Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Το σχετικό ΝΟΤΑΜ αναρτήθηκε στις 12 Ιουνίου, και ξεκαθαρίζει κάποια πράγματα:
-IF YOUR TRAVEL ORIGINATED FROM AN AIRPORT NOT IN THE EASA AFFECTED
AREA LIST (HTTPS://WWW.EASA.EUROPA.EU/SD-2020-01/AIRPORTS(HASHTAG)
GROUP-EASA-DOWNLOADS) THEN YOU ARE ONLY SUBJECT TO RANDOM TESTS
UPON ARRIVAL. ONE DAY SELF - RESTRAINT IS REQUIRED.
-IF YOU ORIGINATE FROM AN AIRPORT ON THE EASA AFFECTED AREA LIST,
THEN YOU WILL BE TESTED UPON ARRIVAL. ONE DAY SELF - RESTRAIN IS
REQUIRED.
(για τα ΝΟΤΑΜ χρησιμοποιώ το site της FAA και τα ΝΟΤΑΜ για τον COVID-19 συνήθως αναρτώνται στο ACC/FIR της Αθήνας, οπότε για text βάζω LGGG)

Δηλαδή για όσους "ξεκινάνε" από χώρα στη λίστα, θα έχουν υποχρεωτικά τεστ. Για αυτούς εκτός λίστας, θα υπάρχει random testing. Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται μια μέρα καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. 7ήμερη καραντίνα δεν βλέπω πουθενά πλέον.
Επειδή έχουν quota τα αεροδρόμια (δεν μπορούν να κάνουν απεριόριστα test), προτείνω βραδινές πτήσεις και θέση πίσω-πίσω γαλαρία για να βγείτε τελευταίοι ώστε να μη σας τύχει random testing! :banana:

Άλλο ένα καινούργιο που είδα, είναι ότι όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. (Πηγή)
 
Το παραπάνω ΝΟΤΑΜ αντικατασταθηκε από το Α1743/20. Αφαιρέθηκε οποιαδήποτε αναφορά στη λίστα της EASA η οποία εξάλλου διαχωρησε πριν κάποιες μέρες τη θέση της και ξεκαθάρισε ότι η λίστα αφορά το disinfection των αεροσκαφών και όχι τη θέσπιση την περιορισμων μεταξύ κρατών.

Πλέον αναφέρονται συγκεκριμένες χώρες:

-IF YOUR TRAVEL ORIGINATED FROM AN AIRPORT FROM THE TERRITORY OF ALBANIA, BELGIUM, ITALY, FRANCE, NETHERLANDS, NORTH Macedonia, PORTUGAL, SPAIN, SWEDEN, THEN YOU WILL BE TESTED UPON Arrival. ONE DAY SELF - RESTRAINT IS REQUIRED.

-PASSENGERS FROM ALL OTHER EUROPEAN COUNTRIES THAT ARE Permitted INTO THE HELLENIC REPUBLIC WILL ONLY BE SUBJECT TO RANDOM TESTS UPON ARRIVAL.)
 
Αυτά τα μέτρα μέχρι πότε ισχύουν; Aν εγω παω Όσλο μέσω ARN δλδ επιστρέφοντας θα μπω μια μέρα καραντίνα; Οι τράνζιτ δλδ σε κοκκινες χώρες δεν κολλάνε;
 
Κι άλλο νέο ΝΟΤΑΜ (πόσες φορές τα άλλαξαν χθές....)

ALL PASSENGERS ARRIVING TO THESSALONIKI INTERNATIONAL AIRPORT,
MAKEDONIA, LGTS, WILL BE TESTED UPON ARRIVAL. ONE DAY SELF -
RESTRAINT IS REQUIRED.

Ενώ ο υποργός δήλωσε
Αναφορικά με τους ελέγχους που θα γίνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο κ. Χαρδαλιας υπογράμμισε πως «όσοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη δεν υπόκεινται σε καμία καραντίνα. Παίρνουμε το δείγμα τους και πάνε στους προορισμούς τους».

Και σύμφωνα με το μαιλ που πήρα από την Α3: όποιος πετάει FRA-ATH-SKG δεν υποχρεώνεται σε καραντίνα (ή μόνο όταν του γίνεται random test), όποιος πετάει FRA-SKG σε κάθε περίπτωση πρέπει να μείνει 1 μέρα σε καραντίνα. :wall: Και πώς θέλουν να ελέγξουν κάτι τέτοιο;
 
Ένα χρήσιμο website της ΕΕ για το τι συνθήκες καραντίνας/κανονισμοί εισόδου υπάρχουν σε κάθε χώρα της:
Reopen EU.
 
Είχα χθες τη πρώτη άφιξη στη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό, με τη πτήση της OS από Βιέννη (εγώ η ίδια ήρθα από Μόναχο).

Στη άφιξη δεν ρώτησε κανείς για τη χώρα προέλευσης, ούτε στο έντυπο που μας εδωσαν στη πτήση. Βέβαια δεν αποκλείω ότι στη πτήση είχε επιβάτες μόνο από ασφαλείς χώρες (μάλλον οι περισσότεροι ήρθαν είτε από Βιέννη είτε transit από Γερμανία).

Έγινε τεστ σε όλους, ίσως γι΄αυτό και δεν τους ενδιαφέρει από πού έρχεσαι. Είπαν ότι καλό θα ήτανε να μείνεις σπίτι για μία μέρα, αλλά δεν ακούστηκε σαν υποχρέωση. Η όλη οργάνωση ήτανε αρκετά καλή, εκείνη τη ώρα δεν είχε και άλλη πτήση από εξωτερικό. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν άκουσα τίποτα για το τεστ, δεν γνωρίζω εάν θα ενημερώσουν μόνο τυχόν θετικούς ή όλους (δεν ρώτησα χθες).

Και αν συνεχίζουν αυτή τη πρακτική με τα μαζικά / συστηματικά τεστς, σε όποιον ταξιδεύει τακτικά το κράτος θα πληρώσει αρκετά τεστς….
 
Από DUS για ATH σήμερα με Α3. Κανένας έλεγχος είτε στη Γερμανία είτε στην Αθήνα, ούτε καν δειγματοληπτικός. Φυλλάδιο μοιράστηκε, ζητούνται χώρα και αεροδρόμιο προέλευσης συν προσωπικά στοιχεία.

Επίσης μετά τον έλεγχο στο LGAV μέτρησα τουλάχιστον 30 άτομα χωρίς μάσκα, μεταξύ των οποίων μία συνοδό εδάφους και μια πωλήτρια σε καφέ. Δεν υπήρχε ούτε για δείγμα κάποιος υπεύθυνος που να ελέγχει την τήρηση των μέτρων.
 
Μαύρα τα μαντάτα από την πέρα ήπειρο. Η Qantas εξετάζει απολύσεις 6.000 ατόμων και καθήλωση έως 100 (το μισό στόλο πάνω κάτω αν βάλουμε και την QantasLink μέσα) αεροσκαφών.
 
Καλημέρα,

Κυκλοφορεί μια ανάρτηση, οτι ανοίγουν οι πτήσεις απο 1η ιουλίου, εκτός απο 9 χώρες (Αγγλία Σουηδία Ισραήλ, αραβικές, βορεια μακεδονία κτλ). Ψαχνω να βρω επισημο notam αλλα δεν βρίσκω.
Πχ για Χανιά, υπάρχει operator που 17 Ιουνίου ανακοινωσε πρωτη πτηση απο Σουηδία 4 Ιουλίου. Αυτή ειναι στον αέρα;

Παράθεση πχ απο Πρώτο θέμα. Βεβαια λεξη κλειδί το Συμφωνα με πληροφορίες.

https://www.protothema.gr/greece/ar...9-hores-tha-sunehistei-i-apagoreusi-ptiseon/

Ευχαριστώ
 
Σουηδία ανοίγει λόγω Σέγκεν .
Ισραηλ μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει Αυγουστο.
Υπάρχουν και τα ΝΟΤΑΜ.
 
Top