Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Επιπτώσεις στην αεροπορία

Μία συνοπτική εικόνα από αυτό που ονομάζει το scramble.nl "russian re-registrations: the biggest theft in aviation" με όλα τα αεροσκάφη ανά εταιρία που άλλαξαν παράνομα νηολόγια προκειμένου να συνεχίζουν να πετάνε domestic. Πηγή: scramble.nl
 

Attachments

  • russian reg.pdf
    1,4 MB · Προβολές: 28
Με εντολή της Ρωσικής κυβέρνησης οι άντρες ηλικίας 18-65 δεν επιτρέπεται να αγοράσουν αεροπορικό εισιτήριο, μετά την μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν για 300.000 επιπλέον στρατιώτες για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα στρατεύματα στην Ουκρανία. Η απαγόρευση έγινε γιατί σχεδόν εξαντλήθηκαν από τους Ρώσσους πολίτες οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για χώρες εκτός Ρωσίας μετά την εξαγγελία της επιστράτευσης αλλά και των φημών για χρήση πυρηνικών.
 
Μετά το φιάσκο της Wizz Air (Abu Dhabi) να ξεκινήσει πτήσεις προς Ρωσία, η Cathay Pacific (που με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για HKG είναι ένα βήμα πριν το κανόνι), ανακοίνωσε πως για το υπερ-δρομολόγιο HKG-JFK θα χρησιμοποιεί ρωσικό ενάεριο χώρο. Έτσι η πτήση θα είναι περίπου 15 ώρες (αντί 17+), που δε το λες και μικρή μείωση. Η άμεση συνέπεια είναι πως η ΑΑ αναγκάστηκε να αφαιρέσει τον κωδικό της (codedhare) από τη συγκεκριμένη πτήση. Αναμένουμε τη συνέχεια - θα έχει ενδιαφέρον να γίνει κανένα (emergency) divert.
 
To Reuters γράφει ότι η ρωσική πλευρά συζητά με τουλάχιστον μία εταιρεία leasing για την εξαγορά κάποιων αεροσκαφών.


Τυχόν συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της ΕΕ (απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία στην αεροπορία), ενώ άγνωστο είναι τι θα ισχύσει με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των αεροσκαφών. Τα προτεινόμενα ποσά πάντως είναι πολύ χαμηλότερα από όσα προέβλεπαν τα συμβόλαια μίσθωσης.
 
H Aeroflot ανακοίνωσε ότι αγόρασε από ιρλανδικές εταιρείες λίζινγκ 10 από τα Boeing 777 που έχουν κλαπεί και παραμένουν σε ρωσικά χέρια.


Είναι άγνωστο ακόμα για ποιες εταιρείες πρόκειται και αν πήραν όντως άδεια από τις ευρωπαϊκές αρχές (η Aeroflot λέει πως ναι, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί) για συναλλαγή με ρωσική οντότητα.
 
Ένα ακόμη άρθρο για την κατάσταση στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με περίπου 1 χρόνο σε καθεστώς κυρώσεων με δεδομένα από τη βάση Cirium.

Κάποια στοιχεία:
- Πόσα (δυτικά) αεροσκάφη πετάνε; 467 Airbus+Boeing πετάνε για ρωσικές εταιρείες (έναντι 544)
- Που πετάνε; Πρόσφορο έδαφος σε Ταιλάνδη, Τουρκία, ΗΑΕ καθώς και Αρμενία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν. Καθώς και σε εσωτερικές πτήσεις με μία μείωση της τάξης του 15%. Γενικότερα, τα Ρωσικά αεροδρόμια εξυπηρετούνται από 270 διεθνείς πτήσεις, έναντι 300 ένα χρόνο πριν.
- Πως πετάνε; Το κρίσιμο ερώτημα αφού συντήρηση με επίσημα ανταλλακτικά κλπ δεν προβλέπεται. Από τη μία, αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για spare parts, από την άλλη αναφέρεται το εξής:
"To keep operating, Russian carriers are sourcing parts from “friendly” countries and have moved components from one aircraft to another,", π.χ. αναφέρεται η Dubai engineering.
Το άρθρο θέτει και το ερώτημα του για πόσο θα μπορεί να γίνεται αυτή η διαδικασία, φέρνοντας σαν παράδειγμα το Ιράν που βρίσκεται για χρόνια σε απομόνωση: "Decades of sanctions have left the Islamic Republic with out-of-date aircraft and a dismal safety record. Its aviation sector relies on a network of middlemen that skirt restrictions and procure spare parts and sometimes entire planes"

Το άρθρο κλείνει με μία γενικότερη αξιολόγηση των κυρώσεων, καθώς οι δυτικές εταιρείες επίσης δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από το ρωσικό εναέριο χώρο.
"Clearly the sanctions didn’t work as the West thought they would, and the global aviation industry is a lot leakier than anyone thought,” says industry consultant Richard Aboulafia.
 
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Forbes για το πώς οι ρωσικές εταιρείες προσπαθούν (όχι με μεγάλη επιτυχία) να παρακάμψουν τις κυρώσεις ώστε να διατηρήσουν τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη σε πτητική κατάσταση (για τα ρωσικής κατασκευής και ιδιοκτησίας δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα).

Συνοπτικά:
-Το 20-30% των αεροσκαφών είναι στο έδαφος και χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά.
-Ωστόσο, επειδή οι διεθνείς πτήσεις έχουν μειωθεί πολύ, οι πτήσεις στο εσωτερικό έχουν μειωθεί από ελάχιστα ως καθόλου.
-Τα όποια ανταλλακτικά βρίσκονται, έρχονται μέσω πολλών μεσαζόντων οι οποίοι κρατούν μερίδιο με αποτέλεσμα πολύ ανεβασμένο κόστος.
-Εταιρείες στο Ντουμπάι και αλλού συντηρούν μια χαρά τα ρωσικής ιδιοκτησίας αεροσκάφη (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τα κλεμμένα ή για όσα έχουν στο μεταξύ αγοραστεί).
-Κατά τραγική ειρωνεία, η σοβαρότερη έλλειψη παρατηρείται στο Sukhoi Superjet λόγω αποκλειστικής προμήθειας πολλών εξαρτημάτων από δυτικές εταιρείες.
-Τα Α320neo και Α350 έχουν σοβαρότερο πρόβλημα λόγω μη πρόσβασης των Ρώσων στο λογισμικό και επειδή τα εξαρτήματα προέρχονται αποκλειστικά από τον κατασκευαστή και δεν υπάρχει τρόπος μέσω μεσαζόντων.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επισκευή κινητήρων είναι αδύνατη από τους Ρώσους και ότι είναι θέμα χρόνου να "καούν" όλοι αφού ολόκληροι κινητήρες δεν μπορούν να αποκτηθούν εύκολα στη μαύρη αγορά, ενώ και τα εξαρτήματά τους είναι δυσεύρετα. Οι κινητήρες, λένε, θα είναι ο παράγοντας που θα καθηλώσει αργά ή γρήγορα όλα τα αεροσκάφη.

Το πρωτότυπο είναι πίσω από paywall

Μια (μέτρια) μετάφραση εδώ
 
Ναί, θα δυσκολευτούν πολύ με LEAPs και PW 1000s και ειδικά στο κομμάτι του Engine Health Monitoring.
Σχεδόν κανένας operator δεν το κάνει μόνος του, σχεδόν όλοι βασίζονται στους OEM. Για να μην πώ κανένας.
Οι περισσότεροι κινητήρες τους είναι CFM56 οπότε θα έχουν ήδη αρκετή εμπειρία με αυτούς, και η S7 έχει engine shop στην Μόσχα, όχι ότι αυτό θα τους σώσει βέβαια αλλά θα τσουλισει ομαλότερα.
 
Άλλο ένα δημοσίευμα που τονίζει την τουλάχιστον περίεργη (εγώ έχω άλλα επίθετα, αλλά τέλος πάντων) στάση της Τουρκίας που ενώ επισήμως έχει σταματήσει να ανεφοδιάζει ρωσικής ιδιοκτησίας αεροσκάφη, τα δεδομένα πτήσεων και πορείας δείχνουν ότι σίγουρα ο ανεφοδιασμός πραγματοποιείται σε τουρκικό έδαφος, ποιος ξέρει από ποιον.
 
Top