Το πασχαλινό αρνάκι στο Τελ Αβιβ

Αποθαρρυμένος από την Π@κομματική προπαγάνδα υπέρ των Παλαιστινίων, δεν προγραμμάτιζα ταξίδι αναψυχής προς το Ισραήλ. Ευτυχώς μην μπορώντας να αντισταθώ στις προσφορές με εισιτήρια της τάξεως €150 με επιστροφή, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, πραγματοποίησα το ταξίδι στο Ισραήλ.
Προτιμήθηκε η El Al Israel Airlines, λόγω μιας προσφοράς της τελευταίας στιγμής. Συνήθως είναι ακριβότερη από την Α3, αλλά τα δρομολόγια της είναι σε καλύτερες ώρες. Την χειμερινή περίοδο η πτήση LY542 είναι στις 10:15 με άφιξη στο Τελ Αβίβ στις 12:05. Η πτήση της Α3 αναχωρεί από Αθήνα στις 23:50 με άφιξη στο Τελ Αβίβ στις 00:40 τα χαράματα. Υπάρχει μία πτήση Α3 την εβδομάδα στις 16:30-18:20 που βολεύει τους προσκυνητές. Την καλοκαιρινή περίοδο οι πτήσεις και των 2 εταιρειών αυξάνονται με περίπου 2 πτήσεις την ημέρα και από τις 2 εταιρείες. Οι Ισραηλινοί λατρεύουν τις παραλίες μας, τους αρέσει η κουλτούρα μας και βρίσκουν τους Έλληνες πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία τους.
Αγοράσαμε το εισιτήριο μέσω της ιστοσελίδας της LY, η οποία σου δίνει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων μέχρι Τελ Αβίβ. Η αλήθεια είναι ότι μόνο για PEK έχει δυνατότητα 1 μέρα την εβδομάδα να κάνεις μετεπιβίβαση αλλά και αυτή δεν είναι η καλύτερη.
Αγοράζοντας το εισιτήριο, μπορείς να επιλέξεις και την θέση που σε ενδιαφέρει, και να επιλέξεις φαγητό. Οι επιλογές δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Υπάρχει επιλογή <Νηστίσιμο Ορθόδοξο> . Δεν ήξερα τι ήταν αλλά η περιέργεια με έκανε να το διαλέξω. Ήταν η καλύτερη επιλογή γιατί στο α/φ σου προσφέρουν σάντουιτς με κρέας ή τόνο. Το νηστίσιμο είναι σάντουιτς με λευκό τυρί (νοστιμότερο από την Φέτα) ντομάτα και πάστα ελιάς με βασιλικό.
Φτάνουμε λοιπόν στον Ελ Βεν σκεπτόμενοι τους ελέγχους που θα υποστούμε από την LY. Αν και ταξιδεύαμε με χειραποσκευή και είχαμε κάνει check-in και τυπώσαμε τις κάρτες επιβίβασης, σκεπτόμουν να κάνω τον έλεγχο στο κτήριο ή να προχωρήσουμε κατευθείαν στην πύλη εισόδου στο α/φ. Αποφασίσαμε να κάνουμε τον έλεγχο στο κτήριο, τα γκισέ της LY είναι μπαίνοντας στο κτήριο δεξιά στο τέλος της τζαμαρίας. Πριν την παράδοση των αποσκευών υπάρχει ο έλεγχος με πολλούς σταθμούς ώστε να μην αργοπορούν οι επιβάτες. Μετά τις ερωτήσεις που σου κάνουν, έρχεται η ώρα του ανοίγματος των αποσκευών. Εντύπωση μου έκανε το μηχάνημα με την λαβίδα που την εμποτίζανε σε ένα υγρό και με αυτή πέρναγαν όλη την βαλίτσα/χειραποσκευή μέσα και έξω. Στην ερώτησή μου, απάντησαν ότι ανιχνεύει οποιαδήποτε ύποπτη σκόνη. Μετά τον έλεγχο παίρνεις το πασαπόρτι για να πας στην πύλη επιβίβασης.
Πριν την επιβίβαση όποιος επιβάτης δεν είχε κάνει τον έλεγχο, τον καλούσαν και του έκαναν τις ερωτήσεις. Μηχάνημα με την λαβίδα δεν είχε. Άρχισε η επιβίβαση με 10 λεπτά καθυστέρηση, περνώντας την γέφυρα επιβίβασης πριν μπεις στο α/φ υπήρχε τραπεζάκι με εφημερίδες (εκτός των Ισραηλινών υπήρχαν και NYT & WSJ) .

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24385

Περνώντας στην καμπίνα του B737-800 η αίσθηση ήταν ευχάριστη καθώς είναι νέο α/φ αν και τα καθίσματα ήταν στενάχωρα.

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24383

Πολύ καλό το μαξιλάρι του καθίσματος που στα πλαϊνά μετακινείτε κάθετα 45 μοίρες και εξασφαλίζει ευχάριστο ύπνο. Οθόνη προσωπική IFE δεν υπήρχε αλλά υπήρχαν άψογα ακουστικά (όχι σαν κάτι ψείρες που τα χώνεις στα αυτιά σου) που διαχέετε ο ήχος σε όλη την επιφάνεια του αυτιού. Αφού επιβιβαστήκαν όλοι και έγινε η παρουσίαση των σωστικών από τις οθόνες καμπίνας, έγιναν και οι αναγγελίες (όχι στα Ελληνικά) αρχίσαμε να τροχοδρομούμε με καθυστέρηση 20 λεπτών. Μετά την απογείωση άρχισε η παρουσίαση των έργων και η μουσική. Δύο τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάσθηκαν, και οι επιλογές των μουσικών καναλιών ήταν 7. Αρκετά γρήγορα έγινε και η διανομή φαγητού. Πρώτα σε όσους είχαν special meal. Οι επιλογές όπως προανέφερα ήταν beef or fish και ένα μπουκάλι νερό.

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24384

Μετά το φαγητό υπήρχε χρόνος να ξεφυλλίσουμε το περιοδικό Atmosphere, όπου μου έκανε εντύπωση στον χάρτη με τα δρομολόγια, οι πτήσεις προς Μουμπάι και Μπανγκόγκ. Ξεκινούν από Τελ Αβίβ διασχίζουν όλη την Ερυθρά Θάλασσα και στρίβουν μετά την Υεμένη. Όσο για τα δρομολόγια προς Πεκίνο και Χονγκ Κόνγκ, διασχίζουν την Τουρκία και πάνω από το Καζακστάν στρίβουν προς τον προορισμό τους.
Μετά από 2 ώρες και 10 λεπτά φτάνουμε στον προορισμό μας.

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24382

Αρκετός κόσμος στον έλεγχο διαβατηρίων με περίπου 5 γκισέ για τους Ισραηλινούς και 9 για τους Τουρίστες. Ευτυχώς μόλις έφυγε ο πολύς κόσμος στα γκισέ των Ισραηλινών άρχισαν να εξυπηρετούν και αυτά τους Τουρίστες.
Με το που εξέρχεσαι στην αίθουσα αφίξεων υπάρχουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος και μετά το τρένο για την πόλη. Το τρένο περνά κάτω από το κτήριο. Στον δρόμο έξω από το κτήριο υπάρχουν μικρά βαν που μπορείς να πας στην Ιερουσαλήμ. Είναι πολύ φτηνότερα από το ταξί. Γενικά το ταξί είναι πολύ ακριβό στο Ισραήλ.
 
Επίσης ακριβό είναι και το φαγητό στο Ισραήλ, αλλά πολύ καλής ποιότητας ακόμη και στο street food = ένα πιάτο νοστιμότατης μακαρονάδας με ένα ποτήρι κρασί πάει περίπου €12.
Το Τελ Αβίβ είναι μια σύγχρονη, ανερχόμενη πόλη. Η ανερχόμενη αστική τάξη λατρεύει τα διαμερίσματα σε ψηλά κτήρια οπότε υπάρχει μια έξαρση σε κατασκευή ουρανοξυστών.
Οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ είναι σύγχρονοι και ανοιχτόμυαλοι, με κατανόηση σε ομάδες ατόμων με διαφορετικότητα.
Εν αντιθέσει η Ιερουσαλήμ είναι ποιο συντηρητική και με λιγότερες επιλογές για διασκέδαση.
Οι υποδομές των πόλεων είναι άρτιες, και καθαρές…. στον Ισραηλίτικο τομέα. Η επιλογή μας για ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ ήταν στον Παλαιστινιακό τομέα = λόγο κόστους. Το ξενοδοχείο ήταν άψογο αλλά ο περιβάλλον χώρος βρόμικος, θορυβώδης με κυκλοφορική κίνηση από αυτοκίνητα και μανδυλοφόρες κυρίες. Τυπική Αραβική συνοικία, με μικρά μαγαζάκια και πολυκοσμία.
Ο Ισραηλίτικος τομέας της Ιερουσαλήμ… ακριβώς το αντίθετο, μεγάλοι δρόμοι, καθαριότητα και ευπρέπεια. Φυσικά οι Ισραηλινοί ούτε διανοούνται να πατήσουν στον Παλαιστινιακό Τομέα.
Από το Τελ Αβίβ μπορείς να φτάσεις στην Ιερουσαλήμ με λεωφορείο και εισιτήριο €4,5 σε 45 λεπτά διαδρομή (από τον κεντρικό σταθμό της μιας πόλης στον σταθμό της άλλης πόλης). Με το που φτάσεις στην Ιερουσαλήμ υπάρχει τραμ και εάν είστε προετοιμασμένοι μπορείτε να πάτε στο ξενοδοχείο σας φτηνά, με το ταξί για 5 λεπτά διαδρομή θα πληρώσετε €10.
Συνήθως οικονομικές συναλλαγές με τους Παλαιστίνιους θα αποβούν εις βάρος σας.
Μετά από 5 μέρες διαμονής, ήλθε η ώρα της αναχώρησης. Η επιστροφή στην Αθήνα δεν έχει μεγάλη διαφορά και από τις δύο αεροπορικές εταιρείες, η Α3 αναχωρεί στις 04:30 (2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι αναχωρεί στις 18:15) ενώ η LY στις 07:20.
Οι εταιρείες συνιστούν να προσέλθεις στο αεροδρόμιο 3 ώρες πριν την πτήση. Στις 4 τα χαράματα ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο μας στο Τελ Αβίβ για το αεροδρόμιο με ταξί, απέχει 20 χλμ και το κόμιστρο είναι περίπου €40, τέτοια ώρα δεν υπάρχουν τρένα. Με το που φτάσαμε στο αεροδρόμιο υπήρχε κίνηση στα γκισέ αλλά εμείς καθώς είχαμε κάνει check-in υπήρχε speed boarding της El Al. Πριν φτάσουμε στα γκισέ γίνονταν ο έλεγχος ασφάλειας. Οι ίδιες ερωτήσεις με την Αθήνα, αλλά δεν έγινε άνοιγμα βαλιτσών, (Φίλοι, μου είχαν πει ότι τώρα τελευταία δεν γίνεται άνοιγμα βαλιτσών) φαίνεται σε σκανάρουν με το που πατά το πόδι σου στο κτήριο. Υπάρχουν πινακίδες που σε ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να κλειδώσεις τις βαλίτσες σου. Με το που παράδωσα την βαλίτσα στο γκισέ ρώτησα την υπάλληλο εάν τότε θα κλείδωνα την βαλίτσα, η απάντηση είναι ότι καμία βαλίτσα δεν κλειδώνεται. Εντέλει δεν χρειάζεται 3 ώρες πριν και 2 ώρες πριν την πτήση τα καταφέρνεις, αλλά δεν το διακινδυνεύεις γιατί μπορεί μπροστά στον έλεγχο ασφάλειας ή διαβατηρίων να βρεθεί κάποιο γκρουπ προσκυνητών και να έχεις πρόβλημα. Ο έλεγχος ασφάλειας με τα μηχανήματα είναι περίπου 10 αλλά γίνεται συνωστισμός. Ύστερα είναι ο έλεγχος διαβατηρίων, και ύστερα ο μεγάλος διάδρομος που σε κατεβάζει στα καταστήματα.

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24380

Με το που φτάνεις στον κεντρικό χώρο των καταστημάτων υπάρχει γκισέ για την επιστροφή του ΦΠΑ (εάν αγοράσεις στο Ισραήλ αντικείμενα αξίας πάνω από €100)

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24381

Οι επιλογές των αφορολογήτων είναι άπειρες. Τα τσιγάρα είναι ακριβά 2 κούτες κοστίζουν $119. Οι κολόνιες είναι φτηνές. Τα Ισραηλίτικα κρασιά είναι ακριβά από $25 αλλά είναι διεθνώς φημισμένα για την ποιότητα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς λαμβάνουν διακρίσεις και από την αεροπορική/τουριστική βιομηχανία.
Εάν δεν θέλεις να ψωνίσεις και έχεις παιδιά, μπορείς να ασχοληθείς στην παιδική χαρά.

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24379

Ή να κάνεις το τσιγαράκι σου στα καπνιστήρια που υπάρχουν στο τέλος κάθε διαδρόμου με τις πύλες προς τα α/φ. Η επιβίβαση της πτήσης μας έγινε στην ώρα της και πολύ γρήγορα. Η πληρότητα και των 2 πτήσεων μας ήταν της τάξης των 98%, (6 θέσεις ήταν άδειες στο πήγαινε και 3 στην επιστροφή) η πληρότητα της business ήταν στο 50%. Αυτή την φορά δεν υπήρχαν εφημερίδες στο τέλος της φυσούνας, αν και έδωσαν εφημερίδες στην business.
Αρχίσαμε την τροχοδρόμηση

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24378

και μια τελευταία ματιά στο Τελ Αβίβ

https://www.airliners.gr/gallery/display ... ?pid=24386

Ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι που αναβίωσε τα φιλοΙσραηλινά μου αισθήματα που είχα από την εποχή της ζωής μου στις ΗΠΑ και που είχαν καταπιεσθεί από την Ελληνική προπαγάνδα που αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στους Παλαιστίνιους από ότι τους αναλογεί.
 
Στις 4 τα χαράματα ξεκινήσαμε από το ξενοδοχείο μας στο Τελ Αβίβ για το αεροδρόμιο με ταξί, απέχει 20 χλμ και το κόμιστρο είναι περίπου €40, τέτοια ώρα δεν υπάρχουν τρένα.

Μονο απο αυτον τον σταθμό Tel Aviv-Savidor Center μέχρι το αεροδρόμιο πάντα υπάρχουν τρένα. (εκτός Σαμπατ )
http://www.rail.co.il/EN/Stations/Pages/3700.aspx
Από τα Ιεροσύλημα δεν υπάρχει πρόβλημα.
http://www.neshertours.co.il/home-page
​Service taxis to Jerusalem and the surrounding regions depart from the service post on Level G, next to Gates 01-03. There are signs directing to the post.

The service operates 24 hours a day.
Telephone: 02-6257227

Να βάλω και 3 λινκ για αυτούς που θα πάνε στα Ιεροσόλυμα ;(είναι η αγαπημένη μου πόλη)
https://www.youtube.com/watch?v=JJ3Z94IbcLA ένα βίντεο για αυτούς που θα πάνε με λεωφορείο.
https://www.youtube.com/watch?annotatio ... PSe_xkDNPQ με sherut ( δουλεύουν 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας(από ότι θυμάμαι .)

https://www.youtube.com/watch?annotatio ... OMWRUKAsHE με ταξί.
Οποιος μπορεί καλύτερα την τελευταία ημέρα να μείνει στα Ιεροσόλυμα και από εκεί να πάει στο αεροδρόμιο.
 
airzena":2oj304bq said:
Τα Ισραηλίτικα κρασιά είναι ακριβά από $25 αλλά είναι διεθνώς φημισμένα για την ποιότητα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς λαμβάνουν διακρίσεις και από την αεροπορική/τουριστική βιομηχανία.

Θυμάμαι, είχα αγοράσει κάτι καταπληκτικά κρασιά από το Duty Free του Ben Gurion. Όντως ήταν αρκετά ακριβά, αλλά άξιζαν και με το παραπάνω.
 
airzena":324cl35w said:
Μ Οι ίδιες ερωτήσεις με την Αθήνα, αλλά δεν έγινε άνοιγμα βαλιτσών, (Φίλοι, μου είχαν πει ότι τώρα τελευταία δεν γίνεται άνοιγμα βαλιτσών) φαίνεται σε σκανάρουν με το που πατά το πόδι σου στο κτήριο. Υπάρχουν πινακίδες που σε ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να κλειδώσεις τις βαλίτσες σου. Με το που παράδωσα την βαλίτσα στο γκισέ ρώτησα την υπάλληλο εάν τότε θα κλείδωνα την βαλίτσα, η απάντηση είναι ότι καμία βαλίτσα δεν κλειδώνεται.

Σωστό τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει να ελέγχουν τις βαλίτσες πριν το check in κάτι που δημιουργούσε την ατελείωτη αναμονή. Τώρα απλά τις ερωτήσεις και μετά περνάς check in. Κάπου είχα διαβάσει ότι όλες οι checked αποσκευές ελέγχονται μετά.

Όσο για το κλείδωμα, όσες φορές έχω πάει με τελευταία πριν 4 μήνες οι βαλίτσα πάντα ήταν κλειδωμένη και ποτέ δεν είχα θέμα
 
Top