LCNC/NIC Nicosia (closed)

  • Thread starter MAXIM
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Πριν λίγες μέρες ο Σύλλογος Απογείωση επισκέφθηκε το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, μετά από σχετική άδεια των Ηνωμένων Εθνών. Στην επίσκεψη αυτή είχαμε την τεράστια τιμή να μας συνοδεύει ο Κυβερνήτης Αδάμος Μαρνέρος, όπου πραγματοποίησε την τελευταία προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας το 1974, λίγα μόλις λεπτά πριν το βομβαρδισμό του από τα Τούρκικα μαχητικά. Τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν περιγράφονται με λόγια. Δύο ενδεικτικές φωτογραφίες από το γνωστό Trident.

http://www.airpics.net/photo/5B-DAB-Haw ... ys/35285/L το B στέκει ακόμα αγέρωχο

http://www.airpics.net/photo/5B-DAB-Haw ... ys/35286/L Το κοντράστ των εικόνων και των συναισθημάτων
 
Για μένα, η επίσκεψη αυτή ήταν ένα όνειρο δεκαεπτά ετών, από την πρώτη μέρα, που έφτασα στη Λευκωσία. Όπως είπε και ο GP707, τα συναισθήματα, που μας κυρίευσαν ήταν απίστευτα και δύσκολα περιγράφονται. Πέρα από το Trident, εξ ίσου εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του "στοιχειωμένου" τερματικού σταθμού, ενός κτιρίου, που ομολογουμένως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Οι φεγγίτες της οροφής και οι τεράστιοι γυάλινοι τοίχοι της βόρειας και της νότιας πλευράς, πλημμυρίζουν με φως το χώρο, ενώ αν κλείσεις τα μάτια ακούς το βουητό του αέρα που στροβιλίζεται μέσα σε αυτόν. Επιπλέον, ολόκληρη η δυτική πλευρά, που βλέπει στο διάδρομο, διαθέτει viewing deck, του οποίου η πρόσβαση γινόταν από τη ράμπα στο ισόγειο (υπάρχουν ακόμα οι κερματοδέκτες που επέτρεπαν την είσοδο στο χώρο).

Ανεπανάληπτες στιγμές, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μου.

Όσοι θέλετε να πάρετε μία γεύση από το LCNC, από την άνοιξη, έχει μεταφερθεί στο χώρο των αναχωρήσεων του Αερολιμένα Λάρνακας, το μωσαϊκό ανάγλυφο του κύπριου γλύπτη Βαλεντίνου Χαραλάμπους "Γέννηση και Αναγέννηση", που κοσμούσε την αίθουσα αναχωρούντων επιβατών του Αερολιμένα Λευκωσίας. Υπάρχει διαδραστική παρουσίαση του έργου σε μία οθόνη στα δεξιά του, ενώ στην πλακέτα, που βρίσκεται στα αριστερά, υπάρχει η συγκινητική αναγραφή, ότι το έργο αυτό θα κοσμεί προσωρινά τον Αερολιμένα Λάρνακας, μέχρι την οριστική Απελευθέρωση της χώρας.

http://hermesairports.net/docs/Deltio_T ... 014_EL.pdf



http://www.philenews.com/el-gr/politism ... o-larnakas
 
Μια καταπληκτική παρουσίαση, με ιδιαίτερα καλλιτεχνικό (και όχι μόνο) στυλ. Το εκπληκτικό πρότζεκτ του Άντρου Ευσταθίου μέσα στο εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στο οποίο 5 πρόσωπα που εργάζονταν εκεί μέχρι το 1974 φωτογραφίζονται φορώντας τις στολές εκείνης της εποχής.

Πηγή: http://www.lifo.gr/team/u46519/51943
 
Ψάχνοντας στο Youtube βρήκα κάποια φιλμάκια από την Λευκωσία τις ημέρες της Εισβολής:

https://www.youtube.com/watch?v=JEv5i2hSqio
Η ημέρα των εγκαινίων από τον Πρόεδρο - Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

https://www.youtube.com/watch?v=HUXo0D_CxdI
19-7-1974, τουρίστες και Κύπριοι εγκαταλείπουν την Κύπρο (από 0,29')

https://www.youtube.com/watch?v=ifDR63JqTWs
Το αεροδρόμιο μετά την εισβολή, με το κατεστραμμένο (βομβαρδισμένο) Trident των Κυπριακών Αερογραμμών, τα 2 Trident που γλύτωσαν με μικρές ζημιές και κατόπιν τα πήρε η British Airways, και το BAC1-11 που είχε ενοικιαστεί από την Court Line, το οποίο κατασχέθηκε από τους πιστωτές της όταν αυτή χρεωκόπησε, και μετά το αγόρασαν οι Κ.Α.. Ήταν το μόνο αεροπλάνο που υπήρχε ενεργό στον στόλο της εταιρείας πριν και μετά την Εισβολή (από 10,49').
 
Φωτορεπορτάζ του CNN Travel με εικόνες από το εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο που πάντως έχουν ξαναδημοσιευθεί σε διάφορα sites !
https://edition.cnn.com/travel/article/ ... index.html
 

Ο Αδάμος Μαρνέρος, ο κυβερνήτης που πραγματοποίησε την τελευταία προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας το 1974, λίγα μόλις λεπτά πριν το βομβαρδισμό του από τα Τούρκικα μαχητικά, μιλάει στα μέλη της "Απογείωσης" για τη μέρα εκείνη όπως την είδε ο ίδιος μέσα από το κόκπιτ του Trident.
 
Μέσω μίας σελίδας στο facebook για τον Κυπριακό Μοντερνισμό, βρήκα μία καταπληκτική παρουσίαση της ιστορίας του LCNC, με αμέτρητες φωτογραφίες, λεπτομερέστατους χάρτες καθώς και αναφορές στα ατυχήματα. Πραγματικά ανεκτίμητο!

 
Εξαιρετικό!!! Και φωτογραφίες πολύ σπάνιες. Ειδικά εκείνη με το Trident στη μέση του διαδρόμου, ανατριχιαστική...
 
Το Κυπριακό Ινστιτούτο, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Κύπρου, ξαναφέρνει στη ζωή το Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας, μέσα από ένα εξαιρετικό διατμηματικό project που εκπονήθηκε από τα τμήματά του.

Μέσω της ιστοσελίδας The NIC Project | The Cyprus Institute , ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει πανοραμικές φωτογραφίες των χώρων του αεροδρομίου, του Trident, του Shackleton και του Tupolev 104 της ČSA, πλούσιο αρχειακό υλικό καθώς και λήψεις μέσω drone.
 
Απίστευτη δουλειά!!!!
 
Top