Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερωτήσεις

sv8fmz":2q6a6lce said:
Επίσεις έχεις την δυνατότητα να αφήσεις ανοικτό το κλείστρο μέχρι μισό λεπτό.

Αχχ.. Που είναι οι παλιές καλές SLR που τις έβαζες στο B και έβγαζες κάτι τέλειες φωτογραφίες αστεριών, γαλαγία κλπ στην ύπαιθρο.. Σε αυτές μέχρι 60 sec max :( :( :(

Λοιπόν τελικά αν δεν μου αλλάξει κάποιο γνώμη θα πάρω την Canon EOS 350D μαζί με τον φακό 18-55mm EF-S που δίνει με $600 και θα αγοράσω και έναν canon 75-300mm με γύρω στα $150, οπότε σύνολο θα βγεί $750 δηλαδή 625 ευρώ..
 
:?: για να ρωτήσω και εγώ κάτι:

Όπως έγραψα, έχω την αναλογική SLR Canon EOS 10QD, με φακους canon ultrasonic 75-300mm & 35-70mm. Εφ' οσον αγοράσω πχ την CANON EOS400, οι φακοί που ήδη έχω είναι απόλυτα συμβατοί με την DSLR (εκτός της διαφοράς στο zoom μεταξύ αναλογικής - ψηφιακής μηχανής)???
Υπάρχει κάποια απώλεια στην ποιότητα?
 
Όπως έγραψα, έχω την αναλογική SLR Canon EOS 10QD, με φακους canon ultrasonic 75-300mm & 35-70mm. Εφ' οσον αγοράσω πχ την CANON EOS400, οι φακοί που ήδη έχω είναι απόλυτα συμβατοί με την DSLR (εκτός της διαφοράς στο zoom μεταξύ αναλογικής - ψηφιακής μηχανής)???
Υπάρχει κάποια απώλεια στην ποιότητα?


Όχι, δεν υπάρχει διαφορα ποιότητας...

που ξεκίνησα με την 10D το καλοκαίρι 2004, χρησιμοποιούσα ένα σχεδόν 15χρόνο φακό τις canon για τις πρώτες δοκιμες.

Ποιοτικά then υπήρχε πρόβλημα.

H μονη διαφορα, όπως το ανάφερες και εσύ, είναι το Crop 1.6χ, και ίσος, μιλάω ίσος, η ταχύτητα του φακού στο Autozoom,
υπάρχει το φαινόμενο σε κάποιους παλιούς φακούς, ότι σε καινούριες κάμερες, το Autozoom είναι αρκετό σιγανό...
αυτό όμως πρέπει να είναι αρκετά σπανια, επειδή δεν έχω γνωρίσει ακόμα φωτογράφο που είχε αυτό το πρόβλημα...

φιλικά
 
Εγώ όταν αγόρασα την 350 και δεν είχα ακόμη τα λεφτά για tele, χρησιμοποιούσα έναν 75-300mm (αυτόν που έχεις κι εσύ) ενός γνωστού μου που τον είχε αγοράσει για την αναλογική του. Χωρίς πρόβλημα!
 
Μια λεπτομέρια που τώρα σκέφτηκα.. Στις Η.Π.Α η eos 350D πουλιέται σαν Canon Digital Rebel XT. Δεν πιστεύω να υπάρχει καμια διαφορά στην λειτουργία της εδώ στην Ευρώπη, λέτε;
Σίγουρα θα έχει φορτιστή μπαταρίας με βύσμα για 110V και η εγγύηση θα είναι για την Canon USA, αλλά πέρα από αυτά λέτε να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα?!?
(αρχισα να αγχώνομαι τώρα...)
 
Στις Η.Π.Α η eos 350D πουλιέται σαν Canon Digital Rebel XT. Δεν πιστεύω να υπάρχει καμια διαφορά στην λειτουργία της εδώ στην Ευρώπη, λέτε;

...και στην γιαπωνία την λένε "Canon Kiss Digital N" :D
ποιος λόγος βρίσκετε πίσω από μια camera με τρία διαφορες ονομασίες(εκτος το θέμα το ρευμάτων) ?

it is just pure marketing ;)

μην αγχώνέσε, εκτος το ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε μια διαφορα, ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά...

φιλικά
 
Είπα κι εγώ να γράψω μια αναφορά σχετικά με το τι φωτογραφίες βγάζω,τον "εξοπλισμό" μου,κτλ...Χρησιμοποιώ μια Sony P200i με 7.2Μ ανάλυση και 3x οπτικό ζουμ...Μη γελάσετε μ'αυτά γιατί είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα της φωτογραφίας που τραβάω.Όλες οι φωτογραφίες που έχω ανεβάσει εδώ και στο my.net είναι μ'αυτή τη μηχανή.Το ζουμ είναι αρκετά μικρό και γι'αυτό εκμεταλλεύομαι τα πολλά εικονοστοιχεία για να τραβήξω ένα αντικείμενο που ο φακός δεν μπορεί να το φέρει όσο κοντά θέλω.Κάνω κι ένα κόψιμο στο κάδρο που θέλω και είμαι ΟΚ.Δε γνωρίζω όμως κατά πόσο είναι "σωστή" αυτή η τεχνική.
Κατά δεύτερο λόγο θα ήθελα να αγοράσω κι ένα τρίποδο για τις νυχτερινές λήψεις,το οποίο όμως να εφαρμόζει και σε άλλες μηχανές,σαν κι αυτές που έχετε εσείς και που ελπίζω να αγοράσω κι εγώ κάποια στιγμή.Εάν τα τρίποδα δεν εφαρμόζουν σε (σχεδόν) όλες τις μηχανές,υπάρχει κάποιο εξάρτημα που να επιτρέπει αυτή τη λειτουργία που προανέφερα;
Κατά τρίτο λόγο,θα ήθελα να μάθω κάποια επιγραμματικά για το photoshop το οποίο χτες εγκατέστησα στον υπολογιστή μου.Έχω την έκδοση 7.0 και χτες που έκανα μια προσπάθεια "φτιαξίματος" φωτογραφίας,καλή μου βγήκε.Μπορείτε εσείς ως πιό έμπειροι να μου δώσετε κάποια γενική συνταγή για την επεξεργασία?Θα μου πείτε πολύ σωστά ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της "ορίτζιναλ" φωτογραφίας,αλλά γενικά και κατά κύριο λόγο,τι κάνει κάποιος τις περισσότερες φορές για να βελτιώσει μια,γενικά,καλής ποιότητας φωτογραφία;Τέλος,παίζει ρόλο η επιλογή των βαθμών ποιότητας μετά την αποθήκευση στην οπτική της φωτογραφίας,ή μόνο στο μέγεθος παίζει;
Ευχαριστώ πολύ παιδιά. ;)
 
Απ'όσον γνωρίζω τα τριποδα εφαρμόζουν σε όλες τις μηχανές. Αν θες όμως να το χρησιμοποιήσεις και σε SLR κοίτα να πάρεις ένα ψηλό και σταθερό.
Όσο για το photoshop 7 μπορείς να δεις εδώ:
http://www.planepictures.net/thomas/
 
mimithem":2zxvseuk said:
Χρησιμοποιώ μια Sony P200i με 7.2Μ ανάλυση και 3x οπτικό ζουμ...Μη γελάσετε μ'αυτά γιατί είμαι ευχαριστημένος από την ποιότητα της φωτογραφίας που τραβάω....
Λοιπόν, όταν έχει καλό φωτισμό δεν θα έχεις πρόβλημα. Τα δύσκολα λόγω μικρού CCD και αντίστοιχα μικρού φακού αρχίζουν όταν ο φωτισμός είναι κάπως χαμηλός. Τότε ή ο χρόνος έκθεσης παρατείνεται με κίνδυνο να βγάλεις "κουνημένη" ή αυξάνεις την ευαισθησία οπότε παράγεται "κόκκος" (grain). Βλέπε και απάντηση του seven4seven παραπάνω στο ίδιο topic στον MerNion.

Έχω ανάλογη εμπειρία με την Olympus μ740, με την οποία είμαι αχώριστος γιατί έχει σχετικά καλό zoom (5x), είναι 7.1 MP και κυρίως ειναι διακριτική, αλλά οι δυνατότητες σε σχέση με την παλιά χειροκίνητη Pentax 35 mm SLR είναι περιορισμένες. Για φωτογράφηση κινουμένων θεμάτων από κοντά, με την εν λόγω μηχανή (Olympus) είναι λίγο θέμα τύχης.

Για την τεχνική του "κοψίματος", η δική μου την έχει ενσωματωμένη και την πουλάει σαν "digital zoom", αλλά έχω
απενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα από το menu. Προφανώς είναι αποδεκτή μέθοδος αν το αποτέλεσμα είναι ΟΚ. Μπορείς να το κάνεις και με film: τυπώνεις σε 15x21 cm και μετά το κόβεις και το κεντράρεις με το ψαλίδι!

Σχετικά με τη συμπίεση, η συμπίεση σημαίνει αντίστοιχα υποβάθμιση της ποιότητας και παραγωγή πλασματικών αντικειμένων (artefacts) κοντά στις ακμές του αντικειμένου. Εγώ πάντα φωτογραφίζω στη βέλτιση ποιότητα και μέγιστη ανάλυση χωρίς συμπίεση. Στις συνθήκες αυτές η μηχανή χωράει 145 φωτογραφίες με 3.2 MB η καθεμία. Αν θέλω μετά μειώνω το φυσικό μέγεθος της εικόνας ή αυξάνω τη συμπίεση ψηφιακά στο PC.
 
Ευχαριστώ και πάλι παιδιά για το ενδιαφέρον σας.Η σελίδα που μου έδωσες Γιώργο με τις οδηγίες,είναι πολύ καλή.Αυτός ο Θωμάς ο Γερμανός έχει κάνει καμιά άλλη παρόμια,για διαφορετικές καταστάσεις φωτογραφίας;Νομίζω ότι λέει κάτω κάτω στη σελίδα ότι θα κάνει κι άλλες παρόμοιες για φωτογραφίες με κακοκαιρία,τραβηγμένες ή με υψηλή κόκκωση.Αρχίζω να τις φτιάχνω σιγά σιγά και τις δικιές μου και γίνονται πολύ καλές.Θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο.Στη μηχανή μου συνειδητοποίησα ότι όταν τραβάς τη φωτογραφία βλέποντας απ'το "ματάκι" που έχει,το πλαίσιο είναι διαφορετικό απ'ότι όταν τραβάς βλέποντας την οθόνη.Δηλαδή εγώ απ'το "ματάκι" μπορεί να μη βλέπω τα κλαδιά ενός δέντρου,κι όμως στην οθόνη,και κατ'επέκτασην και στην ίδια τη φωτογραφία,να φαίνονται.Αυτό συμβαίνει σε όλες τις μηχανές ή εγώ είμαι ο γκαντέμης;
 
Top