LGAT Athens Hellinikon (closed)

Φαντάζομαι ότι τα κτίρια που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως διατηρητέα παραμένουν ως έχει, δηλαδή το Ανατολικό και το υπόστεγο της Αεροπλοΐας.

Αλήθεια, ποιο είναι το υπόστεγο "Παγόδα"; :rolleyes:
 
Είναι το μεταλλικό υπόστεγο κοντά στο αμαξοστάσιο Ελληνικού. Το έστησαν οι Άγγλοι την εποχή τού πολέμου.Πρόσφατα είδα και φωτογραφία από το εσωτερικό του.Στην οροφή έχει επένδυση από ξύλινες δοκούς καλά διατηρημένες πού κάνουν μοτίβα, δεν είναι μονοκόμματες.
Λοιπόν μετά από επικοινωνία με καλώς πληροφορημένη πηγή και για να σάς δώσω να καταλάβετε ποιό είναι: Θα πάτε στη http://www.wikimapia.com και στην περιοχή Ελληνικού. Θα βρείτε το ΚΤΕΟ δίπλα στο αμαξοστάσιο. Στα δεξιά του υπάρχουν στέγες από υπόστεγα. Η μεσαία η μπλέ ήταν πού μάς έδιναν στολές (αν ήμασταν τυχεροί).Απέναντι είναι μία ας πούμε πορτοκαλιά σκεπή.Αυτή είναι τελικά η "παγόδα" μπροστά από ένα λόφο σημειωμένο με κίτρινο περίγραμμα.Έχει τριγωνική πρόσοψη και κάνει μία μικρή αυλή.Αν κάνετε ζουμ θα δείτε στην κορυφή του λόφου υπολείμματα από πολυβολεία τών Άγγλων.
 
Για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει περαιτέρω στην ιστορική και αρχιτεκτονική αξία των εγκαταστάσεων του Ελληνικού το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και Εργαστήριο Ερευνών Ιστορίας Αρχιτεκτονικής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. (τι τίτλος σιδηρόδρομος είναι αυτός) εκπόνησε αυτή την έκθεση. Είναι πολυσέλιδη (134 σελίδες) αλλά υπάρχουν φωτογραφικές και γραπτές πληροφορίες για πολλά από τα κτίρια και μη.

https://www.arch.ntua.gr/sites/default/ ... t_2016.pdf
 
Και στη σελίδα 33 έχει μια φωτό του Ωνάση να επιβιβάζεται στο ελικόπτερο Frelon το 1968 (δηλαδή ήταν 62 χρονών) και λέει ότι επιβιβάζεται σε DC-3 για την πρώτη πτήση της ΟΑ το 1957. :with:

Στη σελίδα 88 έχει και μια φωτογραφία μου (χωρίς όνομα φωτογράφου) με τα 2 Air Force One στην επίσκεψη του Clinton το 1999. Τουλάχιστον αναφέρει από ποια σελίδα του FB την πήραν. :rolleyes:
 
Air Greece":4f2qk7py said:
Είναι το μεταλλικό υπόστεγο κοντά στο αμαξοστάσιο Ελληνικού. Το έστησαν οι Άγγλοι την εποχή τού πολέμου.Πρόσφατα είδα και φωτογραφία από το εσωτερικό του.Στην οροφή έχει επένδυση από ξύλινες δοκούς καλά διατηρημένες πού κάνουν μοτίβα, δεν είναι μονοκόματες.
Http://polkeoa.gr/wp-content/uploads/20 ... G_4227.jpg
Έχει όντως κάτι το ανατολίτικο: στρογγυλεμένη στέγη με διπλά τριγωνική πρόσοψη, ένα σχέδιο σίγουρα σπάνιο, όσο και η εσωτερική επένδυση τής οροφής. (Αν δεν παινέψεις την παγόδα σου θα πέσει να σε πλακώσει!)
 
GP707":3p1zffg0 said:
Και στη σελίδα 33 έχει μια φωτό του Ωνάση να επιβιβάζεται στο ελικόπτερο Frelon το 1968 (δηλαδή ήταν 62 χρονών) και λέει ότι επιβιβάζεται σε DC-3 για την πρώτη πτήση της ΟΑ το 1957. :with:

Στη σελίδα 88 έχει και μια φωτογραφία μου (χωρίς όνομα φωτογράφου) με τα 2 Air Force One στην επίσκεψη του Clinton το 1999. Τουλάχιστον αναφέρει από ποια σελίδα του FB την πήραν. :rolleyes:

GP707 αρχιτέκτονες πολεοδόμοι είναι οι συντάκτες, όχι aviation lovers, οπότε θα τους το συγχωρήσω το πρώτο ατόπημα. Ούτως ή άλλως το σημαντικό σε εκείνο το σημείο της έρευνας είναι η συσχέτιση της απόκτησης της Ολυμπιακής από τον Ωνάση και η νέα εποχή στις αεροπορικές συγκοινωνίες με τις αλλαγές στο αεροδρόμιο.

Όσον αφορά στο δεύτερο, έχοντας αποφοιτήσει από αυτή την σχολή και γνωρίζοντας και τα άτομα και τις διαδικασίες, είμαι σίγουρος ότι δεν έγινε σκόπιμα. Δεν χάνεις τίποτα να επικοινωνήσεις μαζί τους, και για να διορθώσουν την λεζάντα, και για να αλλάξουν την λίστα με τις αναφορές.
 
Το πρόβλημα είναι ότι κάτω από την φωτο γράφει ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ΠΟΛΚΕΟΑ. Αυτοί έπρεπε να γνωρίζουν!
 
Τώρα σώθηκες!!! Μη νομίζεις ότι και στο ΠΟΛΚΕΟΑ είναι aviation lovers. Και το λεύκωμα τους για την ΟΑ είχε πολλά μαργαριτάρια.
 
Επίσης το υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας που μελετήθηκε, ήταν το μεγάλο που κατασκευάστηκε το 1950 για το πρώτο DC-4. Το ιστορικό υπόστεγο της Αεροπλοΐας το οποίο στην μελέτη αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε το 1931 για υδροπλάνα στην Κέρκυρα, και το οποίο μεταφέρθηκε από εκεί ήταν το μικρό υπόστεγο της Αεροπλοΐας.
 
Αληθεύει ότι εάν δεν παραδοθεί το πρώην αεροδρόμιο αυτόν τον μήνα στην Lamda Development, το πρόστιμο που θα πληρώνει η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι €500,000 / μήνα ; .
Ο τοπικός τύπος πάντως αναφέρει ότι μεταφέρουν τους πρόσφυγες αλλού. :great:

http://geitoniamou.gr/2017/02/schedio-e ... ellinikou/
 
Top