Ταξιδιωτικά έγγραφα

NFEEFE

V.I.P.-Class-Member
Εγγραφή
09/12/2008
Μηνύματα
1.343
Likes
92
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Επειδη δεν βρηκα αντιστοιχο θεμα ψαχνοντας με καμια δεκαρια keywords, ανοιξα καινουργιο topic...Σε περιπτωση που υπαρχει πουθενα αλλου και δεν το βρηκα πειτε μου να το ποσταρω εκει! :great:

Στην ακολουθη σελιδα μπορειτε να βρισκετε ανα πασα στιγμη τι εγγραφα χρειαζεστε δινοντας απλα τις βασικες πληροφοριες του ταξιδιου σας(Transit Points, Destinations κλπ)!
Ειναι αρκετα λειτουργικη και θα λυσει πιστευω πολλες απο τις αποριες που εχουν εκφραστει σε αλλα topics!Το ονομα της Timatic web.

Λινκ για τη σελιδα:
http://www.timaticweb.com/index.html
 
Re: Ποια εγγραφα χρειαζομαι για να φτασω στον προορισμο μου?

Με αφορμή άλλο θέμα, αναφορικά με την ισχύ του Δελτίου Ταυτότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως αυτή τη στιγμή, εκτός από τα 27 μέλη της ΕΕ, η ελληνική ταυτότητα γίνεται δεκτή ως νόμιμο ταξιδιωτικό έγγραφο και για τους παρακάτω προορισμούς και μόνο για ενηλίκους:

α) Χώρες μη μέλη ΕΕ, που ανήκουν στον ΕΟΧ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν)
β) Σερβία (όχι Κοσσυφοπέδιο), Κροατία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, (90 ημέρες)
γ) Τουρκία (90 ημέρες δωρεάν) και κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας (90 ημέρες δωρεάν). Η τουρκική νομοθεσία ορίζει αυστηρά η αναγραφή να είναι στο λατινικό αλφάβητο και στον αριθμό του εγγράφου να μην υπάρχει γράμμα που δεν υπάρχει στο λατινικό αλφάβητο (υπάρχουν λίγες ελληνικές ταυτότητες με στοιχεία στα λατινικά, αλλά με αριθμό εγγράφου που έχει το "Φ". Αυτές, δεν γίνονται δεκτές).
δ) Γεωργία (δωρεάν βίζα για 365 ημέρες!)
ε) Αλβανία
 
Re: Ποια εγγραφα χρειαζομαι για να φτασω στον προορισμο μου?

Εξαιρετική ευκαιρία να συγκεντρώσουμε σε ένα καθαρό θέμα όλες τις πληροφορίες χωρίς περιττά σχόλια!

Διευκρινίζεται πως σκοπός των παρακάτω δεν είναι να υποδείξουν σε κανέναν το ποια έγγραφα να πάρει μαζί του αλλά να καταγράψει τα ελάχιστα νομίμως απαιτούμενα. Έχει ληφθεί ως δεδομένο πως η μετάβαση δεν πραγματοποιείται για μεταναστευτικούς λόγους καθώς σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιούνται οι απαιτήσεις.

Τι ισχύει σήμερα (Ιανουάριο 2012) σχετικά με τις μετακινήσεις μας στο εξωτερικό με χρήση αποκλειστικά του Ελληνικού Δελτίου Ταυτότητας για όσους δεν έχουν ή δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία και στα έξοδα έκδοσης Διαβατηρίου πενταετούς διάρκειας που το συνολικό κόστος (παράβολα 84,40€ + φωτογραφίες) φτάνει στα 100€ (άραγε κοστίζει αλλού περισσότερο;)


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ή ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ;

Αν έχετε Ταυτότητα Νέου Τύπου (δηλ. από αυτές που άρχισαν να εκδίδονται γύρω στο 2000 με αναγραφή του ονόματός σας και με λατινικούς χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν είναι χειρόγραφη ή μηχανογραφημένη) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, μπορείτε χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να ταξιδέψετε στις χώρες που αναφέρονται παρακάτω.

Αν έχετε Ταυτότητα Παλαιού Τύπου (δηλ. από αυτές που εκδίδονταν περίπου έως το 2000 με αναγραφή του ονόματός σας χειρόγραφα και μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τότε πρέπει επιπλέον:

1) Να μην είναι κομμένη (κάποτε τις έκοβαν λόγω γάμου) γιατί είναι ΑΚΥΡΗ και δεν ισχύει!

2) Να μην έχει παρέλθει 15ετία από την έκδοσή της αφού τυπικά ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ (όσο κι αν αυτό δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα).

Σε περίπτωση που δεν ισχύουν οι 2 παραπάνω περιορισμοί, η Ταυτότητα Παλαιού Τύπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις εντός Ε.Ε./Σένγκεν καθώς το ότι είναι γραμμένη μόνο στα ελληνικά δεν παίζει κανένα ρόλο αφού η Ε.Ε. δεν έχει επίσημη γλώσσα τα λατινικά αλλά όλες τις επίσημες γλώσσες των κρατών μελών. Από τη στιγμή που αποτελεί έγκυρη ταυτότητα κράτους μέλους της Ε.Ε. και είναι σε ισχύ στη χώρα που εκδόθηκε, ισχύει και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή. Το «πρόβλημα» να αναγνώσει κάποιος τα ελληνικά της ταυτότητας δεν είναι δικό σας καθώς η ευθύνη ανάγνωσης του ονόματος βαρύνει αποκλειστικά αυτόν που διενεργεί τον έλεγχο.

Από την άλλη ενδέχεται να πέσετε σε ανεκπαίδευτο ή περίεργο υπάλληλο και να σας κάνει το δύσκολο. Αν και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να σας απαγορευθεί η μετακίνηση υπάρχει μια πιθανότητα να σας καθυστερήσουν. Εφόσον λοιπόν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε Ταυτότητα Παλαιού Τύπου, καλό είναι για παν ενδεχόμενο να είστε προετοιμασμένοι να «βοηθήσετε» τον ελέγχοντα έχοντας μαζί σας κάποιο άλλο προσωπικό έγγραφο με αναγραφή του ονόματός σας με λατινικούς χαρακτήρες όπως είναι για παράδειγμα η Νέα Άδεια Οδήγησης ή η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή κάποιο παλαιό Διαβατήριο ή Πιστωτική Κάρτα ή οτιδήποτε παρόμοιο.

Πληροφοριακά, η έκδοση Νέα ταυτότητας γίνεται πλέον αυθημερόν και συνίσταται ιδιαίτερα αν δεν συνταξιδεύετε με κάποιον που έχει Ταυτότητα Νέου Τύπου ή Διαβατήριο προκειμένου να εκμηδενίσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε λοιπές συναλλαγές σας όπως ενοικίαση αυτοκινήτου, ξενοδοχεία κλπ.


ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ;

(Α) ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε ή/και ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Για ταξίδια μεταξύ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ σας καλύπτει ΑΠΟΛΥΤΑ η Ελληνική Ταυτότητα την οποία και πρέπει να έχετε μαζί σας, όπως οφείλετε άλλωστε να την έχετε και εντός Ελλάδας για περιπτώσεις ελέγχων ρουτίνας ή ταυτοπροσωπίας κλπ.

* Στα σύνορα (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια) δεν θα σας γίνει κανένας επίσημος προγραμματισμένος έλεγχος ταυτότητας.

* Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο θα σας ζητηθεί ταυτότητα από υπαλλήλους της αεροπορικής κατά τον τυπικό έλεγχο ταυτοπροσωπίας στο check-in & πριν την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

* Αν διασχίσετε τα χερσαία σύνορα (με αυτοκίνητο, τρένο, ταξί, πατίνι, πόδια κλπ) ούτε που θα σας ενοχλήσουν!

Τα παραπάνω αφορούν τις ακόλουθες 22 χώρες μέλη της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν:
Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία

Και τις ακόλουθες 4 χώρες μέλη μόνο της ζώνης Σένγκεν:
Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία

Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται Βατικανό, Σαν Μαρίνο (στην Ιταλία) και Μονακό (στη Γαλλία) που δεν είναι Μέλη της Ε.Ε. αλλά δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους και ισχύει για την είσοδο σε αυτές ότι ισχύει για τα Μέλη της Ζώνης Σένγκεν.


(Β) ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Για ταξίδια από/προς ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ σας καλύπτει ΑΠΟΛΥΤΑ η Ελληνική Ταυτότητα την οποία και πρέπει να έχετε μαζί σας γιατί στα σύνορα (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια) υπάρχει κανονικός έλεγχος, συνήθως σύντομος και τυπικός αφού δεν χρειάζεται να σφραγιστεί κάποιο έγγραφο.

Τα παραπάνω αφορούν τις ακόλουθες 5 χώρες μέλη της Ε.Ε.:
Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία (επέλεξαν να είναι εκτός της ζώνης)
Βουλγαρία, Ρουμανία (αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη εντός του 2012)
Κύπρο (δεν υπάρχει ακόμα προγραμματισμός για ένταξη στη ζώνη)

Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η Ανδόρρα, η οποία θεωρητικά διατηρεί συνοριακούς ελέγχους κατά την είσοδο στη χώρα από Γαλλία ή Ισπανία και για να είμαστε τυπικοί τη θεωρούμε κάτι αντίστοιχο με τις Χώρες της Ε.Ε. μη Μέλη της Ζώνης Σένγκεν.


(Γ) ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

- Για ταξίδια στην Κροατία αρκεί η Ταυτότητα. Η Κροατία (αν δε συμβεί κάτι το συνταρακτικό) θα αποτελέσει επίσημα το 28ο Κράτος Μέλος της Ε.Ε. εντός του 2013. Αργότερα (μετά το 2015) εκτιμάται πως θα ενταχθεί και στη Ζώνη Σένγκεν.

- Για ταξίδια ενηλίκων στις ακόλουθες χώρες επίσης αρκεί η Ταυτότητα αλλά μόνο νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες) με εξαίρεση αυτές που αρχίζουν με το γράμμα Φ:
Αλβανία
Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Γεωργία
Μαυροβούνιο
ΠΓΔΜ
Σερβία (εκτός Κοσσυφοπεδίου)
Τουρκία και Κατεχόμενη Κύπρο


Σε κάθε περίπτωση επειδή πρόκειται για Χώρες μη Μέλη της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν το επιτρεπόμενο διάστημα παραμονής ενδέχεται να είναι περιορισμένο (όπως έγραψε και ο aakunz) και τα δεδομένα μπορoύν ευκολότερα να αλλάξουν, οπότε κάντε έναν γρήγορο έλεγχο πριν το ταξίδι σας.
 
NFEEFE, aakunz και Wii ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία δημιουργίας του νέου topic και συγκέντρωσης των παραπάνω πληροφοριών. Το παλαιότερο topic με τίτλο "Αρκεί η ταυτότητα για ταξίδια εντός Schengen;;;" κλειδώθηκε, και το συγκεκριμένο έγινε επισημασμένο στην κατηγορία "Αναζήτηση πτήσεων, πληροφοριών & προσφορές".

Κάνω κι ένα copypaste το τελευταίο μου σχόλιο στο παλιό topic:

Στη ζώνη Schengen ΔΕΝ υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι. Η μετάβαση από τη μία χώρα στην άλλη είναι ελεύθερη. Αυτή είναι εξάλλου η σημασία της συγκεκριμένης συνθήκης. Είναι σαν να ταξιδεύεις εντός της Ελλάδος.
Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι οποίες δεν είναι μέλη της συνθήκης τους Schengen) χρειάζεται απλώς ταυτότητα, είτε νέου (με λατινικούς χαρακτήρες) είτε παλαιού τύπου (μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες) η οποία είναι επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους. Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές των χωρών μελών οφείλουν να αναγνωρίζουν έγγραφα που είναι γραμμένα σε αυτή.

Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του καθενός τι έγγραφο θα χρησιμοποιήσει για να ταξιδέψει. Αν με ρωτήσεις εμένα, έχω πάντα μαζί μου διαβατήριο είτε ταξιδεύω εντός Ελλάδας, εντός Schengen, εντός Ε.Ε. ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Αφενός υπάρχει έλεγχος ταυτοπροσωπίας από τις αεροπορικές εταιρείες σε check-in/baggage-drop/gate και πρέπει να έχεις ένα έγγραφο με λατινικούς χαρακτήρες, και αφετέρου δεν έχω χρόνο για χάσιμο να εξηγώ σε κάθε αστυνομικό ή υπάλληλο σε border control τα δικαιώματά μου (που πολλές φορές παίζει να μην τα γνωρίζει ή να μην έχει διάθεση να βοηθήσει) και να περιμένω να ανοίξει τα εγχειρίδια του και να κάνει την αντιστοιχία ελληνικών-λατινικών χαρακτήρων. Επιπλέον, είναι στην ευχέρεια κάθε χώρας, ακόμα και αν ταξιδεύεις εντός Schengen να ζητήσει να σου κάνει έλεγχο, στα σύνορα ή εκτός συνόρων.


ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Νέες ερωτήσεις του τύπου: "Μπορώ να ταξιδέψω με ταυτότητα στην Γερμανία;" θα πάνε προφανώς κατευθείαν στο γνωστό topic!
 
Re: Ryanair στην Ελλάδα

Την Καλημερα μου σε ολο το forum . Μια ερωτηση θα θελα να σας κανω. Η Θεια μου προκειται να ταξιδεψει με την Ryan αλλα δεν εχει διαβατηριο ,εχει την νεα αστυνομικη ταυτοτητα. Υπαρχει περιπτωση να της δημιουργηθει καποιο προβλημα στο αεροδρομιο της Μπολωνια ? και εαν οχι γνωριζετε Τι ημερομηνια ληξης πρεπει να βαλουμε στο check in αφου οι ελληνικες ταυτοτητες δεν εχουν ληξη..? Ευχαριστω

Μικες
 
Re: Ryanair στην Ελλάδα

Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα δεις ότι όταν κάνεις το online check in από το site της Ryanair υπάρχει η επιλογή διαβατήριο ή ταυτότητα, εκεί βάζεις ταυτότητα και σαν ημερομηνία λήξης βάλε την μεγαλύτερη που σου επιτρέπει και δεν θα έχει πρόβλημα.
 
ID CARD or PASS

Καλημέρα
Επειδή κάθε χρόνο ταξιδεύω με Passport για Σουηδία,και το 2008 μου έκανα τη ζωή 'πατίνι' γιατί το passport τους φαινόταν ψεύτικο,και επειδή έχω νιώσει τα τελευταία χρόνια μια ανθελληνική στάση,μπορώ να ταξιδέψω μόνο με την ταυτότητα μιας και το διαβατήριο μου έχει λήξει??Είναι σίγουρο ότι δεν θα συναντήσω πρόβλημα μέσω Frakfurt για Gotheborg??
 
ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗ JAT

Καλησπέρα παιδιά. Θέλω να πάω στο Άμστερνταμ μέσω Βελιγραδίου με τη JAT Airways. Ξέρει κανένας αν μπορώ μόνο με ταυτότητα ή χρειάζεται και διαβατήριο; Επειδή η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
 
Μόνο με ταυτότητα
 
Re: Easyjet στην Ελλάδα

Καλημέρα. Καταλαβαίνω ότι μάλλον αναρτώ σε λάθος μέρος αλλά ελπίζω σε κατανόηση. Είχα ταξιδέψει πριν αρκετά χρόνια Λονδίνο χωρίς διαβατήριο. Απλά θέλω αν γνωρίζει κάποιος να με ενημερώσει αν μπορώ να ταξιδέψω και τώρα με easyjet για Λονδίνο απλά με την ταυτότητα μου.(έκδοση 200:cool:
 
Top