Κατάρριψη Β737-800 της Ukraine International από... λάθος

Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Διαβάζω με λύπη όλες αυτές τις γνώμες, τις απόψεις και τα σενάρια που ο καθένας σκέπτεται και φαντάζεται (έχω και εγώ μερικά). Εδώ τουλάχιστον είναι ένα φόρουμ που ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα χωρίς να παρασέρνει μεγάλο αριθμό ατόμων και στο κάτω κάτω δεν θα υποστούμε και κάτι αν πούμε την πιθανόν εσφαλμένη άποψή μας. Μπορεί όμως να μου πει κάποιος πως θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς τους 3-4 άσχετους με τα αεροπορικά ατυχήματα, που όχι μόνο δεν γνωρίζουν πως χειρίζεται κάθε α/φος, δεν έχουν πλησιάσει ποτέ χώρο ατυχήματος, ούτε γνωρίζουν καν τα πτητικά χαρακτηριστικά του κάθε τύπου α/φους, αλλά αυτοαποκαλούνται και έμπειροι διερευνητές ????? Βρίσκουν πάντα την ευκαιρία μετά από κάθε ατύχημα να τρέξουν στα κανάλια για να φανούν στους φίλους τους, στην γειτονιά τους, στους ψηφοφόρους τους ή να διαφημίσουν την εργασία τους και να το παίξουν ειδήμονες. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους βασισμένοι στα στοιχεία που θα συλλέξουν.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Η συζήτηση μου θυμίζει αθλητική εφημερίδα το καλοκαίρι όπου κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο γράφεται ως "αποκάλυψη" και μόλις ένα από αυτά συμβεί, λένε "Όπως πρώτοι είπαμε..."

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωναν ότι είναι απίθανη η κατάρριψη. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες γνώμες (και ποιος ξέρει τι αύριο). Μέχρι να δούμε στοιχεία, οι σπεκουλαδόροι του φόρουμ μπορούν να πανηγυρίζουν ότι δικαιώθηκαν. Δε βαριέσαι, τζάμπα είναι.

Παρόλα αυτά, η σύνδεση του 737 με τους βαλλιστικούς πυραύλους της επίθεσης στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι προβληματική. Παρακαλώ όποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Επίσης, έγραψα:
OveLix":15akv9oa said:
Επιπλέον, μιλάμε για το Ιράν. Τη χώρα που οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στο μικροσκόπιο με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο (από δορυφόρους μέχρι ποιος ξέρει τι άλλο). Πιστεύει κανείς ότι θα υπήρχε ένδειξη εκτόξευσης πυραύλου και θα το κρατούσαν μυστικό;
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τέτοια αναφορά. Σήμερα, κάποια ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχει.

Με χαρά θα περιμένω και τις σχετικές επίσημες βεβαιώσεις (αρκεί να μην είναι σαν τα WMD του Ιράκ το 2003).
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Σε επίπεδο αθλητικής εφημερίδας το κατέβασες εσύ όταν μας έστειλες να κοιταχτούμε με περισσή σιγουριά.

Λήξη απο δώ.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

OveLix":2pp9xjby said:
Επί της ουσίας, όποιος νομίζει ότι υπάρχουν τέτοιες αποδείξεις (ότι το αεροσκάφος δέχτηκε πυρά και έχει τρύπες από σφαίρες) και ότι οι σχετικές φωτογραφίες θα έβγαιναν στο Reuters και στο Ιρανικό Πρακτορείο φόρα παρτίδα, να πάει να κοιταχτεί.
Αναγνώρισες τον εαυτό σου σε αυτό δηλαδή; Είδες τρύπες από σφαίρες; Συγχαρητήρια.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Η Τεχεράνη είναι αρκετά απόμερη σε σχέση π.χ , με το Bandar Abbas και δεν μπορεί να είναι υπό συνεχή επιτήρηση, Υπάρχει μια πιθανότητα να έχουν ληφθεί σήματα από δορυφόρο ELINT αλλά επειδή οι δορυφόροι αυτοί διέρχονται περιοδικά πάνω από τον στόχο, δεν είναι γεωστατικοί, η πιθανότητα είναι πεπερασμένη. Σε πιο προσιτές περιοχές όπως το Bandar Abbas και τα Στενά του Χορμούζ η σχεδόν συνεχής κάλυψη διασφαλίζεται από αεροσκάφη ηλεκτρονικής αναγνώρισης, επανδρωμένα ή drones.

Τώρα για ποιά σήματα μιλάμε? Το TOR-M1 έκπέμπει βασικά 3 σήματα: Το radar έρευνας, το radar εμπλοκής στόχου και το σήμα καθοδήγησης του βλήματος 9M330. Θετική απόδειξη για κατάρριψη μπορεί να αποτελέσει μόνο το τρίτο σήμα. Απλή ένδειξη αποτελεί το δεύτερο, γιατί μπορεί το TOR να κλειδώσει τον στόχο αλλά να μην εκτοξεύσει βλήμα(τα). Επίσης σημαντική πληροφορία αποτελεί και η πιθανή ανταλλαγή IFF αν έχει καταγραφεί.

Ένα επιπλέον σημαντικό σημείο είναι ότι το UR-PSR εξέπεμπε πλήρες σήμα Mode-S & ADS-B (ICAO24: 508377) επομένως ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα κατάρριψης κατά λάθος.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Ο πρωθυπουργός του Καναδά επιβεβαιώνει τις σημερινές πληροφορίες και μιλάει για μάλλον μη σκόπιμη ενέργεια.

BREAKING: Justin Trudeau: "We have intelligence from multiple sources, including our allies and our own intelligence. The evidence indicates that the plane was shot down by an Iranian surface-to-air missile."
"This may well have been unintentional."
https://www.cbc.ca/news/politics/champa ... -1.5420398
---------
Όσα γράφω βασίζονται πάντα στα κάθε φορά διαθέσιμα επίσημα στοιχεία και όχι σε όσα ψυχανεμίζομαι από την πολυθρόνα μου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία (ενώ κάποιοι είδαν από την πρώτη στιγμή σφαίρες). Προφανώς, τώρα όλα αλλάζουν.

Στο μεταξύ, οι Ουκρανοί βρίσκονται ήδη στην Τεχεράνη. Λογικά, θα μάθουμε κι από εκείνους σύντομα.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Φίλε Ovelix, όταν άνοιξα αυτό το θέμα συζήτησης, έθεσα και το ερώτημα αν το ουκρανικό Boeing ήταν ίσως «παράπλευρη απώλεια» λόγω των όσων γνωστών είχαν προηγηθεί στην περιοχή.

Παρέθεσα μάλιστα και φωτογραφίες που έδειχναν διάτρηση της ατράκτου από έξω προς τα μέσα.
Και είπα αυτό που λίγο πολύ υποθέσαμε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη αλλά και εδώ μέσα σε αυτό το φόρουμ.

Δεν είπαμε ούτε ότι το αεροπλάνο το έριξαν οι εξωγήινοι ούτε κάποια άλλη τρελή θεωρία. Απλά βασιστήκαμε σε πολλές, μικρές ενδείξεις, από το timing και την περιοχή του συμβάντος μέχρι και κάποιες φωτογραφίες αυθεντικές και βίντεο,

Το να ακούς νιάου νιάου στα κεραμίδια και να λες ότι είναι γάτα ( έστω και χωρίς να την βλέπεις ) δεν σε κάνει ειδικό του καναπέ, ούτε χρειάζεσαι «κοίταγμα». Σε κάνει απλό, καθημερινό άνθρωπο που έχει μυαλό και το χρησιμοποιεί.

Σε ένα αεροπορικό φόρουμ πάντα υπάρχει χώρος για συμπεράσματα, έστω και λανθασμένα. Για ειρωνία και χλευασμό όμως, ποτέ.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Σα θεατής αυτής της συζήτησης μπορώ να πω ότι όπως υπάρχουν μέλη που κάθονται στην πολυθρόνα τους και ψυχανεμιζονται πτώση από πύραυλο, άλλο τόσο υπάρχουν και μέλη που κάθονται στην πολυθρόνα τους και ψυχανεμιζονται ότι σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Ερειστικο και ειρωνικό ύφος που προσβάλλει όχι μόνο αυτούς που έγραψαν μια αντίθετη άποψη, αλλά και αυτούς που διαβάζουν το φόρουμ.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Επειδή κανείς μας δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά μέσα σε λίγες ώρες τα αίτια της συντριβής, άλλοι σπεκουλάρουν με βάση ό,τι νομίζουν ότι βλέπουν και άλλοι υποθέτουν με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των ειδικών. Επειδή εγώ γράφω μόνο με βάση τη δεύτερη κατηγορία πληροφοριών, φυσικά και θα χλευάσω την άποψη που στηρίζεται στο ό,τι να 'ναι (και, συγκεκριμένα, χλεύασα το "τρύπες από σφαίρες").

Συμφωνώ με τον φίλο που έγραψε ότι εδώ είναι φόρουμ και ότι δεν τρέχει τίποτα αν γράψουμε και κάποια τρελή εικασία. Αλλά συμφωνώ και με τον φίλο που σωστά έσπευσε να διευκρινίσει το νόμιμο ή όχι της στάσης των Ιρανών σε σχέση με το ποιος εμπλέκεται στην έρευνα. Ήταν λεπτό σημείο και έπρεπε να μπει στη σωστή βάση.

Επί της ουσίας, η υπόθεση εξελίσσεται στο αν οι Ιρανοί είναι τελείως ηλίθιοι (καταρρίπτουν κατά λάθος και μετά δημοσιεύουν εικόνες από τα συντρίμμια με το τσουβάλι) ή τελείως καθάρματα (καταρρίπτουν επίτηδες για δικούς τους λόγους, less likely αυτό).

Κρατώ, ωστόσο, μια επιφύλαξη για τις πληροφορίες των Αμερικανών. Το ιστορικό τους δείχνει ότι θα υποστηρίξουν τα πάντα προκειμένου να κατηγορήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο. Μέχρι να δούμε αξιόπιστες αναλύσεις, ανακοινώσεις και στοιχεία, κρατώ μικρό καλάθι.

EDIT: πριν λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι το Ιράν κάλεσε τη Boeing να στείλει αντιπροσώπους να συμμετάσχουν στην έρευνα.
 
Top