Τέλος το φαγητό στις πτήσεις...

  • Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας

GP707

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/05/2004
Μηνύματα
6.592
Likes
2.771
Περιοχή
LGAT, East Terminal
Website
www.flickr.com
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AOA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Η ΒΑ κόβει το φαγητό και το ποτό στους επιβάτες της economy από 11/1/17 σε πτήσεις μικρών και μεσαίων (ως 5 ώρες) αποστάσεων, άρα και στις πτήσεις από και προς Ελλάδα. Η απόφαση αυτή θέλει την εταιρία να εναρμονίζεται με Aer Lingus και Vueling που έχει κοινούς κωδικούς πτήσεων. Παρ' όλα αυτά θα πουλάει φαγητό και ποτό για όσους το αγοράσουν, έναντι αλμυρής τιμής. Φαίνεται ότι το πρότυπο Ryanair κατακτά όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρίες. Οι μόνες που έχουν διατηρήσει το ζεστό φαγητό φαίνεται είναι οι εταιρίες της Star Alliance. Η Α3 μάλιστα έβαλε πρόσφατα και το παιδικό μενού. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εξέλιξη είναι αποκαρδιωτική πλέον με μεγάλες εταιρίες είτε να μην δίνουν τίποτα είτε μόνο καφέ ή πορτοκαλάδα σε πτήσεις ως και 5 ώρες!
Σχετικό άρθρο του independent http://www.independent.co.uk/travel/bri ... 36811.html όπου προς το τέλος γίνεται μνεία για την A3!
 
Η υποβάθμιση του catering είχε ξεκινήσει νωρίτερα φέτος καλοκαίρι, όταν έκοψαν το ζεστό γεύμα στα medium haul και το αντικατέστησαν με σάντουιτς. Τώρα θα το χρεώνουν κι αυτό. Αυτή είναι η γενικότερη τάση, όσο οι αεροπορικές προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους και να κλείσουν τρύπες. Δε θα με εκπλήξει αν το δω να γίνεται και προς τα εδώ αυτό, ωστόσο με εκπλήσσει που το βλέπω να γίνεται σε έναν αερομεταφορέα των μεγεθών της ΒΑ.

Φυσικά σε αυτές τις περιπτώσεις, την πληρώνει το πλήρωμα, που τώρα θα πρέπει να ανοιγοκλείνει συρταράκια, να ψάχνει να βρει τα διαθέσιμα προς πώληση, να πρέπει να απολογείται όταν τελειώνει κάποιο προϊόν, να πρέπει να προτείνει εναλλακτικές, να χρεώνει κάρτες και φυσικά να γίνεται πιο αργό το σέρβις στην καμπίνα. Το καλό είναι ότι μέρος των πωλήσεων επιστρέφει στο πλήρωμα ως μπόνους.
 
Δυστυχώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν επαληθεύτηκαν και αυτή τη στιγμή γίνεται ένας μικρός χαμός με τα πληρώματα πρώτα και καλύτερα ν'αντιτίθενται στην απόφαση της εταιρίας. Καταλαβαίνω πως οικονομικός στόχος κάθε επιχείρησης είναι η μείωση κόστους αλλά αυτή τη στιγμή μια εταιρία σαν τη ΒΑ δε νομίζω πως είχε ανάγκη να κόψει το φαγητό στις πτήσεις. Αυτό που μ'εκνευρίζει εμένα πρώτα ως πλήρωμα και μετά ως επιβάτη είναι ο τρόπος που παρουσιάστηκε το όλο θέμα απο την ίδια τη ΒΑ. Πιστεύω πως οι επιβάτες μας θα μας σέβονταν λίγο περισσότερο αν τους έλεγαν οτι κάτι τέτοιο γίνεται για μείωση κόστους (την αλήθεια δηλαδή) παρά να σερβίρονται δικαιολογίες με μηδενική βάση. Το " κόβουμε το φαγητό γιατί θέλουμε να σας δώσουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές" όχι μόνο ψέμα είναι αλλά και προσβολή στη νοημοσύνη τους. Και φυσικά το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με το δισκάκι με το αεροπορικό φαγητό, που ποιοτικά εκ των πραγμάτων δεν είναι σε καλό επίπεδο αλλά με τις υπηρεσίες ως σύνολο που σου παρέχει μια αεροπορική.
 
Re: British Airways

Σταματά το δωρεάν catering της οικονομικής θέσης στις πτήσεις εσωτερικού/μικρών αποστάσεων. Σε συνεργασία με τα Marks & Spencer θα διατίθενται «ποιοτικά» σνακ προς πώληση σε «προσιτές» τιμές. Τα γεύματα της διακεκριμένης θέσης θα ανανεωθούν και θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται στον ναύλο.
 
Re: British Airways

Και νομίζουν οι γιάπις της BA ότι έτσι θα συναγωνισθούν τα ζωεμπορικά της Ryanair και Easysjet? Δεν ξέρους πως το δοκίμασε πρώτη η Alitalia και την πήρε ο διάβολος?

Οι Τούρκοι είναι ανόητοι που βάζουν και "μάγειρα" στο προσωπικό καμπίνας, ακόμα και στην πτήση IST-ATH που είναι 55 λεπτά ?
 
Re: British Airways

Αρχισαν τα τζαμπαδιλικια στην ΒΑ βλεπω.Καλη τυχη γιατι σιγουρα θα την χρειαστουν.Δυστυχως πεφτουν στον ανταγωνισμο τους
 
Re: British Airways

Ξεκινάμε με 2 παραδοχές

α. οι ευρωπαϊκες ιδιωτικές αεροπορικές είναι σε δυσμενέστερη θέση απ' τους τούρκους, τους καταριανούς, τους εμίρηδες κλπ διότι δεν μπορούν να κόψουν χρήμα. Με την πρώτη καταγγελία η κομισιόν αρχίζει και κόβει κουστούμια

β. οι πρώην λέγκασις της ευρώπης ακολουθούν πιστά το μοτίβο των λοκάδων, περιορισμοί σε άπαντα κόστη με κάθε κόστος ώστε να μπορούν να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις διότι πλέον το κουμάντο στα μεγέθη που συζητάμε το κάνει ο χαμηλός-γελοίος κραχτοναύλος. Καλώς ή κακώς, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών για 1895 λόγους επιλέγει πλέον με μοναδικό γνώμονα τη χαμηλότερη τιμή

Με τα δεδομένα αυτά, δεν νομίζω ότι προκαλεί κάποια έκπληξη η απόφαση της ΒΑ. Τώρα, αν το "πάσαραν" σωστά ή όχι είναι άλλο θέμα...
 
Re: British Airways

Την εποχή που ο παπούς μου ζούσε στην Αμερική, φόρτωναν στο τραίνο μοσχάρια από το Τέξας για το Σικάγο με βάση την φτηνότερη τιμή. Το ίδιο κάνουν σήμερα οι εργοδότες όταν βγάζουν αεροπορικά εισιτήρια για τους υπαλλήλους τους.
 
Παντα αναρωτιόμουν γιατί υπάρχει και σερβίρεται φαγητό σε πτήσεις κάτω απο 3 ώρες. Δηλαδή εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω ένα γεύμα κάθε τρεις ώρες. Σαν μέλος του αεροπορικού κλάδου που είμαι αλλα πράγματα με στεναχωρούν και οχι ότι κόβεται το φαγητό σε short haul flights. Με πειραζει που γενικά πι εταιρίες χαμηλώνουν το customer service και γενικά το να πετάξεις σαν επιβάτης σήμερα ειναι μια τρελή ταλαιπωρία. Και όλα αυτα για υποτίθεται πιο χαμηλό ναύλο. Δεν με πείθει η BA ότι θα ρίξει τις τιμές λόγω του φαγητού πάντως είδωμεν.
 
Στην γραμμή Αθήνας - Λονδίνου ταξιδεύω συνέχεια, τόσο με BAW/AEE για Heathrow όσο και με RYR για Stansted (δεν με βολεύει το Gatwick γι' αυτό δεν προτιμώ την EZY, αν και έχω ταξιδέψει μαζί της για Εδιμβούργο).

Ανάμεσα στο δωρεάν γεύμα και το πληρωμένο, βρίσκω υπέρ και κατά:

"ΔΩΡΕΑΝ" ΓΕΥΜΑ στις legacy εταιρείες:
Δεν έχεις επιλογές. Ό,τι σερβίρουν, αυτό είναι. Σε πτήση Αθήνα - Λονδίνο, μόνο στην Virgin υπήρχε επιλογή για το κυρίως πιάτο ανάμεσα σε 3 διαφορετικά και παλαιότερα στην Kenya Airways ανάμεσα σε 2 διαφορετικά. Αν δεν σου αρέσει αυτό που σερβίρουν, μένεις νηστικός. Και υπήρξαν φορές που το φαγητό δεν μου άρεσε, είτε γιατί δεν ήταν καλά μαγειρεμένο, είτε γιατί απλά ήταν κάτι που δεν μου αρέσει γενικά.
Επίσης, δεν είναι και τόσο "δωρεάν" όσο φαίνεται. Το πληρώνεις μαζί με το εισιτήριο. Και αν δεν φας, ένα μέρος του εισιτηρίου πάει χαμένο.
Είναι μια αντίστοιχη κατάσταση με τις βαλίτσες. Ένας που πάει π.χ. ένα αυθημερόν ταξίδι στην Θεσσαλονίκη από την Αθήνα, στις παλιές εποχές πλήρωνε και την βαλίτσα χωρίς να την έχει, γιατί απλούστατα δεν την χρειάζεται. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το φαγητό.

ΓΕΥΜΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ στις low-cost (και όχι μόνο...)
Οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Μπορείς να φας ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, αν θέλεις από αυτά που έχει ο κατάλογος. Πολλές φορές η τιμή είναι βαπορίσια, δεν υπάρχει αμφιβολία, όχι πάντα όμως. Π.Χ. με την Ryanair ένα sandwich ή η τονοσαλάτα που κάνουν € 5 είναι ακριβά, όπως και τα αναψυκτικά, αλλά π.χ. το γλυκόξινο κοτόπουλο ή τα λαζάνια με € 6 είναι λογική τιμή, όπως και τα ζεστά ροφήματα με € 3. Επίσης, έχεις 4-5 είδη καφέ να διαλέξεις
Στην easyJet που σερβίρει τσάι της Twinings (από τα κορυφαία στον κόσμο) είχε 6 διαφορετικές επιλογές αν θυμάμαι καλά. Και στους καφέδες το ίδιο.
Οπότε έχεις δικαίωμα να επιλέξεις αν θα χρεωθείς αυτό το επιπλέον. Αν θέλεις μπορείς να φέρεις φαγητό απ' έξω, δεν σε εμποδίζει κανείς.
Και όταν βρίσκω με την Ryanair για Λονδίνο εισιτήριο με € 95 το άτομο που περιλαμβάνει βαλίτσα και στα δύο σκέλη και επιλεγμένη θέση στο ένα σκέλος (αν ήταν και στα 2 θα πήγαινε € 110 περίπου), ε τότε δεν με πειράζει να δώσω και € 10 για φαγητό. Πάλι απέχει πολύ έως τα € 220 που είχε η Aegean και € 260 η ΒΑ για πτήσεις την ίδια μέρα σε κοντινές ώρες.

Ένα δόγμα που το έχω δει στην Αγγλική Jet2 και στην Γερμανική Air Berlin είναι η δυνατότητα να "κλείσεις" ζεστό γεύμα λίγες μέρες πριν την πτήση. Στην Jet2 υπάρχουν 3 είδη πρωϊνού (κλασσικό Αγγλικό, χορτοφαγικό και παιδικό) και γύρω στα 10 ζεστά κύρια πιάτα. Το γεύμα περιλαμβάνει επίσης κάποιο μικρό σαλατικό ή ψωμί, και τσάι, καφέ ή νερό. Η τιμή ξεκινά από τις £ 7.50 (περίπου € 9.50).

Αυτό που δεν μου άρεσε στην ΒΑ είναι ότι δεν μπορείς να πληρώσεις με μετρητά. Ναι μεν οι Βρετανοί χρησιμοποιούν πλέον πλαστικό χρήμα ακόμα και για πολύ μικρές συναλλαγές, αλλά αυτό θα ξενίσει με τους αλλοδαπούς επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων). Μπορείς να πληρώσεις μόνο με κάρτα (χρεωστική και πιστωτική - θα βάλω τα φυστικάκια με δόσεις! :D ) ή εξαργυρώνοντας avios.
 
Top