Αδεια φωτογραφησης;;

hlias*

Economy-Class-Member
Εγγραφή
27/05/2010
Μηνύματα
125
Likes
0
Καλησπερα και συγχαρητηρια σε ολους για την καταπληκτικη δουλεια! Ειμαι μεγαλος φαν με οτι πεταει και οτι κολυμπαει και εχω φαει απειρες ωρες ειδικα στα λιμανια για να φωτογραφησω πλοια. Ομως προσφατα εμαθα οτι οι φωτωγραφησεις τοσο σε λιμανια οσο και σε αεροδρομια απαγορευονται βασει διεθνων κανονισμων ασφαλειας και οτι υπαρχει μια σχετικη αδεια που δινεται σε αυτους που θελουν να φωτογραφιζουν πλοια και αεροπλανα και οχι τις υποδομες (αεροδρομια-λιμανια). Αν και εψαξα δεν βρηκα τιποτα σχετικο και θα ηθελα την γνωμη των πιο εμπειρων μην βρεθουμε μπλεγμενοι στα καλα καθουμενα.
 
Για σου φιλε Ηλια

Για τα λιμανια δεν γνωριζω να σου απαντησω.
Για τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ αεροδρομια, η φωτογραφηση ΔΕΝ απαγορευεται. ΔΕΝ. Οποιος σου πει το αντιθετο η σου κανει παρατηρηση, ειναι μακρια νυχτωμενος και παρανομος. Ολα αυτα, βασει συγκεκριμενης αποφασης της ΥΠΑ, και οσο το κανεις ερασιτεχνικα.
 
Δηλαδη για μη ερασιτεχνικη ληψη τι ισχυει;
 
Για επαγγελματική χρήση χρειάζεται άδεια από τις αρχές του εκάστοτε αεροδρομίου. Υπ' όψη, η φωτογράφηση επιτρέπεται μόνο σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ αεροδρόμια και όχι σε στρατιωτικά ή πολιτικά τα οποία έχουν και στρατιωτική χρήση (πχ Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Σκύρος κλπ).
Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο site του Συλλόγου http://www.air-born.gr/planespotting/ab ... ing_hl.php για λίγα λόγια σχετικά με το spotting αλλά και σημεία- οδηγίες φωτογράφησης για 6 από τα σημαντικότερα ελληνικά αεροδρόμια http://www.air-born.gr/planespotting/He ... las_hl.php
 
Πάντως και στα πολιτικά αεροδρόμια που συνυπάρχουν με στρατιωτικά, μετά από μια τυπική επαφή με το αερολιμενικό τμήμα, θα επιτραπεί η φωτογράφηση (πολιτικών αεροσκαφών), αρκεί να μην υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσα στα πλάνα .
 
Μια χαρά είναι αυτό το έγγραφο, ας το έχουμε μαζί μας καλού κακού, γιατί ποτέ δεν ξέρεις σε τι "περίεργους" μπορεί να πέσεις....
 
Το ίδιο ισχύει και για φωτογραφίσεις εντός των αεροσκαφών?

Δηλαδή κάποιος που βρίσκεται εντός αεροσκάφους μπορεί να φωτογραφίζει απο το παράθυρο προς τα έξω ή και ακόμα και την καμπίνα επιβατών ή σε αυτή την περίπτωση εχουμε και τη νομοθεσία περί ηλεκτρονικών συσκευών.
 
Η απόφαση της ΥΠΑ αναφέρεται και στο θέμα αεροφωτογραφιών.

Ό,τι αφορά το εσωτερικό του αεροσκάφους αυτό έχει να κάνει με την αεροπορική εταιρεία, στην οποία και ανήκει.
 
Ζητώ συγγνώμη, αν αυτό δεν είναι το καταλληλότερο τόπικ.

Στα πλαίσια ενός workshop για την ασφάλεια των αεροδρομίων, που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Αττάλεια, και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας των αεροδρομίων της TAV Group (İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Alanya Gazipaşa) του αεροδρομίου Sabiha Gökçen και της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Gözen, τέθηκε το θέμα του planespotting. Οι εμπλεκόμενες πλευρές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του airporthaber.com συζήτησαν το ζήτημα και δεσμεύτηκαν να εργαστούν πάνω σε αυτό ούτως ώστε να εξασφαλιστεί σύντομα η νομιμότητα της απρόσκοπτης παρατήρησης και φωτογράφησης αεροσκαφών, με στόχο την προαγωγή της ιδέας της αεροπορίας στη χώρα.

http://www.airporthaber.com/spotter-lar ... 1398h.html
 
Top