Πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους οδηγήθηκε στο Μινσκ

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

AirServ

Business-Class-Member
Εγγραφή
28/12/2014
Μηνύματα
311
Likes
133
Μαλλον εχουμε περιστατικο "πολιτικης πειρατειας".. Συμφωνα με δημοσιευματα εγινε divertion της πτησης με ειδοποιηση για βομβα στο αεροπλανο..Ομως απο αλλες πηγες λεγεται οτι ειχε επιβιβαστει "αντιφρονουντας δημοσιογραφος" και με προφαση την βομβα μαλλον ειναι κρατουμενος ηδη στο Μινσκ.
 

Attachments

  • Screenshot_436.jpg
    Screenshot_436.jpg
    99 KB · Προβολές: 13
  • Screenshot_437.jpg
    Screenshot_437.jpg
    76,9 KB · Προβολές: 12
Η ελληνική κυβέρνηση μιλάει ξεκάθαρα για το προφανές, δηλαδή αεροπειρατεία.
Δεν έχω καταλάβει αν το αεροσκάφος και οι επιβάτες είναι ακόμη εκεί ή αναχώρησαν για το Βίλνιους.
Αν τους έχουν ακόμη εκεί, το πράγμα χοντραίνει.
Εγώ θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα σαν κυβέρνηση, θα απαγόρευα σε πτήσεις από/προς ελληνικά αεροδρόμια ή έστω με ελληνικό νηολόγιο, να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από εδώ και πέρα.

 
Απο οτι διαβασα πριν απο λιγο ειχε 170 επιβατες.. Αναχωρησε με 169 επιβατες μιας και ο δημοσιογραφος συνεληφθη τελικα.. Επειδη ομως ειχε registration SP(Πολωνια) ειχε το δικαιωμα να το κατεβασει και να κανει συλληψη onboard;
 
Το κράτος-πελάτης του Πούτιν φέρεται όπως νομίζει ότι μπορεί ενάντια στην ΕΕ. Ελπίζω να ενεργοποίηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες της νομοθεσίας, συν άλλες πολιτικού τύπου κυρώσεις προς τον μεγαλομανή Λουκασένκο.

Το περιστατικό είναι πρωτοφανές και αδιανόητο για την εποχή μας. Αλλά να που αρκεί ένας δικτατορίσκος και ένα Μιγκ-29 για να "συλληφθεί" αεροσκάφος με EU registration παραβιάζοντας ποιος ξέρει πόσους διεθνείς νόμους και συμφωνίες. Ξεκάθαρη πράξη πειρατείας και κρατικής τρομοκρατίας.

Φυσικά, ξεκάθαρη πράξη παραβίασης των δικαιωμάτων του συλληφθέντος ακτιβιστή.

Ελπίζω οι σφοδρές αντιδράσεις των αξιωματούχων της ΕΕ να οδηγήσουν και σε κυρώσεις. Έλεος πια με τα σοβιετικά λείψανα στην πίσω αυλή μας.
 
Last edited:
Εγώ θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα σαν κυβέρνηση, θα απαγόρευα σε πτήσεις από/προς ελληνικά αεροδρόμια ή έστω με ελληνικό νηολόγιο, να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από εδώ και πέρα.
Και εγώ κατ'αρχήν συμφωνώ αλλά δεν είναι τόσο απλό: υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια πτήση διέρχεται από Λευκορωσία και θα πρέπει να υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις. Σε πρώτη φάση η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να αποφασίσει ότι "εσωτερικές" πτήσεις με αναχώρηση και άφιξη σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, δεν θα διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
 
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται κατι τέτοιο, δηλαδή η αναγκαστική αλλαγή πορείας και προσγείωση σε αεροδρόμιο άλλου κράτους για τον ιδιο λόγο, οτι δηλαδή μέσα ήταν επιβάτης κάποιος "ύποπτος". Είναι βέβαια η πρώτη φορά που αυτό γίνεται σε επιβατικό αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας.
το 2013, το κυβερνητικό α/φος της Βολιβίας, προερχόμενο απο τη Ρωσία, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, επειδή υπήρχαν υποψίες οτι μεσα ήταν ο καταζητούμενος απο τις ΗΠΑ, Ενουαρντ Σνοουντεν... που τελικά δεν ήταν !!! και απο οσο βλέπω, τα αεροπλάνα συνεχίζουν να πετάνε πάνω απο τον εναέριο χώρο της Αυστρίας !
 
Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία για την «κρατική αεροπειρατεία»

Πηγή: Σύνοδος Κορυφής: Αυτές είναι οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία για την «κρατική αεροπειρατεία» | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία» αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων.

Η ΕΕ αποφάσισε σήμερα το βράδυ να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κατηγορείται για την εκτροπή ενός αεροσκάφους με σκοπό τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

Τα 27 κράτη-μέλη, που συνήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησαν επίσης από τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ζήτησαν την «άμεση απελευθέρωση» του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που ανακοίνωσε ο Μπάρεντ Λέιντς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έπειτα από δύο ώρες συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής.

Ζήτησαν επίσης έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
 
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται κατι τέτοιο, δηλαδή η αναγκαστική αλλαγή πορείας και προσγείωση σε αεροδρόμιο άλλου κράτους για τον ιδιο λόγο, οτι δηλαδή μέσα ήταν επιβάτης κάποιος "ύποπτος". Είναι βέβαια η πρώτη φορά που αυτό γίνεται σε επιβατικό αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας.
το 2013, το κυβερνητικό α/φος της Βολιβίας, προερχόμενο απο τη Ρωσία, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, επειδή υπήρχαν υποψίες οτι μεσα ήταν ο καταζητούμενος απο τις ΗΠΑ, Ενουαρντ Σνοουντεν... που τελικά δεν ήταν !!! και απο οσο βλέπω, τα αεροπλάνα συνεχίζουν να πετάνε πάνω απο τον εναέριο χώρο της Αυστρίας !
Whataboutism, αυτή η μάστιγα...

Τις πληροφορίες ότι θα επιβαίνει στο αεροσκάφος τις είχε διαδώσει ο Ασάνζ των Wikileaks (το παραδέχτηκε ο ίδιος, το έκανε για να προκαλέσει απλώς σύγχυση). Ο Πρόεδρος της Αυστρίας επισκέφθηκε τον Μοράλες όσο ήταν στο έδαφος. Κανείς δεν του είπε πού να προσγειωθεί. Άλλα εμπλεκόμενα κράτη (Γαλλία, Ιταλία κλπ) έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους (λόγω των πληροφοριών ότι επέβαινε ο Σνόουντεν) και οι πιλότοι επέλεξαν να προσγειωθούν αφού δεν υπήρχε τρόπος να αλλάξουν πορεία χωρίς να μείνουν από καύσιμα. Οι χώρες ζήτησαν στο μεταξύ συγγνώμη. Η δε Βολιβία είπε με (διπλωματικό) τρόπο στον Ασάνζ πόσο π@π@ρας είναι.

Αλλά έχεις δίκιο, «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται»... :rolleyes:
-------------
Εντός θέματος πια,

Χαίρομαι που η ΕΕ αναγνωρίζει αυτό ακριβώς που έγινε (πειρατεία υπό την απειλή όπλων) και που επιβάλλει αντίποινα, των οποίων μόνο την αρχή βλέπουμε.

Η ΕΕ μπορεί να μην έχει στρατό (γι' αυτό πολλοί τη χαρακτηρίζουν αδύναμη), αλλά η οικονομική και πολιτική της δύναμη είναι τεράστια. Δεν χρειάζεται ούτε μισή μεραρχία ενάντια στον φαιδρό Λουκασένκο. Μπορεί να δοκιμάσει τις οικονομικές κυρώσεις που πονάνε εξίσου και πλήττουν την ελίτ της διεφθαρμένης του χώρας.

Γνωρίζω ότι στον κόσμο της πολιτικης και της διπλωματίας τα πράγματα δεν πάνε πάντα σύμφωνα με τους νόμους και «το δίκιο (ναι, για τον Βλάντιμιρ λέω).
Εδώ, ευτυχώς, φαίνεται ότι ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί και στις επόμενες μέρες θα δούμε την πλήρη έκταση των κυρώσεων.

Πράγμα που, κατά έναν εξόχως ειρωνικό τρόπο, διδάσκει ότι μπορείς να κλέβεις εκλογές επί 27 χρόνια και να είσαι άρχοντας, αλλά μόλις «κλέψεις» ένα ευρωπαϊκό αεροσκάφος γίνεσαι αμέσως κατηγορούμενος. Ευρώπη.
 
Δυστυχώς κάποιες χώρες (2-3) δρουν ακόμα με πολιτικές του 1960. Το γεγονός είναι πρωτοφανές και θρασύτατο.

Θα περιμένω να δω όλη την αντίδραση της ΕΕ και της Αγγλίας, παρόλα αυτά θυμίζω ότι τείνουμε να είμαστε πολύ ''politically correct'' ως Ένωση και κάπου νιώθω ότι η απάντηση πρέπει να είναι πιο δυναμική (όχι, δεν εννοώ να βομβαρδίσουμε το Μινσκ αλλά να πάρει πόδι αυτός που απαγάγει Ευρωπαίους πολίτες σε διεθνή πτήση - η διπλωματική πίεση υπάρχει έαν το θέλουν, ας γίνει ασφυξία). Ίσως κάποιες χώρες (ονόματα δεν λέμε) κοιτάν το δικό τους συμφέρον πολύ παραπάνω από της Ένωσης και αφήνουν δικτατορίσκους να μας εμπαίζουν. Δεν είναι μόνο η Λευκορωσία, αλλά και το θέμα των Ολλανδών νεκρών της πτήσης 17 στην Ουκρανία που παίζαμε την κολοκυθιά για το ποιος φταίει ενώ όλοι γνωρίζουν και οι παρενοχλήσεις κυβερνητικών και διπλωματικών πτήσεων της Ελλάδας από τους γείτονες μας, που ως τώρα καλύπτονται με ευχολόγια (έπρεπε να ταπεινωθεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να καταλάβουν κάποιοι στην Ευρώπη πώς μας αντιμετωπίζουν).
 
Μια συνοψη μονο θα κανω των γεγονοτων μεχρι τωρα: Μιλαμε για κανονικη πειρατεια παραβιαζοντας την συνθηκη του Σικαγο του 1944 καθως και κανονισμους ICAO.. Τελικα οι επιβαινοντες ηταν 121 απο τους οποιους συνεχισαν το ταξιδι τους oi 116 (αλλοι λενε 114).Απο αυτους που "αποβιβαστηκαν" ειναι ο συλληφθεις,η συντροφος του,2 Λευκορωσσοι καθως και 1 Ελληνας(με την δικαιολογια οτι τελικα θα πηγαινε στο Μινσκ στην γυναικα του εξαρχης)..Ισως οι πρακτορες να ηταν 4 τελικα αντι για 2 που κατεβηκαν τελικα και βιντεο που διερευσσε χθες στο Τwitter δειχνει εμφανως "πρησμενο" τον συλληφθεντα να λεει οτι του συμπεριφερονται "αψογα":thx:(ουδεις το πιστευει βεβαια!) Οσο για το δικο μας μερος μαλλον η ΕΥΠ(εφοσον ηταν καλεσμενος μαζι με την ηγετιδα της αντιπολιτευσης στο Φορουμ των Δελφων) και ο σεκιουριτας-μουσικος που εχει βαλει για μπροστινο ο Κυριακος, ειχαν ολη την προσοχη τους στραμμενη στο 3ημερο του παρα στην αποτροπη αυτου του δυσαρεστου συμβαντος για την χωρα μας. Οι ευθυνες της ΕΥΠ καθως και του ΠΘ(που μην ξεχναμε οτι με προεδρικο διαταγμα την επομενη των εκλογων εθεσε υπο την αμεση εποπτεια του ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ καθως και ΕΥΠ) θα "σκουπιστουν" και θα "καθαριστουν" απο τα γνωστα ΜΜΕ ετσι ωστε να μεινει "ατσαλακωτος" ο κατα καιρους"Μωησης","Τσιταχ","Σιμουλτανε","Ironman" κλπ. ΥΓ Το χτυπημα στην εικονα της χωρας ειναι μεγαλο και μην το περνατε by... Ουτε εμεις ουτε η ΕΕ πρεπει να αφησει αυτο να περασει.. Και βεβαιως η δυσφημιση για την Ryanair ειναι μεγαλη ειδικα μετα την ανακοινωση που εβγαλε.. Στην ουσια δεν εκανε τιποτα ετσι ωστε να αποτρεψει να κατεβει ο επιβατης και να συλληφθει.Και οπως ειπε καποιος για τον O'Learry business as usual...
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top