Κατάρριψη Β737-800 της Ukraine International από... λάθος

Προσωπικά κουράστηκα να διαβάζω τις απόψεις όλων όσων θεωρούν εαυτό ως γνώστη επί παντός επιστητού και να τις διατυπώνουν με ύφος διθυραμβικό, αδιαπραγμάτευτο, αλάνθαστο και εξοργιστικά αλαζονικό.

Πρόκειται απλά για εκτίμηση πληροφοριών που όλοι μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο, απλά ο καθένας τις φιλτράρει με βάση την ευελιξία σκέψης που διαθέτει. Μην εκτιθεστε λοιπόν άλλο, είναι άβολο ακόμα και για εμάς που απλά σας διαβάζουμε.

Με εξαίρεση τον AGV κανένας δε σχολίασε την ουσία του γεγονότος και η αίσθησή μου είναι ότι το thread βρύθει ασέβειας απέναντι στην τραγικότητα του συμβάντος.
 
Καλό θα ειναι να θυμόμαστε και παλιότερες περιπτώσεις τέτοιων ατυχημάτων, όπως αυτο του 1988 με την κατάρριψη ενός A300 της Iran Air με 290 άτομα απο πύραυλο που εκτόξευσε αμερικάνικο αντιτορπιλλικό, που βρισκόταν μέσα στα χωρικά ύδατα του Iran. Οι ΗΠΑ τότε , δεν αναγνώρισαν το λέθος τους, αλλά χρειάστηκαν 8 χρόνια και η προσφυγή του Iran στο Διεθνές Δικαστήριο για να παραδεχτεί , να πληρώσει αποζημίωση, χωρίς ωστόσο να γραφτεί η λέξη "συγγνώμη"... γιατί τότε περιμένουμε απο τους - κατά τα άλλα διαβολικούς, τριτοκοσμικούς κλπ κλπ Ιρανούς κατι διαφορετικό... Εγω είδα στην TV τον αρχηγό των ενοπλων δυνάμεων να ζητάει συγγνώμη, να παίρνει την τελική ευθύνη, όπως θα περιμέναμε... μπορεί στην αρχή να έκαναν την πάπια, αλλα τουλάχιστον δεν τους πήρε 8 χρόνια στα δικαστήρια.. για την ιστορία το κείμενο της συμφωνίας αποζημίωσης το 1996
http://www.icj-cij.org/docket/files/79/11131.pdf
 
Κατατοπιστικότατο βίντεο των ΝΥΤ, περιγράφει μέσα σε 4 λεπτά όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά για την κατάρριψη.
https://www.nytimes.com/video/world/mid ... d=tw-share

Περιλαμβάνει μέχρι και βίντεο από κάμερα ασφαλείας κυριολεκτικά στο GZ της συντριβής.
 
Στη θέση σου θα ήμουν λίγο πιο δύσπιστος με αυτό το άρθρο. Έχει αναρτηθεί από ανώνυμο λογαριασμό που έχει μηδενικές αναρτήσεις στο Medium (ένα σάιτ όπου γράφουν κυρίως επαγγελματίες με επαληθευμένα στοιχεία και πληρώνονται για τα άρθρα τους, ο συγκεκριμένος δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία), και βρίσκεται εκεί τρεις μέρες με μηδενικά views και responses.

Το ότι κάτι είναι αληθοφανές δεν σημαίνει ότι είναι αξιόπιστο. Μη με παρεξηγήσεις, δεν λέω κάτι εναντίον σου. Απλώς επισημαίνω ότι πρέπει να προσέχουμε τι μοιραζόμαστε.

EDIT:
Φαίνεται ότι ο συγγραφέας είναι ένας νεαρός προγραμματιστής, υποψήφιος PhD, που ανέλυσε όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα ως τις 11 του μηνός από το Bellingcat, το FR24 και αλλού. Αξιοσημείωτη προσπάθεια, υποθέτω ότι χρησιμοποίησε αληθή στοιχεία, από εκεί και πέρα το πώς τα ερμήνευσε δεν έχω καιρό να το εξετάσω.
-Εδώ το βιογραφικό του https://www.khoury.northeastern.edu/peo ... min-chung/
-Εδώ μια σχετική συζήτηση στο twitter https://twitter.com/search?q=%40ckfinit ... yped_query
 
Ένα καινούριο βίντεο, το οποίο δημοσίευσαν οι «New York Times» δείχνουν ότι το Boeing των Ουκρανικών αερογραμμών χτυπήθηκε και από δεύτερο πύραυλο.
https://www.reader.gr/news/diethni/3173 ... -pyrayloys
 
Να μην εξέπεμπε και σήμα IFF (Identify Friend or Foe) κοινώς ATC , να πω!
Διεθνώς όλα τα ραντάρ απεικονίζουν το IFF για αναγνώριση των πολιτικών πτήσεων.
Δεν μπορώ να πω απολύτως τίποτα!
 
Υποδειγματικό και αναλυτικότατο ρεπορτάζ από τους New York Times που επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν γνώριζαν ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης ότι το 737 καταρρίφθηκε από λάθος, αλλά επέλεξαν αρχικά να μην ενημερώσουν καθόλου την πολιτική ηγεσία, ενώ αφού την ενημέρωσαν (το πρωί της Παρασκευής) επέμεναν να κρατηθεί μυστικό.

Στο ρεπορτάζ πολιτικοί αξιωματούχοι αδειάζουν στεγνά τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας ότι επέλεξαν συνειδητά τη συγκάλυψη κρατώντας στο σκοτάδι την κυβέρνηση η οποία διέψευδε ότι είχε την οποιαδήποτε ευθύνη, στηριζόμενη στα λεγόμενα των στρατιωτικών.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι μόλις ο πρόεδρος Ρουχανί πληροφορήθηκε την αλήθεια 48 ώρες μετά το συμβάν, απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν ο στρατός δεν αποδεχτεί το λάθος του. 72 ώρες μετά το συμβάν, ο Αλί Χαμενεΐ (που και αυτός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε κρατηθεί στο σκοτάδι) διέταξε να ανακοινωθεί η αλήθεια.

Οι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν τη δυσανάλογη δύναμη που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις έναντι της κυβέρνησης, αλλά και ότι οι πολίτες θα χάσουν περισσότερο την εμπιστοσύνη τους και στους δύο.

Αναλυτικά
https://www.nytimes.com/2020/01/26/worl ... verup.html
 
Στο Ιράν καταδικάστηκαν δέκα άτομα για την κατάρριψη του 737. Διαβάζοντας την είδηση, το αστείο είναι ότι ο στρατιωτικός διοικητής της μονάδας Tor M1 έφαγε 3 χρόνια για τις ανθρωποκτονίες και 10 χρόνια επειδή αγνόησε το πρωτόκολλο και τις διαταγές. Προτεραιότητες…

Οι οικογένειες των θυμάτων υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο δεν δίκασε τους βασικούς δράστες, αλλά δέκα χαμηλόβαθμους αξιωματικούς με πλήρη ασάφεια του ιστορικού και της ταυτότητάς τους.

Πηγή
και στα ελληνικά
 
Top