ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Ti symbiromatika aerodromia ke xazomares? As kanoun ena ke sosto na kalypsi to nisi gia toulaxiston 50 xronia.

Alla pou...i meiopia exi gini kataraxtis
 
Απουσία της αντιπολίτευσης και αφού είχαν ανέβει νωρίτερα οι τόνοι ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα Εμπορευματικά Κέντρα και την δημιουργία του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι.

Στην επιτροπή χθες κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και εργαζόμενοι, που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο που προωθείται η δημιουργία του νέου αεροδρομίου.

Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις ενώ προκλήθηκε κι ένα μικρό επεισόδιο με τον υφυπουργό Μεταφορών κ.Μαν.Στρατάκη.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα και επί της αρχής και στο σύνολο του και αναμένεται να εισαχθεί-εκτός απροόπτου πάντα-στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα που θα είναι και η τελευταία που θα λειτουργήσει η Βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την δημιουργία έξι εμπορευματικών κέντρων σε αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κρήτη (Ηράκλειο). Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία νέου Αερολιμένα στο Καστέλι.

Για το αεροδρόμιο κατέθεσαν τις απόψεις τους ενώπιον του προέδρου της επιτροπής κ.Δημ.Πιπεργιά ,τόσο ο νομάρχης κ.Σαρρής όσο και ο δήμαρχος κ.Κουράκης που τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας του νέου αεροδρομίου , έδωσαν στοιχεία για το σημερινό αεροδρόμιο του Ηρακλείου λέγοντας πως έχει κλείσει τον κύκλο του.

Είπαν όμως ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι επιφυλάξεις των εργαζομένων , των δημάρχων κα. Να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη και για τους όμορους δήμους, είπαν.

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος δήμαρχος Καστελίου κ.Μανόλης Σμυρνάκης έθεσε 14 αιτήματα τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν όπως είπε για να αποδεχθεί το Καστέλι τη δημιουργία του αεροδρομίου.

Και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων να εκπροσωπηθεί ο δήμος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, να λέγεται το αεροδρόμιο Καστελίου και όχι Ηρακλείου , να δοθούν αντισταθμιστικά στο δήμο, να γίνει βιολογικός και για τον οικισμό, περιφερειακός δρόμος και προσλήψεις εργαζομένων από την περιοχή. Αιτήματα και προβληματισμοί που κρίθηκαν από όλους τους παριστάμενους θετικά.

Την άμεση και ολοκληρωτική απομάκρυνση του αεροδρομίου από την Αλικαρνασσό ζήτησε ο τοπικός δήμαρχος κ.Σισαμάκης.

Οι εργαζόμενοι έβαλαν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα κυρίως για το πώς η κυβέρνηση σε μια προεκλογική περίοδο δεσμεύει την χώρα σε μια σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και παραδίδει στον ιδιωτικό τομέα ένα από τα πιο σημαντικά αεροδρόμια της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ.Αλεβιζόπουλος είπε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με τα αεροδρόμια και έτσι θα διώξουμε τον τουρισμό καθιστώντας και το Ηράκλειο ένα ακριβό αεροδρόμιο».

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ.Γιώργος Πλιάκας είπε ότι το μοντέλο των Σπάτων ουσιαστικά απέτυχε και έδειξε σχετικές επιστημονικές μελέτες ζητώντας το νέο αεροδρόμιο να γίνει με κρατική επιχορήγηση-αφού υπάρχουν λέει το υπουργείο-τα κονδύλια και να μπει στο σχήμα και ο δήμος Καστελίου.

Εξέφρασε ένα προβληματισμό για την χρήση ως στρατιωτικού αεροδρομίου την στιγμή που στο Καστέλι υπάρχει ενεργοποιημένη μοίρα αναχαίτισης και αναρωτήθηκε εάν αυτή θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο.

Σε μια αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο κ.Πλιάκας μίλησε για τον διεθνή διαγωνισμό και για τον «μυστικό δείπνο» με Έλληνες επιλεγμένους επιχειρηματίες γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού κ.Στρατάκη. Στο επεισόδιο όμως δεν δόθηκε συνέχεια.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Προβληματισμό εξέφρασαν τόσο οι παριστάμενοι βουλευτές του Ηρακλείου όσο και ο εισηγητής του νομοσχεδίου κ.Μαν.Λουκάκης που είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι αιτιάσεις των δημάρχων και των εργαζομένων.

Η κ.Βαγγ.Σχοιναράκη έκανε ερωτήσεις στον παριστάμενο διοικητή της ΥΠΑ κ.Κωνσταντινίδη και τις ανακολουθίες περί συμπληρωματικού ή όχι αεροδρομίου, πώς ελέγχθηκαν οι 46 περιοχές(μεταξύ αυτών και η...Κνωσός!).

Ο κ.Μάνος Φραγκιαδουλάκης εξέφρασε κι εκείνος επιφυλάξεις για το πώς επιλέχθηκε το Καστέλι από το Τυμπάκι και αναφερόμενος στην στρατιωτική χρήση των δύο αεροδρομίων τόνισε ότι «ένας από τους δύο δημάρχους, Καστελίου ή Αλικαρνασσού, θα βγει χαμένος. Ή και οι δύο»

Ο κ.Δημήτρης Αποστολάκης μίλησε για ασυνέπεια σε βάρος της Κρήτης αφού έφερε το παράδειγμα στο πώς εγκαταλείφθηκε ο λοξός διάδρομος όταν «στη Θεσσαλονίκη έγινε το έργο του λοξού μετά την ιδέα που πήρε ο Ευ.Βενιζέλος από το Ηράκλειο»

Ο κ.Στέλιος Ματζαπετάκης είπε ότι το έργο πρέπει να γίνει, αλλά να ληφθούν σοβά υπόψιν οι επιφυλάξεις των τοπικών φορέων.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, δήλωσε χθες για το νομοσχέδιο, τα εξής:

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που σηματοδοτεί πολύ θετικές εξελίξεις για το Ηράκλειο και την Κρήτη. Με το σύγχρονο Εμπορευματικό Κέντρο και το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στον 21ο αιώνα.

Δημιουργούμε νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις παραγωγικές μας δυνάμεις. Αυτά τα έργα είναι αναγκαία για να μπούμε σε μια νέα πιο δυναμική πορεία προόδου και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.»

Kai idou kai mia photo tou aerodromiou opos einai tora
1054540653.jpg
 
Kala ta aitimata tou dimarxou Kastelliou alla to onoma prepei na ine kati diethnos anagnorisimo...Kastelli International?!?!...I don't think so. Who the fxxx do you think you are dimarxe?
 
Ap oti akoustike to aerodromio ,uparxei periptosi na onomastei el greco

tora tha deiksei giati den nomizo oti tha ginei pote

telos panton idou to sxedio

1069327919.jpg
 
I photo einai apo to patris.gr

distixos den exo megaluteri :(
 
Kai distixos fovamai oti o phantomas exei gia akomi mia fora dikio......an kai tha itan polu kalo an ginotan...kai oxi toooooso diskolo fantazomai.Tha itan polu xrisimo gia ton elliniko tourismo alla ooooooooooooooxi den theloume anaptiksi......Toulaxiston tha exoume akoma to teleio theama ton 747 na apogeionontai kai na pernane pano apo to limani :)
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top