Κατάρριψη Β737-800 της Ukraine International από... λάθος

Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Τελικά η πραγματικότητα ήταν ακόμα χειρότερη από τη φαντασία.
Δεν καταλαβαίνω αυτός ο Ιρανός που είδε το αεροσκάφος, πώς φαντάστηκε ότι έφτασε στην Τεχεράνη χωρίς να γίνει αντιληπτό;
Λόγω του μικρού του μεγέθους ή μήπως σερνόταν ξυστά στο έδαφος ανάμεσα στα βουνά;
Και το χειρότερο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ουδέποτε θα έμαθε για τον λόγο της καθυστέρησης στην απογείωσή του. Θεωρώ βέβαιο ότι αν τον ήξερε, ο ίδιος θα ματαίωνε την πτήση προκειμένου να μην πετάξει μέσα από εμπόλεμη περιοχή!
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Και βέβαια άρχισαν οι διεθνείς αντιδράσεις και αξιώσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πλήρη αποδοχή ευθύνης και μέσω τις διπλωματικής οδού αλλά και αποζημιώσεις. Παρομοίως και ο πρωθυπουργός του Καναδά.

https://www.in.gr/2020/01/11/world/iran ... roskafous/

Όπως και να έχει το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν έγινε διεθνώς ρεζίλι, εν μέρει τίθεται υπό αμφισβήτηση και η πραγματική δυνατότητα αξιολόγησης κινδύνου από το στρατό της χώρας και από τους δήθεν επίλεκτους φρουρούς της Επανάστασης, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Το πέρασαν λέει για εχθρικό αεροσκάφος!
Θα βγουν αυτοί να πολεμήσουν τους Αμερικανούς και τη Δύση... :twisted: :rolleyes:
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Οι συνθήκες κατάρριψης θυμίζουν καταπληκτικά την Iran Air 655 το 1988. Και τότε κάποια στρατιωτική μονάδα σε ύψιστη ετοιμότητα ερμήνευσε λανθασμένα το σήμα στο ραντάρ ως επιτιθέμενο αεροσκάφος και εκτόξευσε αντιαεροπορικό πύραυλο. Θα περίμενε κανείς ότι 32 χρόνια μετά η τεχνολογία έχει προχωρήσει και δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αλλά το Ιράν μάλλον βρίσκεται 30 ή και περισσότερα χρόνια πίσω (από πολλές απόψεις).

Από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, μπορεί κανείς να υποθέσει είτε ότι α) εξαρχής οι Πέρσες ήξεραν τι έγινε και προσπάθησαν να το καλύψουν όπως-όπως ή να κερδίσουν χρόνο μέχρι να το παραδεχτούν, είτε β) δεν γνώριζε η μία αρχή τι διέπραξε η άλλη. Κυβέρνηση, πολιτική αεροπορία, στρατός, δεν αλληλοενημερώθηκαν εγκαίρως. Το ότι μέσα σε λίγες ώρες μεταδόθηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες από τον τόπο της συντριβής συνηγορεί στο ότι μάλλον ο στρατός (που από την πρώτη στιγμή ήξερε τι συνέβη) δεν ειδοποίησε την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσει τουλάχιστον η συγκάλυψη. Μπορεί και να αρνιόταν κάθε ανάμειξη, ίσως δεν μάθουμε ποτέ.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Η ουσία είναι ότι το Ιραν ειναι τσίρκο αν ριχνει πολιτικά αεροσκάφη κατα λάθος και φωνάζει για το δικαίωμα του να αναπτύξει και πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης αναρωτιέμαι τι γνωρίζαν και τι δεν γνωρίζαν οι Ρωσοι φίλοι μας.

Υπενθυμίζω ότι πολλές εταιρειες διακόψαν τα δρομολόγια προς Ιραν (αν θυμάμαι καλα η Gulf και η LH τουλάχιστον) και ισως η UIA να πρέπει να εξηγήσει αν έκανε τα δέοντα για να εκτιμήσει την κατάσταση. Μετά Χριστόν προφήτης είναι εύκολο βέβαια αλλά αν οι Γερμανοι και οι Άραβες διακρίναν αεροπορικό ρίσκο (και δεν το κάναν επειδή οι κυβερνήσεις τους απαγορευσαν πολιτες τους να πανε στην περιοχή), φαντάζομαι οι οικογένειες των θυμάτων και δει των νεκρών εργαζομένων θα έχουν κάποια εύλογα ερωτήματα.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Δεν είναι μόνο το Ιράν τσίρκο.
Όλος ο πλανήτης είναι τσίρκο…
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Αναμενόμενο είναι να επιθυμεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα όταν βλέπει πώς συμπεριφέρεται ο Τραμπ στη Βόρεια Κορέα (που έχει πυρηνικά) και πώς στο Ιράν που δεν έχει. Φυσικά, δεν είναι προς το συμφέρον της ανθρωπότητας να υπάρχουν πυρηνικά όπλα στα χέρια ανελεύθερων (για να το πω κομψά) καθεστώτων. Ωστόσο, δεν βλέπω άλλον τρόπο αντίδρασης μετά τη γελοία απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την JCPOA (παρότι σύσσωμα τα συμβαλλόμενα μέρη δήλωναν ότι το Ιράν την τηρεί) και την ακόμα πιο γελοία απόφαση να δολοφονήσει ανώτατο στρατιωτικό της χώρας σε καιρό ειρήνης. Προσοχή: εξηγώ, δεν δικαιολογώ.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, αν συγκρίνουμε την ανάληψη ευθύνης από το Ιράν, σε σχέση με την ανάληψη ευθύνης από την Αμερική για το Ιρανικό και την ανάληψη ευθύνης από οποιονδήποτε για την MH, νομίζω η διαφορά είναι εμφανής. Όσο απαράδεκτο και αισχρό και αν είναι το Ιρανικό καθεστώς, νομίζω πως συγκεκριμένα σε αυτό το θέμα, και η ανάληψη ευθύνης κατ'αρχήν, αλλά και η ευθύτητα των σχετικών διατυπώσεων θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Πέραν αυτού, εγώ δεν κατανοώ για ποιο λόγο δεν έκλεισαν τα departures για κάποιες ώρες. Όσο σίγουρος και αν αισθάνεσαι, αυτά τα πράγματα έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν (και ειδικά το Ιράν θα έπρεπε να αξιολογήσει καλύτερα αυτή την πιθανότητα, βάσει της ιστορίας τους).
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Ποια ανάληψη ευθύνης, ποια ευθύτητα και ποιο παράδειγμα για τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες λες άνθρωπε μου???
Τέσσερις μέρες προσπαθούσαν να βγάλουν τους πάντες τρελούς!
Μέχρι που τα στοιχεία και τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν πλέον τόσα πολλά που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να παραδεχτούν αυτό που ήδη γνώριζε όλος ο πλανήτης.
Αλλά στη χώρα που τα αντιδυτικά αντανακλαστικά είναι πιο διαδεδομένα και απο το τζατζίκι ψάχνουμε γωνία στο δεκάρικο για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Αν το Ιράν «προσπαθούσε να βγάλει τους πάντες τρελούς», οι ΗΠΑ δηλαδή που έδωσαν μετάλλιο σε αυτούς που κατέρριψαν το Α300 για το οποίο πλήρωσαν αποζημίωση χωρίς να ζητήσουν συγνώμη τι είναι;
 
Re: Συντριβή Β737-800 της Ukraine International

Οι ΗΠΑ δεν διέψευσαν ποτέ πως κατέρριψαν το αεροπλάνο.
Μάλιστα παραδέχτηκαν το λάθος τους και αποζημίωσαν τα θύματα του με εκατομμύρια δολάρια!
Ενημερωτικά, όταν κάποιος τελικά παραδέχεται την ενοχή του οι απολογητές του κάλο είναι να το κλείνετε αντί να συνεχίζετε την υπεράσπιση του.
Μην καταντήσετε σαν το ΚΚΕ που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να τα βάζει με το ΚΚΣΕ επειδή παραδέχτηκε πριν 60 χρόνια τα εγκλήματα του Σταλινισμού.
 
Top