Aπεργία στην ΥΠΑ

Για τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 έβγαλε ανακοίνωση η Aegean για ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων, λόγω της τρίωρης (12:00 - 15:00) στάσης εργασίας των ΕΕΚ. Τροποποιούνται 20 σκέλη πτήσεων εσωτερικού & 28 εξωτερικού, ενώ ακυρώνονται 13 σκέλη πτήσεων εσωτερικού.

Αναλυτικά εδώ : https://el.about.aegeanair.com/media-ce ... ympic-air/
 
Δελτίο Τύπου της ΕΕΚΕ,, του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας :


"Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό και τις αεροπορικές εταιρείες ότι η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 με 3ωρη στάση εργασίας από τις 10:00 – 13:00.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας συμφωνούν και συνυπογράφουν την διεκδίκηση των αιτημάτων όπως αυτά αναγράφονται στην ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Τουριστικό κλάδο που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, καθώς και στους χρήστες του Εναερίου Χώρου της Ελλάδας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας και να καταγγείλουμε το διαχρονικό πολιτικό σύστημα για τα εξής θέματα :

1. Την έλλειψη πολιτικής απόφασης για την οργάνωση της Εναέριας Κυκλοφορίας σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, που οδηγεί στη διάλυση της καθώς και στη στέρηση εσόδων για το Ελληνικό κράτος.

2. Παρά την αποδεδειγμένη και έγκαιρη βούληση του υπουργού κ. Σπίρτζη για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του κλάδου μέσω προσλήψεων παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους.

3. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας παρόλο που διέθεταν σημαντικά μειωμένο προσωπικό για το έτος 2017, αντιμέτωποι με αυξημένες απαιτήσεις ωραρίων λειτουργίας λόγω της παραχώρησης των αεροδρομίων και την αύξηση στην εναέρια κυκλοφορία, δεν έκαναν χρήση των καλοκαιρινών τους αδειών όπως προβλέπεται στην νομοθεσία των Δημοσίων Υπαλλήλων, περιόρισαν το προβλεπόμενο από διεθνείς κανονισμούς διάλειμμα κατά την εργασία τους στο ελάχιστο και ενίοτε εργαζόμενοι υπό τριτοκοσμικές συνθήκες κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο της παραγωγικότητας που είχε συμφωνήσει το Υπουργείο και η Διοίκηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν πλέον των 154 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό κράτος.

4. Το οξύμωρο όμως είναι ότι δυστυχώς δαπανήθηκαν ελάχιστα για τις ανάγκες της Αεροναυτιλίας και η Ελλάδα κινδυνεύει να επιστρέψει χρήματα στους χρήστες των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

5. Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι παρά τις διαχρονικές προσπάθειες μας για τη ψήφιση ενός νόμου με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητου ΠΑΡΟΧΟΥ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ, ικανού να λειτουργήσει αποτελεσματικά εντός του διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού στο χώρο των αερομεταφορών, με προϋπολογισμένες δαπάνες που θα αφορούν τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή όσο και στις κτηριακές ανάγκες καθώς και τις ανάγκες του προσωπικού, εισπράξαμε την πλήρη αδιαφορία, την πλήρη απαξίωση και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

6. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε επίσης ότι τα προβλήματα της εναέριας κυκλοφορίας δεν μπορούν να επιλυθούν με βάση μια ισοπεδωτική σειρά προτεραιότητας και να τονίσουμε ότι η εναέρια κυκλοφορία δεν λειτουργεί με τη λογική του «περίμενε», ούτε με τη λογική του «αύριο».

Διαβεβαιώνουμε το επιβατικό κοινό και τις αεροπορικές εταιρείες ότι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, στo πλαίσιο του επαγγελματισμού και της υπευθυνότητας με την οποία ασκούν το έργο τους καθώς και του σεβασμού προς τον Τουρισμό, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη φετινή θερινή περίοδο κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες.
Τονίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε τον κλάδο μας και την λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας με κάθε νόμιμο μέσο αναμένοντας από την πολιτεία να κάνει ότι είναι λειτουργικά σωστό εντός του πλαισίου των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την εύρυθμη λειτουργία της. "
 
Απεργία την Παρασκευή 24 Αυγούστου προκήρυξε η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι στάσεις εργασίας θα διεξαχθούν από τις 08.00 έως τις 12.00 και από τις 20.00 έως τις 23.59.
 
Στάσεις εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 7 και 8 Οκτωβρίου


Σε στάσεις εργασίας κατέρχονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 7 και 8 Οκτωβρίου από τις 08.00 έως τις 12.00.

Οι ελεγκτές ζητούν την άμεση καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων τους και την αποδοχή των προτάσεών τους, όπως αυτές διατυπώθηκαν, στο υποβληθέν υπόμνημά τους στο σχέδιο νόμου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
 
Τετράωρες στάσεις εργασίας εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 7 και 8 Οκτωβρίου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας.

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) ανακοίνωσε την προκήρυξη τετράωρων στάσεων εργασίας τις παραπάνω ημέρες από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι και η ΈΕνωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) από τις 12:00 έως και τις 16:00. Οι δυο ενώσεις αντιδρούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Η αποχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τα καθήκοντά τους δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση καμίας πτήσης κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, ενώ και η αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης θα έχει σημαντικές δυσκολίες δεδομένης της διαδοχικής στάσης εργασίας από τους ηλεκτρονικούς.

Σημειώνεται, πως τις άνωθεν ημέρες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει και εργαζόμενοι της ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) από τις 11.00 έως τις 15:00.
(πηγή : https://www.protothema.gr/greece/articl ... asfaleias/)
 
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (αλλά και σύσσωμη την ΥΠΑ) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων για το μήνα Σεπτέμβριο και το νομοσχέδιο για τη νέα ΥΠΑ/ΑΠΑ που κατατίθεται αυτες τις μέρες στη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας, όπου μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους όπως ορίζει ο νόμος και αυτό ισοδυναμεί με στάση πληρωμών από το Δημόσιο (δηλαδή χρεωκοπία).


Οι κινητοποιήσεις:

-24ωρη απεργία την Πέμπτη 15/10
-5ωρη στάση εργασίας την Κυριακή 18/10 (13:30-18:30 τοπική)
-5ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 19/10 (07:30-12:30 τοπική)

και φαίνεται ότι πάμε σε κλιμάκωση, όσο το Δημόσιο αρνείται την καταβολή δεδουλευμένων
 

Attachments

  • eeeke.jpg
    eeeke.jpg
    168,4 KB · Προβολές: 1.529
Από την εμπειρία σας, σε τέτοιες περιπτώσεις ακυρώνονται όλες οι πτήσεις;
 
Σε περίπτωση γενικής/ 24h απεργίας, ναι, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις. Εκτός ίσως κάποιες πτήσεις που οι αεροπορικές τις αλλάζουν σε μία μέρα νωρίτερα / αργότερα, ιδιαίτερα σε δρομολόγια όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Στις απεργίες για κάποιες ώρες, συχνά αλλάζουν τις ώρες των πτήσεων που θα έγιναν στο χρωνικό διάστημα της απεργίας, ιδιαίτερα στις διεθνείς πτήσεις (ενώ ακυρώνονται κυρίως κάποιες πτήσεις εσωτερικού). Αν και εκεί μπορεί να έχει κάποιες ακυρώσεις, π.χ. σε δρομολόγια με περισσότερες από μια πτήση τη μέρα / σε δρομολόγια όπου εύκολο μπορούν να βάλουν τους επιβάτες σε άλλες πτήσεις κλπ.
 
Αυτό που εχω καταλάβει οσον αφορα την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα είναι οτι οι μεν ελεγκτές εναέριας κυκλοφοριας θα κάνουν 5 ωρες στάσεις ενω οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί κανουν συνεχόμενη 48 ωρη...οσον αφορα την αυριανή 24 ωρη , οι ελεγκτές προσαρμοσαν τις ώρες της δικής τους απεργίας με αυτές της ΑΔΕΔΥ και κανουν απο 08:00 Πεμπτη μέχρι 08:00 Παρασκευή
 
Top