Κατ'αρχήν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στο internet ανέφεραν στις αρχές του καλοκαιριού διαθεσιμότητα "όχι πάνω από 8 αεροσκάφη". ΤΟ φαινόμενο της μειωμένης διαθεσιμότητας είναι γενικευμένο, από ελικόπτερα μέχρι F-16, ακόμαι και πολεμικά πλοία, δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει καθόλου χρήματα για ανταλλακτικά. Τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ στα άχρηστα, κλπ.
Άσχετα με το προηγούμενο, σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει ένας κύκλος ανανέωσης των CL-415, μακροχρόνια παραγγελία με χαμηλούς ρυθμούς παράδοσης ώστε ο στόλος να ανανεώνεται σταδιακά και να αποφεύγεται το φαινόμενο της μαζικής παλαίωσης.
Μερικοί παλιοί στην Π.Α. προτιμούν τα CL-215 γιατί ο (προϊστορικός)
εμβολοφόρος κινητήρας τους έχει πιό άμεση απόκριση στην εντολή αύξησης ισχύος συγκριτικά με το turboprop. Όμως πρέπει να πάρουν απόφαση ότι δεν μπορούν να συντηρούνται επ'άπειρον.
Πολύ σωστή η παρατήρηση σου για τα Chinook. Θα ήταν καλύτερα να είχαν αγοραστεί, συμπληρωματικά προς τα CL-415, με ευρωπαϊκή επιδότηση 6 S-64, που θα έκαναν και άλλες δουλειές (ειδικές μεταφορές ΓΓΠΠ, χιόνια, πλημμύρες κλπ), γιατί τα Chinook είναι πανάκριβο στρατιωτικό υλικό και όταν τα χρειαστούμε δεν θα τα έχουμε.
Το Be-200 δοκιμάστηκε και δεν απέδωσε, λόγω μεγέθους βασικά κατάφερνε να κάνει ρίψεις μόνο από μεγάλο ύψος. Πλανάται η υποψία ότι η πρόταση προμήθειας του ήταν ένα από τα γνωστά κόλπα προμηθειών του Δημοσίου, όταν όμως η κάνουλα είχε αρχίσει να στερεύει (2005-2006).
Γενικά οι πολιτικοί αντιπαθούν τις προμήθεις με σχετικά μεγάλους χρόνους παράδοσης, γιατί έτσι ξοδεύουν χρήματα που θα μπορούσαν να διαθέσουν πιο αποδοτικά για αγορά ψήφων και την κορδέλα κόβει κάποιος άλλος. Εξαίρεση φυσικά οι περιπτώσεις όπου υπάρχει πολιτικό χρήμα, αλλά στις μεγάλες παραγγελίες του εξωτερικού, τουλάχιστον από δυτικές χώρες, αυτό δεν παίζει πλέον. Μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις ανάγκες της Ελλάδος.