ταξιδι παιδιου με ενα γονεα

  • Thread starter dtsam
  • Ημερομηνία δημιουργίας

dtsam

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
07/05/2021
Μηνύματα
1
Likes
0
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
KLM
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
BRU
Γνωριζετε τι ισχυει στην περιπτωση που ενα (ή και περισσοτερα) παιδια ταξιδευουν με τον εναν απο τους γονεις?
Απο τις σελιδες της ΕΕ, προκυπτει οτι δεν υπαρχει κοινοτικος κανονισμος παρα μονο συστασεις αλλα και αυτες αναλογα με τη χωρα.

Ετσι καθε αεροπορικη εταιρεία φαινεται οτι μπορει να ζητησει οτι θελει.
Για παραδειγμα, προσφατα η GQ, απο αλλοδαπους και Ελληνες ζητησε στο check-in υπευθυνη δηλώση (με γνησιο υπογραφης) απο τον δευτερο γονιο ή ακομη και κατα την ωρα της επιβιβασης στο gate "ενα email που να φαινεται οτι επιτρεπει το ταξιδι".

Αντιστοιχα, στην ιστοδελιδα της FR υπαρχουν οδηγιες για ορισμενες χωρες και περιπτωσεις
 
Κ στην Ε.Ε κ στις ΗΠΑ ζητησαν υπεύθυνη δήλωση (ήταν μεταφρασμένη).. Ακόμα κ στα σύνορα με Καναδά επειδή η ξαδέρφη μου ειχε τα παιδιά (ο άντρας της θα ερχόταν 1 εβδομάδα αργότερα) μας κατέβασαν κ πήγαμε για έλεγχο μεσα στα γραφεία.... 10' αργήσαμε περισσότερο για να τσεκάρουν
 
Ταξιδιωτικά έγγραφα για ανηλίκους
Πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά έγγραφα των ανηλίκων

Έλληνας ανήλικος που ταξιδεύει εκτός Ελλάδας συνοδευόμενος και από τους δύο γονείς, αρκεί να έχει μαζί του ισχύουσα αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο εκδοθέν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

• Στην περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται μόνο από ένα εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων, θα πρέπει επιπροσθέτως να έχει μαζί του υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα μέσω της οποίας αυτός επιτρέπει το ταξίδι. Η δήλωση αυτή θα πρέπει να είναι επικυρωμένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδιες ελληνικές αρχές (π.χ. ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα κλπ).

• Στην περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται από ενήλικο που δεν είναι γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας του, η υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να υπογράφεται και από τους δύο γονείς με την οποία θα επιτρέπουν στο εν λόγω πρόσωπο να συνοδεύσει το παιδί τους στο συγκεκριμένο ταξίδι. Αντίστοιχα, η δήλωση θα πρέπει να φέρει το γνήσιο της υπογραφής των δύο γονέων.

Ομοίως, ανήλικοι από άλλη χώρα της ΕΕ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν γραπτή άδεια των γονέων / κηδεμόνων τους με επικυρωμένη την υπογραφή τους από την αρμόδια αρχή της χώρας διαμονής/προέλευσης ή από τις Ελληνικές προξενικές αρχές ή από την Ελληνική Αστυνομία.

Τα ανωτέρω από gov.gr. Βασίζεται στον αστικό κώδικα, για πρόληψη μετοικησης στο εξωτερικό. Είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Μυστηριωδώς η GQ το εφαρμόζει και σε πτήσεις εσωτερικού που πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα.
 
Τα ανωτέρω από gov.gr. Βασίζεται στον αστικό κώδικα, για πρόληψη μετοικησης στο εξωτερικό. Είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Μυστηριωδώς η GQ το εφαρμόζει και σε πτήσεις εσωτερικού που πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα.
Μέχρι πριν το covid, νομίζω το ίδιο έκανε και η A3. Αν συνεχίζει να ζητάει υπεύθυνη δήλωση για πτήση εσωτερικού δεν το γνωρίζω. Η GQ μάλλον νοιάζεται για την ελληνική οικογένεια :mrgreen:
Μπορεί να θέλουν να προωθήσουν το ταξίδι με αυτοκίνητο (όποιος θέλει κάνει στάση από την Π.Ε.Ο. στα Τέμπη για χαλβά Φαρσάλων) ή με πλοίο (για Ηράκλειο έχει ομολογουμένως και γ@μ% τα καράβια) :banana:
Πάντως πριν αρκετό καιρό που είχα ρωτήσει την Αστυνομία στο SKG, μου είπαν ότι σε πτήσεις Schengen δε χρειάζεται κανονικά κανένας έλεγχος (λογικό μου φαίνεται ή μήπως τα παιδιά δεν έχουν τα δικαιώματα της Schengen; )
Πάντως το ότι το έλεγε κάποτε η Αστυνομία δεν είχε καμία απολύτως σημασία. :party:
Πιασ' τ' αυγό και κούρευτο.

Επίσης πολύ αμφιβάλλω αν γίνεται ο αντίστοιχος έλεγχος σε παιδιά αλλοδαπών μονογονεϊκών οικογενειών που έρχονται για τουρισμό. Ο συγκεκριμένος νόμος/αστικός κώδικας ισχύει προφανώς μόνο για Έλληνες (έχουμε και τέτοιους νόμους) αλλιώς το 1/10 των τουριστών δε θα επέστρεφαν ποτέ στη χώρα τους. :wall:
 
Last edited:
Υποψιάζομαι ότι οι διατάξεις εφαρμόζονται επιλεκτικά και κατά το δοκούν, όταν υπάρχει υπόνοια απαγωγής ανηλίκου (από γονείς σε διάσταση/διαζευγμένους), διαφορετικά οι ουρές θα ήταν ατελείωτες.

Μου έτυχε πρόσφατα στις αναχωρήσεις στην Λάρνακα (άρα εκτός Schengen), στον έλεγχο διαβατηρίων fast track. Σταμάτησαν μια ξανθή μητέρα (μάλλον αγγλίδα) που ταξίδευε με το μελαχροινό ανήλικο παιδάκι της. Τελικά ο αστυνομικός συμβιβάστηκε να μιλήσει στο κινητό της μητέρας με τον κύπριο πατέρα του παιδιού και να ελευθερώσει την ουρά που είχε μαζευτεί.
 
Να προσέχουν οι μελαχρινοί σε Ελλάδα και Κύπρο, να μην κάνουν παιδιά με ξανθιές. :party:
 
Top