Το θέμα με την ηλικία για πρόσληψη νέων πιλότων που μόλις έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή τους είναι πολύ πιο έντονο τα τελευταία δύο χρόνια περίπου ( τέλος 2011 - 2014).
Δυστυχώς τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μία έντονη ροπή από τις αεροπορικές εταιρίες, στο να ζητούν όλο και μικρότερους σε ηλικία low timers.
Αυτό συμβαίνει είτε άτυπα για να μην τυχόν κατηγορηθούν για discrimination, είτε δηλωμένα όπως για παράδειγμα στον τελευταίο διαγωνισμό της Olympic Air που αναρτήθηκε για περίπου 15 ημέρες και έληξε στις 26-01-2014, όπου στα απαιτούμενα προσόντα ζητούσε μεταξύ άλλων ''ημερομηνία γέννησης 01.01.1982 και μεταγενέστερα''. Δηλαδή maximum ηλικία 32 χρονών.
Παραδόξως από τη στιγμή που κάποιος, βάση αεροπορικής νομοθεσίας JAR-EASA, μπορεί και εκδίδει πιστοποιητικό υγείας τάξης 1 (class 1 medical certificate), μπορεί να είναι πλήρως ενεργός μέχρι και τα 65 του χρόνια.!
Όσον αφορά το γιατί, κανένας δεν μπορεί να δώσει επίσημη απάντηση. Μάλιστα με όσους ανθρώπους έχω συζητήσει είτε είναι από το aviation industry είτε όχι, όλοι θεωρούν απολύτως λογικό για τις αερομεταφορές τον 35 άρη πιο επιθυμητό ως πιο ώριμο και κατασταλαγμένο.
Από πολλές συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου έχω αποκομίσει ότι:
Οι 25 άρηδες είναι πιο εύπλαστοι αναφορικά με το χαρακτήρα τους, άρα και λιγότερα προβλήματα στο cockpit.
Δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις συγκριτικά με έναν 35άρη και ως επι το πλείστον δεν έχουν και οικογένεια με της δικές της απαιτήσεις να πιέζει την κατάσταση.
Ένας 25 άρης επιθυμεί να γίνει κυβερνήτης (όπως οι περισσότεροι πιλότοι) αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο ένας 35άρης.
Τέλος ένας 25αρης , μπορεί να αντέξει έναν όχι και τόσο ευγενικό 30άρη(ή και μικρότερο) κυβερνήτη , ένας 35άρης μπορεί;
Η γνώμη μου, αν ερωτηθώ, είναι πως όλες οι απόψεις αυτές είναι μπούρδες.
Ας φροντίσουν οι αεροπορικές εταιρίες να έχουν ανθρώπους σοβαρούς με γνώσεις και σπουδές στα Human Resources, ούτως ώστε να μπορούν να επιλέγουν με σοβαρότητα πιλότους ικανούς και με σωστό χαρακτήρα και όχι να απορρίπτουν νέους ανθρώπους 35άρηδες που ξεκινάνε την πιο δημιουργική & παραγωγική τους δεκαετία.