Coronavirus και αεροπορία - Εξελίξεις και επιπτώσεις

Η κατάσταση έχει γίνει πολύ κουραστική. Η λίστα περιλαμβάνει τον Κατάρ ενώ ήδη εκτελούνται καθημερινές πτήσεις. Δεν συμβαδίζει αυτό που λένε με αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται.

Ξέρω τουλάχιστον 6 άτομα που ήταν να πεταξουν από Λονδίνο μεταξύ 1 - 15 Ιουλίου και τώρα σκέφτονται να πάνε μέσω Γερμανίας η Βουλγαρίας.

Η απαγόρευση πτήσεων για την Αγγλία (και όχι μόνο) δεν ωφελεί σε τίποτα.
 
"Πηγή" μου ήταν άρθρο της Ναυτεμπορικής νωρίτερα. Θα έπρεπε να χρησιμοποιώ πηγές μόνο από το Υπουργείο ή παραθέσεις από NOTAM; Συγγνώμη αλλά δεν έχω. Αν δεν κάνω λάθος δεν βρισκόμαστε σε news feed, σε φόρουμ είμαστε και ο καθένας κρίνει ότι link ποστάρει ο καθένας από μόνος του.

Από τη μια μακάρι να ανοίξουν οι πτήσεις, να ξεκινήσει ο τουρισμός αλλά και από την άλλη το ΗΒ έχει και κάτι εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αυτή τη στιγμή. Κατα τη γνώμη μου, όπως λέγαμε και νωρίτερα, η απαγόρευση απευθείας πτήσεων έχει νόημα για να αποτρέψει τους "πολλούς"/τουρίστες. Οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού ή τέλος πάντων αυτοί που πρέπει να έρθουν Ελλάδα μπορούν εδώ και καιρό, ακόμα και απο ΗΠΑ.
Επίσης τα δειγματοληπτικά τεστ δεν είναι εντελώς random, υπάρχει αλγόριθμος που θα παίρνει τα στοιχεία από Passenger load forms και θα υπολογίζει με βάση ηλικία/αρχικό προορισμό κλπ και θα ενημερώνει πριν την άφιξη την αστυνομία αν υπάρχουν high risk επιβάτες για έλεγχο.
 
Μονο που εγω σου ειπα ειναι οτι η ιδια σου η πηγη της Ναυτεμπορικης δεν αναφερει τίποτα για μετα την 1/7 οσον αφορα την απαγορευση.

Λεει απλα οτι ισχυει ακομα κατι που το γνωριζουμε ηδη.
 
Μάλλον διαβάζουμε διαφορετικό λινκ, αλλιώς δεν εξηγείται.
Από την πηγή πιο πάνω αντιγράφω προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
Τουρισμός: Ποιες χώρες παραμένουν «αποκλεισμένες» μετά την 1η Ιουλίου

Από 1η Ιουλίου ανοίγει και επισήμως ο τουρισμός για τη χώρα, με κεντρικό μήνυμα «Απολαύστε τη διαμονή σας - Μείνετε ασφαλείς» («Enjoy your stay and stay safe»). Ωστόσο, ο αποκλεισμός αφίξεων θα εξακολουθήσει να ισχύει (σημείωση δική μου: Δηλαδή μετά την 1η Ιουλίου, εμφανές και από την χρήση του "θα" στην πρόταση) για εννέα χώρες, καθώς σε αυτές καταγράφεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο ή έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Οι χώρες αυτές (σημείωση δική μου: δηλαδή για τις οποίες ο αποκλεισμός θα εξακολουθήσει να ισχύει μετά την 1η Ιουλίου) είναι οι εξής: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σουηδία, η Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ.

Τα bold και italics δικές μου προσθήκες.
 
Εδω λεει άλλα.

https://www.thesun.co.uk/travel/1195336 ... ir-bridge/

"GREEK tourism minister Harry Theoharis has said the country wants Brits by July 1 along with other tourists.
The UK is due to announce air bridges, an agreement between two countries to allow quarantine-free travel, by the end of the week"
 
Μάλλον εδώ μπερδεύονται διαφορετικά πράγματα:

- Τυχόν σύσταση της ΕΕ για κοινή λίστα απαγόρευσης εισόδου πολιτών από τρίτες χώρες στην ΕΕ, ιδιαίτερα για μη αναγκαία ταξίδια (όπως τουρίστες). Κάτι που βέβαια δεν σημαίνει απαγόρευση πτήσεων – αν και φυσικά μάλλον λόγω έλλειψης ζήτησης θα περιοριστούν και οι πτήσεις. Εκεί ακούγονται χώρες όπως Ρωσία, Βραζιλία, αλλά και ΗΠΑ.

- τυχόν λίστες της Ελλάδας/ περιορισμοί / αποκλεισμοί κάποιων χωρών με υψηλό ρίσκο. Ή τεστ σε όλους και 1 μέρα καραντίνα όπως ισχύει τώρα για τις χώρες εκτός της «πράσινης λίστας». Μάλλον θα το μάθουμε βράδυ στις 30 Ιουνίου….

Και όσον αφορά τις ανταποκρίσεις: Χθες στη πτήση FRA-SKG είχε όντως άλλο έντυπο, στο οποίο εκτός από τα στοιχεία επικοινωνίας έπρεπε να δηλώσεις και τη χώρα προέλευσης. Ενώ τη τελευταία εβδομάδα, όταν ήρθα από Βιέννη, είχαν ακόμα το παλιό έντυπο (με τα στοιχεία διεύθυνσης καραντίνας….).

Βέβαια, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή ούτως ή αλλιώς γίνεται τεστ σε όλους, δεν ξέρω εάν / πώς στη Αθήνα χωρίζουν τους επιβάτες για να κάνουν τεστ σε αυτούς που έρχονται από χώρες εκτός πράσινης λίστας.

Και θα δούμε τί θα ισχύει από 1 Ιουλίου, όταν υποτίθεται να υπάρξει και ηλεκτρονική φόρμα, και θα είναι μάλλον πιο εύκολο να βρουν τους επιβάτες transit/ από χώρες με υψηλό ρίσκο. Τουλάχιστον αυτούς που το έκλεισαν σε ένα ενιαία εισιτήριο.
 
Και θα δούμε τί θα ισχύει από 1 Ιουλίου, όταν υποτίθεται να υπάρξει και ηλεκτρονική φόρμα, και θα είναι μάλλον πιο εύκολο να βρουν τους επιβάτες transit/ από χώρες με υψηλό ρίσκο. Τουλάχιστον αυτούς που το έκλεισαν σε ένα ενιαία εισιτήριο.
Βγήκε νοταμ με το λινκ σήμερα. Είναι στο travel.gov.gr
 
Καλά, μιλάει για Protocol for Tourist Arrivals in Greece. Δηλ. όταν μένω στη Ελλάδα, φεύγω αύριο στο εξωτερικό και επιστρέφω τη Πέμπτη, για την επιστροφή πρέπει το αργότερο μέχρι τη Τρίτη να το συμπληρώσω;
 
Σημερινή επιβεβαίωση για την απαγόρευση πτήσεων από Βρετανία και Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την Ε.Ε., ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
 
Top