Σχολη Ικαρων(Ερωτησεις)

Καλησπέρα φίλε,
Καταρχήν τυχαίνει να είμαστε και συνονόματοι (Διονύσης κι εγώ). Κατά δεύτερον δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου αλλά επειδή και εγώ βρέθηκα στην ίδια θέση πριν λίγα χρόνια όταν τελείωνα το λύκειο μπορώ να σου πω λίγα πράγματα.
Αρχικά για το θέμα των χρημάτων να ξέρεις ότι όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα αλλά και ειδικότερα σε αυτό του πιλότου, ισχύει ότι παίρνεις πολύ λιγότερα σχετικά με τη δουλειά που κάνεις. Παρόλα αυτά είναι σχετικό για τον καθέναν τι εννοεί λέγοντας να ζήσω άνετα. Πάντως η πολεμική αεροπορία δεν είναι η πόρτα που μπορεί να σου δημιουργήσει περιουσία, αντιθέτως μπορεί να χτίσει μια λαμπρή καριέρα.
Το ότι μια ζωή θα είσαι "φαντάρος" είναι αλήθεια αλλά αυτό είναι και πάλι θέμα προτιμήσεων. Αν σου αρέσει η στρατιωτική ζωή δεν θα έχεις πρόβλημα. Δεν γνωρίζω δυστυχώς τι συμβαίνει εάν στο μέσο της καριέρας σου παρουσιάσεις πρόβλημα υγείας, αλλά σίγουρα ανάλογα και με το τι θα είναι αυτό, ίσως σταματήσεις να πετάς. Γενικά όμως δε χρειάζεται να σκέφτεσαι αρνητικά στην ανατολή του ονείρου σου. Αν είναι να ρθει...
Τώρα όσον αφορά τις μεταθέσεις, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σε όλα τα στρατιωτικά επαγγέλματα και το συναντώ και σε πολλούς φίλους που είναι είτε ιπτάμενοι είτε όχι στην Π.Α. (εκεί βέβαια παίζει πάρα πολύ το φαινόμενο "βύσμα" αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...). Όσο για το διάβασμα, όπως θα έχεις δει η βάση της σχολής ικάρων για ιπτάμενους είναι αρκετά υψηλή και κρατά πάντα το επίπεδο της. Αυτό σημαίνει ότι θέλει αρκετή δουλειά στο λύκειο και στις πανελλαδικές. Μετά από εκεί όμως δε σημαίνει ότι τελείωσε. Είναι πολύ απαιτητική σχολή και θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα που όμως είναι σχετικό του αντικειμένου σου οπότε εφόσον το αγαπάς πολύ βρίσκεις το απαραίτητο κουράγιο και ενδιαφέρον. Τέλος στο θέμα του φόβου είναι λογικό μιας και έχουμε ακούσει πολλά, αλλά όπως σου είπα και νωρίτερα εσύ έχεις ένα όνειρο και όταν ονειρεύομαστε σκεφτόμαστε πάντα θετικά. Δε λέω πως εθελοτυφλούμε αλλά λέμε όλα θα πάνε καλά. Και αν πιστεύεις στην ανώτερη δύναμη τότε απλά δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Οι ταξιάρχες θα σε προστατεύουν. ;) Όπως και να έχει σου εύχομαι κάθε επιτυχία. Και δώσε περισσότερο βάση στις απαντήσεις των υπολοίπων αξιότιμων μελών του φόρουμ που έχουν περισσότερη πείρα και θα σε διαφωτίσουν.
 
σε ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σου. Γενικα ειμαι ενας ασταθης χαρακτηρας επομενως φοβαμαι τον ευατο μου, μηπως τα παρατησω.

Για το θεμα του να πεσω , το φιλοσοφησα και πιστευω πως πιο πιθανο ειναι να τρακαρεις με το αμαξι παρα με το αεροπλανο (στην ελλαδα τουλαχιστον)

dmalap":1yxulugn said:
Το ότι μια ζωή θα είσαι "φαντάρος" είναι αλήθεια αλλά αυτό είναι και πάλι θέμα προτιμήσεων. Αν σου αρέσει η στρατιωτική ζωή δεν θα έχεις πρόβλημα.

dmalap":1yxulugn said:
Όσο για το διάβασμα, όπως θα έχεις δει η βάση της σχολής ικάρων για ιπτάμενους είναι αρκετά υψηλή και κρατά πάντα το επίπεδο της. Αυτό σημαίνει ότι θέλει αρκετή δουλειά στο λύκειο και στις πανελλαδικές. Μετά από εκεί όμως δε σημαίνει ότι τελείωσε. Είναι πολύ απαιτητική σχολή και θα χρειαστεί αρκετό διάβασμα που όμως είναι σχετικό του αντικειμένου σου οπότε εφόσον το αγαπάς πολύ βρίσκεις το απαραίτητο κουράγιο και ενδιαφέρον.

Δεν ξερω πως ειναι η στρατιωτικη ζωη μιας και δεν εχω παει φανταρος, ουτως η αλλως εαν πας Ικαρος εκτελεις τα χρεη σου ως φανταρος (κατι ειναι και αυτο).
Οσο για το διαβασμα φετος οι βασεις ηταν σχετικα χαμηλα απ' οτι θυμαμαι, καπου στα 16.5 χιλιαδες μορια. Επομενως πιστευω δεν θα εχω προβλημα εκει.

Edit: Το εψαξα ξανα οριστε ολα τα μορια για το 2009

821 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 17303
821 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 15524
821 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β
826 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ 19187
826 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/α 18658
826 ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΕΙΔ.ΚΑΤ3648/β 18658
 
Dionysis_Mpomp":si2yxx55 said:
Παιδια παω 1η λυκειου και σκεφτομαι να περασω σε καποια στρατιωτικη σχολη, και εχω καποιες ερωτησεις στις οποιες θα εκτιμουσα εγκυρες απαντησεις.

1.) Τα λεφτα ειναι καλα? Θα μπορω να ζησω ανετα, ακομα και με οικογενεια? :)
2.) Εχω ακουσει καποιους τυπους που λενε "Σκατα ειναι ο στρατος, μια ζωη προσοχη θα βαρας"... :?:
3.) Αμα παρουσιασεις μυωπια ενω εισαι ηδη ιπταμενος, σε διωχνουν? :?
4.) Μεγαλυτερος φοβος μου και αυτο που με κραταει στο να μην παω για ικαρος ειναι το οτι φοβαμαι μην πεσω για πειτε μου λιγο απο πιθανοτητες και τα λοιπα. Πραγματα προς αποφυγη κτλπ κτλπ. :(
5.) Αυτο το καμια σειρα ακεραια να μην εχει φτασει μου φαινεται πολυ τρομακτικο :(
6.) Επισης καπως τρομακτικο ειναι το οτι βγαινεις μονο για σαββατοκυριακο, επομενως θα εισαι λιγο αποκομμενος απο παρεες και συγγενεις. Οταν τελειωσεις την σχολη ομως? πως ειναι το "ωραριο"?
7.) Επισης για το θεμα της μετακομισης, εχω μια συμμαθητρια που ο πατερας της ειναι ιπταμενος και καθε 1 ή 2 χρονια αλλαζουν σπιτι. Ολοι ετσι ειναι?
8.) Οπως ειδα στα προηγουμενα ποστ, λετε οτι θελει πολυ πολυ πολυ πολυ διαβασμα. Δηλαδη καπως λιωσιμο 5 ωρες την ημερα διαβασμα ή πιο χαλαρα?

Αυτα για την ωρα, ελπιζω να μην σας κουρασα και καποιος να μπορει να απαντησει :great:

1)Αν και υποκειμενικό το "καλά" εγώ ξέρω από φίλο που είναι στην Π.Α ότι παίρνει πολύ καλά λεφτά και ζει καλά.Και με οικογένεια.
2)Αν είσαι φαντάρος σκατά είναι,αν είσαι αξιωματικός όχι και τόσο.Υποκειμενικό και αυτό...
3)Δεν σε διώχνουν από την Π.Α,σε μεταφέρουν σε υπηρεσία εδάφους.
4)Και στο Π.Ν να πας,υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.Και σε λογιστήριο μπορεί να πάθεις έμφραγμα/εγκεφαλικό κλπ κλπ.Αν φοβάσαι μην πας για ιπτάμενος.Κακό θα κάνεις στον εαυτό σου και δε θα γίνεις ποτέ καλός.
5)Σε μια Π.Α που έχει μονίμως να αντιμετωπίσει απειλή,όλα είναι πιθανά...
6)Κάποιοι έχουν διανυκτέρεση και Τετάρτη και κάποιοι βγαίνουν από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Κυριακή βράδυ.Στρατιωτική σχολή είναι.Αν θέλεις παρέες και ανέμελη φοιτητική ζωή πήγαινε σε άλλο πανεπιστήμιο,να οργανωθείς και σε πολιτική νεολαία και να πάρεις πτυχίο στα 10+χρόνια.Στην Σ.Ι θέλουν να φύγεις στα 4 χρόνια...Δεν υπάρχει ωράριο.Συνήθως από τις 07:00-14:00 αλλά και Σ/Κ και αργιες και καλοκαίρια και με χιόνια.Και επιφυλακές και σε αεροδρόμια διασποράς και ασκήσεις κλπ κλπ.
7)Οι ιπτάμενοι δεν έχουν πάρα πολλές μεταθέσεις.Αλλά δες το αλλιώς.Καλύτερα με μετάθεση σε άλλο τόπο παρά με απόλυση από επιχείρηση στον ίδιο τόπο...
:cool:Ο φίλος μου μπήκε στην Σ.Ι με 2 ώρες διάβασμα.Αλλοι θέλουν 10 ώρες.Δεν υπάρχουν στάνταρ.

Μια συμβουλή:Αν θέλεις να πας σε στρατιωτική σχολή μόνο για τη μόνιμη δουλειά,θα το μετανιώσεις πολύ γρήγορα...
 
Δεν είχα δει την τελευταία σελίδα, οπότε καθόμουν κ έγραφα μη έχοντας δει ότι σου έχουν απαντήσει. Επειδή υπάρχουν μικρές διαφορές, παραθέτω τις δικές μου απαντήσεις:

1) Ναι. Δεν θα γίνεις πλούσιος, αλλά μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου σε λογικά πλαίσια.
2) Προτιμώ να βαράω προσοχή (αν κ την τελευταία την βάρεσα το 1991, παρά να γλύφω ένα πιτσιρίκι που ο μπαμπάς του είχε λεφτά κ τον έκανε προϊστάμενό μου
3) Όχι, μετά την ορκωμοσία σου ως αξιωματικού, δικαιολογείται πτήση με διορθωτικά γυαλιά (νομίζω ως 1 ή 1,5 βαθμό).
4) Όταν λες φοβάσαι μην πέσεις, τί εννοείς; Μην πέσεις με το αεροπλάνο; Εγώ πάλι φοβάμαι τα τρένα, επειδή μπορεί να πέσει κανένα αεροπλάνο πάνω τους. Πέρα από την πλάκα, υπάρχει περισσότερο ρίσκο κ κίνδυνος σε αυτό το επάγγελμα από ότι σε κάποια άλλα (π.χ. λογιστής). Αλλά για μερικούς, το ρίσκο κ η αδρεναλίνη είναι τα ζητούμενα. Κατά τη γνώμη μου, κάνε μια βόλτα σε μια αερολέσχη κ πέταξε 1-2 ώρες εκεί να δεις πως νιώθεις. Αν φοβάσαι πολύ, καλύτερα να διαλέξεις άλλη κατεύθυνση.
5) Ίδιο με το (4). Δεν ξέρω αν κάποιες (σειρές) υδραυλικών έχουν φτάσει ακέραιες στην σύνταξη. Τραγικό μεν, τρομακτικό όμως; Μπαααα
6) Τρομακτικό το να βγαίνεις μόνο ΠΣΚ; Θα αποκοπείς από παρέες κ συγγενείς για 4 χρόνια (εννοείται πως τώρα βγαίνεις με τις παρέες σου ΚΑΘΕ βράδυ και βλέπεις τους συγγενείς σου συνεχώς, γιαυτό κ δεν αποκόπτεσαι.... :twisted: ). Επίσης μετά θα δουλεύεις περισσότερο από το τυπικό 8ωρο (ανάλογα το ποιόν τύπο πετάς). Ελάχιστα επαγγέλματα πλέον δουλεύονται οκτάωρο, αν θες να πετάξεις με την Πολεμική Αεροπορία, το ωράριο δεν είναι ικανός λόγος να σε σταματήσει...
7) Οι Ιπτάμενοι δεν μετακομίζουν. Μία τοποθέτηση μόλις γίνεις αξιωματικός και μία μετάθεση μετά, για μεταγωγικό ή για γραφείο. Η φίλη σου μάλλον κάτι δεν κατάλαβε καλά.
:cool: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Διαβάζεις όσο χρειάζεται για να μάθεις αυτά που απαιτούνται. Δεν σε χρονομετρά κανείς.

Μόνο μια χάρη θέλω από σένα. Γράψε μου σε pm (προσωπικό μήνυμα), το γιατί θες να πας στην Σχολή Ικάρων. Ίσως να σε βοηθήσω περισσότερο :)
Βασίλης
 
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, γελασα και εμαθα και πολλα πραγματα. Και περιμενα ειδικα απο εσενα βασιλη απαντηση, γιατι τα πιο πολλα πραγματα για τους ικαρους τα εμαθα απο απαντησεις που εχεις δωσει εδω μεσα.

Για το οτι μπορει να πεσω, το φιλοσοφησα και ειπα οτι πιο πιθανο ειναι να τρακαρω με το αμαξι παρα να πεσω με το αεροπλανο. (το εγραψα και πιο πανω)
Δεν θελω να παω σε στρατιωτικη σχολη για μονιμη δουλεια οπως ειπες imagina, αμα ηθελα μονιμη δουλεια πηγαινα να δουλεψω και στο μαγαζι του πατερα μου :D


Βασιλη το πμ ερχεται συντομα. :)
 
Κατα αρχας πρεπει να σας χαιρετησω μιας και ειναι το πρωτο μου ποστ.
Παρατηρησα οτι πολλοι ''νεαροι'' που θελουν να κανουν το ονειρο τους πραγματικοτητα δυσκολευονται να θυσιασουν την ''ελευθερια'' τους.
Τους δινω δικιο ομως γιατι και εγω στην ηλικια τους πανω απο ολα εβαζα την παρεα και την καλοπεραση.

Η δικια μου απορια ειναι για τον βαθμο δυσκολιας των μαθηματων. Εχω ηδη ενα πτυχιο μηχανολογου ηλεκτρολογου το οποιο ηθελε αρκετες ωρες να αφιερωσω για να το αποκτησω αλλα δεν ειχα την πιεση του ακαδημαικου ετους οπως στην ΣΙ.

1.Πως περιπου γινεται η εκμαθηση...........ποιο πολυ θεωρια απο τους καθηγητες και επιβαιβεωση αυτων που διδασκεσε στο τελος του ετους η περισσοτερο προσωπικη ερευνα?

2.Σιγουρα υπαρχει το αγχος της πρωτης "απογειωσης". Δεν γινεται ολοι να εχουν το ιδιο θαρρος με την πτηση οσο και αν τους συναρπαζει η ιδεα του να πιλοταρεις μαχιτικο. Ποτε σου λενε αν εισαι ικανος να πιλοταρεις η οχι? Μπορει καποιος να μην θελει να συνεχησει σαν "ραδιοναυτιλος η μετερεωλογος" και να διαλεξει αλλο επαγγελμα.
 
Φίλε κατ' αρχάς καλωσόρισες στο φόρουμ.λοιπόν..
1)Η εκμάθηση δεν είναι κάτι το αξιοπερίεργο.Υπάρχουν τάξεις, καθηγητές κτλ.Όπως περίπου τα ξέρεις.Μονο που χρειάζεται αρκετό διάβασμα και ο χρόνος που έχεις σε φτάνει μόνο αν διαβάζεις συστηματικά.Στο τέλος του έτους υπαχουν εξετάσεις για να περάσεις το μάθημα.Οπότε είναι το διάβασμα σου που θα κρίνει το αν θα περάσεις.Φυσικά υπαρχουν και μαθήματα τα οποία υπάρχουν μόνο για να δικαιολογήσουν τον τίτλο του ΑΣΕΙ όπως κάποια πανεπιστημιακά μαθηματικά κτλ στα οποία περνάνε όλοι..!!!
2)Ικανός να πιλαρεις μαχητικά είσαι όταν τελειώσεις τη σχολή.Πρώτα πετάς τ-41 μετά τ-6 κ.ο.κ.Μπορεί να κοπείς σε πολλά στάδια.Φυσικά πρέπει να περνάς και το ΚΑΙ κάθε χρόνο.

Υ.Γ. Τι εννοείς όταν λές να συνεχίσει σαν Ραδ/λος ή μετεωρολόγος???Αν κοπείς από ιπτάμενος μπορείς να γίνεις μόνο Ελεγκτής αεράμυνας κι αυτό μετά το 2ο έτος.....
 
Air-scout":1d9zkqfw said:
Μπορει καποιος να μην θελει να συνεχησει σαν "ραδιοναυτιλος η μετερεωλογος" και να διαλεξει αλλο επαγγελμα.
Ραδιοναυτίλος γίνεσαι μόνο από τη σχολή ιπτάμενων ραδιοναυτίλων(ΣΙΡ) η οποία παίρνει λίγα άτομα κάθε 4-5-6 χρόνια ή και περισσότερα.Τελευταία φορά πήρε 11 άτομα το 2004 και από τότε δεν ξαναπήρε.Παίζει να πάρει το 2010 λίγα άτομα.
Μετεωρολόγος μπορούσες να γίνεις παλιά από την ικάρων αν δεν συνέχιζες ως ιπτάμενος.Πλέον μόνο ελεγκτής αεράμυνας μπορείς να γίνεις άμα αποτύχεις στη πτητική εκπαίδευση.
 
Γιατι ετσι? Γιατι καθε λιγα χρονια και οχι καθε χρονο?
Τι ακριβως ειναι αυτη η σχολη? Θα ηθελα μερικες πληροφοριες.
Ευχαριστω προαιρετικα :D

Και κατι αλλο που το εχω απορια, για σχολη ικαρων δεν πρεπει να εχεις καθολου μυωπια? αμα εχεις λιγο? ας πουμε 0.25
Επισης ειναι διαφορετικα τα επιπεδα μυωπιας για καθε ειδος αεροπλανου ή ελικοπτερου? διοτι δεν χρειαζεται τα ιδια αντανακλαστικα οταν πας με 2Μαχ (F-16) και οταν πας με 300χλμ (Super Puma).
Και κατι τελευταιο, διαλεγεις τι αεροσκαφος θα πιλοταρεις στην καριερα σου, ή σου αναθετουν καποιο υποχρεωτικα?

(Επιτρεπονται επισκεψεις πληροφοριακου χαρακτηρα στην σχολη?)
Ευχαριστω και παλι :great:
 
Dionysis_Mpomp":3uunj7vz said:
Γιατι ετσι? Γιατι καθε λιγα χρονια και οχι καθε χρονο?
Γιατί ο αναγκαίος αριθμός στην ειδικότητα αυτή είναι πολύ μικρός και δεν συμφέρει να φτιάχνεις ένα τμήμα με 2 ή 3 μαθητές κάθε χρόνο.
 
Top