Boeing 737 MAX

  • Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Φαντάζομαι όμως ότι αν υπάρξουν πελάτες που δεν θελήσουν να τα παραλάβουν θα βρεθούν 2 3 πρόθυμοι τεράστιοι που θα τα πάρουν με μεγάλη χαρά (και κέρδος) όπως πχ η KLM. Το θέμα είναι αν επιβάτης θα θέλει μετά απ' όλα αυτά να πετάξει μαζί τους μετά απ' όλη αυτή τη δημοσιότητα..
 
Δεν νομίζω ότι το 95% των επιβατών έχει ιδέα με τι αεροσκάφος πετάει. Με λίγο μαρκετινγκ όλα θα γίνουν, εδώ κοντεύουν να πειστούν ότι τα ελικοφόρα δεν είναι επικίνδυνα :twisted:
 
40 η Air Canada....την πάτησε γερά....
 
Καταπληκτικό άρθρο στο Leeham News and analysis (του Μαρτίου, αλλά τώρα το ανακάλυψα) όπου αποκαλύπτει ότι το 2011 ο τότε πρόεδρος της Boeing Commercial Airplanes, Jim Albaugh, είχε πει σε ένα employee meeting τα εξής σχετικά με τις προσπάθειες της Airbus να δημιουργήσει τα neo και πώς αυτά θα ανταγωνίζονταν τα 737NG:

«Νομίζω ότι η Airbus θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο από όσο νομίζει με τους νέους κινητήρες στα Α320. Όταν τελειώσουν, θα έχουν ένα αεροπλάνο το οποίο μπορεί και να είναι ισάξιο του 737NG. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σταδιακές βελτιώσεις στο 737 ώστε να φροντίζουμε να είναι πιο ικανό αεροπλάνο από το Α320 με νέους κινητήρες».

Και συνεχίζει:
«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξουμε κινητήρες. Είναι δύσκολο να βρούμε επιχειρηματικό όφελος σε κάτι τέτοιο. Η λύση είναι ένα νέο μικρό αεροσκάφος το οποίο θα βγει στο τέλος της δεκαετίας».

Και επειδή δεν του έφταναν τα παραπάνω...
«Κάθε πελάτης με τον οποίο μιλάμε, δεν μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το όφελος του να βάλεις νέους κινητήρες σε παλιό αεροσκάφος. Η Airbus λέει ότι το neo θα κοστίσει 1 δισ. ευρώ. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Οι κινητήρες είναι μεγαλύτεροι. Θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την πτέρυγα και τα σκέλη. Ο επανασχεδιασμός θα επηρεάσει όλο το airframe».

Τραγική ειρωνεία το ότι οι σχεδιαστικές δυσκολίες που περιγράφει «χτύπησαν» τη Boeing στον σχεδιασμό του ΜΑΧ, ότι τα neo αποδεικνύονται πιο εμπορικά από τα MAX (7.200 έναντι 4.900), και ότι ο δισταγμός της Boeing να δώσει τότε έγκριση για τον διάδοχο του 737 (μια απόφαση 10-15 δισ. δολαρίων) ουσιαστικά καταδίκασε τη θέση της εταιρείας στο συγκεκριμένο sector.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Υ.Γ.
-Το άρθρο αναφέρει ως contributing factor της απόφασης να πάνε τελικά σε re-engine του 737 το τεράστιο κόστος ανάπτυξης του 787 (πάνω από $30 δισ.).
-Δεύτερο contributing factor το ότι η American Airlines ετοιμαζόταν τότε να παραγγείλει εκατοντάδες Α320. Η Boeing έσπευσε να ανακοινώσει το MAX τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, αλλά η εταιρεία παρήγγειλε τελικά μόλις 100 ΜΑΧ και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος operator της Airbus με 434 αεροσκάφη (και έρχονται άλλα 110).
 
…και προσέλαβαν τον David Calhoun ο οποίος είναι χειρότερος χαρτογιακάς – ο τύπος είναι λογιστής. Άσε που ήταν στο ΔΣ όλα αυτά τα χρόνια (όντας ουσιαστικά συνένοχος σε όλα όσα γίνονται).
Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς.
Stocks… err, Safety is our number 1 priority.
 
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Jim Albaugh (του προηγούμενού μου ποστ), πρόεδρος της Boeing Commercial Airplanes ως το 2012, ήταν μηχανικός και απόλυτα υπέρ της ανάπτυξης ενός νέου αεροσκάφους στη θέση του 737. Όταν η εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει το ΜΑΧ, ο Albaugh αποχώρησε λίγους μήνες μετά.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι ο κατήφορος της εταιρείας άρχισε όταν αποχώρησαν από τη διοίκηση οι μηχανικοί και έμειναν μόνοι τους οι καπιταλμανατζαραίοι. Ο Calhun, ειδικά, είναι το απόλυτο παράδειγμα: private equity portfolio operations στη Blackstone και εκτελεστικός πρόεδρος της Nielsen.
 
H Turkish συμφώνησε για την αποζημίωση από τα καθηλωμένα 737 max.
Συνοπτικά 120 έως 150 εκατομμύρια δολλάρια συν 75 εκατομμύρια σε εκπαίδευση και ανταλλακτικά.

Έχουν 24 αεροπλάνα από τα οποία τα 12 είναι καθηλωμένα στο Σηάτλ και αναμένουν αλλά 75 για παραδοσγμ

https://www.dailysabah.com/business/201 ... mpensation
 
Top