλήξει στα μάστερ που αναφέρεις παραπάνω (Air Transport Management, Airport Planning and Management) σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι το Cranfield είναι το μόνο βρετανικό πανεπιστήμιο που παρέχει εξειδίκευση και στις δύο αυτές περιοχές. Κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό των σπουδών είναι ότι υποστηρίζονται με παρουσιάσεις από άτομα που εργάζονται στην αεροπορική βιομηχανία (αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, ρυθμιστικοί οργανισμοί, σύμβουλοι και πολλά άλλα) σε εβδομαδιαία βάση, ενώ συχνά στα πλαίσια των μαθημάτων οργανώνονται workshop που σίγουρα προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση στην όλη διαδικασία. Πολύ συχνά άλλωστε τα μαθήματα παρακολουθούνται ως short courses από εργαζόμενους και δίνουν την ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου σου, ανταλλαγή απόψεων κλπ.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα δύο παραπάνω μεταπτυχιακά είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις.
 
Πάντως και στο City University London έχουν προγράμματα σχετίκα με το χώρο αυτό.

-Air Transport Management MSc
-Air Transport Management MSc
-Aircraft Maintenance Management MSc

Μπόρει βέβαια να μην έχει το κύρος του Cranfield αλλά είναι παρα πολυ ικανοποιητικό. Τα παραπάνω είναι long distance οποτε για κάποιον που δουλεύει είναι αρκετά εξυπηρετικό. Εγώ έχω επιλέξει και παρακολουθώ το τρίτο, και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την συνεργασία μου μαζί τους.

http://www.city.ac.uk/study/courses/pos ... index.html
 
Top