Airport Security: αδικαιολόγητα έως ανόητα μέτρα

  • Thread starter Re
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Πριν 20 μέρες που πήγα στη Ζυρίχη,υπάλληλος του α/δ ή της Α3 δεν ξέρω,κι ένας αστυνομικός κοίταξαν ενδελεχώς την ταυτότητα μου.Μόλις φτάσαμε,μας ενημέρωσαν οι αεροσυνοδοί ότι θα γίνει έλεγχος εγγράφων.Τη δική μου ταυτότητα την εξέτασαν οι αστυνομικίνες λεπτομερώς.Και με άφησαν να φύγω...
 
superman":3bt29dkw said:
εγώ αρνούμαι να είμαι ελαστικός κ αρνούμαι ακόμα περισσότερο να χαρακτηρίσω επαγγελματία κάποιον που δεν γνωριζει τη διαφορα μεταξυ Φέτας(τυρί) κ ΤΝΤ ούτε τη διαφορα μεταξυ του παστελιου από τη νιτρογλυκερίνη και του νερού από του νίτρο.Αν δεν μπορούν να τον εκπαιδεύσουν να μην τον βάλλουν για δουλειά.Δεν με νοιάζει. Αρνούμαι να υποστώ κάθε είδους ταλαιπωρία από κάθε είδους ανειδίκευτο(αλλά την υφείσταμαι).
Κ κάτι ακόμα.Υπάρχουν πάρα πολλά χημικά(τα οποία φυσικα κ δεν αναφερω για πολλούς κ ευνόητους λόγους) που σε ποσότητες πολλή μικρότερες από αυτές που επιτρέπει ο κανονισμός της ΥΠΑ(περί υγρών) μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές - αρκέτα μεγάλες ζημιές αν το θέλετε διαφορετικά.
Γενικά πιστεύω πως με λίγους επαγγελματίες μπορούμε να έχουμε καλύτερα κ πιο αποτελέσματικά μέτρα απ' ο,τι έχουμε με τους αμέτρητους ελλειπώς εκπαιδευμένους. Δεν με νοιάζει ποίος ευθύνεται για αυτό αλλά δεν θέλω να λογοδοτώ σε ανθρώπους που δεν έχουν βασικές γνώσεις περι βασικών επιστημών.
Σεκιουριτάς είναι αυτός που έχει αυστηρο βλέμα κ σε ξεβρακώνει ή αυτός που γνωρίζει τι είναι ασφαλές κ τι δε είναι; Ή μήπως πιστεύετε ότι είναι αρκετό προσόν για έναν υπεύθυνο ασφάλειας να χειρίζεται το ανισχευτή κ να σου λέει πως πρέπει να ανοίγεις τα χέρια σου;
Τώρα που το θυμήθικα....Για κάντε μια προσπάθεια να ρωτήσετε για τα χρώματα που εμφανίζονται στα μόνιτορ τον x-ray κ αν σας πεί έστω κ ένας τι αντιπροσωπεύουν......δεν ξέρω....πείτε μου εσείς τι θέλετε να κάνω.
Κλείνοντας,έχω την πεποίθεση ότι υπάρχουν βασικές ελλειψεις σε πολύ βασικές γνώσεις. Το χειρότερο αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι ότι προσπαθουν αν την αντισταθμίσουν με ένα σωρό υπερβολικές κ ανούσιες ενέργειες. Αυτές με τη σειρά τους εκνευρίζουν επιβάτες,πληρώματα κ.τ.λ. που γκρινίαζουν κ παραπονιούνται(αρκετές φορές άδικα)....και πάει λέγοντας.....

Ξαναδιαβασα ολο το θεμα απο την αρχη, και ολο το ζουμι ειναι στο παραπανω που κανω παραθεση.
Ταξιδευω, παρα πολυ εδω και 11 χρονια, και ολες οι ταλαιπωριες που εχω υποστει ειναι απο κατι "σεριφηδες" που δεν ητανε ικανοι να ξεχωρισουνε την φετα απο το ΤΝΤ...
Βαζω στοιχημα οτι κατι ομοιοι τους θα ηταν και αυτοι που με "αφησαν" και ταξιδευα κανα διμηνο με τον 10ποντο σουγια οπως εχω γραψει μερικες σελιδες παραπισω. Οπως επισης ομοιοι τους ηταν αυτοι που μου αφαιρεσαν τα μελανακια απο τον φορητο εκτυπωτη που κουβαλαω μαζι μου, καθιστοντας τον αχρηστο μεχρι να γυρισω Ελλαδα, αφου δεν μπορουσα να βρω πουθενα τετοια μελανια. Η πλακα ειναι οτι στην τσαντα ειχα και αλλα 2-3 αμοιβα μαυρια μελανια για τα οποια δεν επαν τιποτα . (Δυστυχως δεν ειχα και εγχρωμο αμοιβο)
Ισραηλ πηγα 2-3 φορες. Περιμενα ξαβρακωμα κλπ κλπ. Τιποτα δεν συνεβη. Δεν θυμαμαι καλα, αλλα ισως ουτε καν μας ζητησα να βγαλουμε τους υπολγιστες απο τις χειραποσκευες.
Το πιο ακραιο ομως ηταν οταν καπου στην Αφρικη και μεσα στην χειραποσκευη μου βρεθηκε (κακως και ηλιθιως) μια σφαιρα πιστολιου. Το πως βρεθηκε ειναι αλλη ιστορια, ομως βρεθηκε. Αυτο που δεν μπορω να θυμηθω ειναι για ποσο καιρο την κουβαλουσα εν αγνοια μαζι μου. Παντως σιγουρα περασα απο Ελληνικο επαρχιακο αεροδρομιο, απο Αθηνα, Βουκουρεστι και Κωνσταντινουπολη. Μονο στην Αθηνα μου εκαναν την ερωτηση : "εχεις καμια μια σφαιρα μαζι σου;" Φυσικα μη γνωριζοντας οτι πραγματι εχω τετοιο πραγμα μαζι μου εξεπλαγην και αρχισα να κανω χιουμορ. Ζητησαν και ξαναπερασαν την χειραποσκευη απο το σκανερ, και μετα μου ειπαν οτι ειναι ενταξει. Αυτο θαπρεπε να με πονηρεψει, και να ψαξω εγω την τσαντα μου, αλλα δυστυχως δεν το εκανα. Ευτυχως που δεν το πληρωσα με κατι παραπανω απο ψυχικη οδυνη οταν με επιασαν.
 
Luz":29qhfmd5 said:
Πριν 20 μέρες που πήγα στη Ζυρίχη,υπάλληλος του α/δ ή της Α3 δεν ξέρω,κι ένας αστυνομικός κοίταξαν ενδελεχώς την ταυτότητα μου.Μόλις φτάσαμε,μας ενημέρωσαν οι αεροσυνοδοί ότι θα γίνει έλεγχος εγγράφων.Τη δική μου ταυτότητα την εξέτασαν οι αστυνομικίνες λεπτομερώς.Και με άφησαν να φύγω...

Σε αναχώρηση από ATH, νομίζω είναι σχεδόν στάνταρ διαδικασία να υπάρχει είτε αστυνομικός είτε έξτρα προσωπικό ασφαλείας που να ελέγχει ταυτότητες/διαβατήρια. Πολλές φορές κάνουν και έλεγχο πριν ξεκινήσει η επιβίβαση στο χώρο του gate. Οι "ύποπτες" περιπτώσεις ελέγχονται πιο διεξοδικά.

Επίσης, σε πρόσφατες αφίξεις σε BRU/AMS, υπήρχε ο τυπικός έλεγχος στη φυσούνα από τις εκεί αστυνομικές αρχές. Επίσης, οι "ύποπτες" περίπτωσης ελέγχονται διεξοδικά, η πλειοψηφία τελειώνει σε 6 δευτερόλεπτα.
 
Την ταυτότητα με το ματογυάλι μου την έλεγξαν στην Μαδρίτη φτάνοντας με πτήση της Turkish. Μάλιστα με ρώτησε στα ελληνικά 'Διαβατήριο;' και του ειπα οτι δεν έχω. Σε άφιξη με Aegean απλώς την είδε και πέρασα.

Σέ έλεγχο στο Αμστερνταμ μου ανοιξε ολα τα φερμουαρ που είχε η τσάντα, μου ανοιξε το πορτοφόλι, εβγαλε όλα τα κέρματα και έψαξε και όλες τις θήκες.

Έρχόμενος από Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη με Turkish μετα το ραμαζάνι και κουβαλόντας ένα κουτί πλακέ με πλακέ σοκολατάκια, μου βάζουν την βαλιτσα στις ακτίνες και με ρωτάνε έχετε επεξεργαστές για υπολογιστές;

Ξεκινάω Πρωτομαγία από Ταξίμ για αεροδρόμιο με τα πάντα κλειστά από αστυνομία και ενα σακίδιο γεμάτο γκοφρέτες Ulker με γεύση φουντούκι (και διάφορα άλλα σοκολατοειδή). Το μετρό δεν λειτουργόυσε στο κέντρο και έπρεπε να πάω στο Yenikapi με ταξί. Μπαίνω στο μετρό, είχε ελεγχο από αστυνομία. Με σταματάει η Τουρκάλα μου ανοίγει την τσάντα και βλέπει τις γκοφρέτες. Μασαλά μου λέει. Φτάνω στο αεροδρόμιο στο πρώτο έλεγχο μου ζητάει να άνοίξω, τα βλέπει μου γελάει και λέει οκ. Στον δεύτερο έλεγχο τα ίδια. Φτάνω Αθήνα, πέρνάω από έλεγχο μου ανοίγουν πάλι την τσάντα, να τες οι γκοφρέτες πάλι. Του λέω του σεκιουριτά ολη την ιστορία, μου λέει φαίνονται περιέργες πλάκες για αυτό ηθελε να τις ελέγξει.

Και το τελευταίο, φτάνω Θεσσαλονίκη από Αθήνα, εχοντας 3 πιτόγυρα στην τσάντα. Μου λέει ενας περάστε για ενα τυπικο έλεγχο και με βάζει στον χώρο που ελέγχονται τα διαβατήρια στις αφίξεις με καμιά 10αριά αλλα ατομα, Μου λέει ανοιξε την τσάντα να μυρίσει ο σκύλος, και του λέει έχω πιτόγυρα μέσα, μην τα μυρίσει και αρχίσει να χαιρεται και να έχουμε ιστορίες. Μου λέει μονο με ναρκωτικά θα χαρεί, οχι με τον γυρο :D :D :D (εναν τον μπουζουριασαν πάντως)
 
Δύο φορές που πήγα στην Αγγλία την περίοδο 2013-2015 (προ δημοψηφίσματος brexit), πάντα μου ζήταγαν διαβατήριο στην άφιξη, πάντα τους έλεγα ότι δεν απαιτείται για ταξίδια εντός Ε.Ε. και πάντα έψαχναν με μεγεθυντικό φακό και ματογυάλι πόσα "καράτια" ήταν η ταυτότητα.
Στο πρώτο εκ των δύο ταξιδιών που πήγα με Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης, με σταμάτησαν και στο τελωνείο του Heathrow για έλεγχο επειδή είδαν τα baggage tags της Turkish, αλλά μόλις τους είπα ότι έρχομαι από Αθήνα μέσω Κων/λης, δεν ασχολήθηκαν και με άφησαν να φύγω.
Στο ίδιο ταξίδι κατά την αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη, σε έλεγχο εγγράφων που γινόταν στην πύλη πριν την επιβίβαση, ο υπάλληλος μου ζήτησε να μιλήσω στα Ελληνικά. Αμφιβάλλω πάντως αν ήξερε ο ίδιος ελληνικά...και σουαχίλι να μίλαγα, δεν πιστεύω να άλλαζε κάτι...
Στο security του Βενιζέλου μου ξεψάχνισαν χειραποσκευή γιατί έβλεπαν κάτι "μυτερό", το οποίο ήταν μικρό μεταλλικό μοντελάκι αεροσκάφους αγορασμένο στον Παπασωτηρίου (αν η μνήμη δεν με απατά)
 
AirNewZealand":oqnnzcx6 said:
Στο ίδιο ταξίδι κατά την αναχώρηση από Κωνσταντινούπολη, σε έλεγχο εγγράφων που γινόταν στην πύλη πριν την επιβίβαση, ο υπάλληλος μου ζήτησε να μιλήσω στα Ελληνικά. Αμφιβάλλω πάντως αν ήξερε ο ίδιος ελληνικά...και σουαχίλι να μίλαγα, δεν πιστεύω να άλλαζε κάτι...

Ελληνικά μπορεί να μην ήξερε, ενδεχομένως όμως να μπορούσε να καταλάβει τον γλωσσικό τόνο, με τον ίδιο τρόπο που πολλοί από εμάς καταλαβαίνουμε όταν κάποιος μιλάει τουρκικά (ή π.χ. γαλλικά ή γερμανικά ή ιταλικά κλπ.), αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι λέει.
 
Στην Καβάλα συμβαίνει το εξής: Πριν τον έλεγχο χειραποσκευών υπάρχει ένας διάδρομος με κορδέλες όπως στα περισσότερα αεροδρόμια. Στην αρχή του διαδρόμου ελέγχει μια υπάλληλος (της Fraport, του αεροδρομίου, θα σας γελάσω) τις κάρτες επιβίβασης (λογικό). Μετά από λίγα μέτρα υπάρχει γκισέ της αστυνομίας, όπου ελέγχονται οι ταυτότητες/διαβατήρια ΟΛΩΝ των επιβατών, ανεξαρτήτως προορισμού (με λίγα λόγια, όσοι ταξιδεύουν από Καβάλα θεωρούνται ότι ταξιδεύουν εκτός Schengen :banana: ) και στο τέλος του διαδρόμου ακριβώς πριν το x-ray, μια υπάλληλος της εταιρείας security ξαναελέγχει τις κάρτες επιβίβασης. Όλα αυτά σε μήκος 15-20 μέτρων το πολύ! Και εννοείται στην πύλη εκ νέου έλεγχος καρτών επιβίβασης και ταυτοπροσωπίας. Έτσι και τους ξεφύγει κανένας με παράνομα χαρτιά ή χωρίς άδεια εξόδου από τη χώρα, θα πρέπει να δηλώσουν ομαδική παραίτηση :twisted:
 
Και σε άλλα ελληνικά αεροδρόμια γίνεται (τουλάχιστον) διπλός έλεγχος, λόγω έλλειψης χώρου: Δεν υπάρχει διαχωρισμός Σένγκεν/Εκτός Σενγκεν επιβατών στο airside, οπότε και η αστυνομία ελέγχει τους πάντες. Προφανώς για πτήσεις εντός Σενγκεν "περνάς" και με ταυτότητα, και τα διαβατήρια δεν περνάνε από μηχάνημα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Τα ωραία ξεκινάνε όταν ένας αστυνομικός πάει για καφέ, ή πέφτουν πολλές εκτός Σέγκεν πτήσεις μαζί και οι επιβάτες δεν έχουν ιδέα που να πάνε και που να περιμένουν :twisted:
Εντύπωση μου κάνει ο πρώτος που λέτε ότι ελέγχει την κάρτα επιβίβασης, στην αρχή του διαδρόμου. Αν είναι της Fraport, δεν έχει κανέναν λόγο να τις ελέγχει, εκτός από το να βοηθήσει τα παιδιά στο σεκιούριτι των οποίων είναι η δουλειά να ελέγξουν αν έχει ο καθένας δικαίωμα πρόσβασης στο airside. Αν είναι αυτός ο λόγος, γιατί ξανακοιτάνε τις κάρτες πάλι στα x-ray; Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι διπλο-ελέγχουν στο security επίτηδες για να είναι σίγουροι (αν δεν κάνω λάθος πέρσυ ξεκίνησε το ιδιωτικό security στην Καβάλα; ).
 
Ελαφρώς off-topic, αλλά το γράφω εδώ:
Σήμερα στο LGKV, έλεγχος χειραποσκευών, είχα μέσα ένα laser pointer. Με ρωτάει ο υπάλληλος σεκιούριτι "έχετε κάποιο laser;" "Έχω, ναι". "Ανοίξτε λίγο την αποσκευή να το δούμε ". "Ναι, βεβαίως, να σας το δείξω". Ανοίγω, λοιπόν, αρχικά λάθος θήκη, γιατί δε θυμόμουν που το είχα, λέω "μισό λεπτό να ανοίξω την άλλη θήκη", απαντάει με εμφανώς αγχωμένο τόνο "ανοίξτε σας παρακαλώ να το δούμε". Τελοσπάντων, ανοίγω τη σωστή θήκη της τσάντας, βγάζω το -αρχαίο- laser pointer μπρελόκ, το οποίο ήταν σε ένα κουτάκι και του λέω "να το ξεβιδώσω να το δείτε πιο καλά " και εκείνος ξανααπαντάει με ακόμη πιο αγχωμένο τόνο, "ανοίξτε σας παρακαλώ το laser, να το δούμε". Όλα αυτά σε συνολικά 15 δευτερόλεπτα. Τελικά το άνοιξα στην κεφαλή και στη θέση που μπαίνουν οι μπαταρίες, το είδε και όλα καλά.
Μου έχουν ελέγξει άπειρες φορές τη χειραποσκευή, αλλά τόσο αγχωμένο υπάλληλο δεν έχω ξαναδεί. Δεν μπορώ να φανταστώ τι ακριβώς φοβόταν ή αν απλά μου φάνηκε.
Εν κατακλείδι, η συσκευή δεν κατάφερε να λειτουργήσει ποτέ.
 
To γεγονος οτι σε πολλα αεροδρομια καλοπαιδα-δηθεν "σποττερς" εχουν παρενοχλησει πτησεις κατα την προσγειωση ή απογειωση με laser pointer ειναι ενα αγχος για τις αρχες κάθε αεροδρομιου και πάτημα να σε "μαρκαρουν" για τυχον συμβάντα...Ειδικα σε πιο αυστηρα αεροδρομια του εξωτερικου..Δεν μπορουν να ξερουν τις προθεσεις του καθενος
 
Top