Σάββας18 έγραψε:Γεια σας και παλι
Ως ολιγον άπειρος στα θεματα σχεδιασμου αεροσκαφων έχω μια πιστευω κρισιμη απορία:
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ( Πολιτικα ή Μαχητικά) ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΑ;
Γνωριζουμε πως οταν ενα αεροσκαφος πεταει κανονικα τοτε το airfoil του ειναι σχεδιασμενο ετσι ωστε να δημιουργει αντωση ούτως ώστε η κατακόρυφη συνισταμένη των δυνάμεών του να ισουται με μηδεν ( ΣFy=0) οπως κάνουμε και στο σχολείο. Άρα W=Fαντ.
Τι γίνεται τώρα όμως που το αεροπλανο ειναι αναποδα συνεπως και το airfoil; Δεν θα έπρεπε να έπεφτε καθώς πλέον η συνισταμένη των κατακόρυφων δυνάμεων αναλύεται σε ΣFy=W+Fαντωσης και με κ/νση προς τα κατω. Κάνω μήπως λάθος; Ενημερώστε με σας παρακαλω ρώτησα και καθηγητές μου στο σχολείο αλλα καμια ικανοποιητική απαντηση δεν ελαβα!
Είναι δυνατόν να μη μπορούν να απαντήσουν ένα τέτοιο ερώτημα ?
Για αρχή αν ισχύει πες τους να γυρίσουμε στα θρανία, νηπιαγωγείο μη σου πω.
Όλα τα αεροπλάνα πετούν χάρη σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται φαινόμενο μπερνουλι γιατί αυτός το εξέφρασε πρώτος με μαθηματικές σχέσεις.
Πρώτος βέβαια στην πράξη το βρήκε πολύ πολύ παλιά ένας...πειρατής, ναι πειρατής. Έφτιαξε το πρώτο ιστιοφόρο σκάφος με δυνατότητα πλεύσης κόντρα στο καιρό (όρτσα, αν είσαι ιστιοπλοος καταλάβαινεις τι εννοώ). Με αυτό το τρόπο αύξησε το πλιάτσικο.
Τελικά το είδαν και άλλοι και το εκμεταλλευτικαν μέχρι τα σύγχρονα ιστιοφόρα όλα με τριγωνικό πανι για όρτσα.
Με την ίδια φιλοσοφία δουλεύει το αεροπλανο.
Ροή ρευστού γύρω από επιφάνεια, κατάλληλη κλίση και τελικά υπερπιεση από κάτω υποπιεση από πάνω και έχει άνωση.
Ανάποδα για να πετάξει. Για να μπορέσει να το κάνει θα πρέπει 1)να έχει αρκετή ταχύτητα να προλάβει να γυρίσει πριν χάσει στήριξη, επιβατικό δεν ξέρω αν το έχει 2)αφού γυρίσει αρκετή ισχύ διότι η προνευση θα είναι πολλή μεγαλύτερη από ότι στην κανονική θέση φτερού. Γιατί έχεις πλέον ανάποδη γεωμετρία και πολλούς στροβίλους, άρα θες περίσσεια ισχύος που δεν ξέρω αν έχουν.
Επιπλέον οι μηχανές turbofan που έχουν τα πολιτικά δεν ξέρω αν θα δουλέψουν σε τέτοια προνευση, τα μαχητικά έχουν turbo Jet, άλλη φιλοσοφία άλλη ειδική ισχύς.
Αν περάσουν κοντά το ένα με το άλλο... Πρέπει να είναι αγράμματοι για να το κάνουν γιατί έστω και εμπειρικά ξέρεις ένα ακόμα αποτέλεσμα από το φαινόμενο μπερνουλι. Όταν ρευστο περάσει με ταχύτητα ανάμεσα σε δύο επιφάνειες παράλληλες τότε θα ασκήσει δύναμη έλξης μεταξύ τους. Φυσικά πολλοί επίδοξοι γρήγοροι οδηγοί αυτοκινήτων δεν το ξέρουν και περνάνε κοντά ο ένας στον άλλον με υψηλή ταχύτητα και τελικά παθαίνουν ατύχημα και δεν ξέρουν πως.... Αλλά οι πιλότοι το ξέρουν και δεν κάνουν τέτοια πράγματα.
Δεν ξέρω αν ήταν τρολ ή όχι αλλά είπα να απαντήσω