Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Από 24 Μαρτίου σταματάνε σχεδόν όλες οι πτήσεις της Ryanair (εκτός κάποιων δρομολογίων μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας):

:arrow: https://corporate.ryanair.com/news/impo ... wed-18-mar

Από σήμερα μέχρι τις 24 μειώνεται στο 20% το πρόγραμμα των δρομολογίων.
 
Εγώ πάντως το σκεφτόμουν καιρό τώρα: ότι κάτι θα συμβεί για να αρχίσει να ξεφουσκώνει επιτέλους η φούσκα Ράιαν-αιρ και κυρίως η τεραστίων διαστάσεων τσιχλόφουσκα τών Τουρκικών αερογραμμών. Διότι πού θα πήγαινε άλλο αυτό το φαινόμενο.... Θα γίνει μπούμεραγκ. Θα βγάζουν τις τσίχλες από πάνω τους.
 
Φούσκα RyanAir;;; Μια φούσκα 35 ετών μόλις! Και έσκασε τώρα λόγω μιας μικρής και ασήμαντης... παγκόσμιας πανδημίας! Δεν διαβάζουν και το φόρουμ εδώ να συνεχίσουν να πετάνε άδειοι σα να μη συμβαίνει τίποτα!

Όσες εταιρίες θέλουν να επιβιώσουν, η αναστολή πτήσεων, είτε καθολική είτε μερική, είναι μονόδρομος. Ακόμα και γι αυτές που θα λάβουν κρατικές επιχορηγήσεις. Και πάλι είναι ζήτημα αν θα τα καταφέρουν αρκετές.
Τώρα, όσοι βλέπουν την αναστολή πτήσεων ακόμα και των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών σαν σκάσιμο φούσκας θεωρώ ότι δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει τόσο καιρό παγκοσμίως... :rolleyes:
 
Στην μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει ποτέ η παγκόσμια οικονομία (πλην παγκοσμίων πολέμων), οι απαντήσεις των κρατών δεν μπορεί παρά να είναι πρωτοφανείς. Ουσιαστικά, η ΕΕ και τα μέλη της έχουν ήδη δηλώσει ότι η επιταγή είναι λευκή, τα χρήματα θα είναι όσα χρειαστεί, ότι ταβάνι δεν υπάρχει και ότι η συνοχή της κοινωνίας αξίζει κάθε τιμή.

Και μιλούν για κάθε κλάδο και κάθε πτυχή της λειτουργίας της κοινωνίας, είτε λέγεται υγεία, είτε αεροπορία, βιομηχανία, τουρισμός, μεταφορές, υπηρεσίες.

Ο λόγος που επικεντρώνονται σε αυτό είναι επειδή με τη λήξη του συναγερμού, ο κόσμος δεν θα έχει πια να φοβηθεί κάτι και θα αρχίσει να ξοδεύει από την άλλη μέρα το πρωί. Γι' αυτό και είναι κρίσιμο ο κόσμος να εξακολουθεί να αμείβεται και η εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίσει να λειτουργεί. Ταυτόχρονα, πρέπει ο κόσμος να μένει στο σπίτι (άρα δεν ξοδεύει για καύσιμα, ρούχα, εστίαση έξω κλπ) και αυτό σημαίνει τεράστια χαμένα έσοδα (και εισφορές και φορολογία), βάρος που αναλαμβάνουν τώρα τα κράτη, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Είναι μια δυσκολότατη εξίσωση που, αν πετύχει, η ανάκαμψη ΜΕΤΑ τη λήξη του συναγερμού θα είναι θέμα εβδομάδων.
 
Η Κομισιόν δεν έκανε το χατίρι στις αεροπορικές εταιρείες και δεν ανέστειλε μεγάλο κομμάτι του κανονισμού EU261 για τις αποζημιώσεις των επιβατών.

Οι αεροπορικές ζητούσαν σε αναγκαστική ακύρωση πτήσης λόγω COVID-19 λόγω μειωμένων κρατήσεων ή κρατικής εντολής:

1. Να μην έχουν υποχρέωση αποζημίωσης στους επιβάτες [[αναφέρονται στο compensation, όχι στο refund]]
2. Να περιοριστεί η υποχρέωσή τους στην παροχή βοήθειας στους επιβάτες [[ξενοδοχεία κλπ]]
3. Να έχουν ευελιξία στο να αποφασίσουν αν θα δώσουν refund ή vouchers.

Η Κομισιόν αναγνώρισε το πρώτο, αλλά όχι και τα άλλα δύο.

Εδώ η κοινή επίσημη ανακοίνωση από ΙΑΤΑ και A4E
https://a4e.eu/airlines-disappointed-wi ... -on-eu261/
 
Που σημαίνει ότι αν ειμαι Ιαπωνας που έχει κολλήσει στο Παρισι και δεν υπάρχουν πλεον πτησεις εκτός ΕΕ, θα πρεπει να μου πληρώσουν ξενοδοχείο και τροφή πχ για εναν μηνα; :?: :oops:
 
H Air France έστειλε ειμαιλ στους πελάτες της λέγοντας ότι απο 23 Μαρτιου καθηλώνει τα αεροσκάφη της και ότι ισως εκτελέσει πτήσεις προς τις υπερπόντιες περιοχές (αυτό που στην Γαλλία ειναι γνωστό ως Continuité Territoriale) ή για επαναπατρισμό. Συστήνει δε την αμεση επιστροφή σε όσους ειναι μακριά από τη κατοικία τους.

Το οτι θα ζούσαμε το Charle de Gaulle, τη Φρανκφουρτη και το Σιπχολ κλειστά για μέρες, ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα ήταν πιστευτό.
 
Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 14 Μαρτίου περιλαμβάνει και μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα αεροδρόμια και την υποχρέωση των διαχειριστών για ενέργειες ώστε να γίνονται έλεγχοι.. Να δούμε αν αυτά θα μείνουν στα χαρτιά.. Στο Δελτίο Τύπου της fraport, για μέτρα κατά του κορωνοιου, δεν διάβασα για αυτά που απαιτούνται πάντως !

Άρθρο εικοστό όγδοο.
Έκτακτα μέτρα για το προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

1.Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης και διαδικασίας, το προσωπικό όλων των αερολιμένων της χώρας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο έχει εμφανίσει συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19 ή υπάρχει υπόνοια επαφής του με κρούσμα ή ύποπτο περιστατικό του κορωνοϊού COVID-19, οφείλει πάραυτα να υποβληθεί στον απαιτούμενο εργαστηριακό έλεγχο για τη διαπίστωση της ενδεχόμενης προσβολής του από τον κορωνοϊό COVID-19, εντός το αργότερο σαράντα οκτώ (4:cool: ωρών από τη διαπίστωση ή την αναφορά του συμβάντος. Στο εν λόγω διάστημα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού που έχει θεσπίσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Τα αποτελέσματα του ελέγχου διαβιβάζονται αρμοδίως στον Ε.Ο.Δ.Υ. για την υιοθέτηση των ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων ή μέτρων επιδημιολογικής παρατήρησης του προσωπικού και για την αποδέσμευση του προσωπικού από τα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.
2. Εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, οι φορείς διαχείρισης όλων των αερολιμένων της χώρας οφείλουν, κατόπιν οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή του Ε.Ο.Δ.Υ., είτε να προχωρήσουν σε σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα, ώστε το προσωπικό της παρ. 1 του παρόντος να διευκολύνεται κατά την υποβολή του στον εν λόγω εργαστηριακό έλεγχο είτε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαμορφωθεί ειδικός χώρος εντός των εγκαταστάσεων των αερολιμένων, όπου το προσωπικό δύναται να υποβληθεί στην απαιτούμενη δειγματοληψία για εργαστηριακό έλεγχο. Οι αερολιμένες δύνανται να προβούν σωρευτικά και στις δύο ενέργειες που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο.
 
Κλείνουν τα αεροδρόμια την Κυριακή εκτος πτησεων μεταφοράς εμπορευμάτων;
Μεταδόθηκε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
 
Top