Διάδρομος ή Αεροδιάδρομος;

  • Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

GP707

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/05/2004
Μηνύματα
6.590
Likes
2.769
Περιοχή
LGAT, East Terminal
Website
www.flickr.com
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AOA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Επειδή πάρα πολλοί συγχέουν τους δύο όρους και μιας και είμαστε ένα αεροπορικό φόρουμ, θα ήταν καλό να ξεκαθαρίζαμε τη διαφορά του ενός από τον άλλο.

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά ειδήσεις που λένε ότι το τάδε αεροσκάφος προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο και αυτή η συχνότατη επανάληψη από τα ΜΜΕ μένει σε πολλούς ασυναίσθητα ως σωστή.

Αεροδιάδρομοι, λοιπόν είναι οι νοητοί διάδρομοι που οριοθετούνται στον αέρα και στους οποίους πρέπει να κινηθεί ένα αεροσκάφος εν ώρα πτήσης. Στα αγγλικά ο όρος είναι συνήθως airway.

Διάδρομοι είναι οι γνωστοί μας απογείωσης-προσγείωσης που βρίσκονται στο έδαφος (και συγκεκριμένα σε αεροδρόμιο) και είναι γνωστοί στα αγγλικά ως runways.

Πιο αναλυτικά δίνεται απάντηση στο θέμα αυτό και στο παρακάτω κείμενο που βρήκα τυχαία στο internet:
Η λέξη "αεροδιάδρομος" συχνά κακοπαθαίνει και χρησιμοποιείται λανθασμένα. Αιτία της σύγχυσης είναι ότι πολλοί ομιλητές αγνοούν ή ξεχνούν ότι ο αεροδιάδρομος βρίσκεται αυστηρά στον αέρα και όχι στο έδαφος. Για την ακρίβεια, "αεροδιάδρομος" είναι ένας οριοθετημένος διάδρομος στην ατμόσφαιρα (μ' άλλα λόγια πρόκειται για ένα νοητό κατασκεύασμα), μέσα στον οποίο η πτήση αεροσκαφών είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Το αγγλικό αντίστοιχο της λέξης αεροδιάδρομος είναι air corridor (από εδώ προέκυψε το μεταφραστικό δάνειο που μας έδωσε τον αεροδιάδρομο), καθώς επίσης και air lane, airway, skyway.

Πολλοί όμως (πάντως όχι οι γνώστες του χώρου της αεροπλοΐας), πάνω στην προσπάθειά τους να δηλώσουν το διάδρομο (αποπροσγείωσης) που έχουν τα αεροδρόμια, χρησιμοποιούν λανθασμένα το "αεροδιάδρομος" για να τον περιγράψουν.

Κατ' αρχάς, ένα αεροδρόμιο έχει τουλάχιστον ένα διάδρομο αποπροσγειώσεων (αγγλ. runway) και από κανέναν έως μερικούς τροχοδρόμους (αγγλ. taxiway). Όταν είμαστε σε ένα αεροδρόμιο, συνήθως μιλάμε για διάδρομο (σκέτο) και τροχόδρομο, χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη να προσθέσουμε το "προσγείωσης" στο διάδρομο. Εάν πρέπει να περιγράψουμε τον διάδρομο με μεγαλύτερη ακρίβεια, μπορούμε να μιλήσουμε για το "διάδρομο του αεροδρομίου", το "διάδρομο αποπροσγειώσεων" ή το "διάδρομο 17/35" (αν γνωρίζουμε τα ακριβή του στοιχεία).
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top