Νέες στολές για τα πληρώματα της Aegean

Μπορείτε να με πείτε όσο αναχρονιστικό θέλετε αλλά για μένα τα ρούχα είναι κομμάτι της ταυτότητας μας, λένε κάτι για εμάς, τις συνήθειες μας, τις προτιμήσεις μας, ακόμη και τα πιστεύω μας.

Πιστεύω λοιπόν ότι ο εργοδότης, π.χ. η Αιγαίου έχει το δικαίωμα να »ντύνει» τους εργαζόμενους με τον τρόπο που πιστεύει ότι αντιπροσωπεύεται καλύτερα η εταιρία του. Δεν θεωρώ ότι η Αιγαίου φέρεται χωρίς σεβασμό επειδή δεν επιτρέπει στις γυναίκες να φοράνε παντελόνια, στους άνδρες να βάζουνε κραγιόν ή μέικ απ, και αμφότερα φύλα να μην έχουν φανερά τατουάζ. Το image που θέλει να «πουλάει» στους επιβάτες της η Αιγαίου, η KLM, η QANTAS κλπ το αποφασίζει αυτή και μόνο αυτή, όχι εμείς.

Σε έναν κλάδο όπως αυτόν της Πολιτικής Αεροπορίας που έχει κάνει θαύματα τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και της ασφαλείας, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί ( μεταξύ άλλων ) ακολουθούνται αυστηρότατοι κανόνες, πρωτόκολλα, checklists και αμέτρητες άλλες διαδικασίες και ρυθμίσεις. Και όλα αυτά συνεπάγονται θυσίες και κόστος τόσο από τις εταιρίες όσο και από τους ανθρώπους αυτού του κλάδου.
Για αυτό λοιπόν και προτιμώ τα πληρώματα χωρίς φανερά τατουάζ, τους άνδρες χωρίς σκουλαρίκια και αλογοουρές ( βλέπε United ) και τις γυναίκες π.χ. να φοράνε μια συγκεκριμένη απόχρωση κόκκινου κραγιόν ( βλέπε Emirates ) : Όχι επειδή είμαι σεξιστής, όχι επειδή είμαι αναχρονιστικός, ούτε ζω σε σπηλιά, αλλά επειδή όταν βλέπω ανθρώπους να κάνουν την συγκεκριμένη εργασία θυσιάζοντας τις προσωπικές τους προτιμήσεις, τότε καταλαβαίνω ότι έχω να κάνω με επαγγελματίες που βάζουν τους κανονισμούς πάνω από το εγώ τους και τα θέλω τους. Αυτό εμένα με κάνει να αισθάνομαι ασφάλεια, σιγουριά.

Υπάρχουν πληθώρα επαγγελμάτων όπου ένας άνδρας μπορεί να ντύνεται γυναικεία, μια γυναίκα να ξυρίζει το κεφάλι της ή να φοράει παντελόνι, αρβύλες κλπ, να έχουν σκισμένα ρούχα, να έχουν τατουάζ, και ότι άλλο θέλουν. Η καμπίνα και το πιλοτήριο ας αποτελούν μια εξαίρεση….
Μακάρι να μπορούσες να έχεις περίοδο, να πήγαινες ένα τετράσκελο ή εξάσκελο δρομολόγιο της Aegean με το φόρεμα της Κοκοσαλάκη και μετά να μας περιέγραφες πώς ήταν η μέρα σου στη δουλειά.
 
Κάποιες πρόχειρες απαντήσεις:

1. Θα αισθανόμουν ευγνώμων στον εργοδότη μου γιατί μου δίνει την ευκαιρία να εργάζομαι, να πληρώνομαι και να αγοράζω όλα όσα χρειάζομαι για να περνάνε αυτές οι μέρες του μήνα πιο υποφερτά ( ξέρεις, είδη προσωπικής φροντίδας, παυσίπονα κλπ ).
2. Αν μπορούσα θα άλλαζα τα συγκεκριμένα τετράσκελα και εξάσκελα με συνάδελφο που δεν αδιαθετούσε.
3. Εξίσου σημαντικό είναι ότι θα θύμιζα στον εαυτό μου ότι ήξερα από την αρχή την πολιτική της εταιρίας στην οποία εγώ και με δική μου πρωτοβουλία έκανα αίτηση πρόσληψη εργασίας και κανένας δεν με πίεσε να αποδεχτώ να φοράω στολή χωρίς παντελόνι.
4. Δεν θα σου περιέγραφα ποτέ την ημέρα μου γιατί είμαι ώριμο άτομο που ξέρει πως στην εργασία του δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, όχι μόνο καλές μέρες αλλά και κακές μέρες.
5. Δεν θα σου περιέγραφα ποτέ την ημέρα μου γιατί προτιμώ αεροσυνοδός με την γνωστή στολή της Αιγαίου ( χωρίς παντελόνι δηλ ) και με περίοδο να κάνω τετράσκελα και εξάσκελα, από το να είμαι σπίτι μου ( στην Ουκρανία ) να φοράω τζιν και να βλέπω βόμβες να πέφτουν βροχή γύρω μου και να αναρωτιέμαι αν θα την βγάλω καθαρή. Δίδαγμα: Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο από το ( μη ) παντελόνι της Αιγαίου και την περίοδο και τα εξάσκελα κλπ κλπ.
6. Δεν θα σου περιέγραφα ποτέ την ημέρα μου είτε γιατί θα ήξερα να την διαχειριστώ ώριμα είτε απλά δεν θα έκανα την συγκεκριμένη εργασία από ένα σημείο και ύστερα, ίσως και ποτέ.

Πολλά θα μπορούσα να πω ακόμη αλλά ελπίζω να σε κάλυψα με κάποια από τα παραπάνω.
 
Προσωπικά θα μου άρεσε στολή του στυλ Hooters airlines :1: για όλους, μην είμαστε και σεξιστές :mrgreen:
Είναι ανάγκη να τα βάζουμε όλα στο τραπέζι και με αυτό τον τρόπο?
Οι στολές είναι μέρος του visual brand identity, δεν ειναι πάντα οι καλύτερες ποιοτικά, δεν ειναι πάντα οι ποιο πρακτικές για όλους και δεν ειναι ανάγκη να αρέσουν σε όλους, όπως τόσα και τόσα άλλα.
Είτε φοράς κοστούμι, είτε στολή, σκοπός ειναι να θυμάσαι ότι είσαι εν υπηρεσία και να μπορεί να αναγνωρίσει το κοινό που εξυπηρετείς. Ο καθένας εχει και προσωπικό χρόνο και ζωή να εκφραστεί και να κάνει ότι και όπως κρίνει. Δεν είναι απαραίτητο να φέρει ο καθένας ολα τα θέματα στην κάθε εργασία (maybe). Η εργασία είναι επίσης επιλογή!
Το ότι μπορεί να με κρίνει κάποιος γιατί το κοστούμι μου δεν ειναι ποιοτικά "επαρκές" η μοδατο για παράδειγμα, ναι παίζει, so what! Τι να κάνουμε τώρα, θα πάρει χρόνο να αλλάξει σαν αντίληψη. Αν είναι καθαρό και δεν κυκλοφορώ με τα πουκάμισα έξω, δεν θα με πιάσει κανένας να μου πει πως είσαι έτσι βρε ταλαιπωρε
Τα γούστα είναι πολλά και διάφορα αυτό σίγουρα δεν θα αλλάξει ;)
 
H απάντηση του 6cicles, μου φέρνει στο μυαλό παλιό μεγάλο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης που κάθε πρώτη του μηνός το αφεντικό - υπερηλικας- έκανε αγιασμο με όλο το προσωπικό παρόν, και μετά έπρεπε να περάσουν όλοι να το σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλές δουλειές.
 
Από εμπειρία συγγενικού μου ατόμου έχω να σας πω ότι μια χαρά ήταν η στολή για την ίδια και ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για περιόδους, δύσκολες ώρες εργασίας κλπ αφού όλα αυτά είναι στη φύση της ζωής των γυναικών (το πρώτο) και της υφής της εργασίας της (το δεύτερο). Οι δε στολές για εμάς τους απέξω είναι καθαρά και μόνο θέμα γούστου όπως όλες οι στολές παγκοσμίως (και όχι μόνο των αεροσυνοδών) αλλά και τα διάφορα στυλ ντυσίματος ανά εκάστοτε εποχή. Οπότε καλό θα είναι να μην μπαίνουμε σε ξένα χωράφια όσον αφορά τα θέματα άνεσης της στολής των γυναικών-αεροσυνοδών, εκτός αν κάποια απο αυτές θα ήθελε να μας πει την εμπειρία της , που και αυτή θα ήταν προσωπική άποψη. Εμένα προσωπικά μια χαρά μου αρέσει η στολή. Οπότε η συνεχής ανάλωση εδώ περί "μου αρέσει" ή "δε μου αρέσει" μόνο προσωπικές γνώμες προσθέτει και ως εκεί.
 
Αγαπητοί συμφορουμίτες σεβαστές όλες οι απόψεις αλλά ο/η ένστολος επιβάλλεται να φέρει την πλήρη στολή που του προσφέρει η εταιρία, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και κανονισμούς για το σκοπό και το έργο που πρόκειται να προσφέρει, διότι αναφέρθηκαν διάφορες απόψεις με ποικίλο περιεχόμενο ως προς την εμφάνιση tattoo, το φύλο κλπ

Εγώ εστίασα περισσότερο στους άνδρες πιλότους, για την εμφάνιση των οποίων φέρει απόλυτα την ευθύνη η Α3, διότι αυτή σχεδίασε, κατασκεύασε και "έντυσε" το ιπτάμενο προσωπικό της ,σύμφωνα με κάποιους διεθνείς κανονισμούς ΥΠΑ που διέπουν την Πολιτική Αεροπορία, άρα πρέπει να υποχρεώνουν το προσωπικό τους να τις φέρουν ΠΛΗΡΕΙΣ , γι' αυτό έκανα τον διαχωρισμό μεταξύ ανδρικού και γυναικείου προσωπικού και όχι να φοράει ο καθένας από τους άνδρες με ανάλογη ελληνική μαγκιά, ο, τι γουστάρει!!

Θα πρέπει να έχομε κατά νου ότι μιλάμε για Αεροπορία, τι θέλω να πω ( θα με καταλάβουν περισσότερο οι άνδρες, διότι έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία), φαντάζεστε να απουσιάζει το στοιχείο της ολοκληρωμένης εικόνας σε έναν ένστολο Αξιωματικό χωρίς να φέρει π.χ το Πηλήκιο / δηλαδή “ξεσκούφωτος”, αμέσως μειώνεται το κύρος της παρουσίας και της πειθαρχίας, που επιβάλλεται εκ των ων ουκ άνευ να μεταδώσει στους κατωτέρους του, πολλώ δε σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές !

Φαντάζεστε σε ένα emergency εν πτήση ή στο έδαφος, να παρουσιαστεί ο Κ1 καθότι αξιωματικός, να είναι ξεσκούφωτος, με το πουκάμισο έξω, τη γραβάτα λυμένη και/ή ξεχασμένη κάπου, ξεκούμπωτος, χωρίς ζώνη κλπ;;;;; Κανένας επιβάτης δεν θα υπακούσει στις οδηγίες του!!

Με λίγα λόγια η εικόνα των πιλότων είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και η ευθύνη είναι στην Α3!!
 
Είστε σε γνώση κάποιου εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας ο οποίος να αναφέρει ότι τα πληρώματα πρέπει να φέρουν σε όλες τις περιστάσεις (διάδρομοι, ξενοδοχείο, στάση προαστιακού) πλήρη στολή με πηλίκιο και σειρήτια;
 
Κύριε Ovelix οι ενίοτε δηκτικές και πονηρές τοποθετήσεις σας για διάφορα θέματα στο φόρουμ, παρακαλώ όχι σε μένα, αλλού!!!!!!!
 
Άρα, δεν γνωρίζετε. ΟΚ, πάμε παρακάτω.
 
Καλά τώρα μην είμαστε υπερβολικοί, η Α3 δεν έχει σχέση με την πολεμική αεροπορία. Μια μπίζνα είναι, λεφτά βγάζει, και αν ο Κ1 ενός Α321 δεν θέλει να φοράει πηλίκιο, ας πάει ο Χ μάνατζερ από το HR να του φωνάξει, να δούμε τι θα γίνει. Ναι πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του εργοδότη του γιατί αυτά συμφώνησε, αλλά η ''ευελιξία'' υπάρχει σε κάθε χώρο εργασίας λίγο ή πολύ, με ή χωρίς στολή, εξαρτάται την κουλτούρα, την χώρα ή το esprit de corps που λέγαν οι παλαιότεροι. Αν αυτά δεν υπάρχουν στους πιλότους της Α3, σημαίνει ότι και ο εργοδότης φέρει μια ευθύνη στην εφαρμογή των κανονισμών κατά την διάρκεια των χρόνων, αυτές οι συνήθειες δεν αποκτώνται σε μια μέρα. Όποιος έχει πάει φαντάρος γνωρίζει επίσης πόσο διαφέρει η εικόνα εντός και εκτός στρατοπέδου.

Επίσης αν φτάσουμε σε σημείο να ακολουθούμε οδηγίες ή εντολές κυβερνήτη σε emergency επειδή η παρουσίαση της στολή του εμπνέει σεβασμό, ζήτω που καήκαμε.
 
Last edited:
Top