Ταξιδιωτικά έγγραφα

Σας ευχαριστώ πολύ και τους 2 για τα λινκ που μου στείλατε! Αν και το ταξίδι για Μελβούρνη ακυρώθηκε σε πρώτο πλάνο γιατί έκλεισα μια καλή ηλεκτρολογική δουλειά σε ξενοδοχείο που θα με πάρει περίπου 3 μήνες , ωστόσο θα γίνει μέσα στο 2018 στα σίγουρα
 
Τέλος για τις άμεσες εγκρίσεις των ESTAs από τις Αμερικανικές Αρχές. Στο εξής, η διαδικασία επεξεργασίας και έγκρισης της ESTA θα διαρκεί μέχρι και 72 ώρες.

Στη ιστοσελίδα της εφαρμογής υπάρχει πλέον και η σχετική ενημέρωση.

REMINDER: Apply for ESTA no later than 72 hours before departing for the United States. Real-time approvals will no longer be available and arriving at the airport without a previously approved ESTA will likely result in being denied boarding.
 
Αφορά μόνο Έλληνες πολίτες ή είναι γενικό; Υπάρχει κάποια διαφορά αναλόγως της χώρας αναχώρησης;
 
Γενικό. Δες το official site: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ (αν και δεν βρήκα καμία παραπάνω πληροφορία, γιατί γίνεται αυτό κλπ).

Πάντως από διάφορα άλλα forum φαίνεται ότι βγαίνει εντός λίγων ωρών ακόμα, και για άλλους σχεδόν instantly. Ίσως έχουν βάλει την προειδοποίηση για να αποτρέψουν κάποιους που έβγαζαν επιτόπου στα αεροδρόμια...;
 
Τον Οκτώβριο που ταξίδεψα με ESTA στις ΗΠΑ (ελληνικό διαβατήριο από το Schiphol), υπήρχε ήδη το disclaimer, αλλά η απάντηση μου ήρθε σχεδόν στιγμιαία. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα είχαν και οι Ολλανδοί συνάδελφοι, οι οποίοι επίσης είχαν γρήγορη επεξεργασία της αίτησης τους. Άρα, γενικό μου φαίνεται.

Και, ναι, στο παρελθόν υπήρχε όντως κόσμος που έκανε αίτηση ακόμα και στο αεροδρόμιο. :rolleyes:
 
Εγώ την πήρα στις 24 ώρες πάντως.
 
Πριν 2 εβδομάδες μου βγήκε instantly, αν και έχω ξανακάνει ESTA για το ίδιο διαβατήριο πέρσυ (απ'όσο κατάλαβα παίζει κάποιο ρόλο).
 
Εγώ για ταξίδι τον Νοέμβριο που μας πέρασε την πήρα σε 5 λεπτά, αλλά η όλη διαδικασία έγινε τον Απρίλιο.
 
Σε εφαρμογή τίθεται (επιτέλους) από τις 7/4/2019 ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα, παράλληλα με διασταύρωση στοιχείων με χρήση βάσης δεδομένων, για όσους ταξιδεύουν εκτός Ζώνης Schengen ή εισέρχονται σε αυτήν.

Στην ιστοσελίδα του AIA, υπάρχει η παρακάτω ανακοίνωση, την οποία παραθέτω αυτούσια (τα bold δικά μου):

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 07 Απριλίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς / από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Οι παραπάνω έλεγχοι επιβάλλονται ενισχυτικά των όσων διενεργούνται μέχρι σήμερα, στα σημεία συνοριακών ελέγχων των ευρωπαϊκών χωρών και περιλαμβάνουν το σύνολο των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από/προς χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν.

Λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής και με γνώμονα την έγκαιρη προσέλευση στην Έξοδο Αναχώρησης της πτήσης, παρακαλούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Επιπρόσθετα συνιστάται η χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου.

Και ακολουθεί η γκρίνια μου: Οι αρχές προτείνουν να χρησιμοποιείται διαβατήριο αντί ταυτότητας, ακόμα και εάν η χώρα προορισμού δέχεται την ταυτότητα (προφανώς γιατί οι ταυτότητές μας είναι εξαιρετικά προηγμένες). Εγώ εξακολουθώ να αναρωτιέμαι, εάν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος της Ε.Ε. που εκδίδει ταυτότητες με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1960. Μαθαίνω ότι ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κάπου πρέπει να τελειώσει αυτό το αστείο με αυτό το κουρέλι που έχουμε ως επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο έχει καταντήσει να δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τις μετακινήσεις μας.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 58&from=EN
 
Σε ερώτηση μου πριν ένα μήνα σε αστυνομικό της Ελλάδας για το πότε θα ξεκινήσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες η απάντηση ήταν απλή: Όταν βρουν τα λεφτά! Δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόσφατο άρθρο στην Καθημερινή μας ενημερώνει ότι έχουν βρεθεί οι υποψήφιοι, απομένει να επιλεχθεί κάποιος και να ξεκινήσει η διαδικασία.
 
Top