Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Οι παραπλανητικοί τίτλοι δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Επιπλέον, η ελεύθερη πληροφόρηση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ενημερωμένου πολίτη.

Το να λέμε έτσι συλλήβδην ότι οι δημοσιογράφοι θέλουν φυλακή είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν πρέπει να λέγεται έτσι ελαφρά.
 
Έχετε δίκιο. Πολύ βαριά έκφραση, ειδικά εφόσον διατυπώθηκε γενικευμένη.

Στον αντίλογο βέβαια, το να γράφεις και να λες ότι να ναι για οποιοδήποτε θέμα, και μάλιστα όταν έχεις δημόσιο βήμα, μάλλον χρίζει κάποιου ελέγχου ως προς το αν είναι αλήθεια ή όχι.
Δε μιλάω για λογοκρισία. Για έλεγχο εγκυρότητας μιλάω.
Επίσης η συκοφαντική δυσφήμιση είναι ποινικά κολάσιμο αδίκημα.
Αν η etihad μάθαινε ότι για το STAR Channel ένα A380 της σταμάτησε ανεξέλεγκτο στα γρασίδια του LHR, και υποθέσουμε ότι ήθελε να ασχοληθεί, δε θα μπορούσε να κάνει μήνυση;

(Edit:
Το βίντεο του Star, στο 46ο λεπτό:

https://www.star.gr/tv/enimerosi/kentri ... u-1622020/

Και το original
https://youtu.be/I473iDkCIYE

Μάλιστα στο original εκθειάζονται οι πιλότοι για την καταπληκτική προσγείωση, τόσο στην ηχητική περιγραφή όσο και εγγράφως. Το STAR είδε ατύχημα, χωρίς να δώσει καμία λεπτομέρεια. Εγώ αυτό το λέω σκόπιμη παραπληροφόρηση)

Αντιστοίχως η AEGEAN ή η Sky Express ή η οποιαδήποτε εταιρεία ασχολιόταν με τις «πτήσεις θρίλερ» και με τα «καρυδότσουφλα που τρέμουν» ή με «τους άγιους που είχαν οι επιβάτες», δε θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για δυσφήμιση;

Και καλά να μιλάμε για ερασιτεχνικά wannabe δημοσιογραφικά sites...
Πλέον μιλάμε για γνωστούς δημοσιογραφικούς οίκους, και για μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.
Είναι εξουσία το δημόσιο βήμα, όπως και να το κάνουμε.
Όποιος δεν γνωρίζει από αεροπορία, θα διαβάσει για την πτήση τρόμου της εκάστοτε εταιρείας και θα πει «για να το γράφει το Θέμα...». Δε θα ψάξει σε αεροπορικά blogs ούτε θα μπει στο Flightradar24 να δει αν όντως έγιναν 3 προσπάθειες στη Ρόδο ή μόλις μια.

Ξέρετε εμείς τα παίρνουμε στην πλάκα τα “Boeing A320”, τα «προσγειώθηκε στον αεροδιάδρομο» και τα «πτήση τρόμου». Όμως αυτά τα χάλια διαμορφώνουν την λεγόμενη κοινή γνώμη...
Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να μας προβληματίζει γενικότερα.

Υ.Γ. Τα διάφορα καθεστώτα που αναφέρθηκαν, εκτός από το να φυλακίζουν δημοσιογράφους (βλ. Τουρκία), χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν. Ποιος δεν έχει δει Βορειοκορεάτισες «δημοσιογράφους» να μιλάνε για τον Κιμ και να κλαίνε από συγκίνηση;
 
Να μην εμπιστεύεστε ποτέ κανένα ρεπορτάζ αεροπορικού συμβάντος, μέχρι να ακούσετε από κάποιον δημοσιογράφο έστω έναν, ότι τα α/φ δεν προσγειώνονται στον αεροδιάδρομο
 
d|m|tr|s":28961hig said:
Δε θα το έλεγα καθώς κάτι τέτοιο θα ταίριαζε σε χώρες όπως η Τουρκία, Β. Κορέα, Ρωσία και αντίστοιχες.
Εντάξει ας αφήσουμε στην άκρη την Β. Κορέα, όμως η Ρωσία και η Τουρκία φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα κατά τον καλύτερο τρόπο. Αντίθετα από εμάς θα έλεγα.

vassilis1924":28961hig said:
Ποιος δεν έχει δει Βορειοκορεάτισες «δημοσιογράφους» να μιλάνε για τον Κιμ και να κλαίνε από συγκίνηση;
Δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά: κάπως έτσι δουλεύει και η ΕΡΤ, όταν θυμάται διάφορους παλιούς αριστερούς.
 
Η Ρωσία και η Τουρκία είναι σχεδόν δικτατορίες και όσοι ερμηνεύουν τη στάση τους ως προς την προώθηση των δικών τους συμφερόντων ως κάτι θετικό μάλλον αγνοούν ότι αυτές οι χώρες στρέφονται κυρίως εναντίον των πολιτών τους καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια, την αμάθεια και την ανελευθερία ενώ ταυτόχρονα τους πουλάνε εθνικές νίκες και εθνική υπερηφάνεια.

Εθνική υπερηφάνεια και εθνικό συμφέρον είναι ο πολίτης σου να έχει πρόσβαση στη γνώση (και όχι να τους αποκλείεις ιστοσελίδες), να εκπαιδεύεις μια γενιά software engineers για να φτιάχνουν κερδοφόρες και χρήσιμες εφαρμογές και όχι να τους κάνεις χάκερς για να σαμποτάρουν τη δημοκρατία στη Δύση, η χώρα σου να σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και όχι να προσκυνάει τον ηγέτη/πατερούλη και η πρόοδος του λαού σου να σημαίνει πτυχία, χρήματα, ταξίδια και συμμετοχή στη δημοκρατία και όχι τυχοδιωκτικούς πολέμους σε ξένα εδάφη.
 
Λυπάμαι OveLix αλλά όταν έχουμε ως γείτονα, την Τουρκία, τότε δεν έχουμε περιθώρια για τέτοιες ιδεολογικές εκδρομές, Πιθανώς εσύ έχεις εξασφαλίσει τον εαυτό σου σε περίπτωση εθνικής κατάρευσης, εγώ δεν έχω.
 
Μια χαρά είναι η Ελλάδα (ειδικά μετά από όσα πέρασε), μια χαρά είναι και όσοι γείτονες της Ρωσίας έχουν δυτικό προσανατολισμό (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Πολωνία). Δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για όσους γείτονές της δεν επέλεξαν να στηρίξουν την ύπαρξη τους στους δημοκρατικούς θεσμούς (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία κ.ά.)

Όσο για τους γείτονες της Τουρκίας, κοίτα ποιες είναι πιο σταθερές, πιο πλούσιες και πιο δημοκρατικές χώρες και θα δεις ποιες ακριβώς έχουν προασπίσει τα συμφέροντά τους με τον καλύτερο τρόπο. Οι υπόλοιποι είτε πεθαίνουν στους πολέμους είτε στέλνουν οικιακές βοηθούς στην ΕΕ.

Η φράση σου «...η Ρωσία και η Τουρκία φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα κατά τον καλύτερο τρόπο. Αντίθετα από εμάς...» δείχνει ότι βρίσκεις θετικές πτυχές στην πολιτική ανελεύθερων, μη δημοκρατικών κρατών και προτείνεις ότι ο μόνος τρόπος να μην καταρρεύσουμε είναι να τις έχουμε ως παράδειγμα. Και όταν στο επεσήμανα (χωρίς να αναφερθώ προσωπικά σ' εσένα) εσύ επέλεξες να αναφερθείς προσωπικά στο αν είμαι «εξασφαλισμένος», λες και οι δημοκρατικές μου απόψεις είναι θέμα «εξασφάλισης». Θα μπορούσα κι εγώ να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους (κατά τη γνώμη μου) θαυμάζεις «στιβαρούς» ηγέτες και τρικοκοσμικής κοπής καθεστώτα. Αλλά δεν έχω όρεξη σήμερα. :mrgreen:
 
Είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες. Εγώ την ασφάλεια, εσύ την καλοπέραση. Στο εξής στο πρόσωπο μου έχεις έναν εχθρό στο forum,
 
Χωρίς να θέλω να γίνω κακός, αλλά φύγαμε από το θέμα που είναι η κατασκευή ψευδών ειδήσεων, στο οποίο οδηγηθήκαμε από το βίντεο του Star και από τα διάφορα άρθρα με πτήσεις τρόμου.

Αυτή η πράξη νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ανήθικη, σε οποία χώρα κι αν ζει κάποιος.

Τι ουσία έχει η ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες, αν οι πληροφορίες είναι κατασκευασμένες και αναληθείς;

Και για να μείνουμε στην αεροπορία, οι χαρακτηρισμοί πτήσεις τρόμου κλπ, άντε να θεωρηθούν υπερβολές.

Για το A380 που το STAR το τράκαρε για να πουλήσει ρεπορτάζ; Τι να πούμε;
Εκτός αν είναι ηθικό και νόμιμο να λέει ο κάθε δημοσιογράφος ότι θέλει για να βγάζει λεφτά. Τότε πάω πάσο

Υ.Γ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εγώ δεν έδωσα κανένα παράδειγμα γιατί βόλευε την άποψη μου. Αναφέρθηκαν κάποιες χώρες με ιδιαίτερα καθεστώτα, ως απάντηση στο χοντροκομμένο «Οι δημοσιογράφοι είναι για φυλακή», και απλώς επεσήμανα ότι ΚΑΙ η κατασκευή ψευδών ειδήσεων προς χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι «καθεστωτική» μέθοδος.

Τέλος πάντων, επειδή το thread είναι για ενδιαφέροντα άρθρα και βίντεο, όποιος βρίσκει ενδιαφέρον ένα βίντεο όπου μια κανονικότατη προσγείωση παρουσιάζεται ως ατύχημα, μπορεί να ανατρέξει στο προηγούμενο ποστ.
 
Top