Επιμελητής πτήσεων και ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας

Airliner98

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
28/09/2015
Μηνύματα
10
Likes
0
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AEE
Γειά σας!
Είμαι νέο μέλος στην σελίδα. :D
Είμαι μαθήτρια τρίτης λυκείου και είμαι σε δίλημμα για το μέλλον μου. Το μόνο που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό είναι με τα αεροπλάνα-αεροδρόμια. Απο όσο έχω ψάξει, έχω δει πως υπάρχει ο επιμελητής πτήσεων. Είδα οτι επιμελητής πτήσεων βγαίνεις μέσω ΙΕΚ ή ΥΠΑ. Όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις. Είναι ανώτερο/πιο καλό το ΙΕΚ ή ΥΠΑ;; Βρίσκεις εύκολα δουλειά σε κάποια αεροπορική εταιρία; Επίσης είδα και για ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Κατά την γνώμη σας τι θεωρείται πιο καλό σαν επάγγελμα;; Ελπίζω να μπορείται να με βοηθήσετε κάπως. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό σας απόγευμα!! :) :D
 
Καλοσωρισες. Και εγώ μαθητής Γ λυκείου είμαι,και επίσης έχω τρέλα με το αεροπορικό κομμάτι. Αναφορικά με τον επιμελητή πτήσεων νομιζω πως μόνο απο την ΥΠΑ μπορείς, στο λέω γιατί και εγώ πέρυσι είχα παει σε ιδιωτικό ΙΕΚ αλλά δεν είχαν κάποια τέτοια ειδικότητα.
Πιστεύω όμως πως καλη δουλειά είναι και ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας.
Ελπίζω κατα ενα μέρος να σε βοήθησα, τα αλλά μέλη και οι συντονιστές θα σε βοηθήσουν περισσότερο λογο της μεγαλης εμπειρίας σε αυτό το κομμάτι.
Φιλικά άρης απο Γιάννενα.
Καληνύχτα.
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Άρη που απάντησες.
Είμαι απο το Ηράκλειο της Κρήτης, έχουμε 2 Δημόσια ΙΕΚ εδώ νομίζω και τα δύο έχουν αυτήν την ειδηκότητα πάντως το ένα απο τα δύο το έχει 100% . Όμως δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, ΥΠΑ ή ΙΕΚ. Έχω προβληματιστή πολύ γιατί μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να ΄μαι αποφασισμένη για το τι θέλω να κάνω πραγματικά και να βγάλω σχετικά ένα καλό χαρτί ώστε να μπορέσω να έχω μια καλή δουλειά στο αεροδρόμιο.
 
Α,πολύ ωραία θα έρθω Ηράκλειο αν έχει αυτές τις ειδικότητες. Πάντως στείλε μου Προσωπικό Μύνημα (ΠΜ) και πες μου λίγο τα δημοσια ΙΕΚ που έχουν την ειδικότητα. Δηλαδή δεν θα δώσεις πανελλαδικές;
Πάντως η συμβουλή μου είναι να συμβουλευτείς ειδικούς σε τέτοια θέματα, να διαβάσεις τοπικ του φόρουμ και να ρωτάς τα μέλη για οποία απορία έχεις και προπάντων, συζήτησε με τους γονείς σου ακόμα και αν αυτοι δεν ξέρουν κάτι επι του θέματος.
Χαιρετίσματα στο Ηράκλειο απο οπου κρατάμε προγονικές ρίζες. :great:
 
Ένας λόγος που έγινα μέλος στην σελίδα είναι αυτός, για να βοηθηθώ κάπως για τις αεροπορικές μου σπουδές. Το συζητάω με όλους και πέρνω γνώμες απο παντού. Με τις πανελλαδικές δεν ξέρω ακόμα τι θα κάνω. Τα έχω χάσει!!!!!!
Σε ξανά ευχαριστώ πολύ!
 
Καλησπέρα αγαπητή Airliner98, χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσα άτομα στην ηλικία μου να θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο, και να μπαίνουν στον χώρο αυτού του φόρουμ που μέχρι τα προηγούμενα χρόνια το είχαν κατακλύσει οι σεβάσμιοι άνθρωποι της προηγούμενης γενιάς μας, χωρίς να το λέω αρνητικά, διότι από αυτά τα άτομα έχουμε να μάθουμε πολλά πράγματα.

Καταρχάς πρέπει να καταλάβεις κάτι βασικό, η ΥΠΑ είναι η υπηρεσία στην οποία θα δώσεις τις εξετάσεις σου για να αποκτήσεις το πτυχίο, χαρτί, δίπλωμα πες το όπως θες, το οποίο θα σου δίνει το δικαίωμα να εργασθείς ως επιμελήτρια πτήσεων, δεν θα σου κάνει κάποιο μάθημα, τα μαθήματα θα τα κάνεις σε κάποια σχετική σχολή ή ΙΕΚ, ιδιωτική η δημόσια, σαν τις εξετάσεις των Αγγλικών ένα πράγμα όπου κάνεις τα μαθήματα σε ένα φροντιστήριο, και δίνεις εξετάσεις για το πτυχίο του Michigan. Ορίστε και οι σχετική σελίδα τους http://www.ypa.gr/ .

Τώρα όσων αφορά το Επιμελητής Πτήσεων VS Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας, εσύ και μόνο θα αποφασίσεις τι από τα δύο θες να κάνεις, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, με τελείως διαφορετικό βαθμό ευθύνης, εγρήγορσης, ικανοτήτων κλπ. Ο Επιμελητής Πτήσεων βρίσκεται στο αεροδρόμιο προκειμένου να ασχοληθεί με την προετοιμασία, την επιμέλεια, καθώς και την ασφάλεια κάποιας συγκεκριμένης πτήσης, όπου θα βγάλει την κατανομή του βάρους μέσα στο αεροσκάφος, θα υπολογίσει τα καύσιμα που θα απαιτηθούν για την διεξαγωγή της πτήσης, θα φροντίσει ο καθαρισμός του αεροσκάφους να έχει πραγματοποιηθεί, θα ελέγξει αν έχει γίνει η επιβίβαση και θα ενημερωθεί εάν ο αριθμός των επιβατών ισοδυναμεί με αυτόν του προγράμματος, θα κοιτάξει εάν υπάρχει κάποια επικίνδυνη η εύφλεκτη ύλη μέσα στο φορτίο του αεροσκάφους και θα ανατρέξει στο ανάλογο εγχειρίδιο προκειμένου να δει εάν επιτρέπεται να μπει κλπ. Αυτά τουλάχιστον από όσα εγώ προσωπικά έχω δει live να γίνονται μέσα στην καθημερινή εργασία ενός Επιμελητή Πτήσεων, τα καθήκοντα του ανάλογα με τις απαιτήσεις της πτήσης αλλάζουν.

Από την άλλη μεριά ο Ελεγκτής Εναέριας κυκλοφορίας μεριμνά για την ασφαλή πτήση των αεροσκαφών, πολύ γενικά να στα πω, ότι δίνει οδηγίες στα αεροσκάφη προς τα πού να κατευθυνθούν, από ποιόν διάδρομο θα απογειωθούν, ποια διαδικασία απογείωσης θα ακολουθήσουν, σε τι ύψος θα πετάξουν, σε ποιόν διάδρομο θα προσγειωθούν, ποιες είναι η καιρικές συνθήκες, θα προσπαθήσει να διαχωρίσει δύο αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα από το άλλο έτσι ώστε να μην συγκρουστούν κλπ. Όπως θα κατάλαβες ο βαθμός ευθύνης και ο κίνδυνος ανεβαίνει κατακόρυφα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη και κίνδυνο και ο Επιμελητής πτήσεων. Μπορείς να ακούσεις ζωντανά μερικούς πύργους ελέγχου ανά τον κόσμο σε αυτήν εδώ την σελίδα προκειμένου να πάρεις μια γεύση του τι γίνετε και πως λειτουργεί http://www.liveatc.net/, καθώς και να δεις ζωντανά την κίνηση των αεροσκαφών σε αυτήν εδώ την σελίδα http://www.flightradar24.com/37.97,23.72/7.

Προσωπικά όσων αφορά τον Επιμελητή πτήσεων θα επέλεγα ένα δημόσιο ΙΕΚ, και όχι ιδιωτικό, διότι δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω. Η διδασκαλία είναι τέσσερα εξάμηνα, αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχουν και προηγούμενα θέματα μέσα σε αυτό το φόρουμ όπου αν κάνεις αναζήτηση θα μάθεις διαβάσεις πολλά, γιαυτό δεν ξέρω αν θα κρατηθεί το παρών θέμα, αν έχω κάνει κάποιο λάθος σε ότι έγραψα, ας με διορθώσει κάποιος, καλή επιτυχία!
 
Επιμελητής πτήσεων είναι υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας (δεν είναι απαραίτητες σχετικές σπουδές)
==> Σχετική συζήτηση υπάρχει εδώ: viewtopic.php?f=60&t=7096

Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας (ΕΕΚ) στην Ελλάδα είναι υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας (απόφοιτος της ΣΙ ή της ΣΤΥΑ) ή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (απόφοιτος οποιουδήποτε ΑΕΙ και προσλαμβάνεσαι μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ)
==> Σχετική συζήτηση υπάρχει εδώ: viewtopic.php?f=60&t=3497

astronautofemotion μερικές διευκρινίσεις για το επάγγελμα του Επιμελητή Πτήσεων στην Ελλάδα:

astronautofemotion":24t8yeg0 said:
Ο Επιμελητής Πτήσεων βρίσκεται στο αεροδρόμιο προκειμένου να ασχοληθεί με την προετοιμασία, την επιμέλεια, καθώς και την ασφάλεια κάποιας συγκεκριμένης πτήσης, θα υπολογίσει τα καύσιμα που θα απαιτηθούν για την διεξαγωγή της πτήσης,
Τα παραπάνω είναι μεταξύ άλλων μέσα στις αρμοδιότητες του Επιμελητή πτήσεων - ο οποίος πρωτίστως είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη και κατάθεση του σχεδίου πτήσης

astronautofemotion":24t8yeg0 said:
όπου θα βγάλει την κατανομή του βάρους μέσα στο αεροσκάφος,
Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του Load Controller... που είναι υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας ή της εταιρείας ground handling

astronautofemotion":24t8yeg0 said:
θα φροντίσει ο καθαρισμός του αεροσκάφους να έχει πραγματοποιηθεί, θα ελέγξει αν έχει γίνει η επιβίβαση και θα ενημερωθεί εάν ο αριθμός των επιβατών ισοδυναμεί με αυτόν του προγράμματος, θα κοιτάξει εάν υπάρχει κάποια επικίνδυνη η εύφλεκτη ύλη μέσα στο φορτίο του αεροσκάφους και θα ανατρέξει στο ανάλογο εγχειρίδιο προκειμένου να δει εάν επιτρέπεται να μπει κλπ.
Αυτά είναι στις αρμοδιότητες του Ramp Agent... που είναι υπάλληλος της εταιρείας ground handling
 
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις! Διαβάζω που γράφεις για την Ελλάδα, σε άλλες χώρες αλλάζει αυτό?
 
Γενικά αυτοί είναι 3 σαφείς διακριτοί ρόλοι (επιμελητής, load controller, ramp agent), αλλά σίγουρα δεν μπορώ να γνωρίζω αν διαχωρίζονται και ονομάζονται ακριβώς με αυτό τον τρόπο σε όλο τον κόσμο.

Επίσης η απόδοση του Επιμελητή Πτήσεων στα αγγλικά είναι Flight Dispatcher. Ωστόσο, σε κάποιες χώρες Flight Dispatcher ονομάζεται ο Ramp Agent.
 
Αν κατάλαβα καλά πρέπει να χω βγάλει οποιοδήποτε ΑΕΙ, να έχω προφίσενσι και ύστερα απο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εάν περάσω σπουδάζω στην ΥΠΑ;; Πόσα χρόνια κρατάνε αυτές οι σπουδές στην ΥΠΑ;;
 
Top